Pravi biser ovog paketa je naravno tipkovnica. Radi se o novom dizajnu koji je nadogradnja starijih MX desktopa, dakle dizajn je baziran na oblim površinama. Zgodna shema je i to što su se Logitechovi dizajneri potrudili oko smanjivanja debljine tipkovnice kako bi ruke korisnika pri tipkanju bile u što prirodnijem položaju. Mada ova tvrdnja zvuči kao da smo je pročitali iz nekog Logitechovog promotivnog materijala, zapravo predstavlja osobni dojam autora ovih redaka. Činjenica je da se ovakav pristup dizajnu tipkovnice neće svidjeti svima, ali što je tu je.

Okrugle tipke olakšavaju uporabu tipkovnice u mraku

Inventivan dizajn nastavlja se i u domeni rasporeda standardnih tipaka koje nalazimo na svim konvencionalnim tipkovnicama. F-ovi, escape, scroll lock/insert (dvije funkcije su integrirane na istu tipku), print screen i pause/break nemaju četvrtasti već kružni oblik što olakšava njihovo prepoznavanje ako se koristite tipkovnicom na "slijepo". Alfa-numeričke tipke imaju standardan raspored i veličinu što će pozdraviti svi iskusniji korisnici računala. S time u prvom redu mislio na poziciju i veličinu tipki enter, control, shift, tab i backspace. Tipke imaju prilično kratak hod i relativno su mekane na pritisak što, barem prema subjektivnom mišljenju autora ovog teksta, čini tipkanje mnogo ugodnijim. Uz tipkovnicu je priloženo i opcionalno plastično odmorište za ruke. Preporučujemo vam da ga priključite na tipkovnicu budući da čini tipkanje mnogo ugodnijim.

Operativno područje lijeve ruke

Budući da je LX500 prvenstveno multimedijska tipkovnica, vrijeme da se pozabavimo sa njezinim setom multimedijskih i funkcijskih tipaka. Kao što smo čuli na predstavljanju LX serije desktopa, Logitech se pri dizajnu setova orijentirao na to da pri radu sa mišem i tipkovnicom teret prebaci sa korisnikove desne ruke na korisnikovu lijevu ruku (na uštrb svim ljevacima, ali što je tu je). Iz tog razloga se na krajnjem lijevom dijelu tipkovnice nalazi kotačić za scrollanje te četiri okrugle funkcije tipke kojima su putem softvear tvornički dodijeljene funkcije vraćanja na homepage u internet browseru, search (pretraživanje datoteka i mapa u Windowsima), back (funkcija internet browsera) i quick-switch. S obzirom da nam ovaj raspored funkcija nije baš predobro "sjeo", s velikim vas veseljem možemo obavijestiti da je tipkama moguće pridjeliti i druge funkcije. Valja napomenuti da ova tvrdnja vrijedi i za većinu ostalih posebnih tipki što je stvarno odlična stvar.

Multimedijske tipke su žestoko orijentirane na MS Media Player

Idemo dalje. U krajnem gornjem lijevom kutu tipkovnice smještene su četiri tipke predefinirane za pristup standardnim multimedijskim mapama Windowsa XP (My Documents, My Music i slično). Na gornjem, srednjem dijelu smještene su tipke za upravljanje multimedijskim aplikacijama (play, stop…), tipke za pristup nekim opcijama MS-ovog Media Playera te tipka za pokretanje Logitechove aplikacije MediaLife. Pretpostavljamo da ste primjetili, ali napominjemo da je Logitech cijeli multimedijski dio tipkovnice u potpunosti orijentirao na Microsoftov Media Player što je prilično dobro rješenje za prosječne korisnike koji nemaju volje ili znanja da se poigraju sa nekim boljim softverom.

Podrška za MS-ov Instant Messenger

Krajni desni gornji dio tipkovnice (orijentir, dva prsta desno :) ) ugostio je ukupno šest dodatnih tipki. Četiri gornje tipke namijenjene su internetskim aktivnostima kao što su mail, instant messenger te video konferenciranje (za sretnike sa širokopojasnim vezama) dok su preostale dvije zadužene za pozivanje kalkulatora te promjenu energetskog stanja računala (isključivanje, stand by…). Uz sve ove dodatne funkcijske i multimedijalne tipke valja spomenuti i standarni feature multimedijskih tipkovnica novije generacije – dodatne funkcije pridružene F tipkama koje nalazimo na svim standardnim tipkovnicama. Promjenu načina funkcioniranja (F-ovi od 1 do 12 ili pridružene funkcije) ovih tipki kontroliramo pomoću posebne tipke koja se nalazi izdvojena u gornjem dijelu tipkovnice. Završismo sa hardverom, sad je vrijeme da pogledamo softversku stranu priče.