Gigabyte G1.Sniper M3 ploču namijenio igračima koji žele što kompaktniji stroj, ali se ne žele odreći solidne opreme i dobrih overclocking svojstava. Uz to, svojim se osebujnim "vojničkim" dizajnom želi prvenstveno svidjeti mlađoj publici. Stariji i konzervativniji dio igračke zajednice teško je prihvatio dizajn G1.Sniper 2 ploče, pa je Gigabyte ipak malo smirio dizajn novih 3 i M3 modela. M3 je jeftiniji i manji (mATX) izdanak G1.Sniper 3 modela, koji je zapravo pravi nasljednik dvojke – no, i kod njega je dizajn sada drugačiji. Gigabyte je ovom malenom M3 pločom naciljao konkurentne mATX proizvode, a ponudili su alternativu po povoljnijoj cijeni čak i već spomenutom G1.Sniper 3 modelu.. Dizajn kutije je u vojnim tonovima, sa bojama i pripadajućom grafikom, dok je poleđina rezervirana za malo detaljniji prikaz karakteristika ove ploče. Sniper M3 je tako bazirana na poznatoj UltraDurable 4 tehnologiji izrade, sa 3D Power (digitalni dizajn kontrole napajanja) i 3D BIOS (poboljšani UEFI) karakteristikama. Posebno upadaju u oči zvučne mogućnosti ove ploče, pri čemu mislimo na ugrađeno pojačalo snage za slušalice (150 ohma), sa dodatna četiri pojačala za centralni, bočne, stražnje i line-out zvučnike u kombinaciji sa Nichicon MUSE ES i MW serijama dvostruko polariziranih kondenzatora na svakom kanalu. Za dobar se zvuk brine i Creative CA0132 kontroler poznat iz SoundCore3D audio kartica.

Bundle ove ploče je sasvim solidan – tu je iscrpna knjižica s uputstvima, medij sa upravljačkim programima i aplikacijama, razno razne G1.Sniper naljepnice (1 i 2), za kućište (za pretpostavljamo mlađu populaciju), zatim zaštita za stražnji I/O panel, SATA kabeli itd.

U svojoj je konstrukciji ovo zapravo vrlo jednostavna ploča i kao takva niti ne pokušava konkurirati primjerice moćnoj Maximus V Gene u Asusovoj režiji. G1.Sniper M3 cilja na malo manje zahtjevnu publiku, koja po manjoj cijeni ipak želi uživati u blagodatima nove platforme. I kod ove ploče takvi neće ostati previše zakinuti. PCB je mat crni, sa kombinacijom zeleno crnih konektora i utora pa je cjelokupni dojam o dizajnu zapravo vrlo dobar. Niža se cijena osjeti na količini rashladnih tijela. Samo su na dva mjesta postavljeni crni aluminijski hladnjaci – uski na PWM dio, i tanki na PCH. U pravilu je to i dovoljno, no ne i ako overclockirate. Tada je potrebno obavezno osigurati dobar protok zraka preko cijele ploče kako bi temperature ostale na prihvatljivoj razini. Već se i bez overclockinga, nakon dugotrajnog opterećenja vidalni dijelovi solidno zagriju. I premda malena, ploča nije nakrcana preko svake mjere, no opreme na njoj ima dosta. Layout je solidan, sa logičnim rasporedom, a tek bi zamjerili postavljanje PCIe x1 utora ispod prvog PCIe x16, koji će biti zaklonjen koristimo li dual-slot grafiku. Sve ostalo je na svom mjestu i ova je ploča zapravo vrlo solidan komad hardvera napravljen od kvalitetnih komponenata.

style='mso-fareast-font-family:"Times New Roman"'>Specifikacije Gigabyte G1.Sniper M3

Podržani
procesori
 1. Support for Intel Core i7 processors/Intel Core i5 processors/ Intel Core i3 processors/Intel Pentium processors/Intel Celeron processors in the LGA1155 package
 2. L3 cache varies with CPU
Čipset

Intel Z77 Express

Memorija
 1. 4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 32 GB of system memory
 2. Dual channel memory architecture
 3. Support for DDR3 2400(OC)/1600/1333/1066 MHz memory modules
 4. Support for non-ECC memory modules
 5. Support for Extreme Memory Profile (XMP) memory modules
Utori
za proširenja
 1. 1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16)
  * For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.
 2. 1 x PCI Express x16 slot, running at x8 (PCIEX8)
  (The PCIEX16 and PCIEX8 slots conform to PCI Express 3.0 standard.)
  * The PCIEX8 slot shares bandwidth with the PCIEX16 slot. When the PCIEX8 slot is populated, the PCIEX16 slot will operate at up to x8 mode.
  * PCIE Gen.3 is dependent on CPU and expansion card compatibility.
 3. 1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
 4. 1 x PCI Express x1 slot
  (PCIEX4/PCIEX1 slots conform to PCI Express 2.0 standard.)
Multi-GPU
podrška
Supports 2-way NVIDIA SLI
Supports 2-way AMD CrossFireX
Supports Lucid Virtu
LAN Intel GbE LAN chip (10/100/1000 Mbit)
Audio
 1. Creative CA0132 chip
 2. Support for Sound Blaster Recon3Di
 3. High Definition Audio
 4. 2/5.1-channel
 5. Support for S/PDIF Out
Interni konektori
 1. 1 x 24-pin ATX main power connector
 2. 1 x 4-pin ATX 12V power connector
 3. 2 x SATA 6Gb/s connectors
 4. 3 x SATA 3Gb/s connectors
 5. 1 x CPU fan header
 6. 3 x System fan headers
 7. 1 x front panel header
 8. 1 x front panel audio header
 9. 1 x USB 3.0/2.0 header
 10. 3 x USB 2.0/1.1 headers
 11. 1 x Clear CMOS jumper
 12. 1 x Trusted Platform Module (TPM) header
USB

Chipset:

 1. Up to 4 USB 3.0/2.0 ports (2 ports on the back panel, 2 ports available through the internal USB header)
 2. Up to 10 USB 2.0/1.1 ports (4 ports on the back panel, 6 ports available through the internal USB headers)
BIOS i Format
 1. 2 x 64 Mbit flash
 2. Use of licensed AMI EFI BIOS
 3. Support for DualBIOS
 4. PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.6, ACPI 2.0a
 5. micro ATX Form Factor; 24.4cm x 24.4cm
Storage Chipset:

 1. 2 x SATA 6Gb/s connectors (SATA3 0/1) supporting up to 2 SATA 6Gb/s devices
 2. 3 x SATA 3Gb/s connectors (SATA2 2~4) supporting up to 3 SATA 3Gb/s devices
 3. 1 x eSATA 3Gb/s connector on the back panel supporting up to 1 SATA 3Gb/s device
 4. Support for RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10
Gigabyte značajke
 1. Support for @BIOS
 2. Support for Q-Flash
 3. Support for Xpress Install
 4. Support for Xpress Recovery2
 5. Support for EasyTune
 6. Support for eXtreme Hard Drive (X.H.D)
 7. Support for Auto Green
 8. Support for ON/OFF Charge
 9. Support for Q-Share
 10. Support for 3D Power
 11. Support for EZ Setup

 

Na gornjem se dijelu ploče nalazi LGA1155 ležište s mehanizmom za učvršćivanje procesora, te napajanje i kontrola istog koje je raspoređeno oko ležišta. Kontrola napajanja je digitalna od strane International Rectifier kontrolera (desno iznad CPU ležišta), a napajanje se sastoji od klasičnih 1+2 High/Low MOSFET-a, prigušnica i naravno pripadajućih im Solid kondenzatora. U tome se dijelu nalaze i dva 4-pinska konektora za ventilatore, 4-pinkski 12V konektor, a tik iza stražnjeg I/O panela su i dva ASMedijina TDMS kontrolera. Desno od CPU ležišta nalaze se četiri DIMM utora za memoriju, njeno dvofazno napajanje, interni USB3.0 konektor, 24-pinski konektor za napajanje i jedan 4-pinski konektor za ventilator.

Donji lijevi dio je većinom rezerviran za zvučni podsistem, na čijem se samom rubu nalazi i Intelov LAN kontroler (WG82579V ). Zvučni je podsistem odvojen limom za zaštitu od elektromagnetskih interferencija. Sam je zvučni podsistem vrlo kompleksan – za zvuk se brine Creativeov CA0132 kontroler poznat iz SoundCore3D audio kartica, a tu je i ugrađeno pojačalo snage za slušalice (150 ohma), sa dodatna četiri pojačala za centralni, bočne, stražnje i line-out zvučnike u kombinaciji sa Nichicon MUSE ES i MW serijama dvostruko polariziranih kondenzatora na svakom kanalu. Sve ovo skupa poprilično podiže kvalitetu zvuka u odnosu na generičke proizvode, pa će ljubitelji dobrog zvuka sigurno uživati, kao što smo i mi isprobavajući kakav zvuk daje na naše Asus Vulcan ANC slušalice i Cambridge SoundWorks 5.1 sistem. Do zvučnog se sistema nalaze PCIe x16 i PCIe x1 utori. Grafičku se karticu preporuča ugraditi na prvi, a pri tome je potrebno znati kako prva dva dijele 16 stazica (ako oba popunimo onda rade na x8), dok treći radi na brzini od x4. Na dnu se ploče nalaze standardni konektori

I/O stražnji panel:

 • 1 x PS/2 keyboard/mouse port
 • 1 x D-Sub port
 • 1 x DVI-D port
 • 1 x HDMI port
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x eSATA 3Gb/s connector
 • 2 x USB 3.0/2.0 ports
 • 4 x USB 2.0/1.1 ports
 • 1 x RJ-45 port
 • 1 x optical S/PDIF Out connector
 • 5 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out, Rear Speaker Out, Line In/Mic In, Line Out, Headphone)

Stražnji I/O ove ploče ne donosi nikakve bitnije razlike u odnosu na punokrvni G1.Sniper 3 model, a razlika je jedino u tome što M3 ima jedan eSATA konektor, dok 3 ima dva LAN konektora i više USB3.0 utora. Sve što smo u recenziji Z77X-UD3H ploče napisali o softveru koji dolazi uz ovu ploču i UEFI BIOS-u stoji i kod M3 modela. Nikakvih bitniji razlika nema, i za sve one željne overclockinga možemo samo reći kako opcija ima dovoljno, naponi za zračno i vodeno hlađenje idu dosta visoko, te kako je VRM jedinica na M3 ploči zadovoljavajuće posložena za izvlačenje trenutih maksimuma iz Ivy Bridge procesora.