fractal_vector_rs_1 fractal_vector_rs_2

Kao što smo ranije najavili, na test su nam uz Fractalovo ION+ napajanje stigla i dva kućišta, a danas je na redu recenzija jednoga od njih – Vectora RS. Riječ je o novom tipu kućišta za Fractal, predstavljenom prošle godine koje kombinira visoku propusnost zraka i tihi rad. Vanjski dizajn je potpuno novi, s oštrim linijama, izbočinama pod nasuprotnim kutevima koje razdvaja duga neprekinuta ARGB LED traka koja se proteže cijelom gornjom i prednjom stranicom.

fractal_vector_rs_3 fractal_vector_rs_4

fractal_vector_rs_5

Kućište dolazi u klasičnoj velikoj smeđoj kutiji s crnom grafikom i natpisima. Sve su bitne tehničke karakteristike i značajke vidljive na vanjskoj strani pakiranja. Unutar se kutije kućište nalazi u najlonu i debelom stiroporu, dobro zaštićeno od vanjskih mehaničkih utjecaja. Uz kućište se nalazi još jedna kutija unutar koje su smještene komponente za alternativnu funkciju kućišta. Tvornički se na vrhu nalazi staklena stranica na jednom dijelu i nju je moguće skinuti, te zamijeniti s perforiranom ispod koje se onda postavlja priloženi nosač za ventilatore ili vodena hlađenja, te filtar za prašinu.

fractal_vector_rs_6 fractal_vector_rs_7

U većoj se kutiji nalazi i ona manja, u kojoj je sve potrebno za gradnju računala – različiti vijci, odstojnici, alat za odstojnike, gumene podloške za tvrde diskove, vezice i Adjust R1 RGB kontroler koji na sebi ima magnet za postavljanje na metalne dijelove kućišta. Kućište kao što smo napisali ima dugačku ARGB traku koja se proteže po cijeloj gornjoj i prednjoj stranici, pa je Fractal uz nju priložio i ovaj kontroler za slučaj da na svojoj matičnoj ploči nemate tu kontrolu. Inače, traka je kompatibilna s aplikacijama ASRocka, Asusa, Gigabytea i MSI-a. Adjust R1 nudi mogućnost promjene efekta, dužine trajanja efekta i jačine osvjetljenja.

fractal_vector_rs_8

Kućište je mid tower, po vanjskom dizajnu drugačije od bilo čega drugog što je Fractal imao u ponudi do sada. Prednja i gornja stranica su izbočene, tj. prelomljene na suprotne strane i obje su djelomično staklene. Staklo je na prednjoj stranici uže od plastike i potpuno je zatamnjeno, tj. plastika je iza njega. Na vrhu je obrnuto, stakleni je dio širi. Isto tako, lijeva je bočna stranica potpuno staklena, a u sva tri je slučaja riječ o djelomično zatamnjenom kaljenom staklu. Fractal u ponudi ima u Dark verziju s dodatno zatamnjenim staklima.

fractal_vector_rs_9

Po samom rubu izbočina na vrhu i na prednjoj strani prolazi ARGB LED traka koja se doima neprekinuta, no zapravo je sastavljena od tri dijela. U donjem je desnom kutu prednje stranice smješten i Fractalov logo, a desna je bočna stranica puna, metalna. Prednja strana se proteže skroz do podloge, čime pokriva dvije srebrne plastične nožice koje su tik iza nje, montirane na šasiju kućišta.

fractal_vector_rs_10

Prednji, ili u ovom slučaju gornji panel se smjestio na užem nakošenom dijelu, a sastoji se od Power tipke s LED-icom, dva USB 3.0 Type A porta, jednog USB Type C porta, dva audio porta za 3,5-milimetarske jackove (mikrofon i slušalice), te reset tipke. Nakošena je stranica zapravo samo pokrov, kao što ćemo kasnije vidjeti, a panel je postavljen na šasiju kućišta. Kao što vidimo, nema starih USB 2.0 portova, Fractal se ovdje okrenuo modernim vremenima i budućnosti. Ako i nemate USB 3.2 interni utor na ploči, interni USB 3.0 bi svaka trebala imati u zadnjih nekoliko godina.

fractal_vector_rs_11

Na bokovima se prednje plastične stranice nalaze rešetke za usis zraka. Ovo je kućište po svojoj prirodi zatvorenog tipa, no Fractal tvrdi da kroz te dvije rešetke može ući dovoljno zraka za stvaranje dobre zračne struje te hlađenje i moćnijih komponenata. Ipak, omogućili su i skidanje gornje stranice te otvaranje dodatnih kapaciteta hlađenja, za slučaj da je potrebno bolje hladiti cijeli sustav.

Ovaj lijevi gornji brid je ujedno i najzanimljiviji dio kućišta na kojem se spajaju tri staklene stranice od kojih dvije omogućavaju pogled na unutrašnjost i komponente koje se nalaze unutra. U najboljoj Fractalovoj praksi, svi su elementi ovoga kućišta, kao i sama šasija vrlo kvalitetno napravljeni i obrađeni te je svakako riječ o premium proizvodu. To se ujedno vidi i po masi koja iznosi visokih 12,64 kilograma.

fractal_vector_rs_12

Dimenzije kućišta su u skladu s njegovom mid tower izvedbom – 552 x 233 x 498 milimetara. To znači da je vrlo prostrano i da prima i najveće komponente u sebe. Straga je raspored klasičan. Na dnu se nalazi odvojivi okvir za napajanje, iznad kojih su sedam horizontalnih i dva vertikalna proreza za dodatne kartice. Tako grafičko karticu možemo orijentirati i okomito, te pokazati njen hladnjak i eventualno RGB osvjetljenje kroz bočnu stranicu. Iznad toga je rešetka ispušnog ventilatora promjera 140 milimetara, te prorez za stražnje I/O portove matične ploče. Obje su bočne stranice pričvršćena dvostruko – thumb vijcima i push-to-lock mehanizmom koji ih drži s unutarnje strane što je rješenje koje smo već vidjeli kod Fractala.

fractal_vector_rs_13

Donja je strana kućišta gotovo cijela perforirana i na njoj se nalazi plastični filtar za prašinu. Filtar se jedino može ukloniti kada se prednja stranica skine, što nije teško – samo se povuče prema van i spreman je za čišćenje (plastičan je pa ga se može isprati vodom). U kuteve su raspoređene plastične nožice zanimljivog dizajna, s gumenim kontaktnim podloškama. Prednje su nožice napravljene od jednog komada, pri čemu je prednji dio onaj na koji se naslanja prednja stranica.