cm_ma_pro_3_1 cm_ma_pro_3_2

MasterAir Pro je nova Cooler Masterova serija hladnjaka za procesore u koju spadaju dva danas testirana modela – 3 i 4. Trica je manja, dolazi s jednim 92 milimetarskim ventilatorom i prva je na redu za opis. Dizajn kutije prati novi trend CM proizvoda, sa sivom bojom koja dominira i bijelim i sivim slovima. Jedino broj modela iskače u plavoj boji kako bi bio uočljiviji.

cm_ma_pro_3_3 cm_ma_pro_3_4

Unutar se kartonske kutije nalazi još jedna manja koja skriva nosače i sve potrebno za instalaciju. Kit je namijenjen instalaciji na sve Intelove aktualne i AMD-ove sockete s izuzetkom AM4. Za Ryzene je potrebno kupiti zaseban instalacijski kit koji je već dostupan na tržištu. Uz univerzalni nosač (škare), Cooler Master prilaže i plastične nosače poznate s Intelovih tvorničkih hladnjaka pa je i tako moguće montirati hladnjak. Priložena je i termalna pasta, te dodatni nosači za ventilatore.

cm_ma_pro_3_5 cm_ma_pro_3_6

Hladnjak se nalazi u plastičnom ležištu, koji s druge strane skriva univerzalni metalni nosač za montažu na donju stranu matične ploče. Kako bi instalacija prošla što bezbolnije, proizvođač je pripremio i slikovne upute za sve sockete.

cm_ma_pro_3_7 cm_ma_pro_3_8

Hladnjak je tipične tower konstrukcije s tri toplovodne cijevi koje imaju direktan kontakt s IHS-om procesora, aluminijskom bazom iznad njih, te aluminijskim listovima koji donose veliku površinu za što bolju disipaciju topline. Hladnjak bez ventilatora je dimenzija 61.5 x 108 x 140 milimetara, a s ventilatorom dubina raste na 78, a širina na 117 milimetara. Masa tijela hladnjaka bez ventilatora je 390 grama.

cm_ma_pro_3_9 cm_ma_pro_3_10

Bakrene toplovodne cijevi su promjera 6 milimetara, tri su, a protežu se čitavom visinom hladnjaka. Završavaju iznad crnog pokrova na zadnjem aluminijskom listiću. Relativno su grube obrade na kontaktnom dijelu, no to brazde će popuniti dobra termalna pasta. Ventilator se vrlo lako montira ili skida s tijela hladnjaka jer ima praktične plastične kopče.

cm_ma_pro_3_11 cm_ma_pro_3_12

Ventilator je kvalitetno napravljen, s gumenim nosačima za eliminaciju vibracija, te plastičnim nosačima koji na sebi imaju dodatne gumene elemente za istu tu funkciju. Promjer ventilatora je 92 milimetra, ima 4-pinski konektor s PWM kontrolom i promjenjivu brzinu vrtnje od 650 do 3.000 okretaja u jednoj minuti. Proizvođač navodi maksimalni protok zraka od 28 CFM-a, maksimalni zračni pritisak od 2.5 mmH2O i maksimalnu buku od 30 dB. Mi smo izmjerili buku od podnošljivih 45 dB pri indiciranih 3.094 okretaja. Ventilator na sebi ima prekidač uz pomoć je kojeg moguće ograničiti broj okretaja na oko 2.000, a to je preporučljivo koristiti samo kod slabijih procesora tipa Celeron ili i3.

cm_ma_pro_3_13 cm_ma_pro_3_14

Postupak instalacije je relativno jednostavan. Donja se pločica podesi po rupama socketa i maticama se pričvrste vijci koji dolaze s gornje strane. Priložena je i posebna kapica za matice kojom ih lakše pričvršćujemo uz pomoć križnog odvijača.

cm_ma_pro_3_15 cm_ma_pro_3_16

Nakon montaže nosača na matičnu ploču, nasjedamo hladnjak na procesor i prilagođavamo širinu škara u ovisnosti o socketu. Vijcima tada pričvrstimo hladnjak za nosač i posao je gotov.

cm_ma_pro_3_18 cm_ma_pro_3_19

Trica je vrlo kompaktan hladnjak i visinom od 140 milimetara će stati i u manja kućišta, no moramo imati na pameti kako je ipak riječ o hladnjaku manjeg kapaciteta pa je preporučljivo njime hladiti procesor nižeg TDP-a – preporuka je oko 65 W. Naravno, držat će on pod kontrolom i jači procesor kao i7 6700K u našem slučaju, no najbolje će performanse ipak dati sa slabijim procesorima.