corsair_k95p_1 corsair_k95p_2

Corsair je početkom godine na CES-u pokazao nekoliko novih proizvoda – ovu K95 Platinum tipkovnicu i SCIMITAR PRO RGB miš namijenjen MMO i MOBA igračima. K95 Platinum tipkovnica, koja je pred nama je novi flagship proizvod kod kojeg je Corsair upotrijebio sve svoje dosadašnje znanje u izradi mehaničkih tipkovnica i oplemenio ju još bogatijim RGB osvjetljenjem nego ijednu do sada. Prije dvije smo godine testirali K70 RGB tipkovnicu koja je bila prvi njihov proizvod koji je koristio Cherry MX RGB prekidače, i prvi takav na svijetu. Ta je tipkovnica imala Cherry MX Red RGB prekidače i CUE softver pa su mogućnosti osvjetljenja bile neograničene i do tada neviđene na jednoj tipkovnici. Prošle smo pak godine testirali STRAFE model koji je donio RGB MX Silent prekidače koji su prema tvrdnjama proizvođača donijeli 30% nižu radnu buku.

corsair_k95p_3 corsair_k95p_4

Sada je pak pred nama nova flagship tipkovnica koja odlazi korak dalje s RGB osvjetljenjem, a najznačajniji su zapravo novi MX RGB Speed prekidači koji su posebno prilagođeni bržem pisanju i bržem odzivu prilikom igre. Tipkovnica dolazi u masivnom pakiranju, s vanjskim omotom na kojem se nalaze sve bitne informacije o proizvodu. Unutar vanjskog je omota još jedna kutija s poklopcem unutar koje je smještena tipkovnica u zaštitnom najlonu. Uz tipkovnicu dolaze upute za korištenje, jamstveni listić (2 godine jamstva), odmorište za dlanove u dva dijela – plastično ležište i gumena podloga za dlanove, te set zamjenskih tipaka (WASD i QWERDF), koje na sebi imaju reljef za bolji osjećaj prilikom igranja. Naravno, tu je i alat za lakše uklanjanje i montažu tipaka.

corsair_k95p_5 corsair_k95p_6

Kabel je u kutiji smješten zasebno, a riječ je o 1.8 metara dugom, opletenom kabelu s dvije USB 3.0 utičnice. Prva je za funkciju tipkovnice, a druga je passthrough za USB 2.0 konektor koji se nalazi na tipkovnici. Konektori imaju isti dizajn kao i na prijašnjim modelima, a karakterizira ih gumeno kućište koje ima dobar grip za lakše izvlačenje.

corsair_k95p_7

Tipkovnica je vrlo elegantna i tipičnog je dizajna za Corsair. Gornja je strana aluminijska, a donje je kućište plastično. Ploča od brušenog anodiziranog aluminija (aircraft grade), je pobojana u crno, a i glatke mat tipke su sve crne, osim onih G tipaka koje imaju sivi vrh. Na gornjoj plohi se nalaze tri tipke za personalizaciju, u sredini je osvijetljeni Corsair logo koji je integriran u RGB traku koja se nalazi odmah iza aluminijskog gornjeg dijela. Desno na vrhu su mute tipka i valjčić za zvuk, a ispod su dedicirane multimedijske tipke.

corsair_k95p_8

Tipkovnica je vrlo velika i masivna (Extended format), pa mjeri 465 milimetara u širinu, 171 milimetar u dubinu i 36 milimetara je visoka. Teška je čak 1324 grama i zahvaljujući tome ali i velikim gumenim nožicama odlično sjedi na svim površinama. S donje strane tipkovnice u X idu i kanali kroz koje možemo provući kakav tanji kabel, a kanali se nastavljaju i s donje strane odvojivog odmorišta za dlanove.

corsair_k95p_10

Na stražnjoj se strani na vrhu nalazi prozirna traka u kojoj su RGB LED-ice za pojačani efekt osvijetljenosti, a na sredini uz kabel je i jedan passthrough USB 2.0 port koji je dovoljno odmaknut od kabela kako bi mogao primiti i najveće USB uređaje. Tipkovnica na dnu ima dvije nožice koje podižu zadnji kraj kako bi ugoda pisanja bila još veća, tj. tipkovnica više nagnuta prema korisniku.

corsair_k95p_11

Na extended, ili proširenom lijevom dijelu tipkovnice se smjestilo šest G tipaka koje služe za spremanje različitih Macro naredbi. Kapice prekidača su konturirane tako da ih je teže slučajno pritisnuti, a imaju i posebnu teksturu za lakše pronalaženje. Macro naredbe snimamo uz pomoć CUE softvera kojeg ćemo se dotaknuti niže u tekstu. Sve se naredbe mogu snimiti u memoriju tipkovnice koje ima 8 MB i koristiti na bilo kojem računalu i bez instaliranog softvera. Na vrhu su tri plastične tipke – prva je za odabir profila kojeg trenutno koristimo, druga je za uključivanje i isključivanje osvjetljenja te regulaciju jednog od tri stupnja jačine osvjetljenja, a treća je Windows Key disable.