noctua_d15_chromax.black_1 noctua_d15_chromax.black_2

Noctua je krajem prošle godine konačno popustila i udovoljila sve većem broju korisnika koji su željeli crne hladnjake, te su predstavili tri svoja popularna modela u chromax.black izvedbi. Danas je pred nama poznati NH-D15 flagship hladnjak i chromax.black izvedbi kojeg smo isprobali u kombinaciji s Ryzen 9 3900X procesorom. Po svim je tehničkim karakteristikama ovaj hladnjak zapravo identičan običnoj D15 verziji, pa u performansama ne bi trebalo biti razlike no to smo naravno provjerili. Isto tako, bit će zanimljivo vidjeti kolika je kvaliteta crnog premaza, tj. može li ga se lako oštetiti ili ne.

noctua_d15_chromax.black_3

Chromax.black hladnjaci dolaze u prigodnim crnim kutijama koje imaju identičnu grafiku i tekst kao i obični modeli. Unutarnje je pakiranje identično kao kod običnih modela, što znači da se svi dodaci nalaze u kutiji na vrhu, ispod koje je hladnjak i jedan ventilator smješten u zasebnu kartonsku kutiju, a drugi ventilator u drugu, manju kartonsku zaštitu. Osim toga, oko kutija je postavljena i debela stiro-pjena pa opasnosti od bilo kakvih mehaničkih oštećenja nema. Uz hladnjak dolazi i Black SecuFirm 2 kit za montažu koji je jedan od najboljih na tržištu a u ovom slučaju je potpuno crn. Podržava sljedeće sockete:
  • Intel LGA2066, LGA2011-0 & LGA2011-3 (Square ILM), LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150
  • AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ (potreban backplate), AM4
Uz to, u pakiranju još nalazimo i dva low noise adaptera, 4-pinski PWM Y-kabel za spajanje dva ventilatora na isti 4-pinski konektor na ploči, NT-H1 termalnu pastu, metalni L odvijač i metalni Noctua bedž za kućište. Noctua na ovaj hladnjak kao i na sve ostale daje 6-godišnje jamstvo.

S obzirom na to da smo već testirali i NH-D15 i NH-D15S, a ovaj se hladnjak ne razlikuje u tehničkim specifikacijama od njih nećemo previše duljiti s opisom. Glavni materijal izrade je aluminij od čega su napravljene ploče i gornji dio baze, dok su toplovodne cijevi i baza bakreni. Toplovodne cijevi su zalemljene za aluminij što osigurava najbolji prijenos topline, a sve je zajedno poniklano. Nakon niklanja je postavljen crni premaz koji se čini vrlo kvalitetan i teško ga je oštetiti ili oguliti, čak i kod višestrukog skidanja i stavljanja ventilatora. Noctua je kao i uvijek odradila odličan posao. Kao što je u videu vidljivo instalacijski je proces na AM4 socket iznimno jednostavan, pri čemu koristimo backplate koji dolazi uz ploču. Kako na AM4, tako je D15 lako instalirati i na ostale podržane sockete. SecuFirm 2 je jedan od najboljih mehanizama na tržištu jer hladnjak drži čvrsto uz procesor, a stvara i ravnomjeran pritisak. U ovom je slučaju on potpuno crn, kako bi se uklopio u ostatak hladnjaka - Noctua je mislila na sve detalje.

noctua_d15_chromax.black_6 noctua_d15_chromax.black_5

noctua_d15_chromax.black_7 noctua_d15_chromax.black_8

Hladnjak je kao što znamo vrlo masivan i crna boja ga ne čini vizualno manjim. Dimenzije s oba ventilatora su mu 161 x 150 x 165 mm (D x Š x V), a masa velikih 1320 grama. Problem kompatibilnosti ostaje jednak kao i ranije, a to je da vanjski ventilator nije u ravnini ostatka hladnjaka nego uvijek strši iznad zbog načina na koji su posložene matične ploče. S jedne strane će uvijek smetati moduli memorije, a s druge VRM hladnjak i/ili pokrov stražnjeg I/O panela. Stoga morate računati da u vaše kućište mora stati hladnjak visine barem 185 milimetara (20 milimetara strši ventilator iznad završetaka toplovodnih cijevi), ako želite push-pull sistem hlađenja - a želite ga jer ste platili i taj drugi ventilator i jer je tako hladnjak efikasniji.

[ichart headers="ID,Load (°C)" title="Temperatura Ryzen 9 3900X (Tdie)" htitle="OCCT small data set load (°C, manje je bolje)"  labels="Noctua NH-D15,Noctua NH-D15 chromax.black" values="72.9,74.5" colors="blue,red" height="200" min="0"]

Kao što smo u uvodu naveli, test smo odradili na ASRockovoj X570 Phantom Gaming X ploči i AMD-ovom Ryzen 9 3900X 12-jezgrenom procesoru. Odabran je bio Standard profil u UEFI sučelju za ventilator i Silent profil za ventilator čipseta. Ventilatori na Noctui su se pod OCCT opterećenjem (small data set) zavrtjeli do maksimuma od 1.350 okretaja (prema HWInfu) i temperatura je iznosila 1,6°C iznad one koju smo izmjerili s običnim D15 hladnjakom kojeg smo testirali u identičnim uvjetima, odmah nakon chromax.black verzije. Test smo vršili u trajanju od jedan sat. Razlika u temperaturi može biti do tolerancija kod brzine vrtnje ventilatora. Buka je na istoj razini, s izmjerenih oko 42 dB na udaljenosti od 30 centimetara od stola (open bench).

noctua_d15_chromax.black_4

Dobri stari NH-D15 u ovom je chromax.black izdanju doživio novu mladost i u ovoj su izvedbi konačno zadovoljeni svi oni koji su godinama imali zamjerku na izgled Noctuinih hladnjaka. Zamjerke su više bile usmjerene na smeđe ventilatore, nego na niklano tijelo, no sada vjerujemo da nitko neće prigovarati. Hladnjak je kao i do sada odlično napravljen, od kvalitetnih materijala, a sada je dodan i taj kvalitetan crni premaz. Instalacija je i dalje jednostavna, s odličnim SecuFirm 2 mehanizmom, a i performanse su visoke. Razina buke je sasvim prihvatljiva i na najvišim okretajima. Jedina prava zamjerka je to što će na većini ploča vanjski ventilator stršati otprilike 20 milimetara iznad tijela. Osim narušene elegancije, to znači i da neće stati u manja kućišta koja ne primaju hladnjake više od 170 milimetara. S cijenom vani od oko 100 € i u Hrvatskoj od oko 800 kuna, NH-D15 chromax.black nije naročito povoljan, no performanse, zadovoljavajuće tih rad, kvaliteta izrade, a sada i izgled cijenu u potpunosti opravdavaju.