asus_x299_tuf1_1 asus_x299_tuf1_2

Asus nastavlja tradiciju proizvodnje The Ultimate Force (TUF) ploča, koje smo nekad poznavali kao Sabertooth modele. I dalje postoje Mark I i Mark II verzije, pri čemu je i više oklopljena, više opremljena te naravno skuplja. Zajedničko im je jamstvo od pet godina, koje je veliki mamac za kupce.

asus_x299_tuf1_3 asus_x299_tuf1_4

Uz Mark I kao i obično, dolazi mnoštvo opreme koja uključuje debele korisničke upute, ASUS Q-Shield, jedan set vertikalnog M.2 nosača, četiri SATA 6Gbps kabela, jedan 2-way/3-way SLI mostić, paket M.2 vijaka, DVD sa aplikacijama i upravljačkim programima, 2-Way-M SLI mostić, Q-konektor, TUF certifikat, TUF 5-godišnje jamstvo, TUF Inside naljepnica, TUF Stay Cool naljepnica, i jedan TUF dongle. Zasebno su tu i tri poklopca za PCIe x16 slotove, jedan poklopac za PCIe x4 slot i jedan TUF VGA nosač.

asus_x299_tuf1_5

Ploča zbog oklopa djeluje vrlo masivno, a PCB je standardnih ATX dimenzija. PCB je mat crni, a plastični je oklop (Thermal Armor) u sivim tonovima. Ploča je specifična po tome što ima ventilator na X299 čipsetu koji služi i za hlađenje svega što se nalazi pod oklopom što uključuje i M.2 SSD. Layout ploče je dobar, sve je logično raspoređeno i prilagođeno za integraciju s oklopom koji se prostire gotovo po cijeloj ploči, pa tako prekriva i aluminijski hladnjak 8+2 fazne VRM jedinice (TUF certificirane komponente). Ovo možda i nije toliko s(p)retno rješenje, jer se VRM jedinice na X299 pločama jako zagrijavaju pa tako i na ovoj. Pokrov otežava izbacivanje topline u okolinu, ali i djelomično blokira zračnu struju koja je nužna priliko overclockinga. Napojna je jedinica adekvatno dizajnirana i za overclocking na zraku ili vodi.

asus_x299_tuf1_6

Oklop je prisutan i s donje strane, a ovdje je metalan i služi kako za efikasniju odvodnju topline, tako i za učvršćivanje cijele konstrukcije (TUF Fortifier). Ploča je i dobro opremljena pa se za audio performanse brine Realtekov ALC1220A CODEC, a pridruženi su mu i zasebno pojačalo za slušalice i audio kondenzatori. Sa softverske strane je tu DTS Connect i HeadphoneX. LAN sučelje je dvostruko – Intel I219V i Intel I211, s podrškom Turbo LAN aplikacije.

asus_x299_tuf1_7

U oklopu se nalaze tri PCIe 3.0 oklopljena utora koji podržavaju 3-way CFX i SLI polja grafičkih kartica, a maksimum daju s procesorima koji imaju 44 PCIe stazice – x16/x16/x8. Između njih su i dva PCIe 3.0 x4 utora za prateće kartice. Dva su M.2 socketa – jedan na dnu na koji se instalira vertikalni nosač (22110, SATA i PCIe 3.0 x4 mod) i drugi koji se nalazi pod oklopom, a koji podržava 2280 uređaje u PCIe 3.0 x4 modu. Poklopac je aluminijski s termalnom gumom za prijenos topline i bolje hlađenje, a SSD se hladi i zračnom strujom koji stvara ne previše bučan ventilator. SATA portova je 8 i svi su horizontalne orijentacije.

asus_x299_tuf1_8

Stražnji I/O panel je opremljen s dovoljnom količinom USB 2.0/3.0 utora, a tu su i USB 3.1 Type C i Type A utori. Ploča ima i RGB LED osvjetljenje na The Ultimate Force logou ispod socketa, a podržava i LED trake te sinkronizaciju s ostalim komponentama putem AURA softvera.

asus_x299_tuf1_9

Ploča je opremljena i nizom temperaturnih senzora i kontrolnih jedinica. Svime upravlja TUF ICe kontroler, a nadzor vršimo Thermal Radar 3 aplikacijom. Softver omogućuje tzv. termalni tuning, tj. daje kontrolu nad TPU-om (TurboV Procesing Unit), kontrolu nad ventilatorima, kontrolu nad EPU-om (Energy Procesing Unit), grafičkim karticama (GTX7xx serija i novije), a nudi i mogućnost snimanja logova u koje zapisuje podatke o naponima, temperaturama i brzinama ventilatora. Tu je i TUF Detective 2 aplikacija koja s pločom komunicira preko Bluetootha, a korisniku omogućuje praćenje informacija, detekciju i dijagnozu grešaka (uz ploču dolazi i Bluetooth dongle). UEFI sučelje je klasično Asusovo, brzo i intuitivno i s mnoštvom opcija za tweaking.