lg_34um67_1

LG 34UM67 možda na prvu djeluje kao još samo jedan UltraWide monitor u nizu. No to je 21:9 monitor koji osim povećih gabarita i rezolucije od 2560×1080 nudi još neke, gamerima zanimljivije značajke – AMD FreeSync podršku te IPS matricu s malim input lagom. S obzirom da smo vec testirali jedan Freesync monitor, ovaj smo dali Hrvoju da provjeri kako ta tehnologija radi na famoznom eGPU sustavu. Uz veličinu do izražaja dolazi i anti glare premaz, a kao i svaki drugi monitor i ovaj je teško poslikati bez odsjaja. No, zato je tu naš unboxing video:

 Nakon što smo monitor otvorili te stavili na stol moramo spomenuti da djeluje prilično impresivno sa svojih 34″, a osim veličine u oko odmah upada i anti glare premaz. S tako velikom dijagonalom dolaze i dimenzije od 830mm širine, 469mm visine i 173mm dubine. Kod monitora, pogotovo crnih, ne može se puno pričati o dizajnu no nekoliko detalja na LG 34UM67 nam se svidjelo. Posebno bismo istaknuli borderless dizajn kad je monitor ugašen i proziran stalak.

lg_34um67_2

Iako nismo ljubitelji sjajne plastike (Piano Black) primarno iz razloga što u većini slučajeva djeluje jeftino, a iz iskustva s prijenosnicima znamo da za sobom povlači i uštede u kvaliteti izrade ovdje imamo drugačiju priču – kombinacija prozirne i sjajne plastike na stalku nam se svidjela i sam monitor ponekad djeluje kao da lebdi iznad stola. Stalku se ne može prigovoriti, čvrsto i stabilno drži monitor.

lg_34um67_3

S ergonomske strane smo ipak ostali malo razočarani. Nagib možemo namještati između 5 i 15° što je sasvim dovoljno, dok za visinu imamo dostupne samo dvije razine čije mijenjanje za sobom povlači korištenje odvijača s obzirom da se radi nosačima ugrađenim u stalak. Zbog navike koju smo stekli korištenjem prijenosnika viši stupanj nam je bio sasvim dovoljan, ali korisnicima stolnih računala trebat će pokoja knjiga ili će monitor montirati na zaseban stalak pomoću VESA nosača koji se nalazi sa stražnje strane.

lg_34um67_4

Osim VESA nosača na stražnjoj strani dostupni su dva HDMI 1.3, DisplayPort 1.2a i Dual Link DVI video ulazi. LG34UM67 sadrži i dva 7W zvučnika i shodno tome imamo ugrađen ulaz kao i izlaz za zvuk koji je primarno namijenjen kao passtrough za slušalice.

Kao što ste mogli vidjeti u unboxing videu začudilo nas je kako s monitorom nije došao DisplayPort kabel s obzirom da FreeSync radi isključivo putem DisplayPort konekcije. Na svu sreću u ladici uvijek imamo spremnu cijelu šumu kablova, a DisplayPort nije iznimka, no to ipak ne umanje veliki propust od strane LG-a.

Detaljaniji opis FreeSync tehnologije ste mogli čitati u testu Acera XG270HU, a ovdje ćemo samo ukratko spomenuti da se radi o tehnologiji koja prilagođava brzinu osvježavanja monitora broju sličica u sekundi koji se prikazuju na ekranu kako bi se eliminiralo zastajkivanje i pucanje tekstura. LG 34UM67 podržava FreeSync u rasponu od 48 do 75Hz. Glavni razlog relativno malog raspona u odnosu na druge monitore leži u činjenici da se koristi IPS matrica. Ispod 48 FPS FreeSync tehnologija je neaktivna jednako kao i iznad 75. Na svu sreću igranjem s razinom detalja dostupnih u igrama na minimalni FPS možemo vrlo lako utjecati dok za glatkoću iznad odnosno prilikom 75 FPS tu je dobro poznati Vertical Sync koji ako želimo možemo i ugasiti, ali naravno tada je pucanje tekstura ponovno prisutno s obzirom da FPS neće odgovarati refresh rateu monitora. Samo mala napomena FreeSync tehnologija podržava raspon od 9 do 240Hz, a na proizvođačima je da odrede raspon koji će se koristiti na njihovim monitorima.

lg_34um67_5

Već mala promjena kuta gledanja TN panela na Precisionu M6800 uzrokuje distorziju boja i sasvim je jasno zašto se na svom UltraWide monitoru LG odlučio za IPS matricu.

Uz spomenuti FreeSync ovaj monitor krasi i 8 bitna IPS matrica koja pokriva 99% sRGB spektra. U unboxing videu mogli ste vidjeti da je sam monitor tvornički kalibriran. Unatoč tome primijetili smo laganu primjesu plave kada smo na ekran stavili potpuno bijelu sliku. Sama uniformnost osvjetljenja ovog testnog primjerka je vrlo dobra a backlight bleed primjetili smo tek na potpuno crnoj podlozi uz donji lijevi rub. Iako IPS paneli pate od jače izraženog ghosting efekta nego njihova TN braća mi prilikom korištenja LG 34UM67 nismo primijetili ništa više izražen ghosting nego kao kod prosječnog TN monitora. Sve u svemu vrlo dobar prikaz slike kakav se i očekuje – a zamjerke bi mogli pronaći tek profesionalni fotografi. Prosječni korisnici i gameri biti će i više nego zadovoljni.

Između ostalog pozadinsko osvjetljenje monitora je “Flicker-free” odnosno koristeći LG nomenklaturu “Flicker safe”.

Na prvu nam se rezolucija od 2560 x 1080 činila premala za monitor ovakve dijagonale, ali polagano smo se naviknuli na nju – da, veličina piksela je očita kada se radi u 2D aplikacijama pogotovo što se tiče rada u office paketu ili prilikom surfanja gdje uz veličinu samog panela, nezgrapnost 21:9 standarda dolazi do izražaja. Rješenje je bilo koristiti monitor s otprilike metar udaljenosti.

Ali kad bolje razmislimo ovakva rezolucija za monitor koji je primarno namijenjen gamerima ima smisla – radi se o svega 33% više pixela nego što to imaju FHD monitori i samim time neće pretjerano mučiti grafičku karticu.