Apple M2 Max i M2 Ultra donose moćnu snagu u novi Mac Studio i Mac Pro

Datum objave 08.06.2023 - Sanja Ledinek

Apple M2 Max i M2 Ultra donose moćnu snagu u novi Mac Studio i Mac Pro

Apple M2 Max i M2 Ultra donose moćnu snagu u novi Mac Studio i Mac Pro

Apple-WWDC23-Mac-Pro-M2-Ultra-Mac-Studio-M2-Max-M2-Ultra

Apple je službeno lansirao Mac Pro i Mac Studio opremljen M2 Max i novim moćnim M2 Ultra čipsetima ( druge generacije 5nm procesne tehnologije). U osnovi, bilo da se radi o Mac Studio ili Mac Pro, svi slijede dizajn izgleda prethodnih modela.

Mac Studio

Mac Studio opremljen s M2 Max čipom. Ima 12-jezgreni CPU, 38 jezgri GPU-a, kao i objedinjenu memoriju do 96 GB propusnosti 400 GB u sekundi što omogućuje dizajnerima koji koriste After Effects izvođenje grafičkih operacija brzinom većom do 50 posto u odnosu na sadašnji model.

Što se tiče Mac Studio modela  s M2 Ultra ima 24-jezgreni CPU (16 jezgri performansi + 8 jezgri energetske učinkovitosti, do 76-jezgreni GPU. Kao i njegov prethodnik usvaja UltraFusion tehnologiju prilagođenog pakiranja u industriji koja koristi silikonski interposer za povezivanje dva čipa s više od 10 000 signala pružajući 2,5 TB/s međuprocesorske propusnosti niske latencije. Na temelju toga, M2 Ultra ima objedinjenu memoriju od 192 GB s 800 GB/s propusnosti. Integrirana računalna AI snaga je iznad 31 TOPS.  Sve to omogućuje onima koji koriste Octane da renderiraju slike do 3 puta brže, a također omogućuje u DaVinci Resolveu povećanje brzinu obrade videa za oko 50 posto.

Novi Mac Studio podržava do šest Pro Display XDR vanjskih zaslona. Osim toga, koristi WiFi 6E i Bluetooth 5.3 tehnologiju bežičnog prijenosa. Postoje četiri Thunderbolt 4 priključka na stražnjoj strani, 10Gb Ethernet i poboljšani HDMI , kao i dva USB-A. Na prednjoj su strani dva USB-C priključka i utor za SD karticu.

Mac Pro

Mac Pro, stolno računalo, je nakon četiri godine dobio M2 Ultra čip, šest akceleratorskih kartica i time postao najsnažnije stolno računalo u seriji, a prijelaz Maca na Apple silicij završen. Nije iznenađenje, jer u usporedbi Core i9-13900KS s tradicionalnom x86 arhitekturom, znatno je moćniji, u pogledu propusnosti memorije, GPU računalne snage, 8K video streaming, sposobnost pokretati šest 5K zaslona itd.

Opremljen je sa sedam PCIe utora od kojih je šest otvorenih za proširenje PCIe Gen4 x4 specifikacije.

Od audio profesionalaca koji trebaju karticu za digitalnu obradu signala (DSP), do video profesionalaca koji trebaju I/O karticu sa serijskim digitalnim sučeljem (SDI) za povezivanje kamera i monitora, pa do korisnika koji trebaju dodatnu mrežnu povezanost i prostor za pohranu, svi mogu prilagoditi i proširiti svoje sustave.

Uz to ima osam Thunderbolt 4 priključaka (šest na stražnjoj strani i dva na vrhu) i podržava do šest vanjskih Pro Display XDR-ova, Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3 tehnologiju bežičnog prijenosa. Dodana su tri USB-A priključka, dva HDMI koji podržavaju razlučivost do 8K i brzinu osvježavanja slike do 240 Hz, dva Ethernet od 10 Gb i jedan za slušalice visoke impedancije.

Prednarudžbe za Mac Studio su počele, a cijena verzije opremljene M2 Max čipom je 1999 dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Apple Vision Pro je konačno stigao

Datum objave 08.06.2023

Apple Vision Pro je konačno stigao

Apple Vision Pro je konačno stigao (1)

Dugo je vremena cijela industrija gledala na Apple kao na mjerilo i objekt koji treba slijediti. Iako su posljednjih godina kritizirani zbog pada inovacija i bez konkurentske prednosti u odnosu na Android tabor. Ali s Vision Pro AR uređajem mogli bi žestoki kritičari sada i ublažiti retoriku.

Vision Pro dizajniran je za spajanje digitalnog sadržaja s fizičkim prostorima. Apple za ovaj proizvod nije definirao radi li se o VR, AR ili XR, već ga je nazvao “uređaj za prostorno računanje”, a više od 5.000 patenata govori da nije predodređen da bude jednostavan.

Dolazi u monolitnom kućištu s okvirom aluminijske legure, poliranim laminiranim staklom, elastičnom pletenom trakom za glavu i mehanizmom za jednostavnu promjenu veličine, elastičnim trakama koje osiguravaju da zvuk ostane blizu ušiju i “digitalni gumbom” kako bi se omogućila kontrola razine stvarnosti ili uranjanja u “prostorno okruženje”.

Prilagođeni MicroLED zaslon nudi 23 MP piksela po oku, što je više od 4K. Za njegovo upravljanje ne postoji fizički kontroler. Sve što treba učiniti je koristiti geste, pokrete očiju i glasa! Dvanaest kamera i višestruki infracrveni senzori otkrivaju suptilne pokrete ruku, kontrola očiju osjeća smjer vida kao što je gledanje u određeni prozor na nekoliko sekundi. Naravno, zvučni dio je Siri koja pomaže u obavljanju gotovo svih funkcija.

Apple Vision Pro je konačno stigao (2)

Vision Pro ima i prvu Appleovu 3D kameru koja korisnicima omogućuje snimanje, ponovno stvaranje i uranjanje u omiljene fotografija i video zapise uz prostorni zvuk podržan Appleovim najnaprednijim Spatial Audio sustavom.

Vrhunac je najnovija tehnologija EyeSight koja donosi mogućnost da korisnik ostane povezani s ljudima oko sebe. To znači da dok je korisnik uronjen u virtualni prostor i netko iz vanjskog svijeta uđe u perspektivu uređaja šalju se prema van vizualni znakovi koji pokazuju na što je usredotočen, dok na zaslonu slika postaje prozirna kako bi se vidjela ta osoba.

Ukratko, uz Apple Vision Pro, korisnici mogu imati beskonačno platno, postavljati aplikacije po želji, povećavati i smanjivati, pregledavati web u Safariju, stvarati obveze u Notesu, održavati sastanke s kolegama u FaceTimeu, povezivati se s Macom itd.

Hardver

Hardverska osnova je M2 čip u kombinaciji novog čipa R1 za obradu ulaznog signala i prijenos slika na zaslon s iznimno niskom latencijom. Vrijedno je spomenuti tehnologiju Optic ID, siguran sustav autentifikacije koji koristi jedinstvenost šarenice.

Mora se reći da Apple Vision Pro nije savršen. Vrlo očita stvar je da može izdržati samo 2 sata s baterijom, pogotovo dok se koristi, životni vijek baterije sigurno će se skratiti, što će utjecati na korisničko iskustvo.

VisionOS

Operativni sustav je VisionOS. Osnovan je na sustavima macOS, iOS i iPadOS. Prvi je prostorni operativni sustav s 3D sučelje na svijetu, koji korisnicima omogućuje interakciju s digitalnim sadržajem kao da entitet sadržaja postoji u prostoru korisnika. Izgleda prilično slično bilo kojoj drugoj platformi za virtualnu stvarnost. Može pokretati Adobe Lightroom, Microsoft Teams i Zoom. Osim toga, operativni sustav postavljen je za pokretanje određenih obrazovnih aplikacija.

Što se tiče podrške ovom sustavu, Apple programerima daje cijeli set razvojnih kompleta i očekuje daljnju podršku tvrtki za softverske aplikacije trećih strana. Nema sumnje da će programeri s bilo koje strane dati sigurno sve od sebe jer Apple je dalje jamstvo prodaje. Ukratko, pozornica je postavljena i ovisi o inspiraciji programera.

Više... Vaš Komentar Top
macOS 14, iPadOS 17 i watchOS 10 – ključne značajke

Datum objave 08.06.2023

macOS 14, iPadOS 17 i watchOS 10 - ključne značajke

WWDC 2023 MacBook Air_naslovnica

Apple je na ovogodišnju gozbu za programere donio pet velikih ažuriranja sustava uključujući iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, tvOS 17, watchOS 10 i novi visionOS.
Gledajući u cjelini,   sve više  se približavaju  Androidu u nekim osnovnim funkcijama i povećava  im se  udio widgeta u dizajnu sučelja.

 MacOS Sonoma

Apple-WWDC23-macOS-Sonoma-Widgets-230605_big.jpg.large

Nova verzija macOS-a nosi kodno ime Sonoma.  U kupna upotreba je sličnija iPhoneu, a dizajniran je za hibridni rad ali i za zabavu i igranje. Prva novost je da  widgeti  više nisu  samo u padajućem izborniku  već se također mogu povući izravno iz centra za obavijesti na radnu površinu i  postavljeni bilo gdje.  Uz to su interaktivni,  dostupni u posebnoj galeriji i  lijede kada je prozor aplikacije otvoren.  Macovi mogu koristiti i widgete s iPhonea  sve dok je telefon blizu  računala  ili povezan na istu Wi-Fi mrežu.

Što se tiče “inherentnog dojma” da se na Macovima ne mogu igrati igre, Apple se stvarno potrudio to  poboljšati. Pokrenuli su novi način igre, GameMode, kako bi skratili kašnjenje dodataka kao što su ručke i AirPods slušalice ,  te korisnicima pružili bolje iskustvo igranja.  Kao i u svijetu Androida, daje se igrama prioritet za CPU i GPU resurse.  Uz Game Porting ToolKit, programeri mogu jednostavno prenijeti svoje naslove s drugih platformi.

Nadalje, macOS Sonoma uvodi nova poboljšanja za video pozive. Korisnici mogu prikazati feed svoje web kamere na vrhu zajedničkog zaslona, ​​držeći korisnika u vidnom polju tijekom prezentacije. To se može učiniti u malom mjehuriću ili u velikom prikazu.

Kod video konferencija, način preklapanja ističe korisnika koji predstavlja svoj rad prikazujući ga preko dijeljenog sadržaja, a kada kamera prepozna određene geste, automatski dodaje neki efekt. Dijeljenje zaslona iskorištava snagu i izvedbu Appleovog čipa za daljinski pristup s niskom latencijom zvuka, velikom brzinom sličica u sekundi i podrškom za referentne boje.

Preglednik Safari također dobiva nove značajke s naglaskom na sigurnost. Privatni način sada zaključava prozore preglednika kada se ne koristi. Isti način također blokira tragače i automatski uklanja tragače iz URL-ova. Na popisu specifikacija su i profili ( privatni, poslovni…) u koje se mogu instalirati zasebne ekstenzije. Konačno, preglednik dobiva web aplikacije, koje omogućuju korištenje web stranica kao svojevrsnih zasebnih aplikacija. Te se aplikacije mogu dodati na dockove i dobiti vlastitu bočnu traku.

Od ostalih noviteta tu su mogućnost povezivanja slušnih pomagala, pauziranje GIF-ova u porukama i Safariju, prilagođavanje teksta u Mac aplikacijama,
ispunjavanje obrazaca s AutoFill, mogućnost pregledavanja PDF-ova u Notesu,  stvaranja grupe za dijeljenje nekih lozinki, nove naljepnice, pametni popisi za kupnju itd.

Javna beta verzija bit će pokrenuta sljedeći mjesec, a potpuno izdanje stiže na jesen. Vjerojatno u listopadu.

iPadOS 17

iPad OS 17 (2)

Appleova nadogradnja na iPadOS 17 ove je godine relativno mala. Zaslon iPada dalje dodaje prilagođene postavke, dinamički dio prikaza u stvarnom vremenu, nove efekte prijelaza, nudi dosta stilova za odabir, a zadani se temelji na 9 planeta. Fontovi koji se odnose na datume također imaju prilično visok stupanj slobode prilagodbe. Uz to može se staviti više grupa widgeta, kao što je prikaz vremena, napunjenosti baterije ili povezanih obavijesti. Apple je također učinio iPadove desktop gadgete interaktivnijima, i mogu se uključiti/isključiti određene funkcije putem dodira.

Osim toga, iPad OS 17 također može izravno napraviti FaceTime video poziv, a sve zdravstvene aplikacije podržane na iPhoneu i Apple Watchu, dostupne su na iPadu u iPadOS-u 17.

Što se tiče aplikacije Boundless Drawing, dodani su novi alati kao što su vodene boje, olovke i odgovarajući oblici. I funkcija praćenja koja može pratiti radnje drugih korisnika tijekom suradnje.

Od svih novosti ažuriranje sustava, jedna od najistaknutijih je podrška za PDF datoteke. Kroz strojno učenje, kada gledate PDF datoteku putem iPada, može savršeno otkriti opcije praznih polja u datoteci i omogućiti korisnicima da popune relevantne informacije ili bilješke. PDF datoteke također mogu surađivati s drugim aplikacijama, poput slanja drugima putem poruka, e-pošte itd.

Ojačana je i funkcija “front-screen scheduling”, dopuštajući iPadu da prilagodi veličinu i položaj svakog prozora, a Apple naglašava da je fleksibilnost bolja od prethodne generacije iPadOS-a 16.

Dobra vijest je da se aplikacija  Zdravlje pridružila iPadu ,  a  fitnes  podaci  konačno se mogu sinkronizirati na mobilnim telefonima i satovima.

iPadOS17 biti će službeno dostupan ove jeseni, a podržani modeli uključuju:

 • iPad Pro (druge generacije i noviji)
 • iPad Air (treće generacije i noviji)
 • iPad (šeste generacije i noviji)
 • iPad mini (pete generacije i noviji)

watchOS 10

watchOS 10 (2)

watchOS 10 napravio je prilično veliku promjenu. Sučelje je promijenjeno s originalnog neovisnog rada aplikacija na prikaz i izgled rada koji je blizak ranoj Apple Watch widget metodi. Ovdje se također naziva Smartstack. Zadržava svoje digitalne brojčanike koji prikazuju vrijeme ili sat. Međutim, kako korisnici okreću digitalnu krunu, pojavljuje se novi ‘pametni niz’ widgeta za pregled više skupova informacija, poput vremenske prognoze, kalendara, grafikona aktivnosti itd., bez klikanja na aplikaciju. Dugi pritisak također može dodati widget tako da se ne mora otvoriti aplikacija za izvršiti operaciju.

Dodana su 2 seta brojčanika sata, odnosno palete boja koje se mijenjaju s vremenom i animirani brojčanik Snoopyja i Peanutsa. Oba koriste metode interakcije slične animaciji i ne samo da mogu komunicirati s kazaljkom na satu, već također odražavaju vremenske uvjete.

Nadalje, način na koji se gumbi koriste mijenja se u watchOS-u 10. Kontrolni centar otvara se bočnim gumbom. Duplim klikom na digitalnu krunicu korisnici se vraćaju na nedavno korištenu aplikaciju.

Razne watchOS aplikacije također dobivaju novi izgled, s kojim bolje iskorištavaju površinu zaslona.

Aplikacija kompas nakon otvaranja automatski će dodati dvije međutočke, od kojih će jedna prikazati lokaciju na kojoj je telefon posljednji put primio signal, tako da se može vratiti i uspostaviti kontakt kada ponovno bude u opasnosti. Osim toga, podržava novu metodu prikaza nadmorske visine, koja se može vidjeti u 3D.

Isto tako aplikacija karte, biti će puna novih značajki koje pružaju konturne linije, renderiranje terena, nadmorsku visinu, pa čak i staze.
Što se tiče sportskog dijela, prije svega, za bicikle, ovaj put watchOS 10 može se povezati s Bluetooth dodacima senzora za bicikle, tako da se snaga i ritam vožnje bicikla mogu detektirati u satu, a također se mogu prikazati povezani grafikoni. Osim toga, što je još važnije, s novim vrijednostima snage, otkucaja srca i vježbanja može se izračunati funkcionalni prag snage (FTP) poznat svima u biciklističkoj industriji, a povezan je s prethodnim trčanjem, produžujući šest intervala.

Osim toga, po prvi put WatchOS također uvodi mentalno zdravlje u zdravstvenu aplikaciju. Korisnici mogu bilježiti svoje trenutne osjećaje i mentalno stanje te davati prijedloge kroz dugoročne podatke.

Zdravlje vida također je točka na koju je Apple konačno obratio pozornost. Sat sada može brojati vrijeme provedeno vani tijekom dana (kroz senzor svjetla) kako bi procijenio korištenje očiju korisnika, a također je dodao funkciju mjerenja udaljenosti zaslona na uređajima kao što je iPad. Ako je korisnik preblizu zaslona, pojavljuje se obavijest da se obrati pažnja na udaljenost.

Očekuje se da će watchOS10 biti službeno predstavljen ove jeseni, a podržani modeli uključuju:

 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch SE
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch Series 7
 • Apple Watch Series 8
 • Apple Watch Ultra
Više... Vaš Komentar Top
WWDC 2023: MacBook Air

Datum objave 08.06.2023

WWDC 2023: MacBook Air

WWDC 2023 MacBook Air (1)

Apple je na Worldwide Developers Conference lansirao novi 15-inčni MacBook Air debljine samo 11.5 milimetara što ga čini najtanjim prijenosnim računalom na tržištu. Srednji je to model u trenutnoj seriji Appleovih prijenosnih računala.

Izgled Apple MacBook Air 15 je očekivan. Nasljeđuje dizajn 13-inčnog uvelike promijenjenog prošle godine. Koristi 100% reciklirani aluminijski metalni materijal sa zaobljenim rubovima u bojama: srebrnoj, svemirsko sivoj, ponoćno crnoj i zvjezdanog neba. Ima sustav sa šest zvučnika s dva visokotonca i dva niskotonca s potiskivanjem vibracija, te podržava prostornu audio tehnologiju. Na lijevoj i desnoj strani su dva prijenosna priključka Thunderbolt 4 i 3,5 mm ulaz za slušalice. Usvaja standardnu Magic Keyboard tipkovnicu i touchpad velike veličine, te održava Touch ID i magnetski MagSafe 3.

Njegov 15,3-inčni IPS Liquid Retina zaslonon pruža maksimalnu nativnu rezoluciju od 2.560 x 1.664 piksela i usvaja 5 mm uski dizajn okvira, P3 raspon boja te svjetlinu do 500 cd/m² Na vrhu zaslona je 1080p Face Time videokameru s nizom od tri mikrofona.

Novi MacBook Air 15 je opremljen čipovima serije Apple M2, koji su konfigurirani s 8-jezgrenim CPU-om i 10-jezgrenim GPU-om do 24 GB objedinjene memorije i 2 TB SSD-a. U usporedbi s MacBook Airom opremljenim Intel procesorima u pogledu performansi povećanje je oko 12 posto, a donosi i do 18 sati trajanja baterije. Kako bi ovo prijenosno računalo bilo lagano (mase samo 1,24 kilograma) Apple također donosi dizajn bez ventilatora koji je isto kao i trenutni MacBook Air 13. Prema Appleu jedno punjenje baterije dostatno je ua ukupno 18 sati.

Ovaj model podržava funkciju releja iPhonea. Možete kopirati slike u telefonu i zalijepiti ih direktno u računalo, a također možete nastaviti koristiti neuređivane članke ili poruke u telefonu.

Konačno, u ponudi je i 13-inčni MacBook Air opremljen Apple M2 čipom, a službena cijena je od 1099 dolara. Cijena za 15 inčni model je 1299 dolara.

Više... Vaš Komentar Top
TSMC započeo rad na pretprodukciji 2nm probne proizvodnje

Datum objave 06.06.2023

TSMC započeo rad na pretprodukciji 2nm probne proizvodnje

tsmc_2nm

TSMC je nedavno započeo pripreme za 2nm probnu proizvodnju koja bi trebala započeti ovih dana. Ovaj proces od 2nm bit će prvi procesni čvor koji će koristiti tranzistore s vratima oko svih strana (GAA). U usporedbi s N3E, novi čvor obećava povećanje performansi za 10 do 15 posto s identičnim brojem snaga i tranzistora ili smanjenje potrošnje energije za 25 do 30 posto uz održavanje iste frekvencije i složenosti.

TSMC planira uvesti u proizvodni proces najnapredniji sustav umjetne inteligencije nazvanim AutoDMP na kojem je Nvidia radili gotovo četiri godine s partnerima kako bi se postigla ušteda energije, smanjila emisija ugljika u proizvodnji i poboljšala učinkovitost.  Uz to ovaj AI donosi optimizaciju dizajna čipova 30 puta brže od prethodnih metoda/tehnologija. Prvo će uspostaviti malu probnu proizvodnu liniju u Zhukeu, u Baoshanu na Tajvanu. Inženjeri i pomoćni radnici već su poslani u ovu tvornicu za istraživanje i razvoj. Očekuje se da će ove godine biti probno proizvedeno gotovo tisuću čipova.

PROČITAJTE JOŠ

TSMC želi 50 posto subvencije za izgradnju tvornice čipova u EU

NVIDIA, ASML, TSMC i Synopsis udružuju snage za ubrzanje dizajna i proizvodnju čipova

Nakon što se probna proizvodnja pokaže se uspješna, TSMC će je promovirati u Zhuke Baoshan Wafer 20 Factory, u znanstvenom parku Hsinchu, s naknadnim proširenjem na Znanstveni park Taichung, gradeći istraživački i razvojni tim od preko 1.000 zaposlenika, piše Economic Daily News. Tamo će timovi dovršiti probnu proizvodnju rizika 2024. Masovna proizvodnja se očekuje 2025. godine i mogli bi se koristiti prošireni pogoni u Zhukeu i nova tvornica u Taichungu. Veliki proizvođači poput Applea i Nvidije trebali bi biti prvi kupci.

Ako sve bude u redu, TSCM će vjerojatno zadržali konkurentsku prednost u odnosu na rivale poput Intela i Samsunga. Međutim, Samsung, koji je pobijedio TSMC kao prvog proizvođača čipova koji je široko koristio 3nm procese, također je prošle godine objavio da očekuje da će do 2025. godine imati 2nm čipove u masovnoj proizvodnji.

Više... Vaš Komentar Top
Google želi Qualcommovo srce za svoje pametne Pixel satove

Datum objave 06.06.2023

Google želi Qualcommovo srce za svoje pametne Pixel satove

Google želi Qualcommovo srce za svoje pametne Pixel satove_1

Suradnja između Googlea i Samsunga u proizvodima pametnih satova činila se odličnom. Kroz ovu suradnju Samsungova linija proizvoda pametnih satova napustila je svoj sustav Tizen koji je sam razvio i prebacila se na Wear OS 3.x u kombinaciji sa svojim tehnologije povezane na razini softvera.

No zapravo, zbog dugotrajnog monopola Samsunga nad novom verzijom WearOS-a, neizravno je uzrokovao da veliki broj ostalih “Google Watch” partnera nisu mogli ažurirati novu verziju sustava. To je rezultiralo oživljavanju ekologije Wear OS-a, što ne ide u prilog dugoročnom zdravom razvoju cjelokupne ekologije. Da stvar bude gora, u ovoj suradnji, Samsungovi pametni satovi (Galaxy Watch 4 i noviji modeli) dobili su ekskluzivno pravo na najnoviju verziju Googleovog operativnog sustava. Ali je zauzvrat Google dobio Exynos 9110 čipset prethodne generacije. Izravan rezultat toga je da je Pixel Watch inferioran Samsungovim pametnim satovima u pogledu performansi i trajanja baterije.

Očito, Google se prilično zbog toga naljutilo i odlučio uzvratiti udarac. Kontrolu nad Pixel Watchom sljedeće generacije dobiva Qualcommova Snapdragon W5+ Gen1 platforma. U isto vrijeme, opremiti će novi pametni sat s više senzora izvedenih iz tehnologija povezanih s Fitbitom, uključujući senzore kontinuiranog elektrodermalnog signala (cEDA) i senzore temperature kože. Ovaj Googleov plan da napusti Samsung na pametnim satovima sam po sebi daje signal kako će Qualcommova platforma za pametne satove biti bolje optimizirana i prioritetna u novom sustavu Wear OS. Drugim riječima, u budućnosti bismo mogli vidjeti na tržištu nove zanimljive modele drugih proizvođača kao što su , OPPO, Swatch, vivo itd. temeljene na Qualcomm Snapdragon rješenju.

Samsung vjerojatno nije nespreman za ovo moguće iznenadno povećanje pritiska tržišne konkurencije. Zapravo, postoje i glasine da je Samsung pripremio sljedeću generaciju platforme za pametne satove Exynos W980, koja će biti lansirana u seriji Galaxy Watch 6.  Međutim, ako Samsung uspješno nadmaši prethodni model “petice” u pogledu hardverske arhitekture i pokazatelja performansi, a Qualcomm ne odgovori na vrijeme, u tom slučaju igra na tržištu pametnih satova može postati vrlo zanimljiva.

Google želi Qualcomm

PROČITAJTE JOŠ

Honor Watch GS 3 recenzija

Apple Watch 8 recenzija

MeanIT M33 Lady Smart Watch recenzija

Tržišni udio pametnih satova u Q1/2023

Prema najnovijem izvješću o prodaji koje je objavila agencija za istraživanje tržišta Counterpoint Research, ukupne globalne isporuke pametnih satova u prvom kvartalu 2023. pale su za 1,5 postotna boda u usporedbi s prvim kvartalom 2022., a prodaja u svim zemljama i regijama diljem svijeta je neznatno u padu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče ljestvice tržišnog udjela robnih marki, Apple Watch i dalje je vodeći, ali je njegov tržišni udio pao na 26 posto. U usporedbi s tržišnim udjelom od 32 posto u prvom kvartalu prošle godine, pokazuje jasan trend pada.

Counterpoint Research je za Galaxy watch istaknuo da iako su isporuke na sjevernoameričkom tržištu porasle za 15 postotna boda u prvom tromjesečju ove godine, na svim ostalim velikim tržištima u padu. Tržišni udio pao je s 10 posto u prvom tromjesečju prošle godine na 9 posto ove godine. Osim toga, potražnja za pristupačnim pametnim satovima i dalje raste, a Indija je postala svjetsko glavno prodajno mjesto pametnih satova .

Više... Vaš Komentar Top
Android 14 pet godina nakon iPhonea podržava pregled stanja baterije

Datum objave 06.06.2023

Android 14 pet godina nakon iPhonea podržava pregled stanja baterije

Android 14 podržava pregled stanja baterije pet godina iza iPhonea

Apple iPhone dodao je funkciju “Stanje baterije ” još od 11.3 inačice iOS-a iz 2018. Omogućujući korisnicima da provjere cjelokupno stanje baterije u bilo kojem trenutku u usporedbi s onim što je bila nakon kupnje uređaja. To pomaže korisnicima da shvatite je li baterija pri kraju svog životnog ciklusa i potrebno je otići do servis da je zamijene. Konačno i Android 14, dobiva ovu funkciju. Prema objavi programera Mishaala Rahman, Google je dodao 2 javna API-ja koji mogu pružiti detaljan status baterije.

Android 14 podržava pregled stanja baterije pet godina iza iPhonea_1

****  možete vidjeti informacije poput postotka zdravlja, vremena ciklusa punjenja, datuma proizvodnje, strategije punjenja itd.

Pristup takvim podacima je bitan. Ako nešto nije u redu s baterijom, zapravo nemamo nikakvu indikaciju osim grijanja ili njeno pražnjene brzinom sprintera. Do sada smo se kao korisnici Androida za ovakve usluge oslanjali na aplikacije trećih strana. Ali to je dolazilo s rizicima jer nisu sve aplikacije toga tipa pokazale korisne da pomognu. Palac gore što se to sada napokon mijenja.

Više... Vaš Komentar Top
Undabot očekuje rast od 50%

Datum objave 06.06.2023

Undabot očekuje rast od 50%

Undabot management team

Danas je u Zagrebu predstavljeno poslovanje Undabota, jedne od vodećih domaćih tehnoloških kompanija koja ove godine obilježava deset godina uspješnog rada. Prezentirana je i nova mobilna i TV platforma za streaming audio-vizualnog sadržaja i video igara, cliq.de, koju je Undabot izradio za klijenta CLIQ Digital.

Hrvoje Kapetanović, izvršni direktor Undabota, naglasio je rast prihoda od 37% u prošloj godini u odnosu na 2021., te rast prihoda od 92% u prvom kvartalu tekuće godine u odnosu na isto razdoblje lani. Istaknuo je kako Undabot planira zaključiti prvu polovicu 2023. s 2,4 milijuna eura prihoda.

cliq.de_app_black

Udio izvoza u prihodima 2022. godine je iznosio 86%, a u prvom kvartalu 2023. 98%. Većina inozemnih klijenata dolazi iz zemalja sjeverne i zapadne Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

Undabot zapošljava 70 visoko kvalificiranih tehnoloških stručnjaka, od čega su 40% žene. U posljednje tri godine broj zaposlenih je udvostručen.

Gospodin Kapetanović izložio je i planove za budućnost, koji se odnose na proširenje portfolia usluga, daljnje širenje na tržištima SAD-a, sjeverne i zapadne Europe i otvaranje ureda u inozemstvu.

Ana Šeler, Head od Design, predstavila je Undabotove usluge izrade dizajna rješenja i neke od nagrađivanih projekata. Posebno se osvrnula na nedavno lansiranu platformu za streaming audio-vizualnog sadržaja i video igara, cliq.de. Platforma je rađena za njemačko tržište, za klijenta CLIQ Digital, specijaliziranog za online oglašavanje i kreiranje streaming usluga koje se oglašavaju ciljanim korisnicima.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.51]

Datum objave 05.06.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.51]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Odabrali smo za vas…..

MSI postigao rekord brzine čitanja od 14,5 GB/s sa solid-state diskom

MSI postigao rekord brzine čitanja

Radi se o Spatium M570 Pro Frozr+ solid-state disku koji koristi Phison E26 kontrolni čip i opremljen je ekskluzivnim aktivnim hladnjakom. Opremljen je toplinskom cijevi od 6 mm i aktivnim ventilatorom, koji može učinkovito potisnuti visoku temperaturu SSD-a s PCIe Gen 5×4 sučeljem. Prema podacima koje je MSI objavio, maksimalna temperatura tijekom testa performansi bila je samo 44 stupnja Celzijusa.

Ali, ne samo da ima veliki hladnjak, već i aktivni ventilator za hlađenje. Smjer strujanja zraka je odozgo prema dolje, emitira se s lijeve i desne strane hladnjaka, tako da ispušni ventilator na stražnjoj strani kućišta ili strujanje zraka prema gore iz grafičke kartice može odvesti višak topline.

Ovaj SSD postavio je i CrystalMark rekord brzine kontinuiranog čitanja od 14520,75 MB/s. Dva seta SSD-a tvore RAID 0 diskovni niz i postižu brzinu kontinuiranog čitanja 22024.82MB/s i sekvencijalne pisanja čak 23130,97 MB/s. Palac gore!

OpenAI će koristiti novu metodu za treniranje modela za borbu protiv “iluzije” umjetne inteligencije

OpenAI će koristiti novu metodu za treniranje modela

OpenAI je objavio najnoviji istraživački rad koji pokazuje da tvrtka koristi novu metodu za treniranje modela u cilju otkrivanja i ublažavanje pogrešaka logike i borbi protiv “iluzije” umjetne inteligencije. To se odnosi na izmišljanje lažnih informacija, koje se pokazuju kao da su činjenice. Postoji zabrinutost zbog mogućih problema koje te iluzije mogu predstavljati, uključujući etičke, društvene i praktične probleme.

Primjerice, u Googleovom promotivnom videu za Bard u veljači, chatbot je dao neautentične izjave o svemirskom teleskopu Jamesa Webba. Nedavno je ChatGPT citirao “lažne” slučajeve u podnesku pred saveznim sudom u New Yorku, što je dovelo do potencijalnih kazni za uključene odvjetnike u New Yorku.

Nova strategija koju predlaže tvrtka jest nagraditi svaki ispravan korak razmišljanja prilikom uvježbavanja modela umjetne inteligencije, umjesto jednostavnog nagrađivanja točnog konačnog zaključka. Prema istraživačima, ovaj pristup, poznat je kao “nadzor procesa“, a ne “nadzor ishoda“, te može poboljšati izvedbu i točnost umjetne inteligencije.

Karl Cobbe, matematički istraživač na OpenAI-ju, objavio je popratni skup podataka koji sadrži 800.000 ljudskih oznaka za obuku modela spomenutog u istraživačkom radu.

Za NVIDIA čipove TSMC ima dvije nezamjenjive prednosti

Za NVIDIA čipove TSMC ima dvije nezamjenjive prednosti

NVIDIA GPU čipovi serije RTX 30 proizvedeni su Samsungovim 8nm procesom. Ali trenutna serija RTX 40 okrenula se TSMC-ovom 4N procesu (5nm prilagođena verzija) iako je CEO Huang Renxun prošle godine spomenuo da su preskupi. Također je spomenuo da će NVIDIA-ine čipove sljedeće generacije nastaviti proizvoditi TSMC. Ne samo da će kupovati čipove proizvedene u lokalnim tvornicama, već će neke narudžbe također biti predane TSMC-ovoj tvornici u Arizoni, SAD.

Jedan od glavnih razloga je što TSMC ima dvije prednosti koje nijedan drugi proizvođač ne može zamijeniti: jedna je ogroman proizvodni kapacitet, a druga je nevjerojatna agilnost.

Što se tiče proizvoda sljedeće generacije koji je  Jensen Huang  spomenuo, iako nije precizirao o čemu se radi, kao što je ranije otkriveno, to je GPU kodnog imena Blackwell, referirajući se na prvog crnog akademika Američke akademije znanosti . Među njima, Blackwell serija RTX 50 za grafičke e-sport kartice usvojit će dizajn s jednim GPU čipom, a Blackwell za HPC i AI koristit će MCM dizajn s više čipova i dvije jezgre. Šuška se da će serije ovih GPU-a stići na tržište 2024., vjerojatno nastaviti koristiti 5nm proces u dijelu grafičke kartice za igre, a AI i serverske verzije 3nm proces.

Microsoft i AI start-up CoreWeave postigli sporazum o ulaganju

Microsoft i AI start-up CoreWeave postigli  sporazum o ulaganju

Microsoft je postigao sporazum o suradnji s CoreWeaveom, startupom za umjetnu inteligenciju s ciljem promicanja računalnih performansi umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

U ovoj suradnji, osim što Microsoft osigurava milijarde dolara i resurse platforme Azure za uslugu oblaka, također očekuje izgraditi računalnu infrastrukturu umjetne inteligencije putem svoje platforme. Osnovan 2017., CoreWeave se u početku usredotočio na rudarenje Ethereuma, a kasnije se transformirao za promicanje aplikacija kao što su umjetna inteligencija, strojno učenje i računalni vid, te uspostavio velike GPU virtualizacijske usluge u oblaku, omogućujući većem broju tvrtki pristup GPU-ima putem interneta. CoreWeave pruža GPU virtualizacijsku računalnu snagu, uključujući NVIDIA A100 GPU ili manji A40 GPU.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.50]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.49]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.48]

Vivo obećava ažuriranja na Android 14 za nekoliko mobitela

Vivo obećava ažuriranja na Android 14 za nekoliko mobitela

Android 14 se još uvijek testira i dovršava, a stabilna verzija bit će objavljena u rujnu ili listopadu. Međutim nekoliko proizvođača pametnih telefona već je najavilo izravno uključivanje u beta testiranje što znači i brzu nadogradnju mobilnih telefon kna najnoviju inačicu sustava malog zelenog robota.

Među njima je vivo, koji će među prvima u listopadu/ prosincu nadograditi X90 Pro. Možemo dodati i iQOO 11, jer je ovaj proizvođač podbrend Viva. Ali, vlasnici vivo Y22s, Y35, Y55, V23, X60 Pro, X80 Lite i X80 Pro mogu očekivati ​​najnoviji sustav.

Na prvi pogled ne čini se da je nadogradnja nešto posebno od konkurentskih tvrtki među kojima dominira Samsung, međutim lijepo je znati da se vivo trudi kako bi korisnici što brže okusili najnoviji Android sustav.

Debi Snapdragona 8 Gen3 krajem listopada

Debi Snapdragona 8 Gen3 krajem listopada

Qualcomm održava Snapdragon Summit od kraja studenog do početka prosinca kao godišnju najavu svojih proizvoda. Ove godine je u odnosu na prošlu pomaknut gotovo tri tjedna unaprijed – između 24. i 26. listopada 2023.

Kao fokus Snapdragon Summita 2023., u Mauiju na Havajima, očekuje se da će Qualcomm najaviti vodeću platformu mobilnih telefona Snapdragon 8 Gen 3. Temelji se na TSMC N4P procesu. CPU usvaja novi dizajn arhitekture 1+5+2, uključujući 1 x 4 super jezgru, 5 x A720 velikih jezgri i 2x A520 male jezgre. X4 je Armova jezgra s najvišim performansama do sada, s većom L2 predmemorijom na 2MB u usporedbi s prošlogodišnjim Cortex X3 s 1MB. I ne samo to, u usporedbi s Cortex X3, Arm Cortex X4 u osnovi redizajnira cjelokupni sustav prikupljanja i isporuke instrukcija kako bi osigurala još bolja učinkovitost, a čip može rasporediti i obraditi više instrukcija u jednom taktu.

Dakle, razlika između između trenutne mobilne platforme I nadolazećeg tome što će novi čip imati jednu jezgru manje učinkovitosti i jednu dodatnu jezgru viših performansi. Osim toga, GPU je nadograđen na Adreno 750.

Objavljeno je da prve serija mobitela opremljenih Qualcomm Snapdragonom 8 Gen3 uključuje Mi 14, vivo X100, iQOO 12, s Redmi K70, OnePlus 12, Realme GT5 i tako dalje. Uz Snapdragon 8 Gen 3, Qualcomm bi također mogao predstaviti računalnu platformu Snapdragon PC koristeći Oryon CPU.

Više... Vaš Komentar Top
Nova era Google oglašavanja koju pokreće AI

Datum objave 05.06.2023

Nova era Google oglašavanja koju pokreće AI

Nova era Google oglašavanja koju pokreće AI

Nakon što je prvi put održan Google Marketing Live 2013. godine, industrija oglašavanja bila je suočena s velikim promjenama i morala se prebaciti na mobilne uređaje. Deset godina kasnije, na konferenciji Google Marketing Live (GML), objavljuje da s napretkom u generativnoj umjetnoj inteligenciji, ona počinje igrati ključnu ulogu u marketingu i postaje najbolji marketinški alat koji pomaže u donošenju odluka, rješavanju problema i poboljšanju kreativnosti .

To je razlog što sada dodaju novu značajku, konverzacijsko iskustvo na prirodnom jeziku unutar Google Adsa. Ova značajka kombinira Google AI tehnologiju i profesionalno znanje za brzu izradu reklamnih kampanja i pojednostavljenje rada pretraživačkog oglašavanja. Potrebno je samo odabrati odredišnu stranicu koja se želi koristiti, dodati je u alat, a Google AI će sažeti stranicu, generirati relevantne i učinkovite ključne riječi, naslove oglasa, opise, slike i druge materijalne resurse.

Na primjer, ako korisnik traži “njegu suhe i osjetljive kože“, AI će upotrijebiti sadržaj odredišne stranice i postojeće oglase za generiranje novog naslova oglasa koji bolje odgovara upitu, što povećava relevantnost oglasa uz zadržavanje vrijednosti robne marke. Osim toga, Google će čak ponuditi potpuno nove slike generirane samo za određenu robnu marku kako bi se istaknule među oglasnim prostorima i formatima.

U biti ova nova značajka je nadogradnja dugogodišnje AI potpore koja je bila bio temelj Google Adsa. Pružala je oglašivačima da poboljšaju učinkovitost i ROI iza scene, a također je odigrala temeljnu ulogu u mnogim proizvodima koje je Google napravio u proteklom desetljeću.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

3D printeri

Objavljeno prije 9 minuta

P: Motorola Edge 40

Objavljeno prije 21 minuta

Intel "Alder/Raptor Lake" LGA-1700 Info Thread

Objavljeno prije 25 minuta

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Objavljeno prije 42 minute

STAN: kupovina, krediti, APN...

Novosti

Ulovite svoju must-have Office 2021 Pro licencu za samo 28,75 €. Vremenski ograničena ponuda!

S 30% udjela uredskog korištenja diljem svijeta u cjelokupnoj industriji, Microsoft Office jedan je od vodećih uredskih paketa u svijetu i uvelike najpoznatiji plaćeni proizvod. Međutim, mnogim vlasnicima malih tvrtki teško je opravdati tro... Pročitaj više

Oživljava li HMD Global legendarnu Lumia seriju?

Dostupne informacije ukazuju da HMD Global planira značajno proširiti svoj portfolio pametnih telefona u sljedećim mjesecima. Očekuje se da će tvrtka u vlasništvu brenda Nokia, uskoro lansirati nekoliko novih Android pametnih telefona, među... Pročitaj više

Koje loše navike najviše utječu na trajanje baterija telefona?

Mobilni su nam telefoni danas postali nezaobilazni, ali neke navike korištenja ih mogu brzo učiniti neupotrebljivim. Evo nekoliko najčešćih loših navika koje skraćuju vijek trajanja baterije i telefona u cjelini. Punjenje USB-om iz računala... Pročitaj više

MMD E1 linija

Linija proizvoda Philips monitora E1 serije se u srpnju širi dodavanjem četiri nova modela u svoju svestranu ponudu namijenjenu dinamičnim profesionalcima današnjice. Nizom inovacija koje poboljšavaju produktivnost, ovi elegantno dizajniran... Pročitaj više

iPhone 16 Pro Max: šuška se o Sony foto senzoru IMX903

Prema najnovijim glasinama, iPhone 16 Pro Max će debitirati s novim Sonyjevim foto senzorom IMX903, koji nudi značajne prednosti u odnosu na trenutne Android vodeće modele u istoj klasi. IMX903: Poboljšana arhitektura za superiorne performa... Pročitaj više

Sve novosti