AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala

Datum objave 02.05.2023 - Sanja Ledinek

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (1)

AMD je sada službeno izdao Ryzen Z1 seriju procesora za ručna računala s Windows 11 i drugim operativnim sustavima.

Serija Ryzen Z1 ima dva modela: Ryzen Z1 Extreme i Ryzen Z1. Oba koriste CPU arhitekture Zen 4 i GPU RDNA 3 kako bi igrači imali dovoljno snage za igranje modernih igara pri visokoj brzini kadrova. AMD također ima paket softverskih značajki koje mogu povećati performanse s većim brojem sličica u sekundi i bržim odzivom, dok štede energiju za dulje trajanje baterije.

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (2) AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (3)

Ryzen Z1 dizajniran je sa 6 jezgri i 12 niti, četiri RDNA 3 grafičke računalne jedinice i 22 MB predmemorije, dok Z1 Extreme ima osam jezgri, 16 niti, 12 RDNA 3 računalnih jedinica i 24 MB predmemorije.

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (4) AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (5)

PROČITAJTE JOŠ

AMD Ryzen 7 7800X3D recenzija

AMD Ryzen 9 7950X3D recenzija

AMD Ryzen 9 7900X & Ryzen 5 7600X recenzija

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (6)

Maksimalni kapacitet obrade s pomičnim zarezom je za Z1 Extreme do 8,6 TFLOPS grafičkih performansi, dok za standardni Z1 do 2,8 TFLOPS-a. Usporedbe radi, PlayStation 5 ima 10,3 TFLOPS-a. Kod oba modela TDP je podesiv od 15 W do 30 W. Podržavaju najnoviju LPDDR5 i LPDDR5X memoriju, koja može pružiti veću propusnost i nisku latenciju za bolju izvedbu igre.

Čipseti donose AMD Radeon Super Resolution upscaling, Radeon Chill, Radeon Image Sharpening i AMD Link. Nude Wi-Fi 6E za bežično povezivanje.

Detaljna specifikacija za Z1 Extremestandardni Z1 – web stranica AMD-a

Više... Vaš Komentar Top
Acer predstavio niz novih uređaja

Datum objave 02.05.2023

Acer predstavio niz novih uređaja

Acer-TravelMate-P6-14

Osim gaming opreme, kao što smo izvijestili prošli tjedan, Acer je na globalnoj press konferenciji objavio i niz noih uređaja koji uključuju novu TravelMate liniju prijenosnika prilagođenu novim hibridni radnim snagama.

Predstavljeni su premium prijenosnik TravelMate P6 14 kojeg krasi 2.8K OLED ekran, zatim, TravelMate P14 14 koji ima ekran rezolucije 2.2K, kao i TravelMate P4 Spin 14 oba opremljena s RTX 2050 grafičkim karticama.

U value segmentu tu je TravelMate P2 kod kojeg kupac može birati između 14 i 16-inčnih 16:10 WUGXA ekrana, do 64 GB radne memorije i WiFi 6E, te 4G LTE vezama. Svi novi TravelMate prijenosnici su opremljeni s Dust Defender tehnologijom za dugotrajno visokke performanse, imaju TCO certifikate, kao i EPEAT.

acer-laptop-swift-x-16

Lansirali su i novu Swift X 16 prijenosnik opremljen s AMD Ryzen 7040 procesorima i Nvidia GeForce RTX 40 serijom grafičkih kartica. Prijenosnik ima 3.2K 120 Hz OLED ekran, a najjači procesor koji se ugrađuje u njega je Ryzen 9 7940H, te grafička kartica RTX 4050. Ima potpuno novo aluminijsko tijelo, podršku za WiFi 6E, a dolazi i s 1080p kamerom.

Acer je najavio i kako donosi Redfall igru razvojnog studija Bethesda Softworks na sve Predator igraće prijenosnike opremljene s Windows 11 operativnim sustavom. Igra će kupcima biti dostupna od danas 2.5.

ebii-03

Također su najavili i ulazak u E-bike tržište s AI-pokretanim ebii-em koji je dizajniran specijano za gradska okruženja. ebii je opremljen s 250/350W motorima s 48 V CAN bus-om i 40 Nm okretnog momenta koji mu omogućavaju bruinu kretanja do 25 km/h. Baterija je vrlo izdržljiva, a proizvođač navodi do 110 kilometara dosega i punjenje do 100% za samo 2,5 sata. Ujedno, baterija je izmijenjiva. Početak prodaje se očekuje u rujnu po početnoj cijeni od 1.999 €.

Više... Vaš Komentar Top
Apple otporan na krize – prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Datum objave 02.05.2023

Apple otporan na krize - prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Apple otporan  na krize - dalje nastavlja rasti

Uspješna prodaja Samsunga s Galaxy S23, nije sporna, te i dalje dominiraju globalnim tržištem pametnih telefona s 22 posto tržišnog udjela. Ali Apple koji ih slijedi u stop s 21 posto tržišnog udjela, nastavlja rasti u svijetu pametnih telefona usprkos prodaji znatno nižoj od predviđanja. Na to ukazuju najnoviji podaci u kojima pet uzastopnih tromjesečja Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo itd., gube tržišni udio, dok Apple raste.

Prema posljednjim objavljenim statističkim podacima, Apple je porastao za 3 postotna boda, dok je Samsung nazadovao za 18 postotnih bodova. Očito Apple zna što radi i kakav status njegovi proizvodi nude korisnicima. Čak i u ovim gospodarski kriznim vremenima, postoje oni spremni platiti bilo koju cijenu koju Apple želi.

Više... Vaš Komentar Top
Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Datum objave 02.05.2023

Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Microsoft je potvrdio da ubuduće više neće lansirati dodatke za računala poput miševa, tipkovnica i video kamera pod robnom markom Microsoft. Nastavit će ih s lansirati pod robnom markom Surface.

Vrijedno je spomenuti da je računalni pribor marke Microsoft nekoć bio vodeći na globalnom tržištu, od lansiranja prvog miš još 1983. godine. Od tada Microsoft nastavlja razvijati i proizvoditi razne inovativne dodatke, poput ergonomske tipkovnice, bežičnog miš, kamera visoke razlučivosti i tako dalje.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Detalji o Microsoftovoj Xbox Keystone igraćoj konzoli

Ali nakon što je Microsoft 2012. godine prateći trendove, pokrenuo  robnu marku Surface, serije su uključivale istoimene miševe, tipkovnice, digitalne olovke i tako dalje, a potražnja korisnika za računalnim priborom pod osnovnim brendom postupno je izgubila svoje prednosti i atraktivnost. Međutim, još uvijek nije jasno hoće li  Microsoft nastaviti s lansiranjem dodatne opreme pod robnom markom Surface i po pristupačnoj cijeni ili ostaju pri relativno visokim cijenama.

Više... Vaš Komentar Top
EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

Datum objave 02.05.2023

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

EU je brzo uvela AI regulatorni okvir čija je srž zaštita autorskih prava.

S izradom Zakona o umjetnoj inteligenciji, Europska komisija započela je gotovo prije dvije godine kako bi regulirala tehnologiju u nastajanju. Članovi Europskog parlamenta postigli su okvirni politički dogovor o prijedlogu Zakona o umjetnoj inteligenciji, složili su se da može prijeći u sljedeću fazu u kojoj će zastupnici i države članice iznijeti konačne detalje nacrta. Očekuje se ključno glasovanje odbora 11. svibnja i plenarno glasovanje sredinom lipnja. Ako bude usvojen, bit će prvi sveobuhvatni zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu.

Što donosi prijedlog Zakona o umjetnoj inteligenciji?

Tvrtke koje implementiraju alate umjetne inteligencije, kao što je ChatGPT, morat će objaviti sve materijale (knjige, fotografije, video zapise itd.) zaštićene autorskim pravima korišteni za razvoj modela sustava. Također prije treniranja modela tvrtke moraju tražiti dopuštenje od nositelja prava.

Kontroverze oko kršenja autorskih prava okružuju tvrtke za umjetnu inteligenciju posljednjih mjeseci: Getty Images tužio je tvrtku Stable Diffusion zbog korištenja fotografija zaštićenih autorskim pravima za treniranje svojih sustava. OpenAI se također suočio s kritikama jer je odbio podijeliti detalje skupova podataka korištenih za obuku svog softvera.

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI_1

Osim toga, alati umjetne inteligencije trebali bi se klasificirali prema percipiranom riziku od minimalnog do ograničenog, visokog i neprihvatljivog.

EU također planira dodati neke odredbe, uključujući zahtjev da programeri korisnicima pruže dostatne mjere zaštite pri dizajniranju modela AI kako bi se spriječilo da chatbotovi generiraju sadržaj koji širi dezinformacije ili diskriminirajući jezik te krši zakone EU.

Iako su zakonodavne procedure EU često dugotrajne, one su uvijek bile pioniri u kontroli tehnoloških tvrtki i odgovoru na tehnološke promjene, a zakone koje su uveli često slijede druge zemlje i imaju širi globalni utjecaj.

Više... Vaš Komentar Top
iPhone i Windows 11 službeno povezani

Datum objave 02.05.2023

iPhone i Windows 11 službeno povezani

iPhone i Windows 11 sluzbeno povezani

Microsoft Phone Link je već neko vrijeme dostupan korisnicima Androida i sustava Windows 11 . Nakon testiranja u Windows Insider programu od početka veljače ove godine, sada je službeno lansirana inačica za iOS. Bit će dostupna na 85 tržišta diljem svijeta i na 39 jezika.

Međutim, u usporedbi s Androidom, podrška Win11 za iOS još uvijek je malo ograničena, a funkcije koje može obavljati uključuju upućivanje i primanje poziva, slanje i primanje poruka, primanje push obavijesti. Uz funkciju integracije iClouda, korisnici također mogu pregledavati fotografije na iPhoneu u programu Photos Windows 11. Ali, iMessage ne podržava grupnu razmjenu poruka i može komunicirati samo s jednim kontaktom i ima samo tekstualni sadržaj.

Kako početi koristiti Phone Link na računalima sa sustavom Windows 11

 • Da biste počeli koristiti aplikaciju  ili provjerili je li omogućena, jednostavno počnite s okvirom za pretraživanje na programskoj traci sustava Windows kako biste pronašli “Phone Link” i otvorili aplikaciju.
 • Kliknite gumb iPhone za pokretanje čarobnjaka za uparivanje mobilnog uređaja (i provjerite je li Bluetooth uključen).
 • Skenirajte kôd na zaslonu kako biste instalirali popratnu aplikaciju na svoj iPhone s koracima za uparivanje mobilnog uređaja.
 • Na iPhoneu pokrenite aplikaciju i potvrdite kod za povezivanje na računalu da biste dovršili uparivanje. Potom potvrdite sva dopuštenja.

Poznato je da je za uključivanje funkcije povezivanja iOS telefona potrebno nadograditi lokalni sustav na iOS 14 ili višu , a dovoljna je i Bluetooth veza. Microsoft napominje da je ova značajka isključivo za iPhone i  ne radi s iPadOS ili macOS.

Veza za preuzimanje aplikacije

Više... Vaš Komentar Top
Oracle Application Express (Web Application Development) konferencija

Datum objave 28.04.2023

Oracle Application Express (Web Application Development) konferencija

Održana Oracle Application Express (Web Application Development) konferencija

Oracle APEX poslovno tehnološka konferencija održava se od 2018. godine.  Najnovije četvrto izdanje otvorilo je vrata za više od 250 sudionika i 20 predavača iz 19 zemalja. Glavni govornici bili su Shakeeb Rahman, Peter Raganitsch i Tim Kimberl.

Tim Kimberl i Peter Raganitsch, članovi tima koji se bavi izradom APEX platforme, pokazali su kompletan pregled roadmapa i sa sudionicima podijelili informacije o novim funkcionalnostima koje bi trebale platformi dati još bolju produktivnost i mogućnosti za krajnje korisnike. U svojim izlaganjima, između ostalog, osvrnuli su se na turbulentne promjene koje su u posljednje tri godine utjecale na formiranje i transformaciju APEX platforme koja zauzima značajno mjesto na svjetskoj IT sceni.

V-safe sustav za borbu protiv pandemije

U uvodnom predavanju Shakeeb Rahman podijelio je kako je američka vlada angažirala Oracle da implementira sustav za praćenje tretmana COVID-19 pacijenata, što je uz pomoć APEX-a i napravljeno u nevjerojatnih 10 dana. U sljedećih 60 dana u sustav su dodani procesi raznih državnih institucija te je iz tog rješenja nastao nacionalni V-safe sustav u kojem je 10 milijuna medicinskih djelatnika upravljalo procesom borbe protiv pandemije.

Idejni začetnici i organizatori konferencije, su Dario Bilić (Bilog, Hrvatska), Aljaž Mali (The Right Thing Solutions, Slovenija) i Peter Raganitsch (Oracle, Austrija), tech entuzijasti koji osiguravaju vrhunski sadržaj i grade platformu za razmjenu znanja i iskustava među APEX stručnjacima.

Što je Oracle APEX?

Oracle APEX (Application Express – aplikacijska platforma niskog koda) pruža sve alate koji su potrebni za izradu aplikacija na jednoj, proširivoj platformi, koja radi kao dio Oracle baze podataka. Ima intuitivno, grafičko i dosljedno razvojno korisničko sučelje. Može ubrzati razvoj poslovnih aplikacija do 20 puta i sa 100 puta manje koda zahvaljujući čarobnjaku za stvaranje različitih izvornih komponenti. Važno je napomenuti da su sve Oracle Application Express aplikacije web aplikacije. Vi razvijate na webu, implementirate na webu, a korisnici također pokreću aplikaciju na webu.

Oracle APEX ima snažnu povijest, počevši od verzije 1.5, koja je izašla 2004. – tada je bila poznata kao HTML DB (prije je imala i druga imena, poput Flows i Project Marvel). Danas, APEX zajednica broji preko 500 tisuća programera, 50 tisuća organizacija koje ju koriste i preko dva milijuna osmišljenih aplikacija.

APEX je u zadnjih nekoliko godina postao vrlo važan Oracle proizvod. Ostvarivši prihod tvrtke u iznosu od 42,44 milijarde dolara za 2022. godinu. Dvije godine zaredom, 2021. i 2022., dobio je Gartnerovu nagradu za najbolju low code platformu prema izboru kupaca.

Prema najnovijoj prognozi tvrtke Gartner, Inc. predviđa se da će svjetsko tržište razvojnih tehnologija s niskim kodom iznositi ukupno 26,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 19,6 posto u odnosu na 2022.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung ima najgori poslovni kvartalni rezultat u 14 godina

Datum objave 28.04.2023

Samsung ima najgori poslovni kvartalni rezultat u 14 godina

Najgori Samsungov kvartalni rezultat u 14 godina

Samsung, svjetski proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona objavio je rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine. Pokazuje da su prihodi zabilježili pad od 18 postotnih bodova na godišnjoj razini, a neto dobit za 95 postotnih bodova. To je najgori rezultat poslovanja u 14 godina, odnosno od 2009. godine, kada se svijet oporavljao od financijske krize iz 2008. godine.

Od svih Samsungovih odjela, Device Solutions (DS), koji nadzire poslovanje s čipovima, najveći je gubitnik. Zabilježili su gubitak od 4,58 bilijuna wona, u usporedbi s dobiti od 8,45 bilijuna wona godinu ranije. Glavni razlozi su što kupci diljem svijeta sve manje kupuju zbog rastuće inflacije i nagomilane zalihe čipova usred usporavanja globalne potražnje.

Ranije ovog mjeseca, Samsung je dao rijetku najavu da će smanjiti proizvodnju čipova, oštro odstupajući od svog prethodnog stava. Ostali manji konkurenti, poput SK Hynixa i Microna, djelovali su mjesecima prije Samsunga i smanjili proizvodnju kako bi ublažili ozbiljan problem prekomjerne ponude.

Uvjeti bi se mogli malo poboljšati u drugom tromjesečju 2023.

Samsung očekuje ograničeni oporavak potražnje za memorijskim čipovima u drugom tromjesečju jer velike tvrtke za podatkovne centre konzervativnije ulažu u poslužitelje. U isto vrijeme, usredotočit će se na poslužitelje i mobilne proizvode velikog kapaciteta i očekuje da će se “tržište postupno oporaviti u drugoj polovici godine, a globalna potražnja također će se oporaviti.”

Iako bi to moglo pomoći da se cijene čipova malo oporave, analitičari kažu da bi Samsungova dobit u drugom tromjesečju mogla biti slična ovom prvom tromjesečju bez temeljnog oporavka potražnje za opremom za čipove.

PROČITAJTE JOŠ

Samsung ne odustaje od izrade vlastitih mobilnih procesorskih proizvoda

Apple superiorno pobjeđuje Samsung u globalnoj popularnosti pametnih telefona

Samsung: kraj 2022. bio je prilično neuspješan

Poslovanje s  mobitelima

Mobilni odjel tvrtke imao je bolje rezultate. Njegovi prihodi porasli su za 22 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom, a operativna dobit veća je za 3 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2022. To je potvrda uspjeha serije Galaxy S23 jer Samsung ističe da su njegovi novi premium modeli donijeli snažnu prodaju.

Tvrtka namjerava nastaviti podupirati stabilnu prodaju serije Galaxy S23, a istovremeno poticati prodaju novih uređaja kao što su Galaxy A54 i Galaxy A34.

Više... Vaš Komentar Top
EU: Appleu, Googleu, Zalandou i ostalim tehnološkim divovima prijeti stroži nadzor

Datum objave 28.04.2023

EU: Appleu, Googleu, Zalandou i ostalim tehnološkim divovima prijeti stroži nadzor

Appleu, Googleu, Zalando i ostalim tehnološkim divovima prijeti stroži nadzor

Europska komisija izdala je direktivu tehnološkim tvrtkama da moraju uskladiti poslovanje do kraja kolovoza sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), donesenim prošle godine.

Direktiva se odnosi posebno na tvrtke društvenih medija, tražilica, e-trgovine itd., koje su klasificirane kao “vrlo velike” , budući da su sve u veljači ove godine izjavile da imaju više od 45 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u Europskoj uniji.

Popis platformi – usluga koje udovoljavaju kriterijima ovoga zakona uključuje: AliExpress, Amazon Store, App Store, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing i Google Search.

U novim propisima tvrtke moraju provoditi redovite procjene sadržaja zbog lažnih vijesti, uklanjati ilegalne sadržaje na platformi koji nisu u skladu sa Digital Services Act , a istovremeno osigurati da korisnici imaju pravo žalbe na sadržaj koji je uklonjen bez razloga.

Ovi zahtjevi imaju i mnogo detalja. Primjerice, kod oglašavanja platforma mora označiti tko je kupac oglasnog prostora, uvjeti korištenja moraju biti na lako razumljivom jeziku i imati opcije lokalnog jezika, a za preporuke sadržaja mora će se moći objasniti zašto se sadržaj preporučuje itd.

Tvrtke koje nisu dosegnule tu ljestvicu suočene su s nešto labavijom regulativom, a pravila za njih neće stupiti na snagu do sljedeće godine. Također  tvrtke koje se ne budu pridržavale novih pravila suočavaju se s kaznama do 6 posto prihoda svog globalnog prometa, a onima koje opetovano krše propise, usluge mogu biti izravno obustavljene.

Mnoge su tvrtke već reagirale na direktivu.  Apple je odgovorio da njegov App Store već radi prema Zakonu o digitalnim uslugama. Amazon i Google također su rekli da usavršavaju svoje planove kako bi bili u skladu s novim pravilima. Musk planira poštivati Zakon o digitalnim uslugama, ali ne želi dodatno pregledavati sadržaj na platformi.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Datum objave 28.04.2023

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Poznata Microsoftova Teams platforma više neće biti obvezni dio Office 365 paketa, kako bi se izbjeglo da regulator Europske unije to smatra kršenjem tržišnog monopola, nakon pritužbi rivala Slacka iz 2020.godine.

Kako izvještava Financial Times, EU kupci licence za Office moći će odabrati hoće li ili ne imati Teams usluge u kombinaciju Worda, PowerPointa i drugih uslužnih alata. Međutim, Microsoft nije objasnio kako će odvojiti uslugu Microsoft Teams, izvorno duboko integriranu sa softverskim paketom Office.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 pomaže korisnicima – ne zamjenjuje ih! Svi detalji.

Microsoft lansira AI chatbot za stručnjake kibernetičke sigurnosti

Microsoft nudi besplatne USB pogone testerima nasljednika sustava Windows 11

U prošlosti, 2009. godine, je Europska unija utvrdila da je Microsoft prekršio tržišni monopol jer je preglednik IE bio duboko integriran s operativnim sustavom Windows i postao zadana opcija upotrebe, što je dovelo do neravnoteže u konkurenciji drugih preglednika. Operativni sustav postupak instalacije omogućuje korisnicima odabir preglednika koji žele koristiti.  Kasnije je EU ipak donijela presudu 2013., tvrdeći da Microsoft u konačnici ne ispunjava zahtjeve EU i nametnula kaznu na ime kršenja tržišnog monopola.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 sata

VPN

Objavljeno prije 3 sata

Iskon

Objavljeno prije 4 sata

Svaštara

Objavljeno prije 5 sati

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 5 sati

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti