alphacool_watercooling_components_1

S Alphacoolom uspješno surađujemo već neko vrijeme i znamo da proizvode odlične AIO hladnjake, no zapravo je njihova prava specijalnost proizvodnja komponenata za open loop sisteme. Na test su nam poslali mnoštvo komponenata koje su potrebne kako bi se složio open loop sistem, ili proširio postojeći AIO sistem. Znamo da njihova Eisbear serija ima mogućnost proširivanja, pa smo jedan testni primjerak upravo i proširili hladnjakom za SSD-e. Osim različitih koljena, fittinga, gumenih crnih cijevi, prozirnih cijevi, poslali su nam i svoj novi rezervoar za vodu koji je pogodan za ugradnju i u manja kućišta. Kako sve skupa izgleda pogledajte u recenziji.

Core 200 Aurora reservoir D5/VPP

alphacool_watercooling_components_2

Za početak krećemo s novim rezervoarom u ponudi – Core 200 Aurora. Rezervoar dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji u kojoj je dobro zaštićen najlonom te stiro-pjenom kako bi njegovo akrilno tijelo preživjelo eventualna mehanička oštećenja kutije. Uz rezervoar dolaze i vrlo detaljne upute s popisom onoga što će te naći u bundleu. To uključuje sve potrebne vijke, matice, brackete i alat koji je potreban za montažu. Jasno, dobit će te i okvir za montažu pumpe, jedan O-ring za pumpu, RGB adapter, alat za otvaranje čepova za nadolijevanje tekućine, Allen key itd.

alphacool_watercooling_components_4

Za razliku od starijih modela rezervoara, ovaj donosi vanjski navoj za bolju stabilnost i sigurnost prilikom montaže poklopca i pumpe. Opcije za montažu uključuju postavljanje na dno ili vrh kućišta, a uz to će te naći i 120/140 okvire koji omogućavaju montažu pumpe na slobodna mjesta za ventilatore.

alphacool_watercooling_components_5 alphacool_watercooling_components_6

U tijelu rezervoara se nalazi prsten u kojem je 12 ARGB LED-ica, koje stvaraju zanimljive efekte kroz akrilno tijelo rezervoara. Rezervoar je kao što mu ime sugerira kompatibilan sa svim Alphacoolovim D5 i VPP pumpama koje se montiraju s donje strane.

alphacool_watercooling_components_7

Dimenzije rezervoara su 251 x 76,5 x 76,5 milimetara, kapacitet je 400 mililitara. Donji dio rezervoara kao i čep su napravljeni od Acetala (POM plastika), dok je cijev kao što smo rekli akrilna. Na bazi se nalaze standardi G1/4-inčni navoji, i to tri komada – dva za cijevi i jedan za nadolijevanje tekućine s čepom. Masa svega skupa je 621 gram, a testirano je na pritisak od 0,8 bara i temperaturu do 60°C.

Export_Master

Zanimljivost je da ovaj rezervoar podržava tzv. lighttower water efekt što znači da ako ga ne napunimo do kraja, unutar njega i uz pomoć plastične cjevčice (riser tube) će se stvarati efekt fontane. Cijena rezervoara je na Alphacoolovom webshopu 85 €.

HDX Apex Acrylic aRGB M.2 2280 SSD hladnjak

alphacool_watercooling_components_11

Još jedan zanimljivi dio opreme je i HDX Apex hladnjak za M.2 2280 SSD-e. Osim ovog akrilnog, proizvodi se i u Acetal izvedbi (crna plastika), koja je neznatno jeftinija. S obzirom na to da su SSD-i ovoga formata sve popularniji, a uz to se poneki brži modeli i jače zagrijavaju, logično je da je Alphacool u ponudu dodao i ovaj hladnjak kojeg je lako dodati u vaš open loop sustav.

alphacool_watercooling_components_10 alphacool_watercooling_components_9

Hladnjak dolazi u malenom kartonskom pakiranju, a uz njega će kupac dobiti plastični okvir za montažu, set termalnih podložaka te vrlo detaljne upute za instalaciju. Dva su tanja i jedan je deblji podložak. Jedan tanji postavljamo na vrh SSD-a, a ispod njega ide tanji (0,5 milimetara) ili deblji (1,5 milimetara) u ovisnosti ima li naš SSD s donje strane NAND čipove ili ne. Toplinska provodljivost podložaka je 3 W/mK.

alphacool_watercooling_components_12

S donje se strane nalazi poniklani bakreni blok, tj. cold plate. Razlog zbog kojeg Alpha cool koristi bakar je njegova veća provodljivost topline. Dimenzije vodenog bloka su 67,99 x 25,6 x 16,8 milimetara, a donja ploča je debela 1,6 milimetara. Masa bloka je 43 grama, maksimalna radna temperatura 60°C, a testiran je na pritisak od 0,8 bara. Na vrhu se nalaze standardna dva G1/4-inčna navoja.

Export_Master

Unutar bloka se nalaze tri ARGB LED-ice koje osvjetljavaju akrilni poklopac i vodu, a napajaju se preko 3-pinskog JST konektora kojeg spajamo na ostatak sustava. HDX Apex od akrila na webshopu košta oko 32 €, a onaj tamni od acetala oko 30 €.

Ostale komponente

alphacool_watercooling_components_13

Alphacool nam je poslao mnoštvo ostalih svojih komponenata koje služe za sklapanje open loop vodenog sistema, ili pak za proširenje nekog od njihovih AIO sustava. Upravo to smo mi i napravili, proširili smo Eisbear 360 i dodali mu HDX Apex hladnjak, a to ćemo vidjeti kasnije u tekstu.

alphacool_watercooling_components_14

Prva komponenta koja vam može biti korisna je Eiszapfen, 20-milimetarski produžetak koji ima standardni G1/4-inča navoj. S jedne strane je unutarnji navoj, a s druge vanjski. Produžetak je napravljen od mjedi, crne je boje, a promjera je 18 milimetara. Mase je 35 grama, a koristimo ga tamo gdje nam fali prostora da dosegnemo 1/4-inčne nasjede. Alphacool Eiszapfen prodaje po cijeni od 4,47 € po komadu.

alphacool_watercooling_components_15

Poznati Alphacoolov HF TPV konektor kit s brzim otpuštanjem je sljedeći. Kompatibilan je s Eisbaer proizvodima i TPV cijevima. Ujedno, ovaj je proizvod namijenjen i vodenim hlađenjima za radne stanice i servere, pa je posebna pažnja pridodana sigurnosti i snazi samog konektora. Dolazi u jednostavnom kartonskom pakiranju i u najlonskoj vrećici.

alphacool_watercooling_components_16

Skidanjem vanjskih plastičnih obujmica s navojem vidimo metalni obruč koji steže gumeno crijevo, koje onda dodatno stežemo s tim vanjskim obujmicama. Na sredini je mehanizam za povezivanje. Vanjski prsten ima navoj kojeg lako odvijamo, nakon čega se dva dijela razdvajaju.

alphacool_watercooling_components_24

Sigurnosni mehanizmi na obje strane sprječavaju istjecanje tekućine. Ti mehanizmi su jednostavni križasti elementi s obje strane koji se stišću jedan o drugi i tako otvaraju ili zatvaraju protok – vrlo jednostavno i efikasno. HF konektori se na Alphacoolovom shopu prodaju po 12,98 € za komad.