Ako vam je ova kartica jako poznata odnekud, to je zato jer izgleda identično Sapphireovoj R9 280X Toxic, koju smo testirali još početkom prosinca prošle godine, a s kojom dijeli vrlo sličan dizajn. I premda je duga nešto malo preko 30 cm, zanimljivo je kako je Toxic još i duži, no istovremeno Tri-X nema stražnju aluminijsku ploču, nema dodatne hladnjake na stražnjem dijelu PCB-a i nema UEFI i nonUEFI BIOS-e, nego klasična dva. Hladnjak koji se nalazi ispod tri 90 mm ventilatora i crno-žutog plastičnog pokrova se sastoji od dva dijela. Dva su tijela s aluminijskim rebrima povezana s pet bakrenih toplovodnih cijevi – tri su promjera 8 mm i dvije 6 mm. Cijevi završavaju u dugoj aluminijskoj bazi koja se proteže i preko grafičkog procesora i preko memorijskih čipova te preko napojne jedinice. Ventilatori vrlo efikasno i s ne previše buke odvode toplinu sa hladnjaka. Uz pomoć našeg smo Nexusa 4 izmjerili buku od 40dB do 46dB pri 1.500 – 2.000 okretaja u minuti, što naravno ovisi o opterećenju.

Ispod tog moćnog rashladnog sistema sjedi Hawaii Pro grafički procesor konstruiran u GCN v1.1. arhitekturi i napravljen u 28 nm proizvodnom procesu. Čip broji 6.3 milijarde tranzistora na površini od 438 kvadratnih milimetara, koji čine 40 Compute jedinica koje u 160 SIMD-ova sadrže 2.560 stream procesora. Na ovoj Tri-X kartici GPU radi na lijepih okruglih 1000 MHz što je za oko 5.5% više nego na referentnom modelu. To je rezultiralo povećanjem compute performansi na oko 5.17 TFLOPS-a, pixel fillrate-a na 64 Gpixela u sekundi, i texel fillrate-a na 160 GTexela/s. Oko grafičkog procesora razmješteno je ukupno  4 GB GDDR5 memorije koja radi na efektivnih 5.2 Gbps (1300 MHz). Komunikacija sa grafičkim procesorom se odvija putem 512-bitne sabirnice, a maksimalna teoretska propusnost iznosi 338.2 GB/s. Napojna jedinica zadužena za isporuku dovoljne količine struje je šest fazna, a kartica osim preko PCIe utora (75W), još 75W dobiva preko 6-pinskog PCIe Power konektora, te 150W preko 8-pinskog. Time je maksimalna snaga 300W, što je primjerice za čak 75W niže nego kod 280X Toxic kartice. Na uobičajenom se mjestu se nalazi i prekidač za izbor aktivnog BIOS-a. Tvornički su BIOS-i identični, pa korisnik sam može snimiti „custom“ BIOS za potrebe ekstremnog overclockinga.

Kartica donosi i podršku za bridgeless CrossFire tehnologiju koja se zasniva na hardverskom DMA mehanizmu koji dozvoljava direktnu komunikaciju između GPU cjevovoda preko PCI Express sabirnice. Power Tune je doživio izmjene pa se na ovoj kartici nalazi Serial VID (SVI2) VR kontroler koji dozvoljava 6.25mV granulaciju napona u 255 koraka između 0 i 1.55V, a donosi i dediciranu telemetrijsku liniju sa praćenjem napona i struje (40kHz uzorkovanje), uz 20Mbps propusnost. Referentna kartica ima radnu temperaturu grafičkog procesora od oko 95°C, no kod ovoga modela će ona ipak biti niža zbog efikasnijeg rashladnog sistema otvorenog tipa. Sa softverske strane novi čip podržava DirectX 11.2 API koji otkriva AMD PR teksture (partially resident), i donosi hardverski upravljanu virtualnu memoriju za GPU.  Tu je i TrueAudio tehnologija koja donosi potpuno programabilne audio cjevovode, što će omogućiti kreatorima igara sasvim nove mogućnosti kada su zvučni efekti u pitanju.