Fractal Design Define XL R2 test

Datum objave 04.04.2013 - Krešimir Matanović

Opis - prvi dio

Define seriju kao što znamo prati karakteristika zvučno izoliranih kućišta za što se brine gustim materijalom za upijanje zvuka postavljen na bočne, gornju i prednju stranicu. Uz minimalistički i kako proizvođač navodi Skandinavski dizajn, Define serija se mnogima sviđa i izvrsno je prihvaćena. Sukladno svojim dimenzijama, XL R2 dolazi u velikoj kutiji dimenzija 322 x 637 x 655 mm i bruto mase od čak 19 kilograma. Zaštita je kao i uvijek vrlo dobra - debeli stiropor obujmljuje kućište, ono je još omotano i najlonom. Na kutiji se nalaze informacije o proizvodu s detaljnim objašnjenjem i ilustracijom svih dijelova kućišta.

Fractal je XL R2 predstavio u prosincu prošle godine, a na tržište je stiglo početkom ove. Pred nama se nalazi Black Pearl verzija, osim koje je još dostupna i Titanium Grey. Ono što razlikuje dvije verzije je boja prednje stranice koja u potpunosti prekriva prednji dio kućišta, a tek je pri vrhu napravljen prorez za završetak LED indikacije koja se preko kosog vrha proteže sve do tipke za paljenje računala. I premda se ovako sa slike čini kao Titanium, zbog odbljeska, zapravo je riječ o crnoj boji u koju je obojan i ostatak kućišta kako izvana tako i iznutra. Na lijevoj je bočnoj stranici perforacija za opcijski 120 mm ventilator koja koja je s unutrašnje strane pokrivena izolacijskim materijalom koji sprječava ulazak prašine. Stražnja je strana vrlo sličnog layouta kao i kod R4, s tek jednim detaljom koji nedostaje - vertikalni prorez za proširenja. Krenuvši odozdo gdje je prorez za napajanje, nastavljamo preko čak devet horizontalno postavljenih utora za proširenja što indicira kompatibilnost kućišta i s velikim XL-ATX pločama, koji su pokriveni bijelim zaštitnim limićima. Iznad njih je s lijeve strane smješten prorez za I/O utore matične ploče, do kojeg je smještena rešetka i iza nje montiran dobro nam poznat Silent Series R2 140 mm ventilator. Iznad svega je još jedna rešetka iza koje se nalaze mjesta za montažu dva 140 mm ventilatora ili pak 280 mm radijatora na gornju stranicu. Bočne stranice su pričvršćene svaka sa po dva thumbscrewa, a nakon što se oni uklone skidaju se izvlačenjem stražnjeg kraja prema van. S obzirom da su velikih dimenzija, napravljene od čelika te na sebi imaju gusti materijal za upijanje buke, stranice su vrlo teške i potrebno ih je s donje strane prihvatiti rukom kako ne bi svom težinom pale na podlogu kada se otvore.

Prednja je maska kao i kod R4 napravljena od plastike, debela je oko 5 cm, a sastoji se od više dijelova. Vanjska su vrata sastavljena od dva plastična dijela, postavljena su na tri metalna nosača, zatvorenima ih drži magnet a s unutrašnje strane je na njih postavljen gusti materijal za upijanje buke. Plastični dio koji koji nasjeda na kućište ima proreze na bokovima i dnu za uvlačenje zraka, a u njegovom donjem dijelu se iza još jednih vratašaca nalazi nosač za dva 140 mm ventilatora. Iznad nosača za ventilatore nalaze se četiri utora za 5.25" uređaje. Do utora nalazi se i kontroler brzine okretaja ventilatora koji ima tri stupnja - 5V, 7V i 12V. XL R2 je dimenzija 232 x 559 x 560 mm i mase 16.4 kg. Po ovome vidimo kako je uz istu širinu za 95 mm više, 37 mm duže i 4.4 kg teže od R4. Osim plastične prednje maske, ostatak je kućišta napravljen od čelika koji je vrlo kvalitetno obrađen te u potpunosti obojan u crnu boju.

Gornji je dio maske kao i kod R4 rezerviran za tipke i utore. S lijeva na desno tu se nalaze utori za slušalice i mikrofon, Reset tipka, Power tipka koja ima prozirni rub i LED osvjetljenje (povezano s prozirnim prorezom ispod tipke), te dva USB3.0 i dva USB2.0 konektora. Kao što smo kod R4 recenzije pisali, ovakav nam se smještaj sviđa jer kućište ove veličine u većini slučajeva stoji na podu pa je pristup tipkama i utorima olakšan. Kao i kod R4, kada kompletno skinemo prednju masku uočavamo kabele koji ulaze u pločice i tipke, a čitava je konstrukcija masivna i napravljena od kvalitetnih materijala. Na gornjoj se strani kućišta, kao i kod R4 nalaze rešetke i mjesto za montažu dva 140 mm ventilatora ili pak jednog 280 mm radijatora koje su pokrivene materijalom za upijanje buke, koji je u dva dijela i lako se skida. Što se podrške za vodena hlađenja tiče, trebamo napomenuti kako je osim 280 mm radijatora u ovo kućište moguće montirati 240 mm radijator na prednju stranicu, te 120 mm ili 140 mm radijatore na donju stranicu ispred napajanja, ili na stražnju stranicu.

Donja strana kućišta otkriva dvije velike rešetke. Na jednu nasjeda napajanje, a na drugi još jedan Silent Series R2 140 mm ventilator. Rešetke su s donje strane zaštićene izvlačivim plastičnim filterom za prašinu. Oba ventilatora (onaj na napajanju i Fractalov 140 mm), uvlače zrak u kućište pa je filter za prašinu neophodan. Kućište stoji na četiri sjajne nožice koje imaju gumenu nasjednu površinu. Silent Series R2 140 mm ima hidrauličko ovješenje, vrti se na brzini od 1000 okretaja u minuti, nije bučan a ima i vrlo dobar statički pritisak koji osigurava dobru protočnost zraka. Uz XL R2 će te dobiti tri takva ventilatora, a mjesta za ugradnju dodatnih ima još četiri - dva na vrhu, jedno na prednjoj stranici i jedno na bočnoj.

Prednji je kavez za ventilatore napravljen od plastike, a lako ga je ukloniti za instalaciju ventilatora ili čišćenje. Na prednjoj se strani, ispred ventilatora koji se konfiguriraju za usis, nalazi filter za prašinu koji svoj posao obavlja izvrsno. Samo će one najsitnije čestice proći, a ventilatori će dugo vremena ostati čisti baš kao i kompletna unutrašnjost računala. Ovime je Fractal korisnika poštedio čestog čišćenja unutrašnjosti računala, a tek je češće potrebno očistiti filtere koji se mogu oprati vodom ili usisivačem ukloniti prašinu. Bundle koji dolazi uz XL R2 kućište je vrlo bogat. Uz standardne upute za instalaciju tu je kutija s vijcima za PSU, SSD-e i matičnu ploču, odstojnicima za ploču, thumbscrew vijcima, antivibracijskim vijcima za tvrde diskove, gumenim pločicama i vezicama za kabele. Korisničke upute su na deset svjetskih jezika od čega svakom jeziku pripadaju dvije stranice. Uz korisne informacije o načinu čišćenja filtera, instaliranju dodatnih ventilatora i kombiniranju Power ili HDD activity LED signalizacije, tu je i podatak o 24 mjesečnom jamstvu te što onu uključuje. Posljednja je stranica izvlačiva i na njoj se nalazi shematski prikaz kućišta i svih njegovih sastavnih dijelova.

Opis - drugi dio i rezultati testova

Opis - drugi dio

Po otvaranju teške izolirane bočne stranice otvara nam se pogled na dobar layout unutrašnjosti kućišta koji prati dizajn zadan kod R4. I tu su pojedini elementi bijele boje kako bi se razbila monotonija, ali i naglasila neka rješenja. XL R2 je kompatibilno s ATX, Micro ATX, mini-ITX, E-ATX i XL-ATX pločama. Otvor za donju pločicu CPU ležišta ili hladnjaka je vrlo velik, a kao i do sada oko prostora za montažu matičnih ploča se smjestio velik broj utori za menadžment kabela koji su obloženi gumom. Zbog toga je moguće vrlo uredno posložiti kabele u estetske svrhe ali i zbog poboljšanja prozračenosti. U desnom dijelu (gledano s boka) nalaze se tri kaveza za 3.5" i 5.25" uređaje. Gornji kavez prima četiri 5.25" uređaja i u potpunosti je fiksan, tj. njegovo uklanjanje nije moguće. Srednji kavez se sastoji od četiri ladice, a donji od pet. Gornji je kavez moguće u potpunosti ukloniti čime se sa standardnih 330 mm za grafičke kartice otvara prostor od 480 mm, a time se i poboljšava strujanje zraka. Donji je kavez moguće repozicionirati, tj. gurnuti dublje u kućište kako bi se omogućila ugradnja radijatora na prednju stranicu. Desna je bočna stranica, također obložena gustim materijalom za upijanje zvuka, a kada ju uklonimo otvara nam se prostor od oko 26 mm za slaganje viška kabela. Stražnja je strana ladica za diskove otvorena, pristup je lagan, a svi kabeli prednjeg panela već imaju svoju rutu koja je najbliža matičnoj ploči. Baš kao i kod R4, tik ispod otvora za stražnju ploču CPU nosača na matičnoj ploči nalaze se dva mjesta za montažu SSD-a. SSD-e je potrebno montirati prije matične ploče, a time se dodatno povećavaju mogućnosti ovoga kućišta.

Detaljnijim proučavanjem unutrašnjosti vidimo velike sličnosti s R4 dizajnom, osim naravno podrške za veće matične ploče. Rupe za menadžment kabela s gumenom zaštitom su dovoljno odmaknute od ploča svih dimenzija čime se olakšava pristup konektorima. U kućište je maksimalno moguće ugraditi sedam ventilatora veličine do 140 mm (nosači su kompatibilni i sa 120 mm ventilatorima), a ventilator koji je smješten na dno ima i svoj plastični kavez koji štiti od lopatica ventilatora. Na dno dolazi napajanje po ATX specifikacijama, a ono može biti duboko do 190 mm ukoliko koristimo dodatan ventilator na dnu ili do 345 mm ukoliko ga ne koristimo (što je za 20 odnosno čak 75 mm više nego kod R4). Otvor na koji nasjeda napajanje je obložen gumom što će eliminirati prijenos vibracija i još je jedna potvrda koliko Fractal pazi na detalje. Što se prostora za CPU hladnjak tiče on može biti visok do 170 mm ako ne koristimo bočni ventilator, što je sasvim dovoljno za većinu hladnjaka na tržištu. Za najveće ploče tu je čak devet horizontalnih rupa za proširenja. Ladice u koje ugrašujeno diskove su u potpunosti kompatibilne s SSD-ima baš kao i kod R4. Tvrde diskove veličine 3.5" za ladicu pričvršćujemo antivibracijskim vijcima za bočne stranice, dok SSD-e pričvršćujemo na rupe koje su na dnu ladice (s donje strane).

Testni je sistem korišten jednak kao i kod R4 recenzije. U kućište smo kao i tada ugradili Fractalovo Newton R3 600W napajanje, a 140 ventilator smo s donje strane premjestili na prednju stranu kako bi hladio diskove. Nakon toga smo postavili odstojnike za matičnu ploču ATX dimenzija (Asus X58 Sabertooth), i zaštitni lim za stražnji I/O panel. Ploču smo umetnuli zajedno s već postavljenim Noctua D14 hladnjakom na i7-980X procesoru i pričvrstili ju vijcima. Nakon toga smo ugradili grafičku karticu, prikopčali sve kabele i samo u donju ladicu ugradili dva tvrda diska i jedan SSD. Za potrebe efikasnijeg hlađenja smo kao i kod R4 uklonili srednji kavez. Asusova se GTX670 dosta zagrijava pa joj je potrebno osigurati čim bolje hlađenje. Sve smo kabele sakrili iza stražnje ploče kako ne bi smetali protoku zraka. Kao i kod R4 recenzije napravili smo nekoliko testova zagrijavanja.

Rezultati testova

Kao i kod R4, s istim smo sistemom mjerili zagrijavanje i buku. Mjerenja smo vršili u tri situacije - idle, light load i heavy load. Ambijentalna temperatura je bila 22°C, što je za stupanj više nego kod R4 testa. Sva su mjerenja izvršena na maksimalnoj brzini ugrađenih ventilatora. Za simulaciju light loada smo koristili 7-Zipov benchmark koji je opteretio svih 12 threadova procesora, a za Heavy Load kombinaciju 7-Zip benchmarka za CPU i OCCT-ovog GPU testa. U stanju mirovanja je kao i ranije računalo trošilo oko 116W, pod lakšim opterećenjem 202W, a pod maksimalnim 340W. Temperature su kao što vidite nešto niže od onih u R4, za što je zaslužan veći volumen kućišta i očito bolji protok zraka.

Uz simulaciju zagrijavanja zatvorenog kućišta pod visokim opterećenjem (prva slika), prednju smo stranicu otvorili i time olakšali usis svježeg zraka preko dva prednja ventilatora, nakon čega smo otvorili i stranicu koja je direktno na ventilatorima. Temperature su kao što vidimo na drugoj slici nešto pale, kada je riječ o CPU temperaturi. Otvaranje se prednje stranice odrazilo i na povećanju buke koja je sa 40dB skočila na 49dB što smo mjerili tik ispred prednje stranice uz pomoć Sound Meter aplikacije instalirane na Nexus S smartphone. Buka se dodatno može smanjiti za sva tri ugrađena ventilatora ukoliko na prednjoj stranici prekidač prebacimo na 7 ili 5V, no tada i temperatura malo poraste. I kada je mjerena buka u pitanju vidimo kako je XL R2 tiši od R4, što nije za zanemariti.

Zaključak

Fractal Design je još jednom potvrdio kako njihovi proizvodi spadaju u najvišu klasu, a XL R2 je svakako među najboljim njihovim proizvodima. To je vidljivo već od prvog vađenja iz zaštitne kutije, gdje bi jedino masa od preko 16 kg mogla biti problem. Svi korišteni materijali su vrlo kvalitetni, završna obrada je besprijekorna, a XL R2 osvaja i svojim minimalističkim dizajnom. Da je spremno za najmoćniji hardver, pokazuje podrškom za XL-ATX ploče, čak devet mjesta za proširenje i podrškom za veliki broj ventilatora i radijatora vodenog hlađenja koji mogu biti prilagođeni svim potrebama korisnika. Kućište podržava i CPU hladnjake visine do 170 mm, te grafičke kartice do 330 mm (uz vađenje srednjeg kaveza i do 480 mm). Modularni kavezi s izvlačivim ladicama primaju maksimalno devet HDD/SSD uređaja a ladice su opremljene i antivibracijskim podloškicama. Upravo je ta pažnja na detalje kod Fractala vrlo izražena. Antivibracijska je guma ugrađena i za napajanje, a filteri s prednje i donje stranice će znatno smanjiti ulaz prašine u kućište. Na četiri je strane kućišta Fractal ugradio i gusti materijal za apsorpciju buke koji je vrlo efikasan što smo vidjeli i po mjerenjima, a pametnom je organizacijom zadržan i odličan protok zraka, što se pak vidi po izmjerenim temperaturama. Za sve koji dodatno žele smanjiti buku tu je i ugrađeni kontroler brzine okretaja za tri ventilatora, a odlično će doći i dva USB3.0 utora na gornjem dijelu prednje maske (uz još dva USB2.0 utora). Mogućnosti za menadžment kabela su poslovično izvrsne, baš kao što je ostavljeno i dovoljno prostora sa stražnje strane na koju se mogu montirati i dva dodatna SSD-a.

Sve u svemu, XL R2 kućište zaslužuje vrlo visoku ocjenu i našu najveću nagradu, a jedino je prava šteta što je još uvijek nedostupno na domaćem tržištu. U Njemačkoj će te za XL R2 morati odvojiti oko 115 € što je izvrsna cijena za sve što nudi.