Seasonic Denis 1

Serija S12 II Bronze pripada najnižem segmentu Seasonicove ponude. Sastoji se od četiri modela, od 380, 430, 520 i 620 vata. S obzirom na specifikacije, ova serija Seasonicovih napajanja zadovoljava zahtjeve većine modernih računala.

Termin Bronze u imenu naravno dolazi od razine efikasnosti. Sva napajanja iz serije certificirana su prema 80 PLUS Bronze standardu znači da pri 50% opterećenja imaju efikasnost od minimalno 85%, a pri opterećenju od 20 i 100 posto, efikasnost od minimalno 81%.
Napajanja iz ove Seasonicove serije imaju fiksne kabele, a oni koji za sličan novac žele modularne kabele, mogu odabrati modele iz serije M12 II Bronze.

Mi smo na testiranje dobili 520-vatni model koji se zbog svojih specifikacija nameće kao jako zanimljiv odabir za vlasnike nešto snažnijih konfiguracija s četverojezgrenim procesorom i skupljom grafičkom karticom.

Seasonic Denis 2

Dodatna oprema napajanja vrlo je standardna – kabel za spajanje na gradsku mrežu, četiri vijka za montažu u kućište, molex/floppy adapter (s dva konektora), priručnik i naljepnica za kućište. Idealno bi bilo da se u kutiji našlo još par vezica za kabele, no i ovo je ok.

Seasonic Denis 3

Samo napajanje je dosta kompaktno odnosno ima dubinu od svega 140 mm. Drugim riječima, stat će u bilo koje ATX kućište, a posebno je zanimljivo za ugradnju u manja mATX i određena mini ITX kućišta. Crne je mat boje s hrapavom strukturom i hlađeno sa 120-milimetarskim ventilatorom. Ovaj je ventilator u mirovanju gotovo nečujan, a pod većim opterećenjem vrlo tih

Seasonic Denis 4

520-vatni S12 II Bronze ima fiksne kabele uredno opletene mrežicom. Jedini problem u ovom smislu je što se plastična omčica koja drži sve kabele na okupu ne nalazi unutar kućišta napajanja već izvan njega.

Što se tiče ponude konektora i njihovog rasporeda, situacija je sljedeća:

  • ATX kabel – 550 mm
  • Dva EPS kabela – jedan s razdijeljenim konektorom (4+4) – 550 mm
  • Dva PCIe kabela – jedan s 6-pinskim, drugi s 6+2-pinskim konektorom – 590 mm
  • Dva kabela s po tri SATA konektora – 430 mm + 100 mm + 100 mm / 520 mm + 100 mm + 100 mm
  • Dva kabela s po tri molex konektora – 430 mm + 100 mm + 100 mm / 520 mm + 100 mm + 100 mm

Kao što vidimo ovo napajanje je dosta specifično po tome što nudi dva EPS konektora, što je obično karakteristika snažnijih napajanja. Sekundarni EPS konektor koristi se na nekim matičnim pločama radi raspodjele napajanja ili pak u svrhu dodatnog napajanja ako je riječ o ploči s dva utora za procesor.

Tu su još dvije specifičnosti. Prva je relativno velik broj molex konektora što treba pripisati činjenici da je ovo napajanje predstavljeno na tržište prije nešto manje od četiri godine. U današnje vrijeme ovoliki broj molex konektora jednostavno nije potreban. S druge dobro je što napajanje nema fiksne floppy konektore već je tu samo adapter.

Posljednja zanimljiva činjenica odnosi se na PCIe konektore – svaki naime ima svoj vlastiti kabel.

Seasonic Denis 5

Naljepnica sa specifikacijama smještena je na užem boku napajanja. Tu vidimo da ovaj Seasonicov model nudi po 24 ampera na 3,3-voltnom i 5-voltnom vodu, te po 20 ampera na dva 12-voltna voda. Ukupna dostupna snaga po 12-voltnoj liniji iznosi 480 vata što će reći da je oba 12-voltna voda moguće maksimalno opteretiti bez da se napajanje automatski isključi (što na nekim napajanjima nije slučaj).