asus_fusion_500_1 asus_fusion_500_2

U lab su nam stigle najnovije Asusove ROG Fusion 500 slušalice. Karakterizira ih zanimljiv dizajn kombinacije sjajnih i mat površina, 50-milimetarski zvučnici, ugrađeno pojačalo i DAC te virtualni 7.1 surround zvuk. Uz to, kao i svaki Strix proizvod imaju RGB LED osvjetljenje koje kontroliramo mobilnom aplikacijom ili Aura Sync softverom. Asus ovim 500 modelom dodaje druge slušalice u Fusion seriju nakon modela 300, a očekuje se pojava i 700 modela.

asus_fusion_500_3 asus_fusion_500_4

Fusion 500 slušalice su pakirane u kartonsku kutiju tipičnog Strix dizajna, a kutija se otvara po sredini dva dijela koso rezanih stranica. Slušalice su smještene u plastično ležište s baršunastim finišom, a uz njih su i dva dodatna, zamjenska jastučića. Već s pakiranja vidimo kako su osim za MAC i PC, ove slušalice namijenjene i korištenju uz Playstation konzolu. Ipak, jedini način komunikacije je USB pa o tome treba voditi brigu.

asus_fusion_500_5 asus_fusion_500_6

Obje su vanjske površine slušalica zaštićene prozirnim naljepnicama, a lijeva je slušalica ujedno i kapacitivni kontroler kojim upravljamo različitim funkcijama slušalica. Osim drugog para jastučića za slušalice, u pakiranju nalazimo i dvometarski opleteni USB kabel (Type A to micro USB), knjižicu s uputstvima o jamstvenom roku, te vodič za brzi start na nekoliko svjetskih jezika. Proizvođač inače daje dvije godine jamstva na slušalice.

asus_fusion_500_7

Slušalice su napravljene od kvalitetne plastike, pri čemu su vanjske strane oklopljene sjajnim plastičnim brončanim poklopcima. Ispod se lijevog poklopca nalazi i kapacitivni sklop za komande kojima upravljamo slušalicama. Tako povlačenjem naprijed – nazad mijenjamo pjesme na playlisti, povlačenjem gore – dolje jačinu zvuka, a pritiskom na sredinu pozivamo funkciju Play/Pause. Komande su intuitivne, površina dobro registrira pokrete i lako se na priviknuti. Pritiskom od tri sekunde na sredinu aktiviramo ili deaktiviramo povezivanje s Aura Sync ili Aura Headset aplikacijom putem Bluetootha, a pritiskom na isto mjesto duže od pet sekundi sparujemo slušalice s pametnim telefonom. Čitav je postupak jednostavan i lak, a naša se Xperia, kao i još nekoliko uređaja koje smo probali, bez problema povezala sa slušalicama. Na vanjskim rubovima slušalica su i osvijetljeni elementi u RGB LED tehnici, što je u skladu s trendovima. Za one koji osvjetljenje ne vole, dobra vijest je da se može isključiti, a loša da se to može samo putem softvera.

asus_fusion_500_8

Osim sjajnih poklopaca, ostatak je slušalica matiran. Kućišta zvučnika su plastična, nosači su plastični, baš kao i naglavni dio. S donje strane naglavnog dijela je jastučić od memorijske pjene smješten u najlonski mrežasti omotač. Na krajevima omotača se nalaze plastični pričvrsni dijelovi na kojima su i R te L oznake za orijentaciju slušalica. Jastučići na zvučnicima su također omotani najlonskim mrežicama koje dopuštaju koži disanje, a zamjenske su od imitacije kože. Kožne bolje zatvaraju i bolje zadržavaju zvuk, no koža se više zagrijava.

asus_fusion_500_10

Slušalice su kvalitetno sastavljene i vrlo su čvrste, a tako i leže na glavi. Grip je možda i malo prečvrst, no s vremenom i učestalim rastezanjem će to malo popustiti. Čvrsto nasjedanje ujedno omogućava i dobru izolaciju od buke, a koža može disati kad koristimo jastučić s mrežom. Izolacija je jasno bolja s jastučićima od imitacije kože. Slušalice su teške oko 360 grama, a komfor nošenja je vrlo dobar. Čak ni nakon dugotrajnog nošenja nisu nam smetale, a pomaže i mogućnost okretanja slušalica te mijenjanje nagiba površine u koju je ugrađen zvučnik. Zgodan detalj lijeve slušalice je i izvlačivi savitljivi mikrofon koji se integrira u slušalicu i ni malo ne smeta kada ga ne želimo koristiti (spremanjem u ležište ga ujedno i isključujemo).