chieftronic_g1_11

Unutrašnjost je kućišta vrlo prostrana zbog velikih vanjskih dimenzija, a podijeljena je u dva dijela. Već nekoliko godina je uobičajeno vidjeti kućište pregrađeno na dnu, s mjestom za napajanje i kavezima za diskove. U Chieftronicu su se odlučili za pregradu na vrhu, a u donji prostor idu matična ploča i ostale komponente. G1 prima Mini ITX, microATX i ATX matične ploče maksimalnih dimenzija 305 x 245 milimetara što znači da Extended ATX matične ploče ne stanu. Maksimalna visina CPU hladnjaka može biti 160 milimetara, a dužina grafičke kartice 400 milimetara.

chieftronic_g1_12

Na drugoj strani nalazimo dva odvojiva nosača za SSD-e tik ispod proreza za donji nosač CPU hladnjaka, mjesto za montažu trećeg i četvrtog SSD-a s lijeve strane, s tim da se na gornjem nalazi kontroler za ventilatore o kojem ćemo malo više kasnije. U gornjem se odjeljku nalazi prostor za napajanje dužine između 140 i 200 milimetara, te kavez za dva 3,5-inčni disk. Prostora za aranžiranje kabela, kao i metalnih ušica za vezice ima dovoljno pa je kabele moguće vrlo uredno složiti.

chieftronic_g1_13 chieftronic_g1_14

Prostora će i oko najveće podržane matične ploče biti dovoljno, a tu su i gumirani prorezi za kabele. Chieftronic se odlučio za crvenu gumu koja unosi malo živosti. Iznad i ispod matične ploče su također prorezi za kabele pa je slaganje uredne unutrašnjosti time olakšano. Chieftec je u kućište ugradio samo jedan ventilator an ispuh koji je promjera 120 milimetara a ima i integrirane RGB LED-ice. Ventilator u radu nije pretjerano bučan, a pričvršćen je za kućište gumenim nosačima pa je i prijenos vibracija smanjen.

chieftronic_g1_15 chieftronic_g1_28

Posebno zanimljiv je DF-908 ARGB kontroler koji omogućava kontrolu za šest ventilatora, od čega jedan može biti RGB LED. Dva su LED porta već popunjena, i to s dvije LED trake na prednjoj stranici, te ispušnim 120-milimetarskim ventilatorom. Na kontroleru se nalazi i ulaz za kabel koji ga spaja s matičnom pločom (priložen) pa je sve moguće kontrolirati i uz pomoć RGB Sync, ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync i ASRock Polychrome Sync softvera. Na kontroleru se nalaze i fizičke tipke za brzinu rada osvjetljenja i izbor moda osvjetljenja. Kontroler je također povezan i s tipkom na prednjem panelu kojom kontroliramo osvjetljenje, a napaja se iz jednog SATA Power konektora. Uz to, kontroler ima magnetne kopče pa ga je moguće i premještati po unutrašnjosti kućišta, ali postaviti izvan kućišta. No za vanjsku kontrolu Chieftronic je priložio i daljinski upravljač o kojem ćemo malo više kasnije.

chieftronic_g1_16

Uz kućište dolazi knjižica s uputstvima na nekoliko jezika, sva oprema potrebna za gradnju računala – daljinski upravljač koji komunicira se RGB kontrolerom, ARGB kabel za spajanje kontrolera s matičnom pločom, plastične vezice, vijci, alat za pričvršćivanje odstojnika, dodatni thumb vijci itd.

chieftronic_g1_17

Skidanjem prednje stranice dolazimo do prostora i nosača na kojeg je moguće montirati dva 120 ili 140-milimetarska usisna ventilatora ili pak 280-milimetarski radijator. Inače, na dno je kućišta moguće instalirati i 360-milimetarski radijator, no samo u kombinaciji s mini ATX pločom – još jedan razlog zbog kojeg je layout s napajanjem na dnu bolji.

chieftronic_g1_18 chieftronic_g1_19

Chieftronic u svojoj ponudi ima i napajanja i to marketinškog imena PowerPlay. Dvije su serije razvrstane po učinkovitosti, Gold i Platinum, a sadrže 550/650/750 i 850/1050W modele. Zanimljiv detalj ih dijeli, osim platforme i snage, različiti su po činjenici da Gold serija ima samo jedan 4+4-pinski EPS konektor, a Platinum ima dva takva konektora. Zanimljiva odluka, s obzirom na to da veliki broj ploča na tržištu ima po dva EPS konektora i to najčešće 8-pinski i 4-pinski. Jamstvo na sva napajanja je 3-godišnje.

chieftronic_g1_20 chieftronic_g1_21

Nama je na test stigao model GPU-650FC koji ima nazivnu vršnu snagu od 650 W. Napajanje dolazi u crno-crvenoj kutiji, unutar koje je dobro  zaštićeno u stiro-pjeni i najlonu. Svi su kabeli  smješteni u torbici zatvorenoj velcro trakom, a osim toga tu je i knjižica s uputstvima na nekoliko jezika, napojni kabel za gradsku mreži i set vijaka za kućište. Treba spomenuti da je napajanje potpuno modularno, te da su svi kabeli flat tipa što olakšava njihovo aranžiranje.

Popis kabela:

  • 1x kabel dužine 600 milimetara s 24-pinskim konektorom
  • 2x kabela dužine 600+150 milimetara s četiri 8-pinska PCIe konektora za grafičke kartice
  • 1x kabel dužine 700 milimetara i 8-pinskim (4+4) EPS konektorom
  • 3x kabela dužine 800+150+150 milimetara s ukupno devet (3 po kabelu) SATA Power konektora
  • 1x kabel dužine 700+150+150+150 milimetara s tri MOLEX i jednim Floppy konektorom

chieftronic_g1_22 chieftronic_g1_23

Napajanje je zanimljivo dizajnirano. U crnoj metalnoj kutiji grube teksture, s donje je strane umetnuta rešetka koja pokriva ventilator napravljena u obliku paukove mreže i pobojana u crveno. Chieftronic je opet pokazao razigranu stranu, okrenutu gamerima i odlično su pogodili dizajn nečega što je teško napraviti zanimljivim. Ipak, ono što je bitnije, nalazi se unutra. Posudili su poznatu CWT-ovu DC-DC platformu s jednim +12V vodom koji je u stanju dati 54.2 A struje, tj. 650,4 W snage. Uz to, +3,3 i +5V vodovi daju maksimalnih 22A tj. kombiniranih 120 W. CWT je u izradi koristio japanske 105°C kondenzatore pa bi i trajnost trebala biti vrlo dobra. Primijenjen je i niz zaštita – AFC (Automatic Fanspeed Control), OCP (Over Current Protection), OPP (Over Power Protection), OTP (Over Temperature Protection), OVP (Over Voltage Protection), SCP (Short-Circuit Protection), SIP (Surge & Inrush Protection), UVP (Undervoltage Protection) i No-load Operation. PFC je aktivan.

chieftronic_g1_24 chieftronic_g1_25

Ulazne karakteristike su 100 do 240 V napona, 47 do 63 Hz frekvencije i 10 A struje, pa je napajanje pogodno za rad u svim strujnim mrežama svijeta. Teško je 2,36 kilograma i dimenzija je 160 x 150 x 86 milimetara. Razina efikasnosti je već spomenutih 80 Plus Gold što znači da u cijelom radnom području efikasnost mora biti iznad 88%. Ventilator koji se nalazi u napajanju je promjera 140-milimetara, te može raditi i u polupasivnom načinu rada. No i pri maksimalnom broju okretaja nije naročito bučan. Na stražnjoj se strani nalazi i tipka za uključivanje polupasivnog moda rada. Konektori za kabele su dobri, nismo imali problema sa spajanjem i odspajanjem, a njihov je broj proporcionalan broju kabela koji dolaze uz napajanje. Ponovno, čudi nas izbor samo jednog EPS konektora no što je tu je – većina ploča će ionako raditi samo s jednim, no dva su ipak poželjna za overclocking.