asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_9

Na desnoj se donjoj strani nalaze još konektor za eksterni temperaturni senzor, TPM konektor, baterija, 4-pinski konektor ta ventilator i konektor prednjeg panela. Iznad hladnjaka koji pokriva donje M.2 slotove nalaze se još dva 4-pinska konektora za ventilatore. Na ploči se tako ukupno nalazi devet 4-pinskih konektora, od čega je jedan namijenjen AIO pumpi. Ovo je više no dovoljno za sve sustave hlađenja.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_10 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_11

Posebno zanimljiv detalj na ovoj ploči je hladnjak za prvi M.2 utor koji ima integriranu toplovodnu cijev koja ima direktan kontakt sa SSD-om. Cijev izlazi izvan tijela hladnjaka, zavija i završava u manjem aluminijskom bloku. Na taj je način postignut efikasniji prijenos topline sa SSD-a na okolinu čak i uz nešto niži protok zraka, pri čemu on radi na nižoj temperaturi.

Drugi bitan detalj ove ploče je ROG Hyper M.2 PCIe kartica koja prima dva SSD-a u M.2 slotove koji rade u PCIe 4.0 x4 modu rada. Tako je za oba SSD-a osiguran maksimalni bandwidth, a uz to su i efikasno hlađeni masivnim hladnjakom na kartici. Da bi maksimalno iskoristili potencijal kartice, potrebno ju je instalirati u srednji PCIe 4.0 x16 slot, u ostala dva slota će uvijek onemogućavati rad jednom od drugih slotova.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_12

Kao što smo već napisali, prvi je M.2 slot po PCIe 5.0 x4 standardu i dijeli bandwidth s prvim PCIe 5.0 x16 slotom. U njega je moguće ugraditi 22110 uređaje, a ima i posebno dizajnirani hladnjak. Druga dva M.2 slota imaju jedinstveni hladnjak, pri čemu jedan radi samo u PCIe 4.0 x4 modu i podržava 22110 uređaje, a drugi i u PCIe 4.0 x4 i u SATA modu te podržava 2280 uređaje. Uz to, na ploči se nalazi i šest SATA 6 Gbps portova koji podržavaju RAID konfiguracije diskova (RAID i boot diskovi nisu podržani u SATA E1 i E2 portovima).

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_77

Stražnji je panel vrlo bogat portovima i cijeli je ispunjen:

 • DisplayPort
 • HDMI Port
 • 4x USB 2.0 portova (jedan za nadogradnju BIOS-a bez procesora)
 • 4x USB 3.2 Gen 1 portova (plavi)
 • ClearCMOS tipka
 • BIOS Flashback tipka
 • 2x USB 3.2 Gen 2 Type A crveni
 • 1x USB 3.2 Gen 2 Type C
 • 1x USB 3.2 Gen 2×2 Type C
 • Wi-Fi 6E 2×2 priključci
 • 1x 2,5 GBps LAN port
 • 5x audio jackova i jedan SPDIF port

Asus je na ploču implementirao standardni Intelov Wi-Fi 6E modul koji podržava 2×2 802.11 ax standard (i sve starije), te radi na tri pojasa – 2.4/5 i 6 GHz. Podržan je i Bluetooth v5.2. Uz to, tu je i standardni Intelov 2.5 Gigabitni LAN kontroler s ASUS LANGuard zaštitom.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_13

Ploča u VRM hladnjak i pokrov stražnjih I/O portova ima integriranu LED rasvjetu u ROG stilu koju možemo kontrolirati uz pomoć AURA Sync aplikacije ili Armoury Cratea. Ovo je sva rasvjeta koju ima, a dodatno korisnik može spojiti LED trake ili druga svjetleća tijela na jedan od tri Addressable Gen 2 headera ili na jedan klasični AURA RGB header. U videu možete vidjeti i kako izgledaju efekti osvjetljenja.

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_uefi_1 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_uefi_2

asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_uefi_3 asus_rog_strix_z690-e_gaming_wifi_uefi_4

Ploča ima i iznimno bogato ROG UEFI sučelje BIOS-a koje dozvoljava sve zamislive tweak opcije za ploču, procesor i ostale komponente, kao što to ima i HERO model kojeg smo ranije testirali. Ploča nudi i vrlo visoke napone koji omogućavaju ekstremni overclocking i tu neće nikoga razočarati. Jasno, HERO-ica donosi više hardverskih značajki za to, no i ova je sasvim upotrebljiva.

Uz standardno dobar UEFI, tu je i bogata softverska podrška koja kreće s Armoury Crate softverom. Uz pomoć AI Suite 3 softvera moguće je kontrolirati i 5-way optimizaciju ploče koja uključuje poznate TPU, EPU, Fan Xpert 4, DIGI+ i Turbo App značajke. Nadalje, tu su ROG CPU-Z i AIDA alati, GameFirst VI, Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer + Sonic Suite Companion, Sonic Radar III, DTS Sound Unbound i antivirusni softver.