PK-1

PK-1 je prvi 140 mm model kojeg predstavljamo, a ujedno je riječ i o najtišem. Pakiranje je ekskluzivnije nego kod "običnih" BlackSilent modela, a odmah je po natpisima s prednje strane vidljivo zbog čega je PRO serija posebna. Uz PK-1 dolaze dva kabela sa tropinskim konektorima – jedan dužine 500 mm a drugi 200 mm. Korisnicima to daje na izbor žele li smanjiti količinu kabela u kućištu ukoliko je ventilator dovoljno blizu konektora. Uz to, unutar kutije se nalazi i SilentFrame, tj. gumeni okvir koji nasjeda između kućišta i ventilatora čime se reduciraju vibracije. Uz to s prednje strane kutije saznajemo kako je riječ o Ultra Low Speed modelu koji ima niski startni napon te kako NoiseBlocker na PK-1, tj. cijelu PRO seriju daje 6 godina jamstva. Uz gumeni okvir i dva kabela u pakiranju se nalazi i sam ventilator, NoiseBlocker naljepnica za kućište te set vijaka dugih 35 mm, set matica i gumenih čepića u crnoj boji. Sasvim solidan bundle.

Na stražnjoj se strani kutije nalaze detaljnije informacije o proizvodu. Tako saznajemo da su dimenzije ventilatora 140 x 140 x 25 mm, a masa 135 grama. Startni napon je 4.5V, nominalni 12V a puni radni napon 13.8V pri čemu se ventilator vrti na 700 okretaja u minuti ili po našim mjerenjima na 615 okretaja u minuti (proizvođač kod svih modela dozvoljava toleranciju od 10% u pozitivnom ali i negativnom smjeru). Pri tome je ulazna snaga motora ventilatora 0,72W, a struja koja teče kroz njega je jakosti 0,06A. Statički pritisak pri 12V naponu je 0,952 mm-H2O, pri čemu je protok zraka zadovoljavajućih 49 m3/h, a deklarirana buka 9 dB/A. S obzirom da nemamo precizne mjerne instrumente, možemo subjektivno zaključiti kako je ventilator u radu iznimno tih, no uz reducirani protok zraka. Svi koji grade tiho računalo znati će cijeniti tišinu rada uz malo žrtvovani protok. Životni se vijek ventilatora procjenjuje na 180.000 radnih sati pri 25°C, a temperatura okoline u kojoj može raditi se može kretati između -10°C i +65°C. Kvaliteta materijala, izrade i završne obrade je na visokom nivou i vidljivo je kako je ovaj proizvod pripadnik višeg cjenovnog razreda u odnosu na nedavno testirane Aimaxx i Airenn ventilatore. Cijena ovog modela sa na Njemačkom tržištu kreće oko 14 €.

 

PK-2

PK-2 dolazi u identičnom pakiranju, tj. crnoj kartonskoj kutiji s prozirnim dijelom i djelomično izloženim ventilatorom. Na stažnjoj se strani nalaze tehničke informacije o proizvodu, a sam ventilator je unutar kutije smješten u ležište od prozirne plastike. I uz njega dolazi sva oprema kao i uz PK-1 – jedan NB-SilentFrame gumeni okvir, dva kabela (200 i 500 mm), naljepnica za kućište, set vijaka dugih 35 mm, set matica i set gumenih čepića u crnoj boji.

Za razliku od PK-1, PK-2 je deklariran za rad na 1200 okretaja u minuti, pri čemu troši 1,08W električne energije a kroz motor teče 0,09A struje. Statički pritisak ovoga modela iznosi 1,295 mm-H2O uz maksimalni protok zraka od 93 m3/h. Buka koju pri tome proizvodi iznosi 20 dB/A a životni vijek mu je sa 180.000 skraćen na 140.000 radnih sati. Kod ovoga ventilatora već možemo govoriti o odličnom protoku zraka uz i dalje vrlo nisku razinu buke. Po cijeni od oko 16 € za komad ovaj se ventilator čini kao pravi kompromis između razine buke i performansi.

 

PK-3

I najjači 140 mm model, PK-3 dolazi u istom pakiranju kao i prethodna dva, te ima potpuno identičnu opremu. S obzirom na povećanu brzinu vrtnje ovoga HighSpeed modela, gumeni će okvir i čepovi kod njega biti najpotrebniji i najkorisniji dio opreme.

I ovaj model donosi nizak napon uključivanja (4,5V) no vrlo se brzo zavrti puno brzinom od 1700 okretaja u minuti pri čemu stvara statički pritisak od 1,781 mm-H2O i visoki protok zraka od 153 m3/h. Potrošnja električne energije pri tome iznosi 2,40W, a struja koja prolazi kroz motor jakosti je 0,2A. Deklarirana buka od svega 15 dB/A prije se čini kao tiskarska pogreška nego realna vrijednost. U punoj brzini je ovaj ventilator dosta glasan, a životni mu je vijek dodatno reduciran na 120.000 radnih sati. Uz povišenu razinu buke, dolaze i dosta povišene preformanse, no ljubitelji tihog neka ga radije izbjegavaju. Onima kojima buka ne smeta te žele najviše performanse biti će oduševljeni odličnim protokom zraka.