asus_tuf_x570_plus_wifi_1 asus_tuf_x570_plus_wifi_2

Iz Asusa nam stiže još jedna X570 ploča, ovaj put iz TUF Gaming Serije. X570-PLUS WiFi je solidno opremljena ploča s dva M.2 slota, Realtekovim L8200A gigabitnim LAN-om, Intelovom Wireless-AC 9260 karticom, tri USB 3.1 Gen 2 porta, i Realtekovom ALC S1200A zvučnom karticom. Ploča je cjenovno pozicionirana niže od STRIX X570-E kakvu smo imali prilike testirati, ima manje opreme, no dovoljno za sve potrebe prosječnog korisnika.

Prije otprilike godinu dana i tri mjeseca smo testirali TUF X470-PLUS Gaming ploču koja nije direktna prethodnica ove, jer je X570 nadogradnja u seriji AMD-ovih ploča, a ne zamjena za X470, no zanimljivo će biti vidjeti kakva poboljšanja donosi nova ploča i kolika je razlika u cijeni.

asus_tuf_x570_plus_wifi_3

Ploča dolazi pakirana u standardnu kartonsku kutiju unutar koje je dobro zaštićena i smještena u još jednu kartonsku pregradu te antistatičku vrećicu. Bundle nije naročito bogat i sastoji se od uputa za korisnika, zaštitnog lima za I/O ploče, paketića s M.2 vijkom, DVD-a sa softverom i aplikacijama, 2TR2 antene za WiFI, TUF GAMING naljepnice i TUF certifikata na kojem su navedeni standardi koje zadovoljavaju ugrađene komponente.

asus_tuf_x570_plus_wifi_4

Filozofija iza TUF Gaminga je relativno jednostavna, ponuditi kupcu stabilnu, solidno opremljenu i solidno složenu ploču po cijeni ispod ROG i STRIX proizvoda. TUF ili The Ultimate Force serija se hvali s komponentama koje zadovoljavaju vojne standarde, no nekako nam je žao što so ne prati pet godišnje jamstvo poznato iz ranijih TUF proizvoda, zbog čega su i bili jedinstveni. TUF Gaming seriju odlikuje i malo šareniji dizajn u maskirnom stilu, pa je tako i ova zadržala isti način maskiranja 6-slojnog PCB-a, uz neke nove šare koje se protežu jednim dijelom ploče. I aluminijski je hladnjak za M.2 uređaje uređen u istom stilu, dok su primjerice VRM i čipset hladnjaci nešto drugačiji. Sve u svemu, ploča dobro izgleda, a ovaj se izgled može i nadopuniti TUF hladnjacima i kućištima koje proizvode Asusovi partneri poput Scythea ili Cooler Mastera.

asus_tuf_x570_plus_wifi_5

Osnovni je layout ploče sličan kao kod X470-PLUS modela, jer su sve važne komponente, utori i socketi smještene na istom mjestu. Layout je generalno dobar, sve je gdje treba biti, a jedino je zbog specifičnog osvjetljenja žrtvovan položaj za četiri SATA porta, koji su na dnu ploče i horizontalni su – isto je bilo i kod X470-PLUS ploče. Hladnjaci na VRM-u su s gornje strane velike površine, no ispod šireg gornjeg dijela su zapravo vrlo tanki i dosta se zagrijavaju i u normalnom radu i prilikom overclockinga. Čipset hladnjak je prekriven plastičnim pokrovom, a ispod je ventilator i manji komad aluminija. Ventilator je tih kao i na ostatku Asus X570 ploča, a efikasan je u hlađenju čipseta.

asus_tuf_x570_plus_wifi_6 asus_tuf_x570_plus_wifi_7

S obzirom na to da X570 ploče moraju omogućiti dovoljno struje 12 i 16-jezgrenim procesorima, napojna je jedinica pojačana i sada je 12+2 umjesto 6+2-fazna. Kontroler je isti DIGI+ VRM, a faze su sastavljene od četrnaest Vishayevih 50-amperskih SIC639 integriranih power stageova (high i low side MOSFET-i i Shottky dioda). Iza njih se nalaze standardne prigušnice i crni solid kondenzatori (5K ili 5.000 radnih sati). Time bi ova napojna jedinica trebala biti i više no adekvatna za 12 i 16-jezgrene procesore, pa čak i njihov overclocking. Hladnjaci s druge strane nisu pretjerano impresivni i njima će zbog zagrijavanja trebati osigurati dobru zračnu struju.

asus_tuf_x570_plus_wifi_8

Desno od socketa se nalaze četiri memorijska utora koji primaju maksimalno 128 GB memorije u kombinaciji s Ryzenima treće generacije, i to do brzine od 4.400 MHz. Asus ima i široku QVL (qualified vendors list) proizvođača memorije te je podrška za sve tipove modula dobra. Uz sam rub ploče su se smjestili napojna jedinica za memoriju, 24-pinski ATX konektor, interni USB 3.0 konektor, 3-pinski adresabilni konektor za RGB LED i četiri troubleshoot LED-ice (boot, vga, cpu, dram). Na vrhu ploče, iznad DIMM utora su dva 4-pinska konektora za ventilatore i 4-pinski konektor za RGB LED. Na ploči se nalazi ukupno šest 4-pinskih konektora za ventilatore što je adekvatan broj (jedan od kojih je i za AIO pumpe).