noctua_chromax_fan_1 noctua_chromax_fan_2

Kao što smo u uvodu članka napisali, Noctua je krajem prošle godine predstavila nove proizvode u svojoj Chromax liniji. Oni uključuju ventilatore, pokrove za hladnjake i kabele tj. adaptere. Nama su na test poslali cijeli asortiman pa su se tu našli NF-A15, NF-A14, NF-F12 i NF-S12A PWM ventilatori, zatim crni, bijeli i promjenjivi pokrovi za D15 i S12 hladnjake, te produžni kabeli s 4-pinskim konektorima, te 4-pinski Y kabeli.

Za početak krećemo s dobro poznatim ventilatorima koji su sada u crnoj boji što će se svidjeti mnogima, a dobili su i silikonske podloške za eliminaciju prijenosa vibracija.

NF-A14 PWM chromax.black.swap

noctua_chromax_fan_a14_1 noctua_chromax_fan_a14_2

noctua_chromax_fan_a14_3

A14 je dobro poznati 140-milimetarski ventilator koji je već dugo vremena na tržištu, a poznat je po svojem kvadratičnom kućištu i najčešćoj upotrebi kao ventilator za kućište ili radijatore vodenih hlađenja. Više smo ga puta imali prilike testirati i dugotrajno koristiti te znamo kako je riječ o moćnom ventilatoru, koji nije prebučan i čiji je SSO ovjes vrlo trajan. Sada u ovoj chromax.black.swap izvedbi dolazi u crnoj boji, s pet izmjenjivih silikonskih podloški koje eliminiraju ili bar umanjuju prijenos vibracija koje ventilator stvara u radu. Uz ventilator dolaze crvene, crne, zelene, plave, žute i bijele podloške, te vijci za montažu u kućište.

A14 ima maksimalnu brzinu vrtnje od 1.500 okretaja u jednoj minuti, stvara maksimalni protok zraka od 140 metara kubnih u satu, maksimalni statički pritisak od 2.08 mm H2O, te maksimalnu buku od 24.6 dB. Uz njega će se dobro uklopiti i Y adapteri te produžni 4-pinski kabeli u bojama koje ćemo vidjeti na drugim stranicama ovoga testa. Cijena A14 ventilatora je oko 25 €.

NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap

noctua_chromax_fan_a15_1 noctua_chromax_fan_a15_2

noctua_chromax_fan_a15_3

Sljedeći na redu je NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap uz kojeg također dolaze silikonske podloške u istim bojama kao i uz A14, a ukupno ih je 48, po osam od svake boje. A15 je dobro poznati ventilator širokog “okruglog” kućišta sa 140-milimetara promjera lopatica. Znamo ga s NH-D15, D15S i U14S hladnjaka. Na maksimslnih 1.500 okretaja zna biti čujan, stvara karakterističan “huk”, zbog visokog protoka zraka od 140 metara kubnih u satu i visokog statičkog pritiska od 2.08 mm H2O (kao i kod A14). I uz ovaj ventilator dolazi set vijaka za montažu u kućište, premda se više koristi za hladnjake, a silikonske je podloške lagano montirati na sve ventilatore, pa tako i na ovaj. Jamstvo je kao i kod svih Noctuinih ventilatora 6-godišnje, a cijena je oko 27 – 30 €.

NF-F12 PWM chromax.black.swap

noctua_chromax_fan_f12_1 noctua_chromax_fan_f12_2

noctua_chromax_fan_f12_3

NF-F12 PWM je poznati 120-milimetarski ventilator i koji se najčešće koristi kod hladnjaka i radijatora vodenog hlađenja. FocusedFlow tehnologija mu u kombinaciji s Heptaperf tehnologijom lopatica omogućuje usmjereni protok zraka uz vrlo visoki statički pritisak od 2.61 mm H2O, i protok zraka od 93.4 metra kubna u satu na maksimalnih 1.500 okretaja u minuti. F12 na maksimumu postaje čujan, no ne i prebučan. Uz ovu chromax.black.swap verziju dolaze 24 podloške, po četiri od svake boje koje su uvijek iste – zelena, žuta. bijela, plava i crna. Cijena se kreće od 23 do 26 €.

NF-S12A PWM chromax.black.swap

noctua_chromax_fan_s12a_1 noctua_chromax_fan_s12a_2

noctua_chromax_fan_s12a_3

HF-S12A je hladnjak koji je namijenjen kućištima zbog niske radne buke i karakterističnog dizajna lopatica zbog kojeg ima nizak statički pritisak od 1.19 mm H2O, uz visoki protok zraka od 107.5 metara kubnih pri maksimalnih 1.200 okretaja u minuti. S12A je tako u chromax.black.swap izvedbi tako nakon dugog niza godina tržišne prisutnosti u smeđoj boji pocrnio, što će se vjerujemo svidjeti mnogima koji slažu računalo i žele najbolje ventilatore u svojim kućištima. Za one koji ne vole boje, uz žute, zelene, plave, crvene i bijele silikonske podloške, tu su i crne. Kao i uz ostatak ventilatora, i uz ovaj dolaze četiri vijka za montažu u kućište. Cijena je oko 23 €.