RT-N14U je friški, ovogodišnji proizvod upakiran u odavno poznati Black Diamond dizajn. Prije skoro dvije godine, kada smo testirali RT-N56U model, divili smo se njegovoj eleganciji koja ni sada nakon toliko vremena nije dosadna. Black Diamond Asus proizvode će te i dalje ponosno svima htjeti pokazati. Pakiranje je u odnosu na N56U model malo izmijenjeno, Asus sada koristi sive i crne tonove, a na kutiji se kao i uvijek nalaze korisne informacije o proizvodu. Zanimljiva je i tablica na poleđini po kojoj vidimo u koju skupinu spada ovaj router, tj. kako je za korak iznad N150 proizvoda, a iznad njega su N750/N600 i najjači N900 modeli namijenjeni zahtjevnim korisnicima.

U kutiji će te uz dobro zaštićeni router naći i jamstveni listić, QuickGuide za instalaciju i upotrebu, strujni adapter (DVE, 12V, 1A), LAN kabel i postolje routera. RT-N14U možete koristiti na dva načina – montažom na zid (predviđena su dva mjesta za vijke) i na spomenutom postolju. Ovaj će te router u svakom slučaju htjeti pokazati, tj. izložiti na vidljivo mjesto.

Prepoznatljivi Black Diamond dizajn se najbolje očituje u odbljesku, a na toj prednjoj stranici routera se još nalazi i Asusov logo, te kontrolne LED-ice. Od dna prema vrhu tu je indikacija rada routera, spojenosti na WAN, te WiFi, LAN i USB indikacija. Posebnost ovoga dizajna je potpuna skrivenost antena. Dimenzije uređaja su 187 x 145 x 77 mm uz masu od 260 grama. RT-N14U je single band uređaj koji radi na 2.4GHz, s podrškom za 802.11n 300Mbps bežičnu mrežu. podržava ekspresno sinkroniziranje, dijeljenje i streamanje sadržaja putem AiCloud mobilne aplikacije čime praktički svoje kućno računalo, prijenosnik, eksterni disk ili što drugo pretvarate u Cloud servis koji možete koristiti s bilo kojeg mjesta uz pomoć smartphonea ili tableta s internet vezom (AiDisk). Uz to, router ima i svestrani USB port s podrškom za all-in-one printer, FTP server i 3G/4G dual WAN. ASUSWRT olakšava konfiguriranje mrežnih postavaka, a Download Master omogućuje direktan download sadržaja na USB disk bez potrebe korištenja računala, ali i ubrzava transfer podataka uz pomoć specijalnog algoritma. Router podržava i kreiranje pristupa internetu gostima u mreži kojima možete limitirati vrijeme na mreži i omogućiti ili onemogućiti pristup intranetu.

Na lijevoj bočnoj stranici routera se nalazi jedan RJ45 konektor za WAN vezu (10/100 BaseT), četiri RJ45 za LAN (10/100 BaseT),
jedan USB 2.0 port, WPS tipka, te na samom dnu utičnica za strujni adapter i prekidač za paljenje routera. Na stražnjoj se nalazi tipka za tvornički Reset. RT-N14U podržava IEEE 802.11b/g/n, IEEE 802.11d, IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.11i/e, IPv4 i IPv6 mrežne standarde. Ima dvije ugrađene antene, a maksimalna brzina bežične mreže je 300Mbps (2.4GHz). Podržava 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, Radius with 802.1x i WPS protokole za enkripciju, ima Firewall (SPI intrusion detection, DoS protection ) te standardnu kontrolu pristupa (Guest access, Parental control, Network service filter, URL/Port filter).

Router ima VPN podršku (IPSec Pass-Throuth,
PPTP Pass-Through,
L2TP Pass-Through), a sa WAN strane podržava Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE supported), PPTP i L2TP veze na internet, te ima Dual Link i Multicast Proxy podršku. Ranije spomenuti Download master podržava BitTorrent, NZB, HTTP i ED2K, podržava enkripciju, DHT, PEX i magnet linkove, ima kontrolu upload i download bandwidtha, te omogućuje planiranje downloada. Media Server podržava standardne jpeg, mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg, asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv i mov formate. Kako sam Asus tvrdi router ima profesionalnu QoS (Quality of Service) podršku – WMM, korisnički definirana pravila za IP/MAC/Port, menadžment bandwidtha za upload/download i podršku za ACK/SYN/FIN/RST/ICMP tipove kontrolnih paketa (Highest priority).

Router ima standardnu IP adresu (192.168.1.1, admin; admin) i uključen DHCP server pa bez problema možemo pristupiti korisničkom sučelju. Na početku nas Wizard (Quick Internet Setup) vodi kroz osnovni setup no to je moguće izbjeći i odmah doći do glavnog izbornika. On je podijeljen u dvije skupine – General i Advanced Settings. U General dijelu ćemo se više zadržati jer se tu nalaze opcije specifične za ovaj Asus router. Na početku je tu mapa mreže koja na jednostavan način daje shemu trenutnog mrežnog setupa i sistemskog statusa. Nadalje, tu je Guest network koji gostima u vašoj mreži omogućuje pristup Internetu, ali ne i intranetu, tj. vašim umreženim uređajima. Ukupno je moguće definirati tri "gost" računa, kojima je moguće limitirati vrijeme pristupa, ali i omogućiti pristup intranetu ukoliko je to potrebno. Traffic Manager uključuje opcije QoS (Quality of Service), gdje je moguće primjerice odrediti pravila za online igranje ili surfanje, koji mogu imati viši prioritet od P2P aplikacija (torrent klijenti) i Traffic Monitor uz kojeg je moguće pratiti promet po Internetu, mrežnoj i bežičnoj infrastrukturi (na kraju opisa će te vidjeti kako izgleda graf prometa).

Sljedeća je opcija Parental control, uz pomoć koje definiramo dozvoljeno vrijeme pristupa Internetu klijentskim računalima. USB application se sastoji od AiDisk, Servers Center, Network Printer Server, 3G/4G, Download Master i Media Server opcija. U svakom se trenutku može koristiti samo jedna opcija jer je na routeru samo jedan USB priključak (USB 2.0). AiDisk omogućuje dijeljenje podataka sa prikopčanog USB diska na Internetu. Servers Center omogućuje definiranje FTP-a ili Network Place (Samba) Cloud servisa. Network Printer Server omogućuje dijeljenje USB printera u mreži a podržane su dvije metode – Asus EZ printer sharing i LPR (Line Printer Daemon protokol). 3G/4G omogućuje korištenje USB modema i mogućnost korištenja ovoga routera i gdje nema žičanog pristupa internetu. Download Master koristimo kao BitTorrent klijent s podrškom i za NZB, HTTP i ED2K. Podržava i enkripciju, DHT, PEX i magnet linkove, ima kontrolu upload i download bandwidtha, a moguće je i planiranje downloada. Media Server kao što mu i ime govori omogućuje pristup multimedijalnim fajlovima na USB disku, a od formata su podržani jpeg, mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg, asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv i mov. AiCloud opcija uključuje skidanje Android ili iOS aplikacije, instalaciju na smartphone čime je omogućen pristup USB uređaju ili Network Place-u (Samba) spojenom na RT-N14U. Podesiti se može i Port Forwarding ili DMZ. Uz AiCloud su dostupne tri funkcije – Cloud Disk, Smart Access (podržava Wake-on-LAN opciju), te Smart Sync (potreban Asus webstorage račun).

Advanced settings nudi Wireless, LAN, WAN, IPv6, VPN Server, Firewall, Administration, System Log i Network Tools opcije. Ovo je klasičan administracijski panel kakav je sličan i kod ostalih routera. Kod bežične mreže je moguće podesiti sve uobičajene stvari kao što je SSID, skrivanje istoga, odair načina rada (Auto, N only, Legacy), propusnosti kanala (20/40MHz), kontrolnog kanala, produženog kanala, metode autentifikacije i WEP Enkripcije. Uz to tu je i opcija za WPS funkciju (hardverska tipka na routeru), Bridge (Wireless Distribution System), filter MAC adresa, RADIUS i naprednih funkcija kao što su gašenje WiFi-a u potpunosti, mogućnost automatske kontrole upaljenosti WiFi-a, IGMP Snoopinga, Multicasta, Preamblea, RTS Tresholda, DTIM intervala, itd. LAN omogućuje konfguraciju žičane mreže, podešavanje DHCP servera, definiranje Routing pravila i podešavanje IPTV opcija. WAN je jasno pristup Internetu, a moguće je konfiguriranje Port Triggeringa, Port Forwardinga, DMZ-a, DDNS-a i NAT Passthrugha. Sljedeće na redu je IPv6 konfiguracija, pa konfiguriranje VPN servera. Firewall na RT-N14U nudi filtriranje URL-a, Keyworda i mrežnih servisa. Administracija routera uključuje mogućnost odabira načina rada – Wireless Router ili Access Point, izmjenu sistemskih opcija (password, vremenska zona itd.), nadogradnje firmwarea i korisnih restore/save/upload opcija. Sistemsko logiranje je vrlo detaljno, a uz općeniti log, nudi i logiranje DHCP lease-ova, Wirelessa, Port Forwardinga i Routing tabele. Posljednji mrežni alati nude analizu mreže pingom, tracerouteom i Nslookupom. Uz to, tu je i Netstat te WOL opcija uz pomoć koje je moguće definiranje uređaja koje želimo "paliti" preko LAN-a.

S obzirom da danas testiramo i vrlo napredni USB-AC53 adapter odlučili smo upariti ova dva uređaja i vidjeti kakve brzine prijenosa podataka ostvaruju međusobno. AC53 smo putem USB-a spojili na prijenosnik, a na router je LAN kabelom "zakačen" bio PC. Korištenjem Automatskog načina rada (Wireless Mode) i automatskog odabira propusnosti kanala (20/40MHz) na otprilike 5 metara udaljenosti smo ostvarili vezu od 144Mbps, pri čemu smo imali konstantan prijenos podataka od cca. 10MB/s (80Mbps), s peakom na 12MB/s. Na izračun prosječne brzine transfera se ne trebate "hvatati" jer nam nije jasna logika iza toga broja – ručnim smo mjerenjem utvrdili kako je prosjek ipak vrlo blizak brojci od 10MB/s. Forsiranjem N only načina rada i 40MHz propusnosti, AC53 se na router spojio prijavljenom brzinom od 300Mbps pri čemu nismo osjetili ubrzanje u transferu podataka jer je brzina varirala. Iz testa s malo veće udaljenosti i nekoliko prepreka između routera i adaptera shvatili smo kako je najbolje sve ostaviti u automatskom načinu rada i ne forsirati najbrži mogući način rada. Router je sve zadaće koje smo pred njega stavili odradio bez problema i sve isprobane opcije su radile kako treba. Za izvršavanje naredbi, tj. promjene postavki routera potrebno je pričekati 5 do 10 sekundi, što ponekad zna zasmetati, ali u toj klasi routera je to manje više uobičajeno. Kada sve uzmemo u obzir RT-N14U je napredna "mašina" i vrlo dobar router koji u SoHo klasi u koju ulazi nudi pregršt opcija koje će se svidjeti i naprednim korisnicima. Uz dobar dizajn i cijenu od oko 50 – 60 € u Njemačkoj, možemo ga samo toplo preporučiti.