Nakon tipkovnica, matičnih ploča i hladnjaka u naše ruke je dopao jedan, doslovno, mali komad hardvera. Radi se, naravno, o USB ključu, a kako su te prijesnosne memorije jako praktične stvarčice, Apacerovom "ključu" od 512 MB smo odlučili posvetiti malo vremena i prostora na našim stranicama.

Pa krenimo od početka. Kao što smo već napomenuli testirali smo APACER Handy Steno HT203, USB stick s kapacitetom od 512 MB. Pošto Apacer nije nekakva osobito razvikana firma, nismo ni očekivali nekakve osobite mogućnosti. No, kao što ćete vidjeti, prilično smo se prevarili.

Sadržaj pakiranja

Sajlica na kojoj je kapica USB sticka je izvrsna ideja

Kada otvorite kutiju u koju je "ključ" upakiran, prvo što vam upada u oči je čist dizajn i ugodna tamno crvena boja. Također, ono što upada u oči je tanka sajlica omotana gumom koja se nalazi oko "ključa". Sada ćete saznati i čemu to služi. Obično smo navikli na USB "ključeve" kojima se kapica skida ili, u boljem slučaju uvlači, pa se na takav način može lako zametnuti ili izgubiti, a "ključ" potrgati. Kod Apacera je ta mogućnost isključena jer je kapica za pričvršćena za "ključ" upravo pomoću već spomenute sajle po kojoj se povlači prilikom skidanja. Dobra stvar je to što se kapica za ostak uređaja drži baš tankom sajlom, a ne npr. špagom ili gumom jer je sajla dovoljno elastična, a opet dovoljno čvrsta da izdrži često savijanje prilikom upotrebe. Dizajn je vrlo praktičan, između ostalog i zbog toga što se "ključ" može pomoću sajlice objesiti za ključeve (one prave, jel’te).

Malena "kolijevka" za Handy Steno

Sve skupa u pogonu

Međutim kad govorimo o dizajnu ono što nas je posebno oduševilo je tzv. kolijevka. Zapravo je riječ o svojesvrsnom USB produžnom kabelu na čije se kraju nalazi stalak u koji je moguće lako utaknuti USB "ključ". "Kolijevka" je izvanredna stvar zato što može stajati na npr. radnom stolu ili kućištu kompjutera tako da se ne morate svaki puta sagibati ili čak odmicati kućište od zida (ako imate starija kućišta koja USB port imaju samo sa stražnje strane) da bi priključili USB "ključ". Naravno, craddle odnosno "kolijevka" dizajnom i bojom prati liniju ključa i zauzima jako malo mjesta na stolu, što je naravno prednost.