Thermaltake Urban Core

Već i prvi pogled na kutiju u kojem stiže Urban T81 dovoljan je da nam bude jasno da je riječ o zaista golemom kućištu. T81 spada u kategoriju full towera i namijenjen je vlasnicima high-end konfiguracija, s posebnim naglaskom na ljubitelje vodenog hlađenja i performansi koje nude multi-GPU sustavi.

Evo i kratkih specifikacija (za detaljne bacite pogled na službeni web):

  • Dimenzije – 585 × 335 × 602 mm
  • Masa – 13,8 kg
  • Isporučeni ventilatori

o   Prednji – 2 × 200 mm

o   Straga – 140 mm

o   Gore – 200 mm

  • Prednji konektori – 2 × USB3.0, 4 × USB2.0, audio I/O
  • Utori za diskove – 8 × 3,5″/2,5″
  • Podržane matične ploče – mATX do E-ATX
  • Broj otvora za kartice – 8

T81 je masivno crno kućište čijom prednjom stranom dominiraju vrata prekrivena pločom od crnog brušenog aluminija. Vrata su inače plastična i otvaraju se isključivo na lijevu stranu. Ostatak maske je izrađen od plastike, dok je glavni dio kućišta izrađen od čelika. To naravno znači i da je kućište dosta teško – skoro pa 14 kg. Nakon ugradnje komponenti T81 se pretvara u čelični sarkofag kojeg je dosta teško micati. Nažalost, moderna kućišta gotovo nikad ne dolaze s opcionalnim kotačićima, a T81 nije iznimka. Valja napomenuti da usprkos uporabi čelika, T81 na nas nije ostavio dojam apsolutne čvrstine, no to je valjda za očekivati s obzirom da je za ovaj full tower potrebno izdvojiti oko 1.300 kn.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Iza vrata smješteni su filter za dva tvornički isporučena 200-milimetarska ventilatora. Lako ih je skinuti i očistiti što je pohvalno. Iznad njih se nalaze tri mjesta za 5,25-inčne uređaje s tim da je jedno od njih moguće iskoristiti za ugradnju 3,5-inčnog uređaja, recimo čitača kartica.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Kako je bilo i za očekivati, prednji konektori smješteni su na krovu. Ponuda je prilično solidna, premda ne bi bilo loše da su nam dostupna četiri umjesto dva USB3.0 porta. High-end ploče naime sve češće nude po dva interna USB3.0 konektora. S lijeve strane kod konektora nalaze se tipke za uključivanje i resetiranje računala, ledica koja indicira rad diska te dvije tipke za smanjivanje ili povećavanje brzine ventilatora. O kakvom je sklopu točno riječ, nešto kasnije, no recimo da je preko njega moguće upravljati s brzinom do 10 ventilatora.

Iza ploče s konektorima smješten je rupičasti pokrov krovnih ventilatora. Njega lako skidamo bez uporabe alata, a to nam pak otkriva pogled na tvornički ugrađeni 200-milimetarski ventilator. Ako želite, kraj njega možete smjestiti još jedan ventilator jednakih dimenzija. Moramo naglasiti da prije ovog Thermaltekovog modela, nismo imali prilike isprobati, pa ni čuti za kućište koje u sebe prima čak četiri ovako golema ventilatora.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Iako nema kotačiće, T81 ima četiri robusne nožice opremljene s gumom kako bi se izbjeglo grebanje i smanjilo prenošenje vibracija. Pod kućišta praktički je posve perforiran, a otvori su zaštićeni s jednim golemim filtrom protiv prašine. Pristup unutrašnjosti kućišta zaštićen je jednostavnim ključem. Ono što je puno zanimljivije jest koncept razdijeljenih bočnih stranica koje su na kućište vezane pomoću šarki.

Thermaltake Urban Core Thermaltake Urban Core

Prije nego što se bacimo na unutrašnjost i specifičnost bočnih stranica, pogledajmo kako izgleda stražnja strana Urbana T81. Kućište tu prima i zapravo ima tvornički instaliran jedan 140-milimetarski ventilator. Nadalje, vidimo da je sustav za montažu kartica dosta kompleksan – potrebno je prvo odviti dva vijka i skinuti bravicu koja drži sve kartice, pa potom onda s vanjske strane odvijati i skidati pojedine poklopce.

Primijetite zgodan dodatak na desnoj bočnoj stranici. Ona je za razliku od lijeve klasična, a radi lakšeg skidanja Thermaltake ju je opremio s malenom ručkicom.

Kao i mnoga druga Thermaltakeova kućišta i ovo je opremljeno s bravicama za zaštitu periferija (slika desno). Bravicu je moguće otvoriti samo ako imamo pristup unutrašnjosti kućišta, a da bi miš i tipkovnica bili zaštićeni, kroz nju treba provući njihove kabele.