asus_rog_maximus_z790_hero_1 asus_rog_maximus_z790_hero_2

Pred nama je danas ROG Maximus Z790 HERO ploča namijenjena Intelovim procesorima 12. i 13. Core generacije. Kada je riječ o Hero modelima ploča znamo da su namijenjene entuzijastima i overclockerima dubljeg džepa. Riječ je o ploči koja je tik ispod Extreme modela, a za ovu je generaciju blago osvježena. Pakiranje i dizajn istoga se nije znatnije mijenjao u odnosu na prethodnu generaciju, a zapravo su i promjene na samoj ploči svedene na kozmetiku.

Kao što ste u unboxing videu objavljenom prije par dana mogli vidjeti, na kutiji nalaze sve bitne informacije o proizvodu, popis tehnologija koje podržava i opreme, a unutar kutije je ploča odlično zaštićena. Pored ploče, u bundleu se nalazi sljedeće:

 • 1 x ARGB RGB produžni kabel
 • 4 x SATA 6Gb/s kabela
 • 1 x ROG Hyper M.2 kartica s hladnjakom
 • 2 x M.2 paketića vijaka za ROG Hyper M.2 karticu
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 1 x M.2 Q-Latch paket
 • 1 x M.2 paketić gumica
 • 1 x Q-konektor
 • 1 x ROG naljepnice
 • 1 x ROG privjesak za ključeve
 • 1 x ROG zahvalnica
 • 1 x USB disk s popratnim softverom i upravljačkim programima
 • 1 x korisnički vodič
 • 1x termalna podloška
 • 1x DDR5 držač za ventilator
 • 1x VRM držač za ventilator

Bundle je kao što vidimo zanimljiv i bogat, kakav se i očekuje od ove skupe ploče. Najzanimljiviji dio bundlea je svakako ROG Hyper M.2 kartica koja služi za ugradnju dva M.2 SSD-a koja mogu biti dužine do 110 milimetara, a jedan slot je PCIe 5.0 x4, dok je drugi PCIe 4.0 x4. Da bi PCIe 5.0 x5 mod bio moguć kartica mora biti u PCIEx16(G5)_2 slotu no tada se drugi M.2 utor isključuje. Oba istovremeno mogu raditi samo u PCIe 4.0 x4 modovima. Još jedna zanimljivost na koju nas je Asus do sada naviknuo je i USB key na kojem se nalaze aplikacije i upravljački programi. Tu je naravno i WiFi antena, poznati i korisni Q-konektor i još mnogo korisnih sitnica.

asus_rog_maximus_z790_hero_3 asus_rog_maximus_z790_hero_4

Ako pobliže pogledamo ovu novu Z790 Hero ploču i usporedimo ju sa Z690 Hero vidimo da je nova doživjela blagi face lift. U osnovi su vrlo slične, pa čak i po opremi i mogućnostima, te je proizvođač pribjegao samo manjim izmjenama u dizajnu pojedinih elemenata. Pomnom usporedbom vidimo da hladnjak čipseta ima novu grafiku, a kada ju uključimo vidimo i da je Polymo osvjetljenje na pokrovu stražnjih I/O portova dobilo novu orijentaciju (vertikalnu umjesto horizontalne) i malo vizualno drugačije izgleda. Ploča izgleda dobro, layout je odličan i tu nemamo što puno nadodati u odnosu na prošlu generaciju. Ono što morate znati, je da je ovo posljednja generacija s ovim socketom i da sljedeće godine Intel prelazi na novi čipset i novi socket, pa buduće nadogradnje neće biti moguće.

asus_rog_maximus_z790_hero_5 asus_rog_maximus_z790_hero_6

Prostor oko LGA1700 socketa je identičan kao i ranije, a Asus je zadržao i dvostruke rupe za hladnjake pa možete kombinirati i starije hladnjake. Naša je preporuka moćno AIO hlađenje ako koristite jače procesore 13. generacije jer troše i zagrijavaju se više od 12. generacije koja je ionako trošila i zagrijavala se puno. Oko socketa je napojna jedinica i masivni hladnjaci na njoj, a mjesta ima dovoljno za sve tipove hladnjaka.

Procesori 13. generacije podržavaju brže DDR5 module, pa je za ovu ploču naveden maksimum od 7.800 MT/s prilikom overclockinga, no naravno može to i nešto više. Za overclocking memorije je kao i do sada ugrađena zasebna logika koja zaobilazi PMIC restrikcije ugrađene u DDR5 memoriju. Na desnom i gornjem rubu ploče se nalazi LED dijagnostika, Start, Flex Key i Retry tipke, 24-pinski ATX konektor, 6-pinski PCIe Power konektor za dodatno napajanje internog USB 3.2 Gen 2×2 konektora koji ima mogućnost punjenja spojenih uređaja snagom do 60 W (PD/QC4+. Tu je i mehanizam uz pomoć kojeg “otključavamo” sigurnosni mehanizam na prvom PCIe slotu kako bi lakše izvadili grafičku karticu iz njega.

asus_rog_maximus_z790_hero_7 asus_rog_maximus_z790_hero_8

Napojna jedinica i hladnjaci nisu mijenjani u odnosu na prošlu generaciju. I dalje je tu tzv. teamed napojna arhitektura u kojoj su izbjegnuti doubleri i njihova sporost, te su omogućene brže tranzicije i veće snage po fazi, a uz zadržavanje termalnih performansi dubliranog dizajna. Ova arhitektura ili topologija izgleda tako da se jedan signal iz PWM kontrolera dijeli na dvije grane i ulazi u integrirane MOSFET-e ili tzv. Power Stageove, iz kojih izlazi u prigušnice i ide dalje prema procesoru.

Asus je koristio 20+1 konfiguraciju integriranih MOSFET-a pri čemu je svaki sposoban dati 90 ampera struje (ISL99390), a dalje u nizu su tzv. MicroFine prigušnice (svaka može izdržati 45 ampera) i 10K Black metallic kondenzatori (solid-polymer) koji mogu izdržati visoke temperature. Sve je kontrolirano od strane Renesasovog 12-faznog RAA229131 PWM kontrolera, a napajano iz 8+8-pinskih ProCool II EPS 12V konektora. Ono što je također zanimljivo je da Asus na ovoj ploči koristi sklop za detekciju diferencijalnih struja koji omogućava precizniji prikaz napona u softverima za očitanje, što poboljšava i olakšava overclocking. VRM hladnjak je masivan i sastoji se od nekoliko aluminijskih dijelova. Na svakom integriranom MOSFET-u i na svakoj prigušnici se nalazi termalna podloga na koju nasjeda hladnjak, a dva su dijela povezana toplovodnom cijevi. Uz to, hladnjak se proširuje i kao nadsvod na stražnje I/O portove. Napojna jedinica se ne zagrijava pretjerano, a vanjskim smo IC termometrom zabilježili 62°C na najtoplijem dijelu (toplovodna cijev).

asus_rog_maximus_z790_hero_9 asus_rog_maximus_z790_hero_10

Jedina veća novost u ovoj generaciji je što je Heroica dobila donju metalnu (čelik) ploču koja učvršćuje čitavu konstrukciju ali služi i kao hladnjak. Dvije su deblje termalne podloške postavljene točno na komponente s donje strane napojne jedinice pa se toplina lakše disipira na veliku metalnu površinu. Na nju se sada veže i metalna pločica koja služi kao pokrov audio jedinice s gornje strane.

asus_rog_maximus_z790_hero_11

Donji je dio ploče po rasporedu elemenata čista preslika starijeg modela. Gore su dva metalom pojačana PCIe 5.0 x16 slota koji rade ili u single x16 ili u double x8/x8 modu rada, a jasno kontrolira ih procesor. Ispod njih je jedan PCIe 4.0 x16 slot koji radi u x4 modu i spojen je preko čipseta. Ono što opet treba napomenuti je da instalacija ROG Hyper M.2 dodatne kartice u jedan od PCIe 5.0 slotova smanjuje propusnost drugoga na x8 – dakle vaša će grafička kartica raditi na x8 širini sabirnice. Na dnu se ploče nalazi jedan novi prekidač a to je onaj za alternativni PCIe mod. Prekidač ima tri položaja, a služi za promjenu PCIe signala koji dolazi iz procesora – Auto, 1 (PCIe Gen4) i 2 (PCIe Gen3). Tu su i tri headera za RGB LED trake (jedan standardni i dva ARGB), zatim tri 4-pinska konektora za ventilatore, jedan za vodenu pumpu i jedan W_FLOW, TPM header, prednji panel, bateriju itd.

asus_rog_maximus_z790_hero_12

Po pitanju M.2 slotova ploča je doživjela samo kozmetičke promjene. Naime, donji lijevi slot sada također ima donji hladnjak. Sve je ostalo isto. Najviši slot je spojen na procesor i on radi u PCIe 4.0 x4 modu, a podržava uređaje dužine do 110 milimetara. Donja dva su podijeljena na lijevi koji podržava PCIe 3.0 x4 mod i 80-milimetarske uređaje, te desni koji podržava PCIe 4.0 x4 i SATA modove rada te 80-milimetarske uređaje. Svi su slotovi pokriveni aluminijskim hladnjacima koji nisu mijenjani u odnosu na prošlu generaciju. Svi slotovi imaju Q-latch za lakše pričvršćivanje SSD-a. Uz M.2 slotove, na ploči se nalazi i šest SATA portova s RAID podrškom.

asus_rog_maximus_z790_hero_13 asus_rog_maximus_z790_hero_14

Kao i ranije, za ethernet povezivost se brine Intelov 2,5-gigabitni kontroler, a audio jedinica je ROG SupremeFX 7.1. Ispod pokrova je ALC4082 CODEC, koji podržava automatsku prilagodbu impedancije na prednjim i stražnjim izlazima, zatim multi-streaming, Jack-detection i Jack-restasking na prednjem panelu. CODEC ima 120 dB SNR stereo playback i 113 dB SNR za snimanje, te podršku za 32-bitne/384kHz formate. Dodatno je tu i ESS-ov SABRE9018Q2C DAC/AMP, svi audio jackovi su pozlaćeni, a korišteni su i premium audio kondenzatori. Čipset hladnjak nije doživio znatnije promjene, no temperatura je sada niža, ne penje se iznad 72°C, dok se Z690 zagrijavao do 79°C.

asus_rog_maximus_z790_hero_15 asus_rog_maximus_z790_hero_16

Stražnji je panel mrvicu redizajniran u odnosu na prethodni model, no sve funkcionalnosti od ranije su tu:

 • 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C porta
 • 6 x USB 3.2 Gen 2 portova (5 x Type-A + 1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 porta (4 x Type-A)
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Intel 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x pozlaćenih audio jackova
 • 1 x Optical S/PDIF out port
 • 1 x BIOS FlashBack tipka
 • 1 x Clear CMOS tipka

WiFi modul je po 6E (802.11ax) standardu s 2×2 konfiguracijom i naravno 3 band podrškom (2.4/5 i 6 GHz). Podržava je i Bluetooth v5.3. WiFi radi odlično, i uz vanjsku je okretnu antenu prijem vrlo dobar. Svi USB portovi na stražnjem I/O-u imaju Truevolt USB funkciju koja se brine o isporuci stabilnog napona od 5V s minimalnim fluktuacijama.

asus_rog_maximus_z790_hero_17 asus_rog_maximus_z790_hero_18

Osvjetljenje, tj. polymorfna ploča je doživjela promjenu u orijentaciji, a i dalje prikazuje ROG i HERO oznake u RGB bojama. Zajedno s RGB headerima je Aura osvjetljenja i uz pomoć Sync softvera sve podešavamo.

Ploča ima i odličan termalni menadžment – na njoj se nalazi pet termalnih senzora, čak 10 4-pinskih konektora za ventilatore, AIO pumpe, vodene pumpe, Water In & Out headere, i jedan 3-pinski za Water Flow header. Sve spremno za vodena hlađenja je tu, a i ekstremni overclocking nije izostavljen.

asus_rog_maximus_z790_hero_21 asus_rog_maximus_z790_hero_22

asus_rog_maximus_z790_hero_23 asus_rog_maximus_z790_hero_24

asus_rog_maximus_z790_hero_25 asus_rog_maximus_z790_hero_26

UEFI sučelje BIOS-a je tipično Asusovo, brzo i pregledno. Nije znatnije mijenjano u odnosu na prošlu generaciju, a promjene se odnose na 13. Core generaciju i nove mogućnosti koje ti procesori donose. Novi meniji su većinom u Extreme Tweaker dijelu. Tu se nalazi pravo carstvo za overclockere i entuzijaste koji se mogu poigrati s gotovo svaki aspektom procesora, memorije i ploče. Naponi za overclocking su vrlo izdašni, a tu je i mnoštvo preddefiniranih memorijskih profila koji će olakšati overclocking.

asus_rog_maximus_z790_hero_27 asus_rog_maximus_z790_hero_28

asus_rog_maximus_z790_hero_29 asus_rog_maximus_z790_hero_30

Sa softverske strane sve kreće od Armoury Cratea uz pomoć kojeg instaliramo i AiSuite 3 čije snimke ekrana vidite iznad. Ploča podržava 5-way optimizaciju koja uključuje TPU, EPU, Fan Xpert 4, Digital Power kontrolu i Turbo Core, a sve je tu u menijima. Uz ovo, kupac može koristiti i ROG CPU-Z, GameFirst VI, Sonic Studio III, Sonic Radar III, DTS Sound Unbound, BullGuard IS (jednogodišnja licenca), AIDA64 Extreme (jednogodišnja licenca), Aura Creator, WinRAR, MyAsus itd. Bogato kao i uvijek.