asus_maximus_xii_hero_1 asus_maximus_xii_hero_2

Paralelno s izlaskom Intelove desete Core generacije, na tržište dolaze i ploče opremljene Z490 čipsetom i LGA1200 ležištem. Kao što smo u recenziji procesora i5-10500 zaključili, ništa nema značajno novoga u ovom launchu, no proizvođači matičnih ploča su se potrudili i izbacili mnoštvo novih modela pa je red testirati ih i predstaviti. Za početak je pred nama ploča Maximus XII Hero iz ASUS-a koja je namijenjena najjačim, otključanim K modelima procesora. Dio je ROG obitelji i kao takva je odlično opremljena, s visoko kvalitetnom VRM jedinicom, WiFi AX mrežom, mnoštvom USB priključaka, odličnom audio jedinicom i bogatom softverskom podrškom. Kao i do sada tu je i opcijama bogat UEFI za tweakanje.

asus_maximus_xii_hero_3 asus_maximus_xii_hero_4

Asus je za desetu generaciju Intelovih procesora pripremio mnoštvo novih ploča od kojih čak 16 modela spada u ROG (Republic of Gamers) obitelj. Maximus XII Hero (WiFi) je svoje mjesto pronašla pored modela kao što su Extreme, Apex i Formula. Osim ovih Maximusa, tu su i STRIX ploče, a mi ćemo za koji dan donijeti i recenziju STRIX Z490-A Gaming modela.

Kao i sve Maximusice, i ova je dobro opremljena i donosi bogati bundle:

 • User’s manual
 • Addressable LED extension cable
 • 1 x ROG logo plate sticker
 • 4 x SATA 6Gb/s cables
 • 1 x Supporting DVD
 • 1 x MOS Cooling kit (fan bracket and 40mm x 40mm fan)
 • 1 x ROG big sticker
 • 1 x Q-Connector
 • 1 x Wi-Fi Antenna
 • 1 x Extension Cable for RGB strips (80 cm)
 • 1 x ROG Thank you card
 • 2 x M.2 SSD screw packages
 • 2 x M.2 Rubber Packages
 • 1 ROG key chain

asus_maximus_xii_hero_5

U prošloj generaciji nismo imali prilike probati Hero model, no testirali smo Formulu. Pogledom na nju, ali i na XI Hero vidljiv je nastavak filozofije izrade i opremanja ROG ploča koje su davno prešle iz šarenila i crvenih elemenata u potpuno stealth crno-sivo izdanje. Jedino što daje malo boje je ROG logo na Z490 čipsetu i Hero oznaka na pokrovu stražnjih I/O-a. Dobar je dio ploče pokriven masivnim aluminijskim hladnjacima pa je i težina povećana. Ukupno gledajući, ova ploča neće mamiti poglede u otvorenom kućištu, ali će svojom masivnošću svakako ostaviti dojam.

asus_maximus_xii_hero_6

Layout ploče je ponešto promijenjen u odnosu na prošlu generaciju. Iznad prvog je PCIe slota ranije bio smješten M.2 socket, a sada je dio napojnog sklopa tu, dok je prvi M.2 ispod prvog PCIe slota, pod debelim aluminijem. Socket je i dalje na svom mjestu, oko njega su na tri strane napojne komponente, a na četvrtoj kao i do sada četiri memorijska slota. Svi su bitni konektori smješteni uz rubove ploče, sve je logično raspoređeno i ništa ničemu neće smetati. Čak je i USB 3.0 interni konektor orijentiran horizontalno pored susjednih SATA portova, a USB 3.1 interni je na takvoj poziciji da ne smeta i u vertikali.

asus_maximus_xii_hero_7 asus_maximus_xii_hero_8

Oko LGA1200 ležišta i mehanizma za zaključavanje procesora je dovoljno mjesta, a s tri strane ga zatvaraju masivni crni aluminijski hladnjaci povezani jednom debelom toplovodnom cijevi. Oni imaju zadatak hlađenja moćne 16 fazne napojne jedinice koja će svakako biti na kušnji ako je na ploči i9-10900K procesor s 10 jezgri. Prostora za različite je hladnjake dovoljno, a oni s velikim ventilatorima će imati malo problema (Noctua D15 npr.).

Četiri su memorijska slota s procesorom povezana u daisy chain topologiju, a memorijski kontroler u CPU-u podržava do 128 GB DDR4 radne memorije. Maksimalna službena brzina je 2.993 MHz za i7 i i9 procesore, no ako overclockiramo brzine RAM-a mogu iti 4.800 MHz ili više. Jasno, podržani su XMP profili i dvokanalna konfiguracija. Asus donosi i OptiMem III tehnologiju za bolju kompatibilnost. Memorija ima dvofaznu napojnu kontrolu i Digi VRM kontroler.

Uz rubove ploča ovdje su se smjestili klasični konektori – 24-pinski ATX, 3x 4-pinski za ventilatore, 8 + 4 pinski EPS 12V za dodatno napajanje procesora, RGB i ARGB LED konektori, te LED dijagnostika kao i Start te Flex Key tipke. Flex Key omogućava vlastiti odabir i memoriranje pojedine funkcije.

asus_maximus_xii_hero_9

Na donjem su dijelu ploče kao i uvijek različiti tipovi konektora, a na samom dnu nalazimo – AAFP, dva RGB headera, Retry tipku, TB header, 2x USB 2.0, priključak za temperaturni senzor, 3x 4-pinska konektora za ventilatore (jedan je za vodenu pumpu) te konektor za zvučnik kućišta, kao i prednji panel. Uz desni rub su još jedan 3-pinski konektor za mjerač protoka vode, te konektori za vodena hlađenja (W_In, W_Out).

Tri su PCIe 3.0 x16 utora od čega su gornja dva oklopljena i propusnosti x16/x8 i x8, dok je donji obični propusnosti x4. Dodatno, tu su i tri PCIe x1 utora. Multi GPU je podržan premda više nije naročito popularan – 2-way SLI i 3-way CrossFireX.

asus_maximus_xii_hero_10 asus_maximus_xii_hero_11

Skidanjem masivnih aluminijskih hladnjaka otkrivaju nam se i tri M.2 Socketa od kojih prvi i treći podržavaju SATA i PCIe 3.0 x4 modove rada, a srednji samo PCIe 3.0 x4. Uz to, prvi M.2 dijeli resurse sa SATA6G 5 i 6 portovima ako je u njemu SATA uređaj. Drugi M.2 svoje resurse dijeli s trećim PCIe 3.0 x16 utorom koji neće raditi ako u M.2 imamo x4 uređaj, ili će raditi s propusnosti x1 ako je u M.2 x2 uređaj. Isto tako, prvi M.2 socket dijeli resurse sa SATA6G 2 portom SATA modu. Prvi i treći M.2 podržavaju 110-milimetarske uređaje, a drugi 80-milimetarske.

Čipset kao što vidimo ima zaseban manji aluminijski hladnjak koji se ne grije pretjerano u radu. Za razliku od Z390, Z490 donosi podršku za USB 3.2 Gen 2. U ovom dijelu ploče još nalazimo i Aura, te TPU kontrolere kao i bateriju.