Apple otporan na krize – prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Datum objave 02.05.2023 - Sanja Ledinek

Apple otporan na krize – prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Apple otporan na krize - prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Apple otporan  na krize - dalje nastavlja rasti

Uspješna prodaja Samsunga s Galaxy S23, nije sporna, te i dalje dominiraju globalnim tržištem pametnih telefona s 22 posto tržišnog udjela. Ali Apple koji ih slijedi u stop s 21 posto tržišnog udjela, nastavlja rasti u svijetu pametnih telefona usprkos prodaji znatno nižoj od predviđanja. Na to ukazuju najnoviji podaci u kojima pet uzastopnih tromjesečja Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo itd., gube tržišni udio, dok Apple raste.

Prema posljednjim objavljenim statističkim podacima, Apple je porastao za 3 postotna boda, dok je Samsung nazadovao za 18 postotnih bodova. Očito Apple zna što radi i kakav status njegovi proizvodi nude korisnicima. Čak i u ovim gospodarski kriznim vremenima, postoje oni spremni platiti bilo koju cijenu koju Apple želi.

Više... Vaš Komentar Top
Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Datum objave 02.05.2023

Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Microsoft je potvrdio da ubuduće više neće lansirati dodatke za računala poput miševa, tipkovnica i video kamera pod robnom markom Microsoft. Nastavit će ih s lansirati pod robnom markom Surface.

Vrijedno je spomenuti da je računalni pribor marke Microsoft nekoć bio vodeći na globalnom tržištu, od lansiranja prvog miš još 1983. godine. Od tada Microsoft nastavlja razvijati i proizvoditi razne inovativne dodatke, poput ergonomske tipkovnice, bežičnog miš, kamera visoke razlučivosti i tako dalje.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Detalji o Microsoftovoj Xbox Keystone igraćoj konzoli

Ali nakon što je Microsoft 2012. godine prateći trendove, pokrenuo  robnu marku Surface, serije su uključivale istoimene miševe, tipkovnice, digitalne olovke i tako dalje, a potražnja korisnika za računalnim priborom pod osnovnim brendom postupno je izgubila svoje prednosti i atraktivnost. Međutim, još uvijek nije jasno hoće li  Microsoft nastaviti s lansiranjem dodatne opreme pod robnom markom Surface i po pristupačnoj cijeni ili ostaju pri relativno visokim cijenama.

Više... Vaš Komentar Top
EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

Datum objave 02.05.2023

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

EU je brzo uvela AI regulatorni okvir čija je srž zaštita autorskih prava.

S izradom Zakona o umjetnoj inteligenciji, Europska komisija započela je gotovo prije dvije godine kako bi regulirala tehnologiju u nastajanju. Članovi Europskog parlamenta postigli su okvirni politički dogovor o prijedlogu Zakona o umjetnoj inteligenciji, složili su se da može prijeći u sljedeću fazu u kojoj će zastupnici i države članice iznijeti konačne detalje nacrta. Očekuje se ključno glasovanje odbora 11. svibnja i plenarno glasovanje sredinom lipnja. Ako bude usvojen, bit će prvi sveobuhvatni zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu.

Što donosi prijedlog Zakona o umjetnoj inteligenciji?

Tvrtke koje implementiraju alate umjetne inteligencije, kao što je ChatGPT, morat će objaviti sve materijale (knjige, fotografije, video zapise itd.) zaštićene autorskim pravima korišteni za razvoj modela sustava. Također prije treniranja modela tvrtke moraju tražiti dopuštenje od nositelja prava.

Kontroverze oko kršenja autorskih prava okružuju tvrtke za umjetnu inteligenciju posljednjih mjeseci: Getty Images tužio je tvrtku Stable Diffusion zbog korištenja fotografija zaštićenih autorskim pravima za treniranje svojih sustava. OpenAI se također suočio s kritikama jer je odbio podijeliti detalje skupova podataka korištenih za obuku svog softvera.

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI_1

Osim toga, alati umjetne inteligencije trebali bi se klasificirali prema percipiranom riziku od minimalnog do ograničenog, visokog i neprihvatljivog.

EU također planira dodati neke odredbe, uključujući zahtjev da programeri korisnicima pruže dostatne mjere zaštite pri dizajniranju modela AI kako bi se spriječilo da chatbotovi generiraju sadržaj koji širi dezinformacije ili diskriminirajući jezik te krši zakone EU.

Iako su zakonodavne procedure EU često dugotrajne, one su uvijek bile pioniri u kontroli tehnoloških tvrtki i odgovoru na tehnološke promjene, a zakone koje su uveli često slijede druge zemlje i imaju širi globalni utjecaj.

Više... Vaš Komentar Top
iPhone i Windows 11 službeno povezani

Datum objave 02.05.2023

iPhone i Windows 11 službeno povezani

iPhone i Windows 11 sluzbeno povezani

Microsoft Phone Link je već neko vrijeme dostupan korisnicima Androida i sustava Windows 11 . Nakon testiranja u Windows Insider programu od početka veljače ove godine, sada je službeno lansirana inačica za iOS. Bit će dostupna na 85 tržišta diljem svijeta i na 39 jezika.

Međutim, u usporedbi s Androidom, podrška Win11 za iOS još uvijek je malo ograničena, a funkcije koje može obavljati uključuju upućivanje i primanje poziva, slanje i primanje poruka, primanje push obavijesti. Uz funkciju integracije iClouda, korisnici također mogu pregledavati fotografije na iPhoneu u programu Photos Windows 11. Ali, iMessage ne podržava grupnu razmjenu poruka i može komunicirati samo s jednim kontaktom i ima samo tekstualni sadržaj.

Kako početi koristiti Phone Link na računalima sa sustavom Windows 11

 • Da biste počeli koristiti aplikaciju  ili provjerili je li omogućena, jednostavno počnite s okvirom za pretraživanje na programskoj traci sustava Windows kako biste pronašli “Phone Link” i otvorili aplikaciju.
 • Kliknite gumb iPhone za pokretanje čarobnjaka za uparivanje mobilnog uređaja (i provjerite je li Bluetooth uključen).
 • Skenirajte kôd na zaslonu kako biste instalirali popratnu aplikaciju na svoj iPhone s koracima za uparivanje mobilnog uređaja.
 • Na iPhoneu pokrenite aplikaciju i potvrdite kod za povezivanje na računalu da biste dovršili uparivanje. Potom potvrdite sva dopuštenja.

Poznato je da je za uključivanje funkcije povezivanja iOS telefona potrebno nadograditi lokalni sustav na iOS 14 ili višu , a dovoljna je i Bluetooth veza. Microsoft napominje da je ova značajka isključivo za iPhone i  ne radi s iPadOS ili macOS.

Veza za preuzimanje aplikacije

Više... Vaš Komentar Top
Oracle Application Express (Web Application Development) konferencija

Datum objave 28.04.2023

Oracle Application Express (Web Application Development) konferencija

Održana Oracle Application Express (Web Application Development) konferencija

Oracle APEX poslovno tehnološka konferencija održava se od 2018. godine.  Najnovije četvrto izdanje otvorilo je vrata za više od 250 sudionika i 20 predavača iz 19 zemalja. Glavni govornici bili su Shakeeb Rahman, Peter Raganitsch i Tim Kimberl.

Tim Kimberl i Peter Raganitsch, članovi tima koji se bavi izradom APEX platforme, pokazali su kompletan pregled roadmapa i sa sudionicima podijelili informacije o novim funkcionalnostima koje bi trebale platformi dati još bolju produktivnost i mogućnosti za krajnje korisnike. U svojim izlaganjima, između ostalog, osvrnuli su se na turbulentne promjene koje su u posljednje tri godine utjecale na formiranje i transformaciju APEX platforme koja zauzima značajno mjesto na svjetskoj IT sceni.

V-safe sustav za borbu protiv pandemije

U uvodnom predavanju Shakeeb Rahman podijelio je kako je američka vlada angažirala Oracle da implementira sustav za praćenje tretmana COVID-19 pacijenata, što je uz pomoć APEX-a i napravljeno u nevjerojatnih 10 dana. U sljedećih 60 dana u sustav su dodani procesi raznih državnih institucija te je iz tog rješenja nastao nacionalni V-safe sustav u kojem je 10 milijuna medicinskih djelatnika upravljalo procesom borbe protiv pandemije.

Idejni začetnici i organizatori konferencije, su Dario Bilić (Bilog, Hrvatska), Aljaž Mali (The Right Thing Solutions, Slovenija) i Peter Raganitsch (Oracle, Austrija), tech entuzijasti koji osiguravaju vrhunski sadržaj i grade platformu za razmjenu znanja i iskustava među APEX stručnjacima.

Što je Oracle APEX?

Oracle APEX (Application Express – aplikacijska platforma niskog koda) pruža sve alate koji su potrebni za izradu aplikacija na jednoj, proširivoj platformi, koja radi kao dio Oracle baze podataka. Ima intuitivno, grafičko i dosljedno razvojno korisničko sučelje. Može ubrzati razvoj poslovnih aplikacija do 20 puta i sa 100 puta manje koda zahvaljujući čarobnjaku za stvaranje različitih izvornih komponenti. Važno je napomenuti da su sve Oracle Application Express aplikacije web aplikacije. Vi razvijate na webu, implementirate na webu, a korisnici također pokreću aplikaciju na webu.

Oracle APEX ima snažnu povijest, počevši od verzije 1.5, koja je izašla 2004. – tada je bila poznata kao HTML DB (prije je imala i druga imena, poput Flows i Project Marvel). Danas, APEX zajednica broji preko 500 tisuća programera, 50 tisuća organizacija koje ju koriste i preko dva milijuna osmišljenih aplikacija.

APEX je u zadnjih nekoliko godina postao vrlo važan Oracle proizvod. Ostvarivši prihod tvrtke u iznosu od 42,44 milijarde dolara za 2022. godinu. Dvije godine zaredom, 2021. i 2022., dobio je Gartnerovu nagradu za najbolju low code platformu prema izboru kupaca.

Prema najnovijoj prognozi tvrtke Gartner, Inc. predviđa se da će svjetsko tržište razvojnih tehnologija s niskim kodom iznositi ukupno 26,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 19,6 posto u odnosu na 2022.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung ima najgori poslovni kvartalni rezultat u 14 godina

Datum objave 28.04.2023

Samsung ima najgori poslovni kvartalni rezultat u 14 godina

Najgori Samsungov kvartalni rezultat u 14 godina

Samsung, svjetski proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona objavio je rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine. Pokazuje da su prihodi zabilježili pad od 18 postotnih bodova na godišnjoj razini, a neto dobit za 95 postotnih bodova. To je najgori rezultat poslovanja u 14 godina, odnosno od 2009. godine, kada se svijet oporavljao od financijske krize iz 2008. godine.

Od svih Samsungovih odjela, Device Solutions (DS), koji nadzire poslovanje s čipovima, najveći je gubitnik. Zabilježili su gubitak od 4,58 bilijuna wona, u usporedbi s dobiti od 8,45 bilijuna wona godinu ranije. Glavni razlozi su što kupci diljem svijeta sve manje kupuju zbog rastuće inflacije i nagomilane zalihe čipova usred usporavanja globalne potražnje.

Ranije ovog mjeseca, Samsung je dao rijetku najavu da će smanjiti proizvodnju čipova, oštro odstupajući od svog prethodnog stava. Ostali manji konkurenti, poput SK Hynixa i Microna, djelovali su mjesecima prije Samsunga i smanjili proizvodnju kako bi ublažili ozbiljan problem prekomjerne ponude.

Uvjeti bi se mogli malo poboljšati u drugom tromjesečju 2023.

Samsung očekuje ograničeni oporavak potražnje za memorijskim čipovima u drugom tromjesečju jer velike tvrtke za podatkovne centre konzervativnije ulažu u poslužitelje. U isto vrijeme, usredotočit će se na poslužitelje i mobilne proizvode velikog kapaciteta i očekuje da će se “tržište postupno oporaviti u drugoj polovici godine, a globalna potražnja također će se oporaviti.”

Iako bi to moglo pomoći da se cijene čipova malo oporave, analitičari kažu da bi Samsungova dobit u drugom tromjesečju mogla biti slična ovom prvom tromjesečju bez temeljnog oporavka potražnje za opremom za čipove.

PROČITAJTE JOŠ

Samsung ne odustaje od izrade vlastitih mobilnih procesorskih proizvoda

Apple superiorno pobjeđuje Samsung u globalnoj popularnosti pametnih telefona

Samsung: kraj 2022. bio je prilično neuspješan

Poslovanje s  mobitelima

Mobilni odjel tvrtke imao je bolje rezultate. Njegovi prihodi porasli su za 22 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom, a operativna dobit veća je za 3 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2022. To je potvrda uspjeha serije Galaxy S23 jer Samsung ističe da su njegovi novi premium modeli donijeli snažnu prodaju.

Tvrtka namjerava nastaviti podupirati stabilnu prodaju serije Galaxy S23, a istovremeno poticati prodaju novih uređaja kao što su Galaxy A54 i Galaxy A34.

Više... Vaš Komentar Top
EU: Appleu, Googleu, Zalandou i ostalim tehnološkim divovima prijeti stroži nadzor

Datum objave 28.04.2023

EU: Appleu, Googleu, Zalandou i ostalim tehnološkim divovima prijeti stroži nadzor

Appleu, Googleu, Zalando i ostalim tehnološkim divovima prijeti stroži nadzor

Europska komisija izdala je direktivu tehnološkim tvrtkama da moraju uskladiti poslovanje do kraja kolovoza sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA), donesenim prošle godine.

Direktiva se odnosi posebno na tvrtke društvenih medija, tražilica, e-trgovine itd., koje su klasificirane kao “vrlo velike” , budući da su sve u veljači ove godine izjavile da imaju više od 45 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u Europskoj uniji.

Popis platformi – usluga koje udovoljavaju kriterijima ovoga zakona uključuje: AliExpress, Amazon Store, App Store, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing i Google Search.

U novim propisima tvrtke moraju provoditi redovite procjene sadržaja zbog lažnih vijesti, uklanjati ilegalne sadržaje na platformi koji nisu u skladu sa Digital Services Act , a istovremeno osigurati da korisnici imaju pravo žalbe na sadržaj koji je uklonjen bez razloga.

Ovi zahtjevi imaju i mnogo detalja. Primjerice, kod oglašavanja platforma mora označiti tko je kupac oglasnog prostora, uvjeti korištenja moraju biti na lako razumljivom jeziku i imati opcije lokalnog jezika, a za preporuke sadržaja mora će se moći objasniti zašto se sadržaj preporučuje itd.

Tvrtke koje nisu dosegnule tu ljestvicu suočene su s nešto labavijom regulativom, a pravila za njih neće stupiti na snagu do sljedeće godine. Također  tvrtke koje se ne budu pridržavale novih pravila suočavaju se s kaznama do 6 posto prihoda svog globalnog prometa, a onima koje opetovano krše propise, usluge mogu biti izravno obustavljene.

Mnoge su tvrtke već reagirale na direktivu.  Apple je odgovorio da njegov App Store već radi prema Zakonu o digitalnim uslugama. Amazon i Google također su rekli da usavršavaju svoje planove kako bi bili u skladu s novim pravilima. Musk planira poštivati Zakon o digitalnim uslugama, ali ne želi dodatno pregledavati sadržaj na platformi.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Datum objave 28.04.2023

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Poznata Microsoftova Teams platforma više neće biti obvezni dio Office 365 paketa, kako bi se izbjeglo da regulator Europske unije to smatra kršenjem tržišnog monopola, nakon pritužbi rivala Slacka iz 2020.godine.

Kako izvještava Financial Times, EU kupci licence za Office moći će odabrati hoće li ili ne imati Teams usluge u kombinaciju Worda, PowerPointa i drugih uslužnih alata. Međutim, Microsoft nije objasnio kako će odvojiti uslugu Microsoft Teams, izvorno duboko integriranu sa softverskim paketom Office.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 pomaže korisnicima – ne zamjenjuje ih! Svi detalji.

Microsoft lansira AI chatbot za stručnjake kibernetičke sigurnosti

Microsoft nudi besplatne USB pogone testerima nasljednika sustava Windows 11

U prošlosti, 2009. godine, je Europska unija utvrdila da je Microsoft prekršio tržišni monopol jer je preglednik IE bio duboko integriran s operativnim sustavom Windows i postao zadana opcija upotrebe, što je dovelo do neravnoteže u konkurenciji drugih preglednika. Operativni sustav postupak instalacije omogućuje korisnicima odabir preglednika koji žele koristiti.  Kasnije je EU ipak donijela presudu 2013., tvrdeći da Microsoft u konačnici ne ispunjava zahtjeve EU i nametnula kaznu na ime kršenja tržišnog monopola.

Više... Vaš Komentar Top
Kako nadograditi unutarnje dijelove konzole PlayStation 5?

Datum objave 28.04.2023

Kako nadograditi unutarnje dijelove konzole PlayStation 5?

980pro

Ugrađeni tvrdi disk konzole PS5 službeno ima kapacitet od 825 GB (uključujući 667 GB za igre) i brzinu čitanja od 5500 MB. Sony je potvrdio da matična ploča konzole podržava tvrde diskove koji rade do 1000 MB brže. Zašto onda ne biste iskoristili tu dodatnu snagu, a pritom omogućili bolje hlađenje konzole PS5?

Samsung preporučuje svoj 980 Pro Heatsink SSD. Njegove su maksimalne brzine 7.000 MB za čitanje i 5.100 MB za pisanje, što znatno premašuje potrebe konzole PlayStation 5. Tako se za pogon iskorištavaju najbolje mogućnosti hardvera. Ima oznaku „Kompatibilno s konzolom PlayStation 5”, a verzija od 2 TB ima dvostruko veći kapacitet od ugrađenog tvrdog diska. Dolazi s tehnologijom Heatsink koja umanjuje zagrijavanje konzole PS5 i za najintenzivnijeg igranja.

Iako zamjena diska ima mnogo prednosti, igrači na konzolama možda će dvojiti. No, ne trebate se brinuti. Zamjenom tvrdog diska kompatibilnim ne poništava se jamstvo. Razlog je jednostavnost postupka te je potrebno samo ukloniti bočnu ploču i zamijeniti disk u njegovom utoru. Jamstvo prestaje važiti samo nakon postupaka obimnijeg rastavljanja konzole. Prema pravilima tvrtke Sony, zamjena tvrdog diska nije takva uslijed jednostavnosti postupka.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master Oracle Air

Datum objave 28.04.2023

Cooler Master Oracle Air

cm_oracle_air

Cooler Master predstavlja Oracle Air, inauguralni proizvod svoje inovativne linije kućišta za pohranu, dizajniran da nadopuni moderno digitalno iskustvo.

Korištenjem najsuvremenije NVMe M.2 tehnologije, ovo elegantno aluminijsko SSD kućište pruža brza, lako skalabilna i prijenosna rješenja za pohranu prilagođena za entuzijaste igara i digitalne nomade.
Kada nečija dnevna rutina uključuje obilaženje različitih lokacija uz pokretanje inovativnih koncepata i izradu umjetničkih kreacija u hodu, pouzdana pohrana podataka postaje ključna za očuvanje tih neprocjenjivih trenutaka.

Nudeći čvrstu zaštitu za kreativnu imovinu tijekom prijevoza, Oracle Air također osigurava brz prijenos podataka kako biste maksimalno iskoristili svaki trenutak užurbanog načina života. Dizajniran za integraciju bez napora, korisnici se mogu jednostavno prebacivati između više SSD-ova ili proširiti kapacitet pohrane bez upotrebe vijaka ili alata. S ugrađenom MOLLE kompatibilnošću, Oracle Air se može glatko pričvrstiti na ruksake i druge mogućnosti nošenja, osiguravajući da vam napredak bude pri ruci dok istražujete svijet.

cm_oracle_air_2

Oracle Air prenosi podatke brzinama do 1000 Mbps, koristeći napredno NVMe sučelje upareno s USB 3.2 tehnologijom. Unutarnja jezgra Oracle Aira može se pohvaliti velikim hladnjakom, osiguravajući vrlo učinkovitu distribuciju topline i brzo hlađenje, čak i pri duljoj uporabi. Kućište od aluminijske legure, zajedno s ugrađenim termalnim jastučićima, učinkovito smanjuje radne temperature, omogućujući SSD-u da održi impresivne brzine prijenosa i produlji svoju dugovječnost.

Cijena će biti 60 €.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Automobili

Objavljeno prije 7 minuta

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Objavljeno prije 8 minuta

Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5"

Objavljeno prije 15 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 17 minuta

Torrent trackeri (NE tražite pozivnice ovdje!)

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti