fractal_vector_rs_14

Ako vam je unutrašnjost ovog kućišta poznata, to je zbog toga što smo ju već vidjeli ranije i to u Define R6. Fractal je dakle iskoristio postojeću R6 platformu i učinio ju privlačnijom s novim vanjskim dizajnom. Unutrašnjost je vrlo prostrana, no zbog dvije se pregrade na prvi pogled to ne čini tako. Jedna je pregrada na dnu, koja pokriva napajanje i dio diskova, a druga je na desnoj strani i služi za skrivanje od pogleda velikog nosača za diskove koji je modularan. Nakon skidanja poklopca pregrade, vidimo i njegovu strukturu, a s druge se strane nalazi ukupno šest odvojivih ladica za 3,5-inčne diskove. Ladice se sve mogu ukloniti, a pregrada preseliti na suprotnu stranu kao što ćemo kasnije vidjeti, ili pak u potpunosti ukloniti. Sama pregrada pak ima mjesta za ukupno 11 ladica, pa je u ovo kućište moguće smjestiti i kakav file server.

fractal_vector_rs_15

U kućište stanu Extended ATX (širine do 285 milimetara), ATX, mATX i ITX ploče, a odstojnici su tvornički ugrađeni. Oko matične ploče je dovoljno proreza za aranžiranje kabela, a svi su gumirani, što je standard na koji nas je Fractal već naviknuo. Ako ostavimo pregradu (ili kavez), za diskove prostora ima za grafičke kartice dužine do oko 320 milimetara, a ako ga uklonimo to raste na 440 milimetara, s ugrađenim prednjim ventilatorima. Kućište je i dosta široko, pa prima CPU hladnjake visine do 185 milimetara.

fractal_vector_rs_16

Desna je bočna stranica puna, metalna, a s unutarnje strane je obložena materijalom za upijanje zvuka (bitumen). Na dno kućišta je moguće ugraditi najveća napajanja jer je prostor dug 330 milimetara, pa ima dovoljno mjesta i za sve kabele. Kao što smo napisali, u tvorničkoj su konfiguraciji ladice za diskove orijentirane tako da ih se ne vidi i pristup im je s desne strane, no moguće ih je ukloniti, stranicu premjestiti i na nju vertikalno pričvrstiti dva 3,5-inčna diska.

fractal_vector_rs_17

Ispod velikog proreza za donji dio CPU hladnjaka nalaze se dvije ladice za 2,5-inčne SSD-e, koje je moguće preseliti u prednju komoru, na donju pregradu, točno iznad napajanja. S ove strane se nalaze i dvije čičak trake za aranžiranje kabela koje provodimo kroz bočne gumene organizatore. Kabeli prednjeg panela su uredno organizirani tvornički i moguće ih je u velikoj mjeri i ostaviti u tom položaju u kojem ih drže gumirane žičice. Zanimljivo, kabel s konektorom za front audio proveden je s gornje strane i također povezan.

fractal_vector_rs_18 fractal_vector_rs_19

Odmah pored gumiranih proreza se nalazi i hub za devet ventilatora koje je moguće spojiti i tako centralizirati njihovo upravljanje. Hub struju crpi iz SATA Power konektora, a kontrola je omogućena putem jednog 4-pinskog konektora koji se spaja na matičnu ploču.

Fractal uz ovo kućište daje tri Dynamic X2 GP-14 140-milimetarska ventilatora. Dva su smještena na usis i jedan je na ispuhu. Ovi ventilatori imaju 3-pinske konektore, LLS ovjes (long life sleeve), maksimalno se vrte na 1.000 okretaja u minuti pri čemu proizvode protok zraka od 68,4 CFM-a i statički pritisak od 0,71 mm H2O. U radu nisu pretjerano bučni, a stvaraju adekvatno kretanje zraka kroz kućište. Naravno, ponešto su ograničeni užim i filtriranim usisom na ovom kućištu.

fractal_vector_rs_20

Skidanjem prednje maske nam se otvara pogled na dva predinstalirana usisna ventilatora i na jedno mjesto za treći. Sva mjesta na ovom kućištu primaju ili 120 ili 140-milimetarske ventilatore, a ukupno ih je moguće ugraditi devet – dva na dno, tri na vrh (ako tako konfiguriramo kućište), tri na usis i jedan na ispuh. Alternativno, u Vector RS je moguće ugraditi i radijatore vodenih hlađenja i to 360-milimetarski sprijeda, 360-milimetarski na vrh (ako tako konfiguriramo kućište, a ide i do 420 milimetara ako imamo manje elemente na matičnoj ploči), 120-milimetarski straga na ispuh, i 240/280-milimetarski na dno kućišta. Opcija za hlađenje je tako i više no dovoljno.

fractal_vector_rs_21 fractal_vector_rs_22

Prednja je stranica plastična, te sa staklenim umetkom na prednjoj strani koji podiže dozu elegancije kućišta. Izvedena je tako da ima četiri dodirna kontakta za prijenos električne energije u ARGB LED traku, čime je eliminirana potreba za konektorom. Na unutarnjoj strani, na bokovima, nalaze se dva plastična filtra za prašinu koji se lako skidaju radi čišćenja. Ovo je jedini ulaz zraka u kućište, ako ne ugradimo donje ili eventualno gornje ventilatore koji će dodatno uvlačiti zrak.

fractal_vector_rs_23 fractal_vector_rs_24

Fractal kao što smo rekli uz kućište daje šest nosača za diskove uz koje dolaze i gumene podloške za mehaničke diskove. U ladice osim 3,5-inčne mehanike, možemo ugraditi i 2,5-inčne HDD-e, te SSD-e. Nosače ili ladice, drži samo jedan thumb vijak pa ih je lako vaditi i vraćati nazad.

Gornja se stranica sastoji od dva dijela koji su međusobno povezani i za kućište pričvršćeni s po dva vijka. Jedan, veći dio, je stakleni, a drugi je plastični. U taj plastični je integrirana i ARGB LED traka pa se na njemu nalazi i pločica te dva konektora. Taj plastični pokrov na kućištu naravno ostaje u obje moguće konfiguracije gornje stranice.

fractal_vector_rs_25 fractal_vector_rs_26

Ako se odlučimo veću propusnost i skidanje staklene stranice, tada je najprije potrebno montirati nosač za ventilatore ili radijator, te dodatni plastični filtar. Ovako će više buke izlaziti iz kućišta, no i komponente će biti hladnije. Naravno, filtar je opcionalan u ovisnosti o orijentaciji ventilatora, tj. želimo li da uvlače ili izvlače zrak van kućišta. Na kraju se kućišta nalazi plastična rešetka kroz koju zrak može izlaziti, pa je i pod staklenu stranicu moguće ugraditi jedan ili nekoliko ventilatora koji će ispuhivati topli zrak van.

fractal_vector_rs_27

Konačni je izgled ovakav, a velika perforacija na metalnoj stranici ne narušava ukupno dobar izgled kućišta, koliko zapravo pomaže u dodatnom hlađenju komponenata. Fractal je ovime napravio odličan potez i proširio bazu potencijalnih kupaca.