HR-02 dolazi iz serije hladnjaka namijenjenih pasivnom hlađenju procesora. To je lako za prepoznati i po fizičkim karakteristikama s obzirom da su najčešće dosta drugačijeg dizajna od npr. hladnjaka iz Ultra 120, odnosno nove Venomous serije. Prvenstveno se to očituje u većim dimenzijama, te ono najvažnije – više je listova većeg međusobnog razmaka. Listovi su puni perforacija kako bi zrak mogao što lakše i neotežanije strujati kroz čitavu konstrukciju. Isti takav je i novi HR-02 koji za razliku od svoja dva prethodnika – HR-01 i HR-01 Plusa ima i dodatnu rupu u samom svojem središtu. Prije detaljnijeg opisa, prijeđimo i na službene specifikacije preuzete sa proizvođačevih stranica.

Specifikacije Thermalright HR-02 hladnjaka
Dimenzije

110L x 140W x 160H (mm)

Kompatibilnost

Intel – socket 775, 1156, 1366
AMD – AM2, AM3

Heatpipeovi

6 komada debljine 6mm

Baza C1100, bakrena, niklovana
Težina 860g (bez ventilatora i kopči)
* specifikacije preuzete sa službenih stranica proizvođača

 

 

Hladnjak dolazi u pakiranju karakterističnom za sve Thermalrightove hladnjake; kartonska kutija smeđe OEM boje, bez previše šminke ili marketinških natpisa, uz masno otisnuto ime hladnjaka na dnu kutije, i logotipa tvrtke na njezinom vrhu. Otvaranjem kutije dočekuje nas sam hladnjak koji je zaštićen u najlonskoj vrećici te debelom spužvom kako se ne bi oštetio prilikom transporta. Odmah do njega, tu je i dodatna bijela kutija u kojoj se nalaze svi dodaci potrebni za instalaciju. Važan dodatak tom setu je i veliki Philipsov odvijač. Tu su naravno i upute za instalaciju, kao i Thermalrightova naljepnica za kućište. Sve u svemu, tu je sav potreban pribor koji će vam trebati s ovim hladnjakom. Od dodataka za instalaciju tu je i novi mounting kit namijenjen za sockete 775, 1156 i 1366, TR-ova termalna pasta Chill Factor II, te opruge za montiranje ventilatora. Priložene su po jedan set opruga za 120mm te 140mm ventilatore, kao i gumice za smanjivanje vibracija istih.

HR-02, je za razliku od svog prethodnika otišao jedan korak dalje po pitanju dizajna, i to u smjeru što boljeg performansa pri pasivnim uvjetima. A da je tako vidjet ćete i samim vađenjem hladnjaka iz kutije. Dvije stvari su prve koje upadaju u oči. Prva je stvar sama konstrukcija koja je zapravo kompletno „pomaknuta“ blago unatrag. Zašto je tome tako, vidjet ćete upravo nakon instalacije hladnjaka u kućište. Naime, hladnjak je tek 1-2cm udaljen od ispušnog ventilatora na stražnjoj stranici kućišta. Druga je stvar rupa u blizini središta samog hladnjaka (prisjetimo se slično dizajnirane Scytheove Ninje 2 namijenjenu upravo za pasivnu uporabu), radi koje ćete i trebati priloženi ekstra dugi odvijač. Sve u svemu poveći hladnjak, no ne i tako težak kako bi se možda očekivalo od njega. Tu je standardna kombinacija bakrene baze i šest heatpipeova sa 31 aluminijskih listića koji su pak diljem svoje površine popunjeni sitnim prorezima. Baza je kao i slučaju TT Jinga prekrivena niklovanim premazom, a za razliku od njega, baza ima i mirror finish, a na procesor nasjeda izvrsno i bez greške.

Instalacija se svodi na postavljanje backplatea (uz prethodni odabir željenih rupa socketa). Na njega se pak montiraju vijci kojima se isti fiksira, a na koje kasnije ide i dodatni „prsten“ koji drži sam hladnjak. Više manje uobičajen postupak, no razlika se krije u dodatnom središnjem vijku koji nasjeda u rupu svih TR hladnjaka (tako da je samim time ovaj mounting kit kompatibilan sa velikom većinom svih TR-ovih CPU hladnjaka). Naime dotični se nakon instalacije hladnjaka može dodatno stegnuti ili otpustiti, ovisno da li želite aplicirati više ili manje pritiska na procesor. Iako će većina nekom zdravom logikom ići zatezati dotični vijak do kraja, ova „finta“ zna biti dvosjekli mač. Pogotovo u slučaju socketa 1366 i 1156, kod kojih su se znale pojavljivati anomalije po pitanju prejakog pritiska te misterioznog nestanka trećeg memorijskog kanala. Koliko je to direktno povezano sa ovim načinom montaže još nije stopostotno dokazano, no sumnja postoji, tako da, imajte i ovo u vidu prilikom kupovine hladnjaka s novom montažom.


Listići hladnjaka su puni perforacija kako bi, uz središnju rupu koja se proteže čitavim tijelom istog, pospješili performanse u pasivnim uvjetima rada

Izuzev ovog problema (na koji se mi osobno nismo nizi susreli), za ovakav način montaže možemo reći samo riječi hvale i ništa više. S druge strane, prije same kupovine morate biti svjesni veličine ovakvog hladnjaka te negativnih faktora koji takav nosi. A to je najčešće problem konflikta sa ostalim komponentama ili jednostavno nemogućnost pravilne instalacije radi eventualno premalog kućišta. Iz istog razloga valja i dva puta provjeriti prije kupovine. Također, hladnjak dolazi bez ventilatora jer je predviđen kao pasivno rješenje.