AMD je Nvidijinim napadom na 250 USD segment odgovorio kresanjem 1GB memorije s HD6950 2GB modela, a samim time i kresanjem cijene na 260 USD. Malena je dakle i skoro zanemariva razlika u cijeni između HD6950 i GTX560 Ti modela. Koje su ostale razlike otkriti bi trebao ovaj današnji članak. Sapphire, tj. njihov hrvatski uvoznik Microline, nam je na test poslao svoju verziju HD6950 kartice koja nije u potpunosti referentnog dizajna. Sapphireovo pakiranje ničim ne iznenađuje, a na kutiji su pobrojane glavne karakteristike 6 serije AMD-ovih Radeona. Unutar se kutije, tj. vanjskog omota nalazi još jedna a sama grafička kartica i njena antistatička vrećica leže u još jednom kartonskom ležištu (bundle je odvojen u zasebnoj kutiji). I više nego adekvatna je to zaštita od eventualnih oštećenja koja joj prijete tijekom transporta.

Sapphire rijetko kada škrtari na opremi, a takav je i ovdje slučaj. Uz karticu će kupac dobiti i korisničke upute na hrvatskom jeziku, Sapphire Select Club karticu, instalacijski CD, mini-DisplayPort-to-DisplayPort adapter, HDMI kabel dužine 1.8 metara, dva Molex-to-PCIe Power adaptera te CrossFire mostić. Članstvo u Select klubu vam donosi zlatni status a pogodnosti su automatsko sudjelovanje u RMA programu, besplatne promocije (igre, softver – do 5 skidanja godišnje) te sudjelovanje u raznim natjecanjima i nagradnim igrama.

Sapphire kartica donosi već poznati dizajn PCB-a i hladnjaka sa 2GB modela. Riječ je o dual slot dizajnu s hladnjakom kojeg krasi jedan 80 mm ventilator i plastični oklop koji osim dobrog izgleda ima i ulogu kanaliziranja strujanja zraka kroz aluminijske listove hladnjaka. Sapphire je kod ove kartice koristio plavi PCB dužine 24,4 cm koji ne prelazi granice PCB-a ATX ploče. Kartica se bazira na Cayman arhitekturi, a grafički čip je neizmjenjen u odnosu na onaj koji pogoni HD6950 2GB model.

U svemu je ovo tipičan HD6950 model sa Cayman Pro čipom. Slabiji Cayman kao što znamo ima 1408 shadera u 22 SIMD-a, koji rade na brzini od 800MHz. Računska snaga je 2.25 TFLOPs-a i 563 GFLOPs-a. Teksturnih jedinica je za 8 manje nego kod HD6970, pa ih je tako ukupno 88. Render back-endova je isti broj 32, kao i Z/Stencil jedinica – 128. Texture Fillrate iznosi 70.4 Gtex/s, a Pixel Fillrate 25.6 Gpix/s. Sapphireova kartica ima ugrađeno 1GB Elpidine GDDR5 memorije koja radi na 1250MHz (efektivno 5.0Gbps). Memorijska propusnost iznosi ravno 160 Gbps. Maksimalni PowerTune limit TDP-a je 200W, a tipična potrošnja u igrama iznosi 140W.

Hladnjak koji Sapphire koristi je identičan kao i na 2GB modelu, a to znači kako je riječ o hladnjaku koji kombinira bakrenu jezgru na kojoj se nalazi aluminijski blok koji se pak širi dalje aluminijskim listovima kroz koje prolaze ukupno tri bakrene toplovodne cijevi. 8 cm ventilator s PWM kontrolom hladi aluminijske listove i bakrene cijevi a na sve je postavljen plasični pokrov. Hladnjak je u radu vrlo tih, a samo se povremeno prilikom najvećih opterećenja zaleti u malo više okretaje pri čemu postaje čujan, ali ne i bučan. U normalnom radu ne prelazi 2.000 okretaja, dok se pri PowerTune +20% postavci zavrti i do 2.800 okretaja u jednoj minuti. U svemu je ostalom ovo tipična HD6950 kartica, kojoj jedino u odnosu na 2GB model nedostaje drugi BIOS. Od video izlaza tu je jedan DL-DVI, jedan SL-DVI, dva mini DisplayPorta po v.1.2 standardu i jedan HDMI izlaz po 1.4a standardu. UVD 3 tehnologija je podržana, a ona podrazumjeva podršku za hardverski ubrzano dekodiranje Blu-ray 3D i Divx sadržaja. UVD3 i GPU compute (OpenCL i DirectCompute 11) podrška sada čine tehnologiju zajedničkog imena AMD Eyespeed.