silverstone_rl06_1

SilverStone je početkom ove godine predstavio novo dodatak u Redline seriju – kućište RL06. Prvi su modeli imali akrilni prozor na lijevoj bočnoj stranici, a sredinom su godine napravili face lift i dodali modele s kaljenim staklom.  RL06 se može nabaviti u crnoj i bijeloj izvedbi, a mi smo na test dobili model imena SST-RL06BR-GP koji je crn i ima kompletnu lijevu stranicu od kaljenog stakla. RL06 je inače namijenjeno entuzijastima nižeg budžeta koji traže elegantno i termalno dobro riješeno kućište. Ovo kućište prima i veće komponente, a kapacitet hlađenja mu je velik s tri usisna i jednim ispušnim ventilatorom.

silverstone_rl06_2

RL06 slijedi osnovni “agresivni” dizajn Redline serije, a nama je na test stiglo crno kućište s crvenim elementima. Osim u ovoj boji, model s kaljenim staklom dolazi i u bijeloj boji s crnim elementima. U odnosu na ostatak Redline serije, lijeva je bočna strana redizajnirana kako bi mogla primiri stranicu kompletno napravljenu od kaljenog stakla, pa su četiri nosača orijentirana prema van.

RL06 je standardnih mid tower dimenzija – 200 x 477 x 455 milimetara, a masa mu je 7.17 kilograma (preko 1 kilogram je teže od osnovne izvedbe zbog težine kaljenog stakla). Staklena bočna stranica “podigne” svako kućište pa je tako i ovo i moramo priznati kako u lijevom poluprofilu izgleda odlično, a i prednja se maska s velikom metalnom mrežom i crvenim okvirom vrlo dobro uklapa.

silverstone_rl06_3 silverstone_rl06_4

Prednja je stranica plastična s metalnom mrežom koja je vrlo prozračna i dopušta ulaz velike količine zraka u kućište i prema komponentama koje bi time trebale biti vrlo dobro hlađene. RL06 kućište je time više okrenuto dobrim toplinskim performansama nego suzbijanju buke i to je nešto čega kupci trebaju biti svjesni. Skidanjem prednje maske dolazimo do plastičnog filtera za prašinu koji se jednostavno skida i jednostavno čisti. Iza njega se nalaze tri usisna Honghua HA1225L 120-milimetarska ventilatora koji imaju maksimalnu brzinu od 1.200 okretaja u minuti čime stvaraju veliku zračnu struju ali i izraženiju buku. Ventilatori su opremljeni s po četiri crvene LED-ice svaki i stvaraju zgodan efekt osvijetljene prednje stranice.

silverstone_rl06_

Stražnja strana kućišta ima klasičan raspored s napajanjem na dnu, sedam mjesta za proširenje s limićima koji se mogu skinuti i vratiti nazad na mjesto, tu je i rešetka za zrak, a na vrhu je ispušni HA1225L ventilator koji nije opremljen LED-icama, te prorez za stražnji I/O panel matične ploče. Desna bočna stranica (gledano sprijeda) je za kućište pričvršćena s dva thumb vijka koji imaju plastični prihvat za prste.

silverstone_rl06_6

Prednji je panel smješten na početak metalne gornje stranice. Usamljena na desnoj strani je crveno osvijetljena Power tipka, a ostatak panela je na lijevoj strani. Prva je LED-ica za indikaciju rada tvrdog diska, zatim su tu dva USB 3.0 porta i dva USB 2.0 porta, a na kraju su dva utora za 3.5-milimetarske jackove za mikrofon i slušalice.

silverstone_rl06_7 silverstone_rl06_8

Lijeva je bočna stranica kao što smo rekli napravljena od kaljenog stakla, a tvornički dolazi s prozirnim zaštitnim naljepnicama i na jednoj i na drugoj strani. Za kućište je pričvršćena s četiri metalna thumb vijka, a svaka je rupa zaštićena gumenom brtvom i s jedne i s druge strane koje štite staklo od oštećenja. Na vrhu se kućišta nalazi magnetna metalna mreža koja služi kao filter za prašinu. Zbog magnetnog svojstva se lako skida radi čišćenja. Ispod nje se nalaze dva mjesta za montažu 120 ili 140-milimetarskih ventilatora.

silverstone_rl06_9

Na dnu se kućišta nalaze plastične nogice s gumenim površinama koje sprječavaju klizanje kućišta po stolu, pločicama ili gdje se već nalazi. I napajanje ima svoj metalni filter za prašinu koji se lako uklanja kako bi ga mogli očistiti. Čišćenje će i biti jedna od češćih i nužnih aktivnosti, jer je ovo kućište okrenuto visokom protoku zraka, a samim time i visokom uvlačenju prašine.