Kao što vjerojatno znate, Logitech je trenutno jedan od najpoznatijih proizvođača računalnih periferija bilo da je riječ o miševima, tipkovnicama, zvučnicima ili stvarčicama poput headsetova koji su nezaobilazna oprema online gamera. Kako i doliči jednom proizvođaču koji drži do svog imena, Logitech je nedavno predstavio cijeli spektar novih proizvoda. Riječ je o novim miševima (npr. MX1000 kojeg smo već isprobali), novim modelima zvučnika i kombo tipkovnica (kombinacija – bežična tipkovnica + bežični miš) te novim web kamerama. Što se tiče novih desktopa (tako Logitech naziva kombo tipkovnice) riječ je o modelima LX300, 500, 501 i 700 dok je linija zvučnika proširena sa modelima više klase Z-3, Z-2300 i Z-5500 te modelima niže klase X-230 i X-530. Uzgred rečeno, Logitech svoje budget zvučnike označava sa slovom X, a skuplje modele sa slovom Z. Nakon odlomka posvećenog besplatnom marketingu (heh, heh), vrijeme je i za nešto praktičniji (i kritičniji) pristup jednoj od Logitechovih novih igrački.

Bundle i miš

Za početak recimo da je LX500 Logitechova bežična kombo tipkovnica srednjeg ranga, a namijenjena je korisnicima koji žele bežičnu tipkovnicu sa hrpom funkcijskih tipki te klasičan miš čiji su najnapredniji featuri tilt wheel (standardni kotačić za scrollanje koji ima mogućnost zakretanja u lijevo ili desno) te gumbić prvenstveno namijenjen "skakanju" između pokrenutih aplikacija. Osim modela LX500 Logitech proizvodi i model LX501. Jedina razlika između ove dvije tipkovnice je boja. Dok je pri izradi tipkovnice LX500 korištena tamnoplava i crna plastika, LX501 je izrađena od snježno bijele plastike. Sve u svemu, izbor između ova dva modela ovisi isključivo o tome da li vam uz računalo više paše tamniji ili svjetliji set periferija.

Prema Logitechovoj tradiciji, LX500 Desktop dolazi jako dobro zapakiran. Pod kvalitetom pakiranja prvenstveno mislimo na zaštitu uređaja pri transportu. Osim tipkovnice i miša u kutiji možete naći vrećicu sa uputama za uporabu, promotivnim materijalima i CD-om sa driverima, te set baterija i RF prijemnik pomoću kojeg miš i tipkovnica komuniciraju sa računalom. U paketu se nalaze ukupno četiri Duracellove AA baterije, po dvije za svaki uređaj iz LX500 Desktopa. Izbor Duracellovih baterija moramo jako pohvaliti budući da se radi o vrlo kvalitetnom i poznatom proizvođaču čije baterije stvarno traju i traju (ponovo malo nehotičnog EPP-a). Kad smo već kod baterija mogli spomenuti i njihovo trajanje. Budući da je LX500 bio jako dugo kod nas, nismo izdržali da ga ne koristimo pri svakodnevnom radu. Kako većinu vremena koju provodimo za računalom (u prosjeku 8-10 sati dnevno) potrošimo na surfanje internetom, pisanje članaka i obradu slika, jasno je da smo tipkovnicu i miša rabili puno ekstremnije nego što bi ih rabio prosječan korisnik. Nakon mjesec dana ovakvog intezivnog korištenja baterije tipkovnice su još pune, no one u mišu ipak nisu izdržale tlačenje – "umrle" su nakon otprilike 25 dana korištenja.

Dobar izgled zlata vrijedi

Mada smo sad u napasti da odmah zabrazdimo u komentiranje softvera, ipak ćemo nastaviti uobičajenim redoslijedom – prvo hardver pa softver. Krenimo od povezivanja tipkovnice na računalo. RF prijemnik je izrađen od sjajne crne plastike, prosječnih je dimenzija, a dizajniran je tako da leži na radnom stolu. Na gornjoj strani prijemnika je postavljena tipka za sparivanje sa mišom i tipkovnicom, a oko nje su postavljenje četiri diskretne zelene ledice koje služe za indikaciju rada modova tipkovnice poput caps locka, num locka i slično. S obzirom da se na računalo povezuje pomoću relativno debelog i teškog kabela malo nam je zasmetala njegova mala masa zbog kojeg ga je prilično lako pomanknuti. Istina, malo tko namjerava prčkati po prijemniku nakon instalacije, ali ako petljate sa kabelima priključenim na računalo toliko često kao mi, "poletnost" ove malene crne stvarčice bi vam lako mogla početi ići na živce. Prijemnik se inače priključuje na računalo pomoću PS/2 i USB konektora (USB za tipkovnicu, PS/2 za miša) s tim da je u paketu priložen USB->PS/2 adapter s kojim možete iskoristiti oba dedicirana PS/2 konektora na matičnoj ploči. Što se tiče sparivanja tipkovnice, miša i prijemnika, stvar funkcionira odlično. Ako računamo vrijeme potrebno za umetanje baterija, sparivanje je bilo gotovo za par minuta. To je sve što se tiče prijemnika, vrijeme je da napišemo nešto o glavnim dijelovima LX500 Desktopa – mišu i tipkovnici.

Priloženi miš je stvarno za svaku pohvalu

Miš koji dolazi uz tipkovnicu je Logitechov Cordless Click! Optical Mouse. Zbog simetričnog dizajna "ležat" će podjednako dešnjacima i ljevacima, sve to uz zadivljujuću razinu ergonomije. Što se tiče dodatnih featura, na miš je implementiran tilt-wheel (kotačić za scrollanje koji ima mogućnost zakretanja u lijevo ili desno) te dodatni gumbić smješten iza scroll-kotačića. Ovaj je gumbić u Logitechovom SetPoint softveru tvornički postavljen na quick-switch funkciju što je Logitechova implementacija standardne alt-tab funkcije iz Windowsa. Mada je ovom gumbiću putem upravljačkog softvera moguće dodijeliti i neku drugu funkciju, realno za njega nismo uspjeli naći nikakvu drugu praktičnu aplikaciju. Što se tiče tilt-wheela jedino što možemo reći je da je stvar fenomenalna. Ovaj nam se feature toliko zavukao pod kožu da smo ga hotimice pokušavali koristiti i na miševima sa klasičnim kotačićem. :) Preciznost, kao i odzivno vrijeme miša su na zadovoljavajućoj razini. Mada latencija postoji, moguće je primjetiti samo ako se stvarno trudite. Zbog dvije baterije koje se nalaze u njegovoj unutrašnjosti, miš ima solidnu masu, ali nije niti prelagan niti pretežak.