Kutija na kojoj dominira crna boja karakteristična je za SuperOverclock seriju. Na prednjoj se strani kartonskog omota nalazi ime modela, SOC logo, te Gauntlet i UDV+ logoi, uz informaciju o taktu GPU-a. Na stražnjoj se strani nalaze podrobnije informacije uz slikovite opise pojedinih tehnologija i mogućnosti ove kartice. I premda su nam sve SOC tehnologije i do sada manje više poznate, ova kartica je ekskluzivna po činjenici da je trenutno najjača u toj seriji i da sa sobom donosi Extreme Dual BIOS tehnologiju. Riječ je naime o dvostrukom BIOS-u, od kojih je jedan za svakodevnu upotrebu, a drugi rješava cold bug problem u slučaju kada karticu hladimo tekućim dušikom. Ekstremna kartica dakle za ekstremne korisnike.

Gigabyte nikada posebno nije bio izdašan s bundleom pa je tako i ovaj put. Istina, sve potrebno za normalan rad je tu, no ništa što bi malo razmazilo kupca. U paketu su uz karticu tako jedan Molex-to-6-pin i jedan Molex-to-8-pin PCIe Power adapter, DVD s aplikacijama i upravljačkim programima, knjižica s uputstvima i ono možda najvrijednije HDMI kabel s pozlaćenim kontaktima.

Kartica koristi isti onaj WindForce 3X hladnjak kao i prošle godine testirana GTX470 SOC pa su izgledom vrlo slične. Uz nju i HD6970 SOC, te GTX480 SOC modeli koriste isti hladnjak. Kartica je dugačka točno 27.9 cm, što ju čini za nešto preko 1 cm dužom od referentnog modela. PCB je kao i uvijek u slučaju SOC modela obojan u Gigabyteovu plavu boju, a unutar se njega nalazi dvostruko više bakra nego što je to uobičajeno kod drugih proizvođača – Gigabyte to kao što znamo naziva 2oz Copper (niža impedancija i poboljšana disipacija topline). I ovaj je SOC sazdan na UltraDurable VGA+ temeljima. Tome karakteristično je korištenje NEC-ovih Proadlizer Quintuple kondenzatora kapaciteta do 5000uF koji donose bolju apsorbciju buke pri gigahertznim frekvencijama, niski ESL/ESR, podnose višu struju i imaju višu frekvenciju preklopa. Gigabyte na SOC kartice ugrađuje GDDR5 memoriju isključivo Tier 1 proizvodača kao što su Samsung i Hynix, te koristi Japanske solid state kondenzatore snižene ESR (Equivalent Series Resistance) vrijednosti, prigušnice sa feritnom jezgrom i MOSFET-a snižene RDS(on) vrijednosti. GPU se bira Gauntlet postupkom, a kako bi zadovoljio SOC standarde mora biti u stanju podnijeti više napone i frekvencije. Uz poboljšano hlađenje sve to rezultira sposobnošću za 24/7 radom na overclockiranim vrijednostima u odnosu na referentne Nvidijine modele, te povećanje daljnjeg overclocking potencijala.

Posebna je pažnja na ovoj kartici pridodana napojnoj jedinici koja ima 12 faza za GPU te 2 faze za memoriju. Svaka se faza sastoji od pripadajućih joj MOSFET-a (na kojima se nalazi zaseban aluminijski hladnjak, prigušnica s feritnom jezgrom i Solid State kondenzatora. Između faza i memorijskih čipova i GPU-a stoje još i Proadlizer Quintuple kondenzatori. Na stražnjoj se strani uz njih nalaze i LE diode koje signaliziraju rad pojedine faze. Pod opterećenjem je naravno svih 12 faza aktivnih, no čim se zahtjevi smanje automatski se smanjuje i broj aktivnih faza. U gornjem se desnom kutu kao i uvijek nalaze dodatni PCIe Power konektori. Na ovoj su kartici baš kao i na referentnom modelu tu jedan 8-pinski i jedan 6-pinski konektor koji zajedno s PCIe utorom karticu opskrbljuju s maksimalnih 300W snage. Ta je snaga potrebna kako bi tvornički overclockirani GF110 grafički procesor i Hynixove memorijske čipove mogli bez problema još dodatno overclockirati. GF110 procesor je kao što znamo napravljen u 40nm proizvodnom procesu u Tajvanskom TSMC-u. Sastoji se od 512 CUDA jezgri / shadera koji se pak nalaze unutar četiri graphics processing clustera. Shaderi u procesoru na ovoj SuperOverclock kartici rade na 1710MHz što je za 166MHz više nego na referentnim karticama. Ostatak grafičkog čipa radi na 855MHz. Oko procesora je raspoređeno 12 Hynixovih memorijskih čipova kapaciteta 128MB, pa ukupni kapacitet iznosi 1536MB. Čipovi su naravno GDDR5, a na ovoj kartici rade na brzini od 1025MHz, odnosno 4.1Gbps efektivno, i s grafičkim procesorom komuniciraju preko sabirnice širine 384 bita.

Već i referentni Nvidijin model ima solidno riješeno hlađenje koje se sastoji od turbinskog ventilatora i velikog aluminijskog pasivca čija je baza bakrena Vapour komora. Gigabyteu to nije dovoljno zbog 24/7 rada na povišenim taktovima, pa koristi svoj prokušani WindForce 3X hladnjak. Njega karakteriziraju tri ventilatora postavljena pod različite kuteve, čime se eliminira stvaranje vrtložnih struja zraka, a time i buka. Ispod crnog aluminijskog poklopca koji služi kao heatsink i kao ukras, nalazi se veliki aluminijski hladnjak koji kombinira dvije niklane toplovodne cijevi (heatpipe) promjera 8 mm, te jednu plošnu bakrenu toplovodnu cijev koja je ujedno i kontaktna površina s IHS-om na grafičkom procesoru. Koliko je ovakvo hlađenje efektno i tiho vidjet ćemo iz testova. GTX580 SOC karticu karakterizira i Extreme Dual BIOS tehnologija, namijenjena ekstremnim overclockerima. Pritiskom na Extreme tipku koja se nalazi na PCB-u izabiremo BIOS koji je specijalno podešen za eliminaciju cold bug-a prilikom hlađenja s tekućim dušikom (LN2). Tipka u normalnom radu svijetli plavom, a kada je odabran Extreme način rada crvenom bojom. Uz to se na PCB-u nalaze i mjerne točke napona baš kao i na ostalim jačim SOC modelima.

Gigabyte za ovu karticu preporuča minimalno 750W napajanje (tj. za cijeli sistem baziran na Core i7 3.2GHz procesoru), s naravno jednim 6-pinskim i jednim 8-pinskim PCIe Power konektorom. Ipak, karticu ćemo često koristiti i za samo prikaz 2D slike, pa je i sklop za nadzor potrošnje vrlo bitan element na njoj. U mirovanju postoje dva nivoa spuštanja taktova, baš kao i kod referentnog modela. U prvoj fazi GPU radi na 405MHz, shaderi na 810MHz a memorija na 162MHz. U drugoj, dubljoj fazi GPU radi na 50.6MHz, shaderi na 101MHz a memorija na 67.5MHz.  Kartica donosi dva DL DVI-I i jedan HDMI 1.4a video izlaz, a u svemu je ostalom identična referentnom modelu – podržava DX11 API, 3-way SLI, CUDA, Physx, 3D Vision Surround te Nvidia Surround tehnologije.

Gigabyte uz ovu karticu daje i poznatu OC Guru aplikaciju koja je doživjela promjene u dizaju i načinu korištenja. I dalje to nije idealno, no napredak je vidljiv. Aplikacija se odlikuje mogućnosti izmjene napona i frekvencije GPU-a i memorije, te nadzora potrošnje struje, temperature, brzine vrtnje ventilatora (uz mogućnost izmjene te brzine), itd. Moguće je spremiti do pet overclocking profila za kasniju upotrebu, a uz to je karticu moguće staviti i u Green način rada pri čemu se spuštaju radni taktovi (korisnik sam podešava na koju se razinu spuštaju maksimalni taktovi) i smanjuje potrošnja. Toliko u opisu i krenimo na overclocking i testove.