asus_x299e_1 asus_x299e_2

Treća ploča u današnjoj usporedbi je Strix X299-E Gaming, a već smo ju imali prilike sresti u MSGW mašini koju smo nedavno testirali. Kao što smo tada utvrdili, E Gaming donosi kompromis mogućnosti, opreme i cijene. Nije jeftina i s cijenom je vrlo bliska TUF X299 Mark I ploči, a namijenjena je gamerima, te donosi WiFi AC karticu koju TUF-ica nema. Osim nje, Asus u ponudi ima i X299-XE ploču koja je znatno skuplja, a u osnovi vrlo slična. Iznad je samo moćna Rampage VI Apex.

asus_x299e_3

Bundle je vrlo bogat, a razlika između XE i E modela je što uz XE dolazi dodatni ventilator za VRM i ROG LED traka dužine 30 centimetara. U E dolazi Q-Shield, debela knjižica s uputstvima, kit za vertikalnu montažu M.2 SSD-a, četiri SATA kabela, paketić s M.2 vijkom, DVD sa softverom, 2T2R Wi-Fi okretna antena (802.11ac), 2-way SLI HB mostić, Q-konektor, 10-u-1 ROG naljepnice za označavanje kabela, M.2 kit za instalaciju (dugi vijak i odstojnik), paket s kabelom s termalnim senzorom, paket s plastičnim vezicama, ROG vješalica za kvaku, produžni kabel za LED trake (80 cm), produžni kabel za Addressable LED i jedan paketić s dijelovima za montažu 3D ispisanih elemenata.

asus_x299e_4

I ova je ploča standardnih ATX dimenzija, PCB je mat crni sa sivim elementima, a svu su konektori i utori crni. Točno ispod socketa se nalazi osvijetljeni element s ROG logoom i to je jedini dio ploče koji svijetli. Layout ploče je dobar, sve je logično raspoređeno, a uz PCH hladnjak je integriran i hladnjak za M.2 SSD. Hladnjak na VRM jedinici je dobro dimenzioniran, ali se kao i na svim X299 pločama sve skupa dosta grije pa je nekakva zračna struja preko cijele ploče poželjna. No, to ne sprječava ploču da bude dobar overclocker s robusnim VRM-om i 5-way optimizacijama.

asus_x299e_5

Ploča se diči s kvalitetnom audio jedinicom u čijem je srcu SupremeFX S1220A 8-kanalni CODEC (120 dB SNR playback, 113 dB SNR record), a pomažu mu Nichiconovi audio kondenzatori, odvojeni PCB slojevi za lijevi i desni kanal, te općenito odvojenost od ostatka PCB-a. Sa softverske su strane tu Sonic Radar III i Sonic Studio III. Gigabit LAN sučelje je Intelovo (I219V) s GameFirst IV softverom.

Ploča ima dva M.2 socketa – 2280 (SATA i PCIe x4) i 22110 (PCIe x4), a prvi je i pokriven aluminijskim hladnjakom. SATA portova je osam uz standardnu RAID i Optane podršku. Ploča podržava 3-way CFX/SLI polja grafičkih kartica, a u kojem će modu raditi PCIe 3.0 portovi ovisi o mogućnostima procesora. Uz tri PCIe 3.0 x16, tu su i dva PCIe 3.0 x4 i jedan PCIe 3.0 x1.

asus_x299e_6

Ploča dolazi opremljena s Wi-Fi 802.11ac bežičnom mrežom i Bluetoothom 4.2, a sve se skupa nalazi na stražnjem I/O panelu. USB portova je i na stražnjem I/O panelu i na ploči mnoštvo, a izdvajamo dva USB 3.1 Gen 2 – Type C i Type A. Softverska podrška uključuje AI Suite 3, Ai Charger, a UEFI je standardno odličan s dobrom podrškom za overclocking.