SilverStone Lucid LD01 recenzija

Datum objave 06.03.2019 - Krešimir Matanović

Lucid LD01 - prvi dio

silverstone_ld01_1 silverstone_ld01_2

SilverStone Lucid LD01 je Micro-ATX kućište, s tri strane omeđeno tamnim kaljenim staklom ukrašenim lajsnama od nehrđajućeg čelika. To ga čini neobičnim no istovremeno vrlo elegantnim. Izgled je ono što će privući mnoge, no LD01 nudi i zanimljivo riješenu unutrašnjost koja je spremna primiti i radijatore vodenog hlađenja te dugačke grafičke kartice.

silverstone_ld01_3

LD01 je kao što smo napisali, s tri strane omeđeno tamnim kaljenim staklom koje je po gornjim rubovima obloženo trakama nehrđajućeg čelika što ga čini vrlo elegantnim. Trake razbijaju onaj monolitni izgled kakav imamo kod sličnih kućišta, a to što su sjajne odaje dojam premium proizvoda, slično kao kod automobila s kromiranim lajsnama oko prozora. Riječ je o manjem kućištu, dimenzija 431 x 390 x 218 (dubina x visina x širina), koje maksimalno prima Micro-ATX ploče, no zbog velikih staklenih površina nije lagano i teži 7.45 kilograma.

silverstone_ld01_4

Pogled straga otkriva neobičan layout unutrašnjosti. I dok je napajanje standardno na dnu, matična ploča je zarotirana za 180° u odnosu na današnje standarde, i praktički je ovo rotacija cijele unutrašnjosti za 180° u odnosu na vremena kada su napajanja bila na vrhu. LD01 je ovaj dizajn preuzeo iz poznatog Temjina TJ08-E, a benefit je podizanje grafičke kartice prema vrhu od kuda kroz otvorenu gornju stranu može primati zrak iz vana bilo bez ili s ugrađenim ventilatorima. Na stražnjoj se strani nalazi i rešetka iza koje montiramo 120-milimetarski ispušni ventilator, a mjesta za proširenja je pet, što je Micro-ATX standard.

silverstone_ld01_5

Na vrhu se nalaze dva metalna filtra, od kojih je veći moguće skloniti radi čišćenja i koji je magnetnom vezom povezan s kućištem. Ispod njega su dva mjesta za 120-milimetarske ventilatore, odnosno 280-milimetarski radijator. Između dva filtera se nalazi prednji panel - desno je kvadratna Power tipka, a lijevo su dva utora za audio jackove, dva USB 3.0 Type A konektora i jedan USB 3.0 Type C konektor. Šteta što Type C konektor nije USB 3.1 Gen 2, jer sve više ploča ima takav interni konektor.

silverstone_ld01_6 silverstone_ld01_7

Prednja je stranica kombinacija kaljenog stakla, plastičnog okvira i ukrasnih lajsni od nehrđajućeg čelika, koju skidamo jednostavnim potezanjem s donje strane prema van. Na dnu se stakla nalazi i proizvođačev logo kojeg je teško uočiti zbog zatamnjenog stakla.

silverstone_ld01_13

Skidanjem prednje stranice koja i s donje i s gornje strane ima rupe za ulaz zraka otvara nam se pristup plastičnom filtru za prašinu koji se lako uklanja radi čišćenja. Iza njega se nalazi mjesto za montažu dva 120 ili 140-milimetarska ventilatora ili jednog 120/140/240/280-milimetarskog radijatora.

silverstone_ld01_8 silverstone_ld01_9

Donja strana kućišta je klasične konstrukcije s četiri plastične nožice koje na sebi imaju gumene podloge koje sprječavaju klizanje po podlozi. Na kraju se nalazi još jedan plastični filtar za prašinu koji filtrira usis napajanja. I njega se lako skida radi čišćenja koje je nužno napraviti svakih par mjeseci kako bi komponente stalno imale neometan dotok zraka. Obje bočne stranice su kao što smo rekli napravljene od zatamnjenog kaljenog stakla, te su na njih postavljene lajsne od nehrđajućeg čelika koje s vanjske strane služe za estetiku i zaštitu, a s unutarnje su i nosači koji nasjedaju na vodilice kućišta. Obje su bočne stranice pričvršćene thumb vijcima.

silverstone_ld01_10

Unutrašnjost nije velika što je i očekivano, a djelomično je prostor smanjen i pokrovom za napajanje i kavez za 3.5" diskove. Kućište je čelično i u potpunosti pobojano u crno. Prostor desno je rezerviran za grafičku karticu, a količina prostora lijevo ovisi o tome stavljamo li samo usisne ventilatore ili radijator vodenog hlađenja s ventilatorima. Na pregradi se nalaze i ušice za aranžiranje kabela s druge strane, a i nosač za duže grafičke kartice je tu smješten. Nosač je čvrst i pomičan pa se lako prilagodi poziciji na koju stavljamo grafičku karticu. Maksimalna dužina grafičke kartice može biti 370 milimetara što ponovno ovisi o ventilatorima ili radijatoru kakav ugrađujemo, a postoji i ograničenje na visinu grafičke kartice - 174 milimetra. Na pregibu pored nosača matične ploče se nalaze i gumirane rupe za provlačenje kabela. Kada je u pitanju hladnjak za procesor on ima ograničenje na visinu od 168 milimetara.

Lucid LD01 - drugi dio

silverstone_ld01_11

Stražnja strana otkriva tri plastične tool-less ladice i kavez za 3.5" diskove koji je moguće ukloniti ili pomaknuti. Prostora za napajanje ima između 160 i 220 milimetara, a za najduža je potrebno ukloniti kavez za diskove. Na pokrovu napajanja se nalazi i gumirani otvor za provlačenje kabela. Na desnoj se strani nalaze dvije velcro trake za aranžiranje kabela i spomenute ušice za plastične vezice. Otvor za nosač hladnjaka za procesor je dovoljno velik, a iznad njega se nalazi i odvojivi nosač za dva 2.5" diska pa tako ovo kućište ima i više nego dovoljno mogućnosti za smještaj diskova.

silverstone_ld01_12 silverstone_ld01_14

Ladice za 3.5" diskove su plastične, lako se vade, a potpuno su tool-less principa. Uz kućište dolaze samo kratke upute za korištenje, te svi potrebni vijci i odstojnici. Ono što volimo kod SilverStonea je što daju i kapicu za križni odvijač uz pomoć koje montiramo odstojnike. Kada smo kod odstojnika, ima ih ukupno devet, a u LD01 možemo ugraditi Micro-ATX, Mini-DTX i Mini-ITX ploče.

silverstone_ld01_15

Nakon postavljanja odstojnika, matična ploča Micro-ATX dimenzija sjeda bez problema. Za potrebe testa smo koristili MSI B450M PRO-VDH ploču, Ryzen 7 2700X procesor i G.Skillovu Sniper 3.400 MHz DDR4 memoriju.

silverstone_ld01_16 silverstone_ld01_17

S obzirom na to da smo nedavno testirali SilverStoneovo Tundra TD02-RGB AIO vodeno hlađenje za procesor, iskoristili smo ga za ovaj test u kojem smo također napravili i test zagrijavanja Ryzena 7 2700X te napravili usporedbu s rezultatima dobivenim testom hladnjaka na stolu. Ugradnja ne bi bila pretjerano komplicirana da nije jednog detalja. SilverStone je i na vodeni hladnjak i na ventilatore postavio gumene podloge za eliminaciju vibracija što je pohvalno, no pri tom je dao i malo prekratke vijke za njihovo pričvršćivanje pa je nemoguća misija montirati hladnjak bez da odlijepimo gumene podloge koje se nalaze na radijatoru i tako barem malo smanjimo debljinu, kako bi vijci uspjeli "uloviti" navoj i držati sve skupa. Ujedno, radijator smo bili prisiljeni spustiti najniže što ide, jer su cijevi smetale grafičkoj kartici.

silverstone_ld01_18 silverstone_ld01_19

Kada smo sve jednom složili još smo ubacili i PowerColorovu Radeon RedDevil RX590 karticu koja se udobno smjestila i u "naopakom" položaju. Straga smo još ugradili i Seasonicovo Focus SGX 650W napajanje SFX-L formata te Corsairov 2.5" SSD. Kabele nismo uredno slagali jer smo konfiguraciju rastavljali nakon testa, no ako se potrudite LD01 nudi dobre mogućnosti vrlo urednog slaganja i aranžiranja kabela. [ichart headers="ID,Load (°C)" title="Ryzen 7 2700X (Tdie)" htitle="Load (°C, manje je bolje)"  labels="SilverStone TD02-RGB in case,Noctua D15,SilverStone TD02-RGB,Be Quiet! Dark Rock 4" values="66.5,67.9,69.6,71.3" colors="orange,blue,red,blue" height="400" min="0"] Dugotrajnim opterećenjem procesora smo dobili solidan rezultat za procesor, i to nešto niži nego prilikom testiranja na stolu. No, moramo napomenuti da smo testirali na različitim matičnim pločama i da PRO-VHD sigurno ne drži taktove visoko kao što to radi Gaming 7 WiFi ploča (u prosjeku je Turbo takt oko 25 MHz niži). Isto tako, "zamka" vodenih hlađenja je i vrlo visoko zagrijavanja VRM-a, a na PRO-VDH je to išlo sve do 105°C. Testiranje smo ponovili s ugrađenim jednim ispušnim ventilatorom pri čemu je temperatura VRM-a pala na 99°C pa je svakako preporuka napraviti dobar propuh u ovoj kombinaciji hlađenja. S obzirom na to da je TD01 relativno zatvoreno kućište naša je preporuka staviti dva ili tri usisna ventilatora, jedan na ispuh, a na procesor staviti konvencionalni zračni hladnjak. TD02-RGB je solidan AIO hladnjak, no i dalje malo izraženije buke i ostajemo pri prvotno zaključku - najbolje ga je koristiti s malo slabijim procesorima.

silverstone_ld01_20

Lucid SST-LD01B je elegantno, moderno i kvalitetno Micro-ATX kućište koje će se mnogima svidjeti zbog svojih velikih staklenih površina i elegantnih lajsni od nehrđajućeg čelika. Prostora za komponente ima dovoljno, baš kao i pametnih rješenja za aranžiranje kabela pa se i unutrašnjost može s ponosom pokazivati. No, da bi se unutrašnjost vidjela iza tamnog stakla potrebno ju je dobro osvijetliti. Kućište je potpuno filtrirano što je veliki plus, a jedina zamjerka ide na to što proizvođač s njim ne daje ni jedan ventilator. Cijena mu je na europskom tržištu oko 100 €, što i nije previše za sve njegove kvalitete.