asus_crosshair_VIII_impact_1 asus_crosshair_VIII_impact_2

Asus u svakoj generaciji čipseta predstavi i malenu Impact ploču koja donosi mnoštvo opreme i zanimljiv dizajn na Mini-DTX površini. Ovogodišnja je Impactica pravo maleno inženjersko remek djelo, sa sendvič dizajnom Supreme FX audio jedinice, robusnom napojnom jedinicom (čak i LN2 modom) i integriranom rashladnom jedinicom, dodatnom karticom za M.2 SSD-e, WiFi AX mrežom, USB 3.2 Gen 2 portovima i mnoštvom druge opreme. Kakva je, kako radi i kako se overclockira, čitajte u današnjem članku.

asus_crosshair_VIII_impact_3

Impactica dolazi u malenoj kutiji, tek malo široj od nje same, no nešto debljom kako bi primila solidan bundle koji dolazi uz nju. Bundle se sastoji od dva SATA 6 Gbps kabela, jednog produžnog kabela za ARGB, jednog produžnog za RGB, jednog panel kabela, 2×2 dual band WiFi antene, ROG SO-DIMM.2 adaptera za SSD-e s hladnjakom, dva paketića M.2 vijaka, jednog 2-u-1 gumenog podloška, jednog DVD-a s aplikacijama i upravljačkim programima, debelih korisničkih uputa, te ROG kupona, zahvalnica, podmetača itd.

asus_crosshair_VIII_impact_4

Ploča je Mini-DTX formata, koji je najmlađi od formata desktop matičnih ploča i predstavljen je 2007. godine. Dimenzija je 20.3 x 17 centimetara, što znači da je za 3 centimetra viša od ploča Mini-ITX formata (17 x 17 centimetara). Ta su tri dodatna centimetra inženjerima omogućila smještaj više komponenata na samu ploču, no jasno nije se moglo izbjeći smještanje zvučne kartice van PCB-a na zasebnu karticu, ili pak izdvajanje M.2 socketa na dodatnu karticu preko SO.DIMM2 sučelja na ploči. U datim uvjetima, layout je morao biti prilagođen tako da sve stane, a opet i da niša ničemu pretjerano ne smeta. To se vidi po premještanju X570 čipseta bliže stražnjem I/O dijelu, tj. pod integrirani rashladni sustav, ali i smještaju dva vertikalna SATA konektora tamo gdje to neće smetati grafičkoj kartici, a tamo gdje hoće postavljanju horizontalnih. Nije teško napraviti solidan layout kada imate ATX ili eATX prostor na raspolaganju, no na ovako maloj površini ovako dobro sve posložiti je pravo malo remek djelo.

asus_crosshair_VIII_impact_5 asus_crosshair_VIII_impact_6

Na gornjem je dijelu ploče, tik iza velikog integriranog rashladnog sustava za VRM i čipset, smješten socket, sa standardnim rupama i nosačima za hladnjake. Iznad njega je smještena 2-fazna napojna jedinica za SOC i DIGI+ VRM kontroler. Memorijska su utora samo dva, pa je podržano maksimalno 64 GB DDR4 memorije brzine do 4.800 MHz prilikom overclockinga. Asus je pripremio i vrlo opširnu QVL listu na svojim stranicama, pa ako želite ugraditi maksimalnu količinu memorije obavezno provjerite koji su moduli kompatibilni. Desno od memorijskih utora su posloženi jedan iznad drugog 24-pinski ATX konektor, i 8-pinski EPS konektor za napajanje. Ispod njih je Power tipka te dva vertikalna interna USB 3.0 i USB 3.1 konektora. Na dnu je ploče izdvojena audio jedinica na zasebnoj pločici koja ima i zaštitni lim za kontakte na gornjoj strani, jer je sve smješteno naopako.

asus_crosshair_VIII_impact_7 asus_crosshair_VIII_impact_8

Donji desni dio ploče je dosta nagužvan jer se tu nalaze horizontalni USB 2.0 i Front panel konektori, Node header, LN2 jumper, Safe Boot tipka, Retry tipka, Slow Mode prekidač, konektor za termalni senzor, konektor za ARGB LED trake, te 4-pinski konektor za vodenu pumpu i 3-pinski za mjerač protoka vode. Tu su naravno i dva horizontalna te dva vertikalna SATA konektora. Na ploči je i jedan oklopljeni PCIe x16 Gen 4 utor, te jedan SO.DIMM2 utor tik iznad njega za M.2 adapter.

asus_crosshair_VIII_impact_9 asus_crosshair_VIII_impact_10

asus_crosshair_VIII_impact_11

Adapter za dva M.2 konektora koji priključujemo na SO.DIMM2 utor ima dva M.2 Socketa za uređaje dužine 80 milimetara, ima dva 4-pinska konektora za ventilator i pumpu, te Gen2 ARGB (addressable) LED konektor. Oko adaptera se nalazi i aluminijski hladnjak kojeg drži šest vijaka, a na svakom je i Lairdov termalni podložak za M.2 SSD-e.