Apple, Microsoft i Google – najnovije izvješće o zaradama

Datum objave 29.07.2021 - Sanja Ledinek

Apple, Microsoft i Google – najnovije izvješće o zaradama

Apple, Microsoft i Google - najnovije izvješće o zaradama

Apple, Microsoft i Google  najnovije izvješće o zaradama

Apple, Microsoft i Google su objavili svoja najnovija kvartalna financijska izvješća (travanj-lipanj). Tko je od njih najprofitabilniji i ima najveći rast? Ovaj članak donosi sve detalje.

Prodaja Apple iPhone 12 eksplodirala

Apple postaje najveći kupac Google Clouda

Drugo tromjesečje svake godine za Apple je obično izvan sezone, ali ova je godina drugačija s dobrim performansama iPhonea 12 i porastom potražnje. Prihod u posljednjem kvartalu povećao se 36 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najviši u jednom kvartalu u povijesti. Dostigao je 81,434 milijarde dolara. Izvještaj kaže da je prodaja proizvoda tvrtki donijela 63,948 milijardi dolara, a usluga 17,486 milijardi dolara.

Najbolje se prodaje iPhone, koji ima godišnju stopu rasta od gotovo 50 postotna boda (prodani su za 39,570 milijardi dolara). Nasuprot tome, prihod od iPada povećan je za 12 postotna boda, a Mac 16 postotna boda.

Brzi test – Apple iPhone 12 Pro

Operativni prihod za kvartal iznosio je 24,126 milijardi dolara. Prije godinu dana bio je 13,091 milijardi dolara. Neto prihod godine povećan je sa 11,253 USD na 21,744 milijardi USD. Izvršni direktor Applea Tim Cook otvoreno je izjavio na konferenciji o zaradi da je ovo prvi put da Q3 (fiskalna godina) ima tako jake performanse.   Uz sve navedeno,  broj kupaca koji plaćaju pretplate putem Appleove platforme premašio je 700 milijuna, što je više od četiri puta više korisnika nego prije četiri godine.  Više od polovice kupaca Apple Watcha, Maca i iPada u proteklom kvartalu su novi kupac. Problemi s opskrbom proizvodnje u tekućem su tromjesečju bili veći nego u prethodnom tromjesečju, posebno na iPadu i Macu. Nedostatak čipsa i dalje postoji, ali će više utjecati na stariju liniju proizvoda.

Microsoft je porastao u svim poslovnim segmentima, pokazujući rast od 21%

microsoft

Microsoft je objavio izvješće za sljedeće tromjesečje. Kao i mnogim drugim tvrtkama, financijska godina se ne podudara s kalendarskom. Točnije, četvrti kvartal fiskalne godine 2021. završio 30. lipnja. Budući da je ovo posljednje tromjesečje fiskalne godine, izvješće uključuje i podatke za cijelu godinu. Microsoftov prihod u posljednjem tromjesečju iznosio je 46,2 milijarde američkih dolara, što je godišnji rast od 21 postotni bod. Operativni prihod u godini povećao se za 42 postotna boda  na 19,1 milijardu dolara. Neto dobit porasla je 49 postotna boda na 16,5 milijardi dolara.

Kao što znamo, posljednjih godina Microsoftov fokus na oblaku znatno se odražava u financijskim izvješćima. Primjerice, oblak ima najveći udio u prihodu, dosegnuvši 17,4 milijarde dolara što je rast od 30 postotna boda od čega su samo usluge Azure porasle za 51 postotni bod. Slijedi sektor produktivnosti i komercijalni sektor. Prihod je dosegao 14,7 milijardi američkih dolara, što je porast od 25 postotna boda. Poslovne usluge porasle su za 20 postotna boda, a osobne pretplate 18 postotna boda. Microsoft je također rekao da su pretplatnici na Microsoft 365 premašili 51,9 milijuna. Uz to povećan je prihod od LinkedIna za 46 postotna boda s rastom marketinških rješenja od 97 postotna boda.

Microsoft lansira Windows 365 Cloud PC. Slučajno otkrivene i cijene!

Suprotno tome, Microsoft se susreo s nekim izazovima na Windows računalima. Prihodi od Surface računala pali su 20 postotnih bodova, a Windows sustava također su opali 3 postotna boda. Prema službenoj izjavi, to je uglavnom bilo zbog globalne nestašice čipova i usporavanja potrošnje računala za računala .

 Googleova pretraga i YouTube imaju dobru izvedbu

Google_2020_free

U najnovijem financijskom izvješću Googleove matične tvrtke Alphabet istaknuto je da je prihod u jednom tromjesečju prvi put premašio granicu od 60 milijardi dolara, što je godišnji rast od 62 postotna boda na 61,8 milijardi dolara. Od toga je 50,44 milijardi dolara “prihod od oglašavanja”, što je povećanje od 69 postotna boda u odnosu na isto razdoblju prošle godine.

Sigurnost: 9 aplikacija koje bi odmah trebali izbrisati ako ste ih preuzeli iz Google Play trgovine

Prema riječima glavne financijske direktorice Alphabeta Ruth Porat, Googleova tražilica zapanjuje 35,8 milijardi američkih dolara. Povećanje internetskih aktivnosti potrošača dovelo je do povećanja troškova oglašavanja u industriji.
Osim toga, YouTube je također pokazao eksplozivan rast, s prihodom od 7 milijardi američkih dolara, ne samo 1 milijardu više u odnosu na prethodno tromjesečje, pa čak i gotovo dvostruko više od 3,8 milijardi američkih dolara u istom razdoblju prošle godine.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai otkrio je da je YouTube trenutno usluga s najbržim rastom, s više od 120 milijuna gledatelja u jednom mjesecu u Sjedinjenim Državama. Tu je i dodatna usluga kratkih videozapisa “Shorts”, čiji dnevni pregledi dosežu 15 milijardi, što je znatno više od ožujka., no nedovoljno kako bi se više približili TikToku.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
AGON zakrivljeni monitori – AG493UCX2 i AG493QCX 49”

Datum objave 29.07.2021

AGON zakrivljeni monitori - AG493UCX2 i AG493QCX 49”

AG493UCX2

AOC ponovno pokreće svoj portfelj igara, od monitora do slušalica, mehaničkih tipkovnica, miševa, podloga za miša i još mnogo toga za igrače svih razina, pod novim kišobranom AGON. Nedavno najavljeno, prva kategorija AOC gaming definira potrebe digitalnih avanturista. Sada kategorija AGON monitora i perifernih uređaja stvara sustav proizvoda koji su međusobno kompatibilni za potpuno uranjanje i stilsko ozračje igara i koji mogu zadovoljiti zahtjevne, kompetitivne igrače.

AOC predstavlja dva nova AGON heroja: zakrivljeni superširoka 49 inčni (124,5 cm) AG493UCX2 s brzinom osvježavanja od 165 Hz, kao i 49 inčni AG493QCX s brzinom osvježavanja od 144 Hz. S omjerom slike 32:9, AG493UCX2 virtualno kombinira dva 27-inčna QHD zaslona u jednom panelu s DQHD (5.120 x 1.440) razlučivosti, a AG493QCX čini isto za dva 27-inčna Full HD zaslona s razlučivošću DFHD (3.840×1.080). Oba monitora koriste VA panele za duboke crne tonove, bogate boje i visoki omjer kontrasta za zapanjujuće slike, podržane njihovom VESA Certified DisplayHDR 400 značajkom.

49-inčni AGON AG493UCX2 opremljen je superširokim 32:9 VA panelom i dizajnom bez okvira, koji svojom futurističkom linijom izgleda kao da je nastao u svemirskom brodu. Zakrivljenost od 1800R nježno se savija pred korisnikom i ispunjava mu periferni vid, poput VR-a postavljenog na stolu, bez ikakvih prepreka u sredini zaslona. AG493UCX2 je brz i jednako reagira kao i njegovi uži prethodnici, zahvaljujući brzini osvježavanja od 165 Hz i vremenu odziva MPRT od 1 ms (4 ms GtG).

Sa sličnim VA panelom 49 inčni, AG403QCX rezolucije 3840 x 1080 radi brzinom osvježavanja do 144 Hz za brze vizualne slike, s vremenom odziva od 4 ms GtG i 1 ms MPRT, što osigurava gaming iskustvo s minimalno zastajkivanja. Oba monitora također nude način Picture-by-Picture za istovremeno povezivanje radnog prijenosnog računala i radne površine (na svoja 2x HDMI 2.0 ili 2x DisplayPort 1.2 ulaza) i prikazivanje oba sadržaja jedan pored drugog. Iako AG493UCX2 također nudi USB-C ulaz, oba imaju ugrađeni 3-portni USB utor s kojim omogućuju lako povezivanje perifernih uređaja.

Prvi modeli nove AGON serije, 49” AG493UCX2 i AG493QCX, biti će dostupni od rujna, 2021. godine po maloprodajnoj cijeni od 9069 kn i 7179 kn.

Više... Vaš Komentar Top
LG Tone Free FP su bežične slušalice za uklanjanje buke  s modom za šaptanje

Datum objave 28.07.2021

LG Tone Free FP su bežične slušalice za uklanjanje buke s modom za šaptanje

LG FP bežične slušalice (1)

LG je predstavio Tone Free FP seriju bežičnih slušalica. Uključuje tri modela: FP5, FP8 i FP9.

Svi LG Tone Free FP modeli opremljeni su aktivnim sustavom za uklanjanje buke, tri mikrofona za svaku slušalicu i vodonepropusnim standardom IPX4. Uz to, kraći su za 4,4 mm od prethodnika, što ih čini udobnijim za nošenje.

Slušalice također imaju način rada šaptanjem. Kad se aktivira, desna slušalica može se ukloniti iz uha i koristiti kao mikrofon, primjerice tijekom razgovora putem telefona. LG vjeruje da je na ovaj način moguće povećati razinu privatnosti u situacijama kada je potrebno tiše razgovarati sa sugovornikom.

LG FP bežične slušalice (4)

Prema LG-u, nova postava ima Bluetooth 5.2 i Meridian Audio za virtualni surround zvuk. Proizvođač također kaže da su upravljački programi poboljšani u odnosu na prethodnu generaciju što rezultira snažnijim bas zvukom.

Unatoč sličnim karakteristikama, svaki model ima svoje prepoznatljive značajke. FP9 ima sposobnost upotrebe kućišta kao bluetooth adaptera spajanjem 3,5 mm audio kabelom na uređaj koji nema Bluetooth, dok futrola FP8, podržava bežično punjenje.
Uz to, modeli FP8 i FP9 sadrže tehnologiju UV dezinfekcije, za koju tvrtka kaže da može ubiti do 99,9% bakterija koje bi se mogle nastaniti na mrežici zvučnika u samo 5 minuta. Također, ova dva modela mogu raditi bez punjenja do 10 sati, a s kućištem za punjenje i do 24 sata.

LG FP bežične slušalice (2)

LG – nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

LG Free FP5 imaju preporučenu maloprodajnu cijenu od 129 eura, FP8 koštaju 179 eura, a FP9 s 199 eura.  LG Tone  Free FP9 i Tone Free FP8 bit će ponuđeni u bojama ugljena crne, izmaglice zlatne i biserno bijele boje. LG Tone Free FP5 bit će u ponudi u crno-bijelom i biserno bijeloj boji.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Motorola Edge 20 5G – najnovije informacije nekoliko dana prije lansiranja

Datum objave 28.07.2021

Motorola Edge 20 5G – najnovije informacije nekoliko dana prije lansiranja

Motorola Edge 20 5G_1

Motorola, koja je u vlasništvu Lenova, 5. kolovoza, lansira tri modela mobitele serije Edge 20. Događaj će se održati u Kini.

Motorola nova serija uključuje tri mobilna telefona. To su Motorola Edge 20, Motorola Edge 20 Lite i Motorola Edge 20 Pro. Kao što to obično biva, curenje informacija omogućilo je da unaprijed znamo dobar dio specifikacija.

Motorole Edge 20 Pro 5G opremljena je 6,67-inčnim zaslonom s tankim okvirima, rezolucije 2.400 x 1.080 piksela i brzinu osvježavanja od 120 Hz. Za razliku od originalnog Edge modela, zaslon Edge 20 serije nema zakrivljene rubove s obje strane. Motorola je odabrala ravan zaslon, vjerojatno da bi smanjila troškove. Skener otiska prsta integriran je ispod zaslona.

Osim remonta prednjeg dijela, Motorola je napravila i neke važne promjene u dizajnu stražnjeg dijela. Točnije, proširuje izbočine kamere i usvaja ujednačeniji dizajn, s odgovarajućim lećama za svaki senzor kamera. Što se tiče specifikacija, Motorole Edge 20 Pro bit će opremljena glavnom od 108 MP, telefoto od 8 MP s 5x optičkim zumom i ultraširokokutnom od 16 MP s makro načinom rada.

Motorola Edge 20 5G_2

Rendere Edge 20 Pro objavio je na Internetu provjereni Evan Blass.

S druge strane, Motorole Edge 20 ima degradirane postavke kamere. U biti glavna kamera ostala je nepromijenjena, ali ultraširokokutna je 8 MP, i telefoto kameru zamjenjuje senzor dubine od 2 MP.

Hardverska osnova je Qualcomm Snapdragon 778G mobilna platforma sa 6 / 128 GB i 8 / 256 GB memorije, dok Pro model pogoni Snapdragon 870 SoC. Edge 20 Lite, ispod haube ima MediaTek 720 SoC s 6 GB / 8 GB RAM-a i 128 GB interne flash memorije. Kapacitet baterija je 4000 mAh, odnosno 4230 mAh i 5000 mAh.

Motorola Edge 20 5G_3

Ostale značajne značajke dizajna Motorola Edge 20 serije

U pogledu dizajna, kućište ima aluminijski okvir. Na dnu su USB-C priključak i zvučnik te ladicu za SIM karticu, dok je s desne strane mjesto tipke za glasnoću. Za one koje zanimaju točne dimenzije , one su za standardni model 169,1 x 75,5 x 8,9 mm, a za pro ne bi trebale biti znatnije, iako su veće od originalne Motorole Edge (161,6 x 71,1 x 9,3 mm), pa čak i od Galaxy S21 Ultra (165,1 x 75,6 x 8,9 mm).

Motorola Moto G50 je osnovni i jeftini pametni telefon

Predstavljen pametni telefon Motorola G100 s PC načinom rada

Motorola Edge 20 5G modeli bit će isporučeni s Androidom 11, a nadogradnja za Android 12 trebala bi biti pokrenuta negdje sljedeće godine. Imajte na umu da Motorola nema najbolje rezultate u softverskoj podršci, pa nemojte očekivati previše. Šuška se da su europske cijene od oko 400 eura.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljen HMD prvi robusni pametni telefon Nokia XR20 5G

Datum objave 28.07.2021

Objavljen HMD prvi robusni pametni telefon Nokia XR20 5G

Nokia XR20_1

HMD je objavio svoj prvi robusni pametni telefon Nokia XR20. Najveća značajka je kućište vodootporno s IP68 certifikatom. Uz to može izdržati pad s visine 1,8 metara i podnijeti temperature od 55 stupnjeva do -22 stupnja.

Nokia XR20 5G koristi 6,67-inčni IPS LCD zaslon rezolucije 1.080 x 2.400 piksela, s osvjetljenjem do 550 cd/m². Zaštićen je Corning Gorilla Glass Victus staklom. Prema Nokiji, zaslonom se može upravljati mokrim rukama i rukavicama.
Glavna kamera je 48 MP. Prati ju ultra širokokutna od 13 MP.  Selfi kamera je 8 MP.

Nokia XR20_2

Nokia X20 recenzija

Nokia 5.4 recenzija

Hardverska osnova je Snapdragon 480 u kombinaciji 6 GB RAM-a i 128 GB interne flash memorije koja se može proširiti microSDXC karticom.  Mobitel ima bateriju od 4630 mAh s podrškom brzog punjenja snage 18 W ili bežičnog od 15 W. Nažalost, niti jedan od punjača nije uključen u prodajnom paketu.

Nokia XR20_3

Uređaj će primati četiri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja, tri godine nadogradnje Android OS-a. Ima produženo trogodišnje jamstvo i godinu dana besplatne zamjene ekrana.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Predstavljen Oppo Watch 2 sa Snapdragon 4100 čipom

Datum objave 28.07.2021

Predstavljen Oppo Watch 2 sa Snapdragon 4100 čipom

Oppo watch 2 (1)

Kineska tvrtka Oppo  je proširila svoju liniju pametnih satova lansiranjem Watch 2 modela u dvije veličine: 42 i 46 mm.

Oppo Watch 2 nasljeđuje dizajn prethodnika, nadahnutog serijom pametnih satova Apple Watch. Kućište može izdržati pritisak vode do 5 ATM i ima dvije fizičke tipke na desnoj strani.  Manja verzija Oppo Watch 2 opremljena je 1,75-inčnim zaslonom rezolucije 372 × 430 piksela, dok veća 1,91-inčni rezolucije 402 × 476 piksela. U oba slučaja primjenjuje se AMOLED matrica.

Oppo watch 2 (2)

Uređaje pogoni Qualcomm Snapdragon 4100 čip i posebni pomoćni Apollo 4s koprocesor koji je razvio Ambiq. Set senzora uključuje troosni akcelerometar, žiroskop, geomagnetski senzor, barometar, senzor otkucaja srca, jedinicu za procjenu razine kisika u krvi i svjetlosni senzor. Uz to postoji NFC kontroler, GPS / GLONASS modul i Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 5.0 LE, dok  eSIM donosi mogućnost povezivanja na 4G / LTE mreže i funkcije telefonije.

Instalirane su dvije softverske platforme – ColorOS Watch 2.0 koja se temelji na Androidu i RTOS. U pogledu funkcija praćenja zdravlja i kondicije, novi se proizvodi mogu pohvaliti s preko 100 sportskih načina rada.

Oppo watch 2 (3)

Oppo – sigurnost je neizbježan preduvjet za brzo punjenje baterija mobitela

OnePlus i Oppo službeno su se spojili

Proizvođač obećava rad s jednim punjenjem baterije 2,5 dana u normalnom načinu rada i do 10 dana u načinu uštede energije, odnosno 4 i 16 dana. Ova izvrsna autonomija može se zahvaliti tehnologiji Ultra Dynamic Dual Engine (UDDE), za koju OPPO tvrdi da značajno produžuje vijek trajanja baterije. Naravno, podržano je brzo punjenje baterije VOOC Flash Charge.

Oppo watch 2 (4)

OPPO Watch 2 već se prodaje u Kini, počevši od oko 200 USD za model od 42 mm bez eSIM-a. Opcija eSIM košta otprilike 307 USD.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
AOC GAMING G3 serija monitora sa 165 Hz i 1000R zakrivljenosti

Datum objave 28.07.2021

AOC GAMING G3 serija monitora sa 165 Hz i 1000R zakrivljenosti

AOCG_G3_Serija

AOC je napravio rebranding cijelog gaming segmenta u AGON by AOC. AGON by AOC će pokriti sve proizvode koji su povezani s gamingom u AOC-ovom portfelju, što obuhvaća sve od gaming monitora, preko headsetova, mehaničkih tipkovnica do miševa i podložaka za miševe, uz još mnoštvo toga za gamere svih kategorija.

Prvi modeli će izaći pod novim imenom G3 serije kao dio nove AOC GAMING kategorije. Pet novih G3 monitora variraju od 27 inča (68.6 cm) preko 32 inča (80 cm) do čak 34 inča (86.4 cm) dijagonale, dok je svaki model obogaćen zakrivljenošću od 1000R, 165 Hz brzinom osvježavanja, kao i elegantnim trostranim okvirom bez rubova. Zakrivljena G3 serija nadopuniti će i poboljšati (s većom brzinom osvježavanja), ali ne i zamijeniti nagrađivanu G2 seriju.

S rebrandingom našeg gaming portfelja pod nazivom ‘AGON by AOC’, podići ćemo svoj sveobuhvatan gaming portfelj na koherentnu i pojednostavljenu razinu. Za casual gamere, pa sve do onih hardcore kompetitivnih i e-sportaša, vizualiziramo vrhunski fantasy svijet gdje svi gameri mogu biti zajedno i impresionirati svojim zavidnim sposobnostima koje dolaze do izražaja s proizvodima koji im najbolje odgovaraju.“ kaže Stefan Sommer, globalni voditelj marketinga u AOC-u.

G3 serija koristi čvršću zakrivljenost 1000R u svim modelima, okružujući korisnika sa svih strana, u usporedbi s suptilnijom zakrivljenosti 1500R u AOC-ovoj G2 seriji. Za igre koje se igraju iz perspektive prvog lica, kao što su naslovi Action/FPS za jednog igrača, RPG-ovi, trkaći i simulacijski naslovi, ova agresivna zakrivljenost pretvara monitor u više od pukog prozora u virtualni svijet. Igre na zaslonima zakrivljenosti 1000R, koji u potpunosti obavijaju periferni vid, slične su doživljaju VR-a za stolom, ali bez negativnih aspekata potpunog “odvajanja” od stvarnog svijeta.

AOC_CU34G3

Svi modeli G3 serije opremljeni su VA panelima, nudeći brzinu osvježavanja od 165 Hz, izjednačavajući se sa uobičajenim standardom od 144 Hz za igraće monitore. Štoviše, postavka smanjenja zamućenja u pokretu smanjuje vrijeme odziva piksela na samo 1 ms (MPRT), tako da će igrači iskusiti brzu vizualnu povratnu informaciju bez ometajućih artefakata. Monitori su opremljeni podrškom za Adaptive-Sync, nudeći igračima glatku sliku bez zastajkivanja, svi modeli imaju vrlo malo ulaznog kašnjenja, tako da se radnje korisnika mogu vidjeti na zaslonu gotovo trenutno, bez primjetnog kašnjenja obrade.

AOC CU34G3S, koji je posebno pogodan za simulacijske igre i utrke, koristi 34-inčni VA panel s omjerom 21:9. Oštrina ultraširoke WQHD (3440×1440) razlučivosti u kombinaciji sa zakrivljenošću 1000R ispunjava periferni vid korisnika i stvara obuzimajuće iskustvo. AOC CQ32G3SU od 31,5 inča i 27 inča CQ27G3SU opremljeni su panelom s QHD (2560 x 1440) rezolucijom koji nudi veliku jasnoću i oštrinu slike, uz češći omjer slike 16:9. Ostali monitori iz serije G3 su 31,5 inča C32G3AE i 27 inča C27G3U, oba koji nude Full HD (1920 x 1080) rezoluciju. Ovisno o preferencijama igara i opremi korisnika, igranje u Full HD rezoluciji moglo bi biti logičan, optimalan izbor.

Prvi modeli G3 serije, AOC CU34G3S, CQ32G3SU, C32G3AE, već su dostupni po maloprodajnoj cijeni od 5139 kn, odnosno 3399 kn, odnosno 2639 kn; dok će ostali modeli – CQ27G3SU, C27G3U – biti dostupni od rujna 2021. po maloprodajnoj cijeni od 3019 kn i 2489 kn.

Više... Vaš Komentar Top
Čip od plastike? ARM želi zamijeniti silicijske čipove za plastične

Datum objave 27.07.2021

Čip od plastike? ARM želi zamijeniti silicijske čipove za plastične

ARM želi zamijeniti silicijske čipove za plastične_1

ARM je predstavio svoj najnoviji PlasticARM čip koji je izrađen od plastike i fleksibilan, tj. savtljiv.

Dok razmišljate o fleksibilnim elektroničkim uređajima, vjerojatno obično pomislite na sklopive pametne telefone kao što je Samsung Galaxy Fold. Ali što ako morate staviti čip na foliju za pakiranje hrane, medicinski flaster, čak i bočicu parfema? Čipovi na bazi silicija koje danas koristimo vrlo su krhki i ne mogu se saviti ili razvući kako zahtijevaju ovi predmeti.

To je problem koji tvrtka ARM nastoji riješiti novim čipom PlasticARM. Kao što samo ime govori, plastika zamjenjuje silicij i čip se može koristiti s podlogom od folije, plastike ili običnog papira. Ništa manje bitno, razvoj je jeftiniji, dok je spektar mogućih scenarija za mnogo širi nego za silicijski analog.

Novi ARM prototip proizveden je u jesen prošle godine ( 27. listopada 2020), a  proizvodni sustav PragmatIC FlexLogIC odigrao je značajnu ulogu u uspjehu.  Njegove karakteristike  su sljedeće:

 • 32-bitni sustav na čipu ARM Cortex-M0;
 • ARMv6-M arhitektura;
 • radna frekvencija od 20 kHz tijekom ispitivanja (podrška do 29 kHz na 3 V ili 40 kHz na 4,5 V);
 • 128 bajtova RAM-a;
 • 456 bajtova interne memorije;
 • 0,8 mikrona tehnološki postupak
 • potrošnja energije oko 20 mW. 

Koncept izgleda ovako:

ARM želi zamijeniti silicijske čipove za plastične_2

Velika Britanija pokreće istragu o kupnji ARM-a

Arm izdaje novi set uputa Armv9

Kreatori napominju da je dizajn novog čipa dvanaest puta složeniji od prethodnih analoga.  PlasticArm koristi metalno-oksidne tankoslojne tranzistore (TFT) nasložene na fleksibilnu podlogu. To je ono što čipu daje željena elastična svojstva. Zapravo, tehnologija u cjelini nije nova – koristi se za stvaranje LCD-a i fleksibilnih solarnih panela.

U ovom trenutku, sustav na čipu može obavljati samo prilično jednostavne funkcije, ali tek je početak i pokazuje budućnost u kojoj će primjerice zavoj s fleksibilnim mikroprocesorom omogućiti liječnicima daljinski nadzor pacijenata i sl.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Edge u najnovijoj verziji ponovno ojačava sigurnost

Datum objave 27.07.2021

Microsoft Edge u najnovijoj verziji ponovno ojačava sigurnost

Microsoft Edge 92_1

Microsoft je objavio verziju web preglednika Edge 92 temeljenog na Chromiumu. Blokira automatske reprodukcije medija, donosi brzu prijavu u Outlook za slanje i primanje e-pošte jednim klikom i poboljšava  funkciju upravljanja lozinkama kako bi korisnici  utvrditi jesu li njihove lozinke dovoljno jake.

Microsoft Edge 92_2

Prema Microsoftu, ostale značajke Edge 92 web preglednika uključuju pretraživanje prirodnog jezika za povijest preglednika na adresnoj traci, a MHTML datoteke otvaraju se prema zadanim postavkama u načinu Internet Explorera. Tu su i sinkronizacija podataka o plaćanju na različitim uređajima, mogućnost upravljanja proširenjima s alatne trake, navigacija s HTTP-a na HTTPS na domenama koje podržavaju HTTPS.

Microsoft Edge 92_3

Edge 92 također uključuje mogućnost automatskog slanja snimki s web zaslona u zbirke, što je korisno onima koji istražuju informacije za projekt u školi ili na poslu. Osim toga, stranica Nova kartica sada uključuje mogućnost ocjenjivanja članaka vijesti s emojima.

Microsoft Edge uvodi automatsku HTTPS funkciju prebacivanja

Microsoft ubrzava razvojne cikluse Edgea kako bi se podudarao s Chrome

Microsoft Edge 92_4

Što trebate učiniti kako bi koristili nove funkcionalnosti u Microsoft Edge 92?

Instalirajte Outlook dodatak za proširenje

Kliknite ikonu “…” u gornjem desnom dijelu preglednika Edge za otvaranje izbornika funkcija. Potom kliknite opciju “Proširenja” da biste instalirali Microsoft Outlook u web preglednik, prijavite se svojim Microsoft računom za slanje i primanje e-pošte i ponovno pokrenite preglednik.

Aktivirajte poboljšani upravitelj lozinki

Kliknite ikonu “…” u gornjem desnom dijelu preglednika Edge da biste otvorili izbornik funkcija. Kliknite da biste vidjeli opciju “Postavke“ i potom na stavku “Osobna datoteka” s lijeve strane. Sada bi vam se trebao na desnoj polovici stranice prozora pokazati dodatni gumb “Prikaži stanje” u bloku “Spremljene lozinke”. Aktivirajte ga.

Nakon aktivacije, vidjet ćete u dijelu podataka o lozinkama dodatnu ikonu koja prikazuje crni okvir koji označava različite razine sigurnosti. Potom  kada pomaknete miš na položaj ikone, automatski će se prikazati odgovarajući opis statusa lozinke. Primjerice, tri crna kvadrata znače da lozinka nema poznate slabosti. Ako se pojavi crvena okrugla ikona s bijelim uskličnikom, to znači da je lozinka možda procurila.

Microsoft Edge 92_5

Onemogućite automatsku reprodukciju medija

Verzija preglednika Edge 92 ima zadanu funkciju automatske reprodukcije web multimedijskog playera u “onemogućeno” stanje. Prema Microsoftu, ova se značajka uglavnom temelji na prvom korisnikovom posjetu web stranici i jednoobrazno zabranjuje automatsko reproduciranje. Međutim, ako preglednik dalje otkriva da korisnik često posjećuje web stranicu, tada funkcija automatske reprodukcije neće biti prisilno blokirana.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Windows 11: Izbornik s desnim klikom” ima veliku reviziju

Datum objave 27.07.2021

Windows 11: Izbornik s desnim klikom" ima veliku reviziju

Windows 11 Izbornik s desnim klikom” ima veliku reviziju

U usporedbi s Windows 10, novi “izbornik s desnim klikom” (kontekstualni izbornik) u Windows 11, uvelike pojednostavljuje opcije. Microsoft je do sada koristio uobičajene naredbe izravno na vrhu stranice izbornika za olakšavanje izravnog klika. Sada u Windows 11, često korištene naredbe poput Izreži, Kopiraj, Zalijepi, Preimenuj, dalje ostaju na vrhu izbornika, a manje korištene naredbe grupirane su u skupinu „Prikaži više opcija“.

Osim toga, “otvorene datoteke” (u različitim programima) više se ne postavljaju zasebno, već jedna uz drugu.

W11 vs W10

Foto: s lijeve strane nalazi se novi izbornik s desnim klikom na sustav Windows 11, koji se trenutno testira u razvojnoj verziji, a s desne je trenutna verzija sustava Windows 10.

Windows 11 Izbornik s desnim klikom” ima veliku reviziju_1

Uz to, Windows 11. nudi i novo sučelje za dijeljenje. Klikom na gumb “Dijeli” možete brzo koristiti funkciju “Dijeljenje u blizini” za slanje na okolna računala ili odabir često korištenih kontakata e-pošte ili dijeljenje datoteka putem App.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Kineski mobiteli - 3. dio (pročitati 1. post)

Objavljeno prije 5 minuta

PBZ net bankarstvo

Objavljeno prije 6 minuta

AMD Radeon RX 400/500 series (Polaris)

Objavljeno prije 8 minuta

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 9 minuta

EON TV (Telemach)

Novosti

Osvanula izmjenjena verzija PC Health Check Tool provjere kompatibilnosti računala i Windows 11

Kako bi starim korisnicima Windows 10 olakšao procjenu zadovoljavaju li njihovi trenutni uređaji minimalne zahtjeve za nadogradnju na novu generaciju sustava Windows 11, Microsoft je ponudio takozvani "alat za provjeru ispravnosti računala"... Pročitaj više

Pixel 6 serija debitira u listopada s vlastitim "Tensor" čipom

Google je  spreman najaviti Pixel 6 i Pixel 6 Pro seriju mobitela, vjerojatno negdje oko 19. listopada. Dokumenti o certifikaciji  objavljeni su već na web stranici FCC -a. Google je već otkrio najvažnije detalje o novoj Pixel 6 liniji, no... Pročitaj više

Microsoft detaljno opisuje kako Windows 11 optimizira sistemske resurse i ubrzava rad računala

Windows 11 je pred vratima. Microsoft je osim dizajnerskih promjena (primjerice redizajnirani izbornik Start….) uveo i neke druge bitne resurse kako bi računalo radilo nesmetanije. U isto vrijeme, Windows 11 je također postao prva verzija s... Pročitaj više

Snimajte duže i šire uz Canonove nove objektive RF

Canon Europe predstavlja dva nova objektiva RF namijenjena obogaćivanju kompleta nove generacije entuzijasta i tvoraca sadržaja, i to uz velik potencijal i nisku cijenu. Ta su dva lagana i kompaktna objektiva modeli RF 16mm F2.8 STM - Canon... Pročitaj više

Corsair predstavio M65 RGB Ultra

Corsair je predstavio nove gamerske miševe koji su nastavak njihove poznate M65 linije. M65 RGB Ultra i po prvi puta M65 RGB Ultra Wireless kombiniraju poznati oblik i aluminijsku konstrukciju s novim tehnologijama. Jedna od njih je i novi... Pročitaj više

Sve novosti