ASUS TUF Z270 Mark 1 & Gigabyte Aorus Z270X-Gaming 7 recenzija

Datum objave 14.02.2017 - Krešimir Matanović

ASUS TUF Z270 Mark 1 - prvi dio

asus_tuf_z270_1 asus_tuf_z270_2

S Asusovim se TUF (Sabertooth) pločama družimo od kada je izašao prvi model, a evo sada smo dočekali i izvedbu s najnovijim Z270 čipsetom. Znamo kako su TUF ploče napravljene da traju duže od klasičnih, kako su pažljivo birane komponente za njih i kako su prošle rigorozna testiranja. Sve to rezultira i pet godišnjim jamstvom i mirnim snom kupca. Ovogodišnji modeli (Mark 1 i 2), oplemenjeni su AURA RGB osvjetljenjem i mogućnošću montaže 3D ispisanih dijelova.

 asus_tuf_z270_3 asus_tuf_z270_4

asus_tuf_z270_5

U pakiranju odvojeno dolaze svi poklopci koji štite slotove od prašine (2x PCIe x16 i 3x PCIe x1), te SLI HB mostić. Ispod ploče se nalazi ostatak bundlea koji se sastoji od korisničkih uputa, medija s upravljačkim programima i aplikacijama, četiri SATA 6 Gbps kabela, jednog paketića s M.2 vijkom, instalacijskog alata za procesor, bracket za vertikalnu montažu M.2 uređaja, jedan Q konektor, TUF certifikat, TUF Inside paket naljepnica i TUF kartica s 5 godišnjim jamstvom.

 asus_tuf_z270_6

TUF Z270 Mark 1 je potpuno zakamuflirana ploča tako da se samo na par mjesta vidi njen sjajno crni PCB koji oko socketa ima malo digitalne kamuflaže u sivoj boji. Isti se uzorak na mjestima nastavlja i na gornjoj strani Thermal Armora, odnosno njegovog plastičnog gornjeg dijela. Poklopac se proteže po gotovo cijeloj površini ploče, a utjecao je i na layout komponenata. Neki su elementi pomaknuti i grupirani na rubovima ploča, kao što su konektori za ventilatore kojih je ukupno deset, ili pak vertikalno smješteni M.2 socket na donjem rubu.

asus_tuf_z270_7

Poklopac kompletno prekriva i VRM hladnjake, a ima i poklopac ispod kojega je moguće montirati ventilator koji kroz kanale onda hladi te iste VRM hladnjake. S obzirom na to da smo mi koristili D15 hladnjak i spustili srednji ventilator jako nisko on je taj zadatak uspješno obavljao kada je u pitanju veći hladnjak, dok se manji ionako ne grije jako. Raspored elemenata na ploči je dobar, nema nekih nelogičnosti. Jedina uvjetna zamjerka ide na vertikalni položaj M.2 socketa kao i kod primjerice Maximus IX Code i Formula ploča. Odmah ispod CPU socketa se smjestio TUF logo koji je osvijetljen u RGB LED bojama a kontroliramo ga uz pomoć AURA softvera.

 asus_tuf_z270_8

Thermal Armor je dio TUF Fortifiera u koji ulazi i donja metalna ploča koja ojačava čitavu konstrukciju ploče i ne dozvoljava uvijanje pod pritiskom težih komponenata.

ASUS TUF Z270 Mark 1 - drugi dio

asus_tuf_z270_9

Napojna jedinica je 8 + 4 fazna, s TUF komponentama kao što su New Alloy prigušnice, te Ti kondenzatori i MOSFET-i koji su certificirani po vojnim standardima. DIGI+ kontroler je standardan kao i TPU te EPU čipovi. Uz to, ploča ima i Ultimate COOL! tehnologiju koja uz Thermal Armor uključuje i TUF ICe kontroler i Thermal Radar 2+ softver. Prostor oko socketa je malo ograničen pa treba biti pažljiv pri izboru hladnjaka, kako on ne bi bio prenizak a preširok. Uz to, malo će i vanjskom ventilatoru (kao na D15) zasmetati visoka plastika iznad VRM hladnjaka.

asus_tuf_z270_10

Ploča ima standardno četiri DIMM utora, podržava dvokanalnu DDR4 memoriju maksimalne brzine 3866 MHz i kapaciteta do 64 GB. Do utora su se smjestili jedan interni USB 3.0 konektor, 24-pinski ATX konektor i MemOK! tipka ispod plastičnog poklopca.

asus_tuf_z270_11

Na donjoj lijevoj strani se ispod oklopa nalazi audio jedinica koja je na zasebnom dijelu PCB-a. CODEC je poznati osam-kanalni Realtekov ALC1220A, a sa softverske je strane tu Sonic Studio 3. Prvi od dva LAN kontrolera je I219V a drugi je I211, podržavaju teaming, a softverska podrška dolazi u obliku Turbo LAN aplikacije. Dva su od tri dugačka PCIe slota pojačani metalnim okvirom, s tim da prvi radi u x16 modu kada u drugom nema kartice, dok kada ih oba popunimo rade u x8 +x8. Uz treći koji radi u x4 modu, podržavaju 3-way Crossfire, ili 2-way SLI (samo gornja dva). Tri su još PCIe x1 slota smješteni između navedenih.

asus_tuf_z270_12

 Na dnu ploče se nalaze uobičajeni konektori, a izdvojiti možemo onaj za eksterni ventilator, Power tipku, jedan od dva interna USB 3.0 (3.1 Gen 1) konektora, M.2 socket i prednji panel. Drugi je M.2 socket smješten ispod plastičnog poklopca kojeg možemo zamijeniti s nekim poklopcem kojeg sami isprintamo u 3D tehnici. Uz desni rub i tik do hladnjaka Z270 čipseta se nalazi šest SATA konektora koji dijele resurse sa M.2 socketima (M.2_1 sa SATA_1, a M.2_2 sa SATA_56). Iznad i ispod njih su konektori za ventilatore od čega je onaj s krem plastikom High Amperage.

asus_tuf_z270_13 asus_tuf_z270_14

Stražnji je panel zanimljiv jer sadrži USB konektor za korištenje s TUF Detective 2 aplikacijom za pametne telefone, uz pomoć koje možemo pratiti vitalne statistike sistema, mijenjati određene parametre, detektirati greške itd. Uz to, tu imamo i pregršt USB konektora - četiri su USB 2.0, dva su USB 3.0 (3.1 Gen 1) i dva su USB 3.1 Gen 2 (Tirkizni Type A i Type C). Dva su RJ45 utora, dva video izlaza, jedna BIOS Flashback tipka i audio konektori. Bitno za napomenuti je i kako svi USB konektori, kao i HDMI, DisplayPort i Audio konektori imaju ESD zaštitu na PCB-u (ESD Guards 2). Zanimljivost se krije i iznad SATA konektora gdje se nalazi pet POST LED-ica - Pwr, Boot, VGA, DRAM i CPU.

asus_tuf_z270_18 asus_tuf_z270_19

asus_tuf_z270_20 asus_tuf_z270_21

UEFI sučelje nas dočeka u EZ Modu, što se s F7 prebacuje na Advanced, a izgledom je isto kao i kod svih drugih Asusovih ploča izuzevši boje koje su karakteristične za TUF. Ploča se diči velikim brojem temperaturnih senzora i TUF ICe kontrolerom pa je sve moguće nadzirati putem UEFI-a ali i softvera. Kada smo kod softverske podrške ona je tradicionalno odlična, te uključuje AI Suite 3, PC Cleaner, Cloud Go!, AURA itd.

Aorus Z270X-Gaming 7 - prvi dio

gb_z270x_gaming_7_1 gb_z270x_gaming_7_2

Gigabyteovu smo Aorus seriju ploča predstavili u testu Z270X-Gaming 8 modela, a sada pred sobom imamo jedan model niže u ponudi. Gaming 7 je i dalje vrlo bogat i malo tko će se osjećati zakinut u odnosu na jaču ploču. Tu je i dalje vrlo bogato RGB Fusion osvjetljenje, Sound Core 3D zvuk, Thunderbolt 3, Intel I219V + Killer E2500 LAN, a i dalje nude akciju sa Steam voucherima.

gb_z270x_gaming_7_3 gb_z270x_gaming_7_4

Bundle je tek malo siromašniji od onoga koji dolazi uz jaču ploču, a sastoji se od diska s upravljačkim programima i aplikacijama, korisničkih uputa, vodiča za brzu instalaciju, četiri SATA kabela, zaštite za stražnji I/O, GC-SLI2P mostića (2-way), jednog G konektora, paketića s poklopcima protiv prašine za stražnji I/O, jednog produžnog kabela za LED strip, dvije čičak vezica i dva termistorska kabela.

gb_z270x_gaming_7_5

Sedmica uvelike dijeli PCB i raspored komponenata s osmicom, s tek ponekom izmjenom. Osmica ima kompliciraniju audio jedinicu, jedan duži PCIe utor više i jedan kraći manje, a i jedan je U.2 utor manje na sedmici. Uz to su korištene i druge boje za pokrov hladnjaka i plastični pokrov stražnje I/O-a i audio jedinice.

gb_z270x_gaming_7_6

Hladnjak na Z270 čipsetu je identičan na sedmici i osmici, osim naravno boje pokrova. Isto se ne može reći za hladnjake na MOSFET-ima. Na osmici je riječ o hibridnom vodenom bloku, dok je ovaj kod sedmice klasični aluminijski povezan s debelom toplovodnom cijevi. Svoj posao hladnjaci odrađuju vrlo dobro i prilikom overclockinga. Kao i osmica i ova je ploča opremljena s osam konektora za ventilatore koji spadaju pod zajedničku Smart Fan 5 tehnologiju. Ona uključuje hibridni dizajn svih konektora za ventilatore i vodene pumpe (2A x 12V, overcurrent zaštita), sedam temperaturnih senzora na ploči, dva vanjska termistora (priloženi uz ploču), i sučelje unutar App Centera za nadzor.

gb_z270x_gaming_7_7

Napojna jedinica je 8 + 2 fazna s digitalnom kontrolom, a korištene su jednako kvalitetne komponente kao i kod osmice, uz Ultra Durable dizajn. Oko socketa je mnoštvo prostora za hladnjake, a tek bi vanjski ventilator mogao imati problema s nasjedanjem ako je velik kao onaj na D15. Ispod socketa se nalazi M.2 utor s podrškom za uređaje dužine 110 mm a tu je i generator takta pokriven EMI zaštitom (Turbo B-Clock).

Aorus Z270X-Gaming 7 - drugi dio

gb_z270x_gaming_7_8

Memorijski su utori pojačani metalnom zaštitom i osvijetljeni RGB LED-icama, a primaju DDR4 memoriju maksimalne brzine 4133 MHz i kapaciteta do 64 GB. Uz desni rub se ploče smjestila RGB LED izmjenjiva traka kao i kod osmice a u sredini su dva interna USB 3.0 konektora, 24-pinski ATX konektor, OC, ECO i POWER veće tipke te CMOS switch i Reset manje tipke. Ploča ima dva BIOS-a pa zato tu i CMOS prekidač. Tu su i zgodno osvijetljeni TURBO i XMP urezani u PCB. Iznad se DIMM utora nalaze mjerne točke napona - baš kao i kod osmice.

gb_z270x_gaming_7_9

Audio jedinica je samo malo manje kompleksna nego kod osmice, a u srcu svega je Creative SoundCore 3D quad-core audio procesor, potpomognut sa Nichiconovim audio konektorima, izmjenjivim operacijskim pojačalima (Ti Burr Brown OPA2134) i s dva USB DAC-UP porta. Sve je začinjeno Creative SBX Pro Studio softverom. Dva su LAN kontrolera - Killer Ethernet E2500 i Intel I219V, a Killer softver prioritizira aplikacije i najpopularnije web stranice. Ploča ima tri dugačka PCIe utora - x16, x8 i x4, a ako su gornja dva istovremeno popunjena brzina pada na x8 + x8. Ujedno, treći slot dijeli resurse sa M.2 socketom p mu brzina pada na x2 kada je socket popunjen. Uz veće, tu su i tri manja PCIe x1 konektora. Ploča podržava i 3-way Crossfire, te 2-way SLI polja grafičkih kartica.

gb_z270x_gaming_7_10

Uz sami donji rub ploče se nalazi mnoštvo konektora i prekidača, a raspored im je identičan kao i kod osmice pa se tu nećemo previše ponavljati. M.2 socket koji podržava uređaje dužine do 80 mm se nalazi tik iznad zadnjeg PCIe utora, a tu je još i ITE-ov kontroler, te dijagnostičke LED-ice za VGA, CPU, BOOT i DRAM.

gb_z270x_gaming_7_11 gb_z270x_gaming_7_12

Stražnji panel ima dva USB 3.1 Gen 2. Thunderbolt porta - Type A i C, uz standardne HDMI, DisplayPort, PS/2, USB 3.1 Gen. 1 i audio konektore. Gigabyte donosi i već pomalo zaboravljene U.2 i SATA Express konektore, te šest horizontalnih SATA 6 Gbps konektora.

gb_z270x_gaming_7_15 gb_z270x_gaming_7_16

gb_z270x_gaming_7_17 gb_z270x_gaming_7_18

UEFI sučelje je baš kao i softverska podrška identično kao i kod osmice i tu nemamo više što za dodati. Jedna od većih razlika između sedmice i osmice je kao što smo mogli primijetiti nedostatak Wi-Fi modula kod danas testirane.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASUS TUF Z270 Mark 1 & Gigabyte Aorus Z270X-Gaming 7
Procesor Intel Core i7-6700K
Memorija G.Skill DDR4 2x 8GB 3200MHz C15
Grafičke kartice HD530
Zvučna kartica On Board
SSD Corsair Neutron XT 480GB; Kingston G2 SSDNow M.2 240GB
Napajanje Superflower Leadex 1200W Platinum
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10
Chipset datoteke Intel Chipset Driver 10.1.2.19
DirectX verzija 12
AIDA 64 Extreme Edition v.5.80.4000
7-Zip 9.20
PCMark 8 Home, Conventional
  Način testiranja i overclocking

asus_tuf_z270_16

i7 7700K smo vratili pa se vraćamo testiranju ploča samo s našim vjernim i7 6700K. Procesor kao i uvijek hladimo Noctuom D15, a koristili smo i G.Skillovu F4-3200C15D-16GTZKY memoriju. Koristili smo standardne SSD-e, ali i Kingstonov G2 M.2 SSD. Testovi koje smo provukli su manje više standardni, obje ploče jasno forsiraju maksimalni turbo takt procesora s nepotrebno visokim naponom od oko 1.3 V.

gb_z270x_gaming_7_14

Obje ploče su bez ikakvih problema održavale stabilnih 4.7 GHz s i7 6700K procesorom, a zagrijavanje ploča pri tome nije bilo iznimno visoko. Naravno, D15 hladi i RAM module i VRM hladnjake pa tu nema problema, dok je PCH tek za par stupnjeva bio topliji nego u slučaju kada procesor nije bio overclockiran.

Rezultati testova

[ichart headers="ID,Score" title="PCMark 8" htitle="Score"  labels="Asus Maximus VIII Formula,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII GENE,Asus Z170-A,Asus Z170 Pro Gaming,MSI Z270 Gaming Pro Carbon,Asus Strix Z270E Gaming,Gigabyte Z270X-Gaming 8,Gigabyte Z270X-Gaming 7,Asus Prime Z270-A,Gigabyte Z170X-Gaming G1,Asus Maximus IX Hero,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Asus Maximus VIII Ranger,Asus Maximus IX Code,Asus Maximus IX Formula,Asus Strix Z270G Gaming,Asus TUF Z270 Mark 1,Asus Z170 Deluxe,Gigabyte Z170X-Gaming 7,Gigabyte Z170X-Gaming 3,Asus H170M-E D3,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,Asus Strix H270F Gaming" values="3974,3971,3969,3946,3943,3921,3905,3904,3898,3896,3891,3878,3878,3874,3867,3859,3842,3841,3832,3829,3828,3825,3748,3730,3711" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="3DMark Firestrike" htitle="Score"  labels="Asus Maximus IX Formula,Asus Maximus IX Code,Asus TUF Z270 Mark 1,Asus Prime Z270-A,Asus Maximus IX Hero,Asus Strix Z270E Gaming,Asus Strix Z270G Gaming,Asus Maximus VIII Formula,Gigabyte Z270X-Gaming 8,Gigabyte Z270X-Gaming 7,Asus Z170-A,MSI Z270 Gaming Pro Carbon,Asus Maximus VIII GENE,Asus Maximus VIII Ranger,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Z170 Pro Gaming,Asus Strix H270F Gaming,Gigabyte Z170X-Gaming G1,Asus Z170 Deluxe,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Asus H170M-E D3, Gigabyte Z170X-Gaming 7,Gigabyte Z170X-Gaming 3" values="1210,1209,1206,1204,1196,1194,1194,1193,1190,1189,1181,1180,1150,1146,1142,1140,1135,1092,1092,1086,1076,1073,1068,1055,1002" colors="green,green,orange,green,green,green,green,green,green,red,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green" height="900" min="0"] PCMark mjeri općenite performanse sistema, a 3DMarkom provjeravamo koliko procesor i ploča mogu izvući performansi iz grafičke kartice. Sve su ploče ovdje manje više sličnih performansi, a vidmo kako je Gaming 7 u gornjem domu, dok je TUF malo niže u poretku kod PCMark testa. U 3DMarku je situacija malo drugačija i TUF je u laganoj prednosti. [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="Asus Maximus IX Code,Asus TUF Z270 Mark 1,Asus Maximus IX Formula,Asus Strix Z270E Gaming,Asus Maximus IX Hero,Gigabyte Z270X-Gaming 8,MSI Z270 Gaming Pro Carbon,Asus Maximus VIII Formula,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Strix Z270G Gaming,Asus Prime Z270-A,Gigabyte Z270X-Gaming 7,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Z170-A,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus Strix H270F Gaming,Asus H170M-E D3" values="45024,44985,44922,44711,44484,44277,44150,44023,43998,43991,43502,43384,42892,41957,41888,35542,31628,30040,27771" colors="blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600" min="0"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Maximus VIII Formula,Asus Strix Z270G Gaming,MSI Z270 Gaming Pro Carbon,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Gigabyte Z270X-Gaming 8,Asus Strix Z270E Gaming,Asus TUF Z270 Mark 1,Asus Prime Z270-A,Asus Z170-A,Asus Maximus IX Hero,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z270X-Gaming 7,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus Strix H270F Gaming,Asus H170M-E D3" values="48461,48352,48350,48201,48064,48060,47888,47291,46717,46610,46562,45829,45640,43880,43792,36020,32652,31219,27956" colors="green,green,green,green,green,green,green,orange,green,green,green,green,red,green,green,green,green,green,green" height="600" min="0"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII Formula,Asus Strix Z270G Gaming,MSI Z270 Gaming Pro Carbon,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus TUF Z270 Mark 1,Asus Prime Z270-A,Asus Maximus IX Code,Asus Maximus IX Hero,Asus Strix Z270E Gaming,Gigabyte Z270X-Gaming 8,Gigabyte Z270X-Gaming 7,Asus Maximus IX Formula,Asus Z170-A,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Gigabyte Z170-HD3 DDR3,ASRock E3V5 WS,Asus Strix H270F Gaming,Asus H170M-E D3" values="43571,43321,43255,43077,43016,41847,41762,41702,41658,41131,41124,40611,39905,38220,38195,35041,31060,27885,27391" colors="blue,blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600" min="0"] Memorijske performanse TUF ploče su nešto bolje nego kod Gaming 7. [ichart headers="ID,MIPS" title="7-Zip (32MB library)" htitle="MIPS"  labels="Asus Maximus IX Hero,Asus Z170 Pro Gaming/Aura,Asus Maximus VIII Formula,Gigabyte Z170X-Ultra Gaming,Asus Strix Z270G Gaming,Asus TUF Z270 Mark 1,MSI Z270 Gaming Pro Carbon,Asus Maximus IX Formula,Gigabyte Z270X-Gaming 7,Gigabyte Z270X-Gaming 8,Asus Maximus IX Code,Asus Strix Z270E Gaming,ASRock Z170 Gaming-ITX/ac,Asus Prime Z270-A,Asus Strix H270F Gaming" values="26988,26946,26944,26888,26878,26763,26750,26722,26676,26665,26506,26483,26478,26464,23562" colors="green,green,green,green,green,orange,green,green,red,green,green,green,green,green,green" height="600" min="0"] I ovdje je TUF u prednosti, premda minimalnoj.

Zaključak

asus_tuf_z270_17

Završavamo kako smo i počeli, s TUF Z270 Mark 1. Ploča se u hrvatskim dućanima prodaje po cijeni od oko 2.200 kn što je već u rangu Maximus IX Hero. Zbog kvalitete izrade, bogate opreme i petogodišnjeg jamstva možemo reći kako je riječ o ipak na kraju preporučljivoj ploči. Na to sve možemo nadodati zanimljiv izgled, zaštitu od komponenata od povećane temperature, metalno ojačanje i sve ostale TUF tehnologije i zapravo joj je teško naći manu. Negodovati možemo u konačnici jedino zbog vertikalnog smještaja drugog M.2 socketa, te zbog cijene koja nije primamljiva prosječnom hrvatskom džepu.

gb_z270x_gaming_7_13

Tek malo manje opreme donosi ova sedmica u odnosu na osmicu i a cijenom je znatno povoljnija. Sedmici zapravo ništa bitno ne fali i kao takva je svakako pametniji izbor, pogotovo jer joj je cijena od oko 2.000 kuna čime je oko 1.000 kuna jeftinija od osmice. Ploča je kvalitetno napravljena, bogato opremljena te ima odlične OC sposobnosti koje će zadovoljiti i ekstremnije clockere. Pun pogodak!