Asus je za ovaj model pripremio svoj dizajn kutije, na kojem glavno mjesto zauzima VoltageTweak naljepnica koja nam daje do znanja da i sa ovom karticom Asus isporučuje svoju SmartDoctor aplikaciju s kojom će se voljeti poigrati overclockeri. U svim ostalim karakteristikama ovo je referentni HD6970 model, koji smo testirali prije nekoliko tjedana. Istina, donosi malo veći takt grafičkog procesora no to je gotovo pa zanemarivo. Informacije se na kutiji poklapaju s onima referentnog modela, a Asusovo je pakiranje kao i uvijek vrlo kvalitetno izvedeno i dobro štiti karticu od utjecaja transporta.

Nažalost, Asus se nije naročito iskazao bogatstvom bundlea pa u kutiji uz karticu nalazimo tek kratke upute za korištenje, jedan CrossfireX mostić, jedan 2xMolex na 8-pinski PCe Power adapter i CD s upravljačkim programima i aplikacijama. Zarada na ovim modelima očito nije velika, pa si nisu mogli priuštiti bogatiju opremu. Kao što smo pisali u HD6950 članku, AMD je kod ovih Cayman kartica koristio VLIW4 koja donosi dvostruki grafički mehanizam, od kojih svaki ima Teselator 8 generacije, 24 SIMD-a, 96 teksturnih jedinica, te poboljšane render back-endove. U Caymana su dodane su nove GPU Compute značajke, a zadržana je arhitektura četiri 64-bitna GDDR5 memorijska kontrolera (ukupno 256-bitna) s podrškom za brzine do 5.5Gbps.

Ovaj Cayman XT ima 1536 ALU jedinice (stream procesora) na površini od 389 kvadratnih milimetara, te broji 2.64 milijarde tranzistora. Brzina GPU-a je kod Asusovog modela sa tvorničkih 880MHz minimalno podignuta na 890MHz, dok je 2GB GDDR5 memorije zadržalo brzinu od 1.375MHz (efektivno 5.5Gbps). Memorijska propusnost je time zadržana na 176 Gbps. Vanjskim je dizajnom kartica identična tvorničkom modelu, a i rashladni je sistem isti sa svim svojim manama i prednostima. U pravilu je vrlo tih, no ponekada se uslijed dugotrajnog opterećenja na jedno kraće vrijeme ventilator zna zavrtjeti brže pri čemu i buka poraste. Video izlazi su standardni, dva DVI-I, jedan HDMI i te dva DisplayPort izlaza. Na vrhu se kartice nalaze CrossFireX konektori, BIOS prekidač i konektori za dodatno napajanje električnom energijom (6 + 8-pinski). UVD 3 tehnologija je također podržana, a ona podrazumjeva podršku za hardverski ubrzano dekodiranje Blu-ray 3D i Divx sadržaja. UVD3 i GPU compute (OpenCL i DirectCompute 11) podrška imaju zajedničko ima AMD Eyespeed.

Asus uz svoje kartice isporučuje i SmartDoctor te GanerOSD aplikacije, a tu je i Splendid Video za optimiziranje boja za različite uvjete osvjetljenja. SmartDoctor je najzanimljiviji overclockerima koji putem njega mogu promijeniti napon GPU-a, te mijenjati frekvencije GPU-a i memorije. Promjena može biti i prema dolje i prema gore, a overclockeri će klizače češće pomicati udesno. Osim toga, moguće je pratiti i temperature, što je naravno vrlo bitno. Podizanje napona omogućuje i korištenje ove kartice u kombinaciji s ekstremnijim tipom hlađenja (LN2 npr.) pa će zbog toga biti zanimljiva i zagriženijim overclockerima.