asus_tuf_z270_9

Napojna jedinica je 8 + 4 fazna, s TUF komponentama kao što su New Alloy prigušnice, te Ti kondenzatori i MOSFET-i koji su certificirani po vojnim standardima. DIGI+ kontroler je standardan kao i TPU te EPU čipovi. Uz to, ploča ima i Ultimate COOL! tehnologiju koja uz Thermal Armor uključuje i TUF ICe kontroler i Thermal Radar 2+ softver. Prostor oko socketa je malo ograničen pa treba biti pažljiv pri izboru hladnjaka, kako on ne bi bio prenizak a preširok. Uz to, malo će i vanjskom ventilatoru (kao na D15) zasmetati visoka plastika iznad VRM hladnjaka.

asus_tuf_z270_10

Ploča ima standardno četiri DIMM utora, podržava dvokanalnu DDR4 memoriju maksimalne brzine 3866 MHz i kapaciteta do 64 GB. Do utora su se smjestili jedan interni USB 3.0 konektor, 24-pinski ATX konektor i MemOK! tipka ispod plastičnog poklopca.

asus_tuf_z270_11

Na donjoj lijevoj strani se ispod oklopa nalazi audio jedinica koja je na zasebnom dijelu PCB-a. CODEC je poznati osam-kanalni Realtekov ALC1220A, a sa softverske je strane tu Sonic Studio 3. Prvi od dva LAN kontrolera je I219V a drugi je I211, podržavaju teaming, a softverska podrška dolazi u obliku Turbo LAN aplikacije.

Dva su od tri dugačka PCIe slota pojačani metalnim okvirom, s tim da prvi radi u x16 modu kada u drugom nema kartice, dok kada ih oba popunimo rade u x8 +x8. Uz treći koji radi u x4 modu, podržavaju 3-way Crossfire, ili 2-way SLI (samo gornja dva). Tri su još PCIe x1 slota smješteni između navedenih.

asus_tuf_z270_12

 Na dnu ploče se nalaze uobičajeni konektori, a izdvojiti možemo onaj za eksterni ventilator, Power tipku, jedan od dva interna USB 3.0 (3.1 Gen 1) konektora, M.2 socket i prednji panel. Drugi je M.2 socket smješten ispod plastičnog poklopca kojeg možemo zamijeniti s nekim poklopcem kojeg sami isprintamo u 3D tehnici. Uz desni rub i tik do hladnjaka Z270 čipseta se nalazi šest SATA konektora koji dijele resurse sa M.2 socketima (M.2_1 sa SATA_1, a M.2_2 sa SATA_56). Iznad i ispod njih su konektori za ventilatore od čega je onaj s krem plastikom High Amperage.

asus_tuf_z270_13 asus_tuf_z270_14

Stražnji je panel zanimljiv jer sadrži USB konektor za korištenje s TUF Detective 2 aplikacijom za pametne telefone, uz pomoć koje možemo pratiti vitalne statistike sistema, mijenjati određene parametre, detektirati greške itd. Uz to, tu imamo i pregršt USB konektora – četiri su USB 2.0, dva su USB 3.0 (3.1 Gen 1) i dva su USB 3.1 Gen 2 (Tirkizni Type A i Type C). Dva su RJ45 utora, dva video izlaza, jedna BIOS Flashback tipka i audio konektori. Bitno za napomenuti je i kako svi USB konektori, kao i HDMI, DisplayPort i Audio konektori imaju ESD zaštitu na PCB-u (ESD Guards 2).

Zanimljivost se krije i iznad SATA konektora gdje se nalazi pet POST LED-ica – Pwr, Boot, VGA, DRAM i CPU.

asus_tuf_z270_18 asus_tuf_z270_19

asus_tuf_z270_20 asus_tuf_z270_21

UEFI sučelje nas dočeka u EZ Modu, što se s F7 prebacuje na Advanced, a izgledom je isto kao i kod svih drugih Asusovih ploča izuzevši boje koje su karakteristične za TUF. Ploča se diči velikim brojem temperaturnih senzora i TUF ICe kontrolerom pa je sve moguće nadzirati putem UEFI-a ali i softvera. Kada smo kod softverske podrške ona je tradicionalno odlična, te uključuje AI Suite 3, PC Cleaner, Cloud Go!, AURA itd.