Krenimo redom. Za one koji se nisu prije imali susrest s markom HIPER, recimo da je riječ je engleskoj tvrtki koja je nastala 2001. godine, a koja se trenutno bavi proizvodnjom napajanja, kućišta, periferija kao što su tipkovnice, ventilatora i HTPC računala. Premda su proizvodi ove tvrtke namijenjeni zahtjevnijim korisnicima, često su jeftiniji od konkurentskih proizvoda što je jedna od niti vodilja HIPER-ovih inženjera. Pogledajmo kako to izgleda u praksi.

HYPER TYPE M 580W

TYPE M je serija napajanja koja su namijenjena srednjem segmentu tržišta što će reći da su namijenjena korisnicima koji imaju solidno moćna računala i koji su na hardver spremni potrošiti nešto više novca.

580-vatni model kojeg smo imali prilike testirati, isporučuje se zapakiran u kartonsku kutiju relativno neuglednog izgleda, no koja će se sigurno svidjeti ljubiteljima ekologije. Naime, kutija je načinjena od recikliranog papira što je potez koji u današnje vrijeme svakako treba pohvaliti. Jedini uočljivi detalj na kutiji je ATI CrossFire logo što će reći da je napajanje certificirano za rad s više ATI-jevih kartica.

Poklopac kutije skriva uredno složenu unutrašnjost koja zauzima samo napajanje zaštićeno vrećicom s mjehurićima, kabel za spajanje napajanja na gradsku el. mrežu te dodatni kabeli o kojima ćemo nešto više reći u sljedećem paragrafu.

Osim stvari koje smo vidjeli na prethodnoj fotki, u kutiji se nalaze još i četiri vijka za instalaciju napajanja u kućište te priručnik za uporabu. Dodatni kabeli koje vidite na gornjoj fotki nisu modularni već jr riječ o produžnim kabelima i razdjelnicima koji se spajaju na fiksne kabele napajanja. U čemu je štos? Dečki iz HIPER-a su zaključili da premda mnogi korisnici ne rabe sve konektore koje nude snažnija napajanja, činjenica je da se manji broj konektora uvijek koristi. Pitanje od milijun dolara je – zašto ih onda uopće skidati s napajanja (kreiranjem modularnog napajanja) ako će ih korisnici ionako vratiti natrag?

Upravo je ovakva situacija s konektorima ponukala HIPER-ove inženjere da na samo napajanje implementiraju tri kabela različite dužine s po jednim molex konektorom, jedan kabel s 6-pinskim PCIe konektorom, kabel s EPS12 i P4 konektorima te na kraju kabel s glavnim ATX konektorom (u formi 20+4 pina). Korisnik potom po potrebi na kabele s molex konektorima priključuje produžne kabele s različitim konektorima. Ovih dodatnih adaptera ima ukupno 5:

  • 2 komada: molex + 2x SATA
  • 3 x molex + floppy
  • 2 x molex
  • molex na PCIe (2x molex ulaz, 6pin PCIe izlaz)

Nažalost, HIPER-ova implementacija ima i jednu ozbiljnu manjkavost, a to je da SATA konektori nemaju 3,3-voltne vodove. Premda za većini SATA uređaja ovo ne smeta, na nekim uređajima će biti problem. Premda ne znamo kakvi uređaji će raditi probleme, sigurno znamo da izostanak 3,3-voltnih žica znači da nema niti podrške za hot-plugging. Također treba naglasiti da nema 8-pinskog PCIe konektora što će stvoriti probleme ako ovo napajanje planirate rabiti s jednom od modernih high-end grafičkih kartica.

Kabeli, uključujući i adaptere, su vrlo uredni što treba zahvaliti obilatom korištenju plastične mrežice. Što se tiče duljine kabela (mjereno od kućišta napajanja do dijela na kojem kabel prelazi u konektor), bacite pogled na donju tablicu.

HIPER TYPE M 580W
24 pin ATX
450 mm
EPS12V
550 mm
P4
EPS12V + 150 mm
Molex
250, 350, 450 mm
PCIe
450 mm
Adapteri
450 mm, 300 mm, 150 mm

Napajanje je inače prilično maleno, mjeri tek 140 x 150 x 86 mm (D x Š x V), a za ovih dimenzija krije se solidna masa od 2 kg. Hlađenje je implementirano pomoću 120-milimetarskog ventilatora s automatskom kontrolom brzine. Što se tiče hlađenja, treba napomenuti da je pet od šest stranica napajanja izrađeno od perforiranog lima s tim da je stražnja stranica izbušena osjetno većim rupama. Premda ovakav "boom-box zvučnik" izgleda zanimljivo, nismo sigurni da je najbolje rješenje u kontekstu hlađenja odnosno formiranja struje zraka kroz napajanje.

Naljepnica sa specifikacijama postavljena je na gornjoj stranici, a ne na boku. Nažalost, na njoj nije moguće pronaći UL part number što bi nam pomoglo u određivanju pravog proizvođača ovog napajanja. Što se tiče specifikacija, vidimo da je riječ o napajanju prilično starog dizajna obzirom da su maksimalne struje na 3,3-voltnoj i 5-voltnoj liniji vrlo visoke (za usporedbu, 1200-vatno Thermaltakeovo napajanje ima po 30 ampera na ovim vodovima). 12-voltna linija rješena je s dva raila od kojih prvi podržava maksimalno 20, a drugi maksimalno 18 ampera. S prvog 12V raila napajaju se ATX konektor, PCIe konektor i molexi, a s drugog raila EPS12V i P4 konektor. Maksimalno snaga koja ova dva raila mogu isporučiti je 360 vata. Pohvalno je što je specificirana i vršna snaga napajanja, a ona iznosi 630 vata. Drugim riječima, ovo napajanje kontinuirano može isporučivati 580 vata, a na trenutke i do 630 vata. Napajanje ima aktivni PFC sklop, a prema specifikacijama nudi prosječnu efikasnost od 76% što je u današnje vrijeme dosta niska vrijednost.

HIPER TYPE M 580W
24 pin ATX
Da
8 pin EPS
Da
8 pin / 6pin PCIe
0 / 1
Molex
3 (maks. 7)
Floppy
0 (1)
SATA
0 (4)
PFC
Active
Snaga
580 W
+3.3V
30 A
+5V
36 A
+12V1
20 A
+12V2
18 A
Cijena
oko 580 kn
Jamstvo
3 godine
Prev : Skoči na : Next
Isprintaj članak Vaš Komentar Top