Apple potvrđuje: USB-C priključak podržava spajanje na vanjski monitor

Datum objave 18.09.2023 - Sanja Ledinek

Apple potvrđuje: USB-C priključak podržava spajanje na vanjski monitor

Apple potvrđuje: USB-C priključak podržava spajanje na vanjski monitor

Apple potvrđuje USB C priključak podržava spajanje na vanjski monitor

Apple je objavio novi dokument tehničke podrške, prema kojem potvrđuje da se USB-C priključak za iPhone 15 može koristiti za spajanje na vanjski zaslon za gledanje videa, pregledavanje fotografija i rad s dokumentima na većem zaslonu.

Prema spomenutom dokumentu, USB-C sučelje serije iPhone 15 koristi DisplayPort protokol za podršku zaslonu putem kompatibilnog podatkovnog kabela. Podržana je do 4K razlučivost i vanjski zaslon s 60 Hz stopom osvježavanja. Osim toga, iPhone 15 također podržava HDR zaslon putem USB-C veze.

iPhone 15 Pro i 15 Pro Max: titana, moćan A17 Pro SoC i 8 GB RAM-a

iPhone 15 i 15 Plus: Dinamički otok, nadograđene kamere, nove boje

Nažalost, podatkovni kabel koji se isporučuje s iPhoneom 15, ne omogućava ovu značajku jer je USB 2.0 standarda i potrebno je kupiti zasebni podatkovni kabel koji podržava USB 3.1 ili noviji.

Bitno je spomenuti da iPhone 15 i iPhone 15 Pro iako imaju isto USB-C sučelje, postoje razlike. Standardna verzija iPhonea 15 koristi USB 2.0, brzina prijenosa do 480 Mbps, dok iPhone 15 Pro modeli koriste USB 3.0, a brzine prijenosa podataka mogu biti do 20 puta veće od standardne verzije. Što se tiče brzine punjenja, sva 4 modela podržavaju maksimalnu snagu punjenja do 27 W (9 V/3 A). Isto kao i prethodni iPhone.

Više... Vaš Komentar Top
AIDA64 v6.92

Datum objave 17.09.2023

AIDA64 v6.92

aida64logo

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju:

 • AVX-512 accelerated benchmarks for Intel Sapphire Rapids” and “Emerald Rapids” processors
 • Further optimized AVX-512 Julia and Mandel benchmarks
 • Improved support for AMD Zen 5 processors
 • MSI CoreLiquid AIO LCD support
 • Support for PCI Express 6.0 controllers and devices
 • GPU details for AMD Radeon RX 7700 XT, RX 7800 XT, RX 7900 GRE
 • FMAC methods for FLOPS and IOPS GPGPU benchmarks
 • GPU details for Intel Xe and Xe Max
 • Support for multiple Intel GPUs
 • GPU details for nVIDIA GeForce RTX 4060 Ti 16GB
 • CSV and XML report formats are now supported by AIDA64 Engineer
Više... Vaš Komentar Top
SEA SONIC lansira nova FOCUS GX ATX 3.0 napajanja

Datum objave 17.09.2023

SEA SONIC lansira nova FOCUS GX ATX 3.0 napajanja

seasonic_focus_atx3.0

Sea Sonic Electronics., Co., Ltd. s ponosom najavljuje predstavljanje novih FOCUS GX ATX 3.0 serija napajanja. Modeli s certifikatom FOCUS GX ATX 3.0 izgrađeni su na dobro utvrđenom naslijeđu popularne Seasonic serije FOCUS. Ova napajanja označavaju sve potvrdne okvire koje proizvođači osobnih računala i entuzijasti očekuju od robne marke Seasonic. Zahvaljujući potpuno modularnom dizajnu, potrebno je spojiti samo one kabele koji su potrebni za napajanje komponenti računala.

Nove FOCUS GX jedinice imaju ATX 3.0 certifikat i PCIe 5.0 kompatibilne su za napajanje najnovijih sustava, pomažući u poboljšanju ukupnih performansi sustava i dugoročne pouzdanosti, istovremeno pružajući najstabilnije napajanje potrebno na najvišim razinama performansi. Uz uključeni PCIe 5.0 12VHPWR VGA kabel visoke kvalitete, ove jedinice mogu sigurno napajati najnovije moderne grafičke kartice, kao što je NVIDIA GeForce RTX 40 serija.

Nov napajanja su dostupna od rujna 2023. po cijenama od:

 • FOCUS GX-750 ATX 3.0: $ 159.99 / 129.90 €
 • FOCUS GX-850 ATX 3.0: $ 179.99 / 149.90 €
 • FOCUS GX-1000 ATX 3.0: $ 219.99 / 199.90 €
Više... Vaš Komentar Top
All Systems Go ponovno otvara svoja vrata u Berlinu

Datum objave 15.09.2023

All Systems Go ponovno otvara svoja vrata u Berlinu

asg_berlin_2023_1

Najveća Linux user-space konferencija, All Systems Go, održava se 13. i 14. runja 2023. godine u Berlinu. Konferencija fokusirana na user-space Linux tehnologije pruža mjesto za druženje i predavanja kontributora i korisnika projekata koji sačinjavaju temelj modernih Linux sustava.

Opcenito je konferencija koncipirana kao pregled user-space Linux tehnologija s fokusom na systemd, UKIs, (e)BPF, specifičnosti distribucija, image-based linux distribucijama i slično. Sve prezentacije su se snimale pa stoga možete otvoriti održani raspored predavanja i pogledati one koje vas zanimaju na YouTube-u.

Ovogodišnji All Systems Go sadržava nekoliko sljedećih širih tema:

 • Service management
 • Image-based Linux OS
 • Process isolation
 • Monitoring and tracing
 • Networking
 • Debugging and tooling
 • Security, etc.

asg_berlin_2023_2

Ove godine na konferenciji predavanje drži i naše gore list, Jakov Petrina iz društva Sartura s temom “Replica.one: A Software-defined Operating System”.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic LUMIX G9II

Datum objave 15.09.2023

Panasonic LUMIX G9II

Lumix G9II

Panasonic s ponosom najavljuje lansiranje bezzrcalnog digitalnog fotoaparata LUMIX G9II, opremljenog novim senzorom i tehnologijom autofokusa s detekcijom faze (Phase Detection Auto-Focus, PDAF). LUMIX G9II je prvi fotoaparat formata Micro Four Thirds u seriji LUMIX G koji ima tehnologiju PDAF.

U skladu s rastućom potrebom za stvaranjem vrlo kreativnih umjetničkih djela i fotografija koristeći različite metode, ovaj novi model stvara slike visoke razlučivosti, visoke kvalitete i bogate boje izravno iz fotoaparata. Nadalje, s novom tehnologijom automatskog fokusiranja koja kombinira Panasonicovu akumuliranu stručnost u tehnologiji prepoznavanja s PDAF-om i brzim načinom rafalnog snimanja koji osigurava da su odlučujući trenuci uvijek zabilježeni, ovaj novi model može se pohvaliti značajno poboljšanom snagom i performansama velike brzine. Uređaj podržava fotografe iz raznih područja koristeći sustav koji se može kombinirati s kompaktnim i laganim LUMIX G Micro Four Thirds objektivima za vrhunsku fleksibilnost.

Usporedno s ovim fotoaparatom, Panasonic je predstavio i H-ES35100 i H-RSA100400 izmjenjive objektive za LUMIX G seriju koji su u skladu sa standardom sustava Micro Four Thirds. Ovi telefoto zum objektivi u skladu su sa strogim optičkim standardima tvrtke LEICA i postižu izvanredne fotografske performanse. Panasonic je zajedno s novim fotoaparatom i objektivima predstavio i baterijsko hvatište DMW-BG1, opremljeno joystickom u osam smjerova koji je kompatibilan s fotoaparatom LUMIX G9II i već dostupnim uređajima LUMIX S5II i S5IIX.

Više... Vaš Komentar Top
Apple Watch Ultra 2 – interne nadogradnje i poboljšanje značajki

Datum objave 15.09.2023

Apple Watch Ultra 2 - interne nadogradnje i poboljšanje značajki

Apple watch Ultra 2 (1)

Ove godine Apple nije osvježavao dizajn Watch Ultra 2 već se fokusirao na poboljšanje značajki. Što je novo?

Apple Watch Ultra 2 koristi kućište od titana (49 milimetara), iako je prema Appleu, 95 posto reciklirano. Trake/remeni imaju boje koje uključuju plavu, indigo, maslinastu, narančastu s bež kombinacijom, zelenu sa sivom, plavu s crnom itd. Također je ugljično neutralan kada je uparen s Trail ili Alpine remenom. Prošao je najveći raspon visinskih testova među Apple proizvodima, prilagođavajući se podmorskim pukotinama dubokim čak 500 metara ispod razine mora i visokim kao najviši vrh svijeta na 9000 metara nadmorske visine.

Svjetliji zaslon

Nova napredna tehnologija zaslona povećava maksimalnu svjetlinu na 3.000 cd/m2, što daje 50 svjetline više od prve generacije. To je najsvjetliji zaslon koji je Apple do sada dizajnirao, omogućujući korisnicima da bolje vide ispod jake sunčeve svjetlosti. U mračnim prostorijama ili rano ujutro, svjetlina zaslona može se smanjiti na 1 cd/m2. Osim toga, noćni način rada sada koristi senzor ambijentalnog svjetla i automatski se uključuje u mraku.

Apple watch Ultra 2 (2)

I svjetiljka ima koristi od nove arhitekture zaslona. Okretanjem Digitalne krune privremeno se udvostručuje svjetlina, što olakšava potrebno osvjetljavanje.

Modularna Ultra površina

Modular Ultra, novo ekskluzivno lice sata iskorištava prednosti većeg zaslona i koristi krajnji okvir za prikaz podataka u stvarnom vremenu, uključujući sekunde, visinu ili dubinu. Može se prilagoditi za razne vrste sporta, avanture na otvorenom, ekstremne sportove te aktivnosti na moru i vodi.

Apple watch Ultra 2 (3)

Double Tap

Razne inovativne tehnologije kao što su “Digital Crown” i “Touch Engine”, kao i dodirivanje, klizanje, podizanje zgloba i pokrivanje zaslona za isključivanje zvuka, čine ga lakim i intuitivnim za korištenje. Nova gesta dvostrukog dodira, tako da se dodirnu palac i kažiprst, aktivira ‘primarnu’ aktivnost aplikacije. Primjerice korisnici mogu odgoditi alarm, reproducirati ili pauzirati glazbu ili pozvati pametni niz na početnom zaslonu. Slično je značajki dodira koju je Apple predstavio s Apple Vision Pro. Ova značajka Double Tap pojavit će se sljedeći mjesec.

S9 SiP

Apple Watch Ultra 2 pokreće novi S9 SiP. Nudi poboljšanja i nove značajke za cijeli sustav, uključujući geste dvostrukog dodirivanja, siguran i privatan pristup i snimanje zdravstvenih informacija sa Siri na uređaju. Također je opremljen novim motorom neuronske mreže s 4 jezgre, koji može obraditi zadatke strojnog učenja do dvostruko brže od originalnog Apple Watch Ultra.

Apple watch Ultra 2 (4) Apple watch serija 9 (2)

Siri za pristup i snimanje zdravstvenih podataka

Ovo je prvi put da Apple Watch može obrađivati Siri naredbe izravno na uređaju. Za naredbe za koje nije potrebno prikupljanje podataka s interneta, poput aktivacije tjelesnog treninga ili postavljanja mjerača vremena, Siri ih može obraditi bez povezivanja na Wi-Fi ili mobilne podatkovne mreže. Time odgovori postaju brži i stabilniji. Moćni motor neuronske mreže također poboljšava točnost diktiranja za 25 posto. Osim toga, sada Siri može pristupiti podacima unutar aplikacije Health za obradu upita vezanih uz zdravlje i fitness.

Pronađi moj iPhone

Apple watch Ultra 2 (5)

Pronalaženje iPhonea putem Apple Watcha mnogima je omiljena značajka. Sada S9 SiP također može koristiti funkciju “Precise Search” serije iPhone 15, jer su oba opremljena istim ultraširokopojasnim čipom druge generacije. “Pinpoint Search” može prikazati udaljenost i smjer izgubljenog iPhonea i pružiti vizualno, taktilno i slušno navođenje.

iPhone 15 Pro i 15 Pro Max: titan, moćan A17 Pro SoC i 8 GB RAM-a

iPhone 15 i 15 Plus: Dinamički otok, nadograđene kamere, nove boje

watchOS 10 – značajke nadogradnje

Apple Watch Ultra 2 pokreće watchOS 10 s inovativnijim načinima za brzo pregledavanje informacija. Neke od bitnih promjena uključuju:

 • pametni skup koji može prikazati relevantne gadgete na vrijeme kada je to potrebno
 • nove živopisne i šarene površine : Snoopy, Paleta boja i Sunčev sustav
 • Bluetooth povezuje mjerač snage, senzor brzine i senzor frekvencije pedale za stvaranje novih indikatora mjerenja, zaslona za prikaz tjelesnog treninga i tjelesnog treninga za bicikliste. Zone snage mogu pomoći korisnicima u postizanju optimalne izvedbe treninga.
 • aplikacija ” Kompas” može trenutno prikazati trenutnu nadmorsku visinu i uključuje pregled 3D putnih točaka za prikaz relativne nadmorske visine.
 • Nova karta terena u aplikaciji Karte prikazuje važne pojedinosti kao što su točke interesa i početne točke staze te pruža korisne pojedinosti poput sjenčanje reljefa, konturne linije, nadmorsku visinu, međutočke mobilne mreže i međutočke za SOS hitne slučajeve.
 • Postoje i aplikacije za “savjesnost” koje mogu bilježiti mentalna stanja, pomažući u održavanju mentalnog zdravlja.

Baterija

Uz ove nove nadogradnje, trebao bi pružiti i dalje 36 sati trajanja baterije pri normalnoj upotrebi i do 72 sata u načinu rada niske potrošnje.

Više... Vaš Komentar Top
S Apple Watch serije 9 može se upravljati jednom rukom

Datum objave 15.09.2023

S Apple Watch serije 9 može se upravljati jednom rukom

Apple watch serija 9 (1)

Uz lansiranje serije iPhone 15 i iPhone 15 Pro , Apple je lansirao i Watch serije 9, donoseći nove značajke najprodavanijim serijama sata na svijetu.

Apple Watch serije 9 dostupan je u 41 i 45 milimetarskim opcijama u aluminijskom kućištu te bojama ponoći , zvijezda , srebrnoj, ružičastoj i crvenoj. Varijante s kućištem od nehrđajućeg čelika bit će dostupne u srebrnoj, grafitnoj i zlatnoj boji.

Apple watch serija 9 (2)

Zaslon ima svjetlinu do 2.000 cd/m². Za korištenje u mraku, može potamniti, do najmanje 1 cd/m².

Apple Watch 8 recenzija

Apple Watch čini više od 50 posto prodaje pametnih satova

Novost je remen za sat “fine teksture”, koji je izrađen od elegantnog i izdržljivog visokokvalitetnog kepera i sadrži 68 posto recikliranog materijala što može značajno smanjiti emisiju ugljika u usporedbi s kožnim materijalima. Osim toga Apple se udružio s Nikeom i Hermèsom kako bi lansirao seriju ekološki prihvatljivijih remena za satove.

Apple Watch 9 pokreće novi S9 SIP (System in Package). Nudi poboljšanja i nove značajke za cijeli sustav, uključujući geste dvostrukog dodirivanja, siguran i privatan pristup i snimanje zdravstvenih informacija sa Siri na uređaju.

Taj čip ima 5,6 milijardi tranzistora, GPU koji je 30 posto brži i Neural Engine s četiri jezgre. Prema proizvođaču, to omogućava satu izvršavanje AI zadataka dvostruko brže od svog prethodnika. Također po prvi put dobiva UWB čip s kojim korisnici između ostalog mogu koristiti novu funkciju Name Drop iz iOS-a 17. Također će biti moguće točnije pronaći lokaciju iPhonea. Dodani su temperaturni senzor i funkcionalnost detekcije sudara.

Serija 9 bit će dostupna 22. rujna po cijeni od 449 eura.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei GT 4 pametni sat – nije vrhunska klasa ali je lagan i ima što za ponuditi

Datum objave 14.09.2023

Huawei GT 4 pametni sat - nije vrhunska klasa ali je lagan i ima što za ponuditi

huawei_gt4_1

Huawei je upravo predstavio svoj najnoviji pametni sat Watch GT 4 u devet varijanti i dvije veličine: 41 milimetar i 46 milimetara. Odabrali smo manji model od 41 milimetar kako bi ga podvrgnuli raznolikim torturama testiranja i mjerenjima točnosti. Evo naših prvih dojmova i osnovnih specifikacija za  uvid što ovaj pametni sat nudi.

Huawei Watch GT 4 dizajniran je u kružnom minimalističkom stilu koristeći metalni okvir i kućište od nehrđajućeg čelika, bez nepotrebnih ukrasa, kako bi se lako uklopio u bilo koji stil odijevanja ili integrirao narukvicom kada se nose na istoj ruci. Stražnja strana, gdje su ujedno i senzori, izrađena je kompozitnim materijalom od polimernih vlakana.

huawei_gt4_2 huawei_gt4_5

Otporan je na prašinu te kompletno i konstantno uranjanje u vodu (IP68). Može izdržati pritisak do 50 metara dubine. No, to ne znači da se može koristiti za ronjenje takvim dubinama.

Zapravo, iako je dimenzijama manji sat (41,3 x 41,3 x 9,8 milimetara) i za mnoge time namijenjen ljepšem ženskom spolu, ne bi trebalo biti spolnih predrasuda. Sve ovisi o osobnim preferencijama i uz odgovarajući remen može se fino uklopiti na zapešće tanje muške ruke.

Zaslon je 1,32-inčni AMOLED rezolucije 466 x 466 piksela gustoće 352 ppi. Podržava AOD uvijek uključen zaslon u svim vremenskim uvjetom te dodire preko cijele svoje površine. Može se dobro jasno vidjeti čak i pod jakim suncem.

huawei_gt4_4

U osnovi, ima samo dvije bočne tipke. Jednu za potvrdu i drugu kružnu krunicu s finim uzorcima zubaca, koja se može okretati za odabir funkcija ili se može pritisnuti za ulazak i izlazak iz izbornika, odnosno uključiti/isključiti sat.

Remen kombinira bijelu kožu s gornje strane i smeđe donje strane. Iako je koža jedan od najplemenitijih i istovremeno najsvestranijih materijala, kao prirodni proizvod je podložna utjecajima na okoliš, a time i procesu starenja. Ali zahvaljujući dizajnu koji se brzo otpušta, lako je zamjenjiv bilo kojim drugim 18 mm širine.

Huawei Watch recenzija

Huawei P60 Pro recenzija

Huawei Mate 50 Pro recenzija

huawei_gt4_3

Watch GT 4 uglavnom se fokusira na sveobuhvatne potrebe korisnika poput niza sportskih scenarija, praćenje raspoloženja, stresa, temperature kože i spavanje te procjenu zdravstvenih podataka kardiovaskularnog sustava (otkucaji srca, tlak), kisika u krvi (SpO2) itd. Može se koristiti za navigaciju, pregled slika i samostalne telefonske pozive.

Ovaj sat radi na HarmonyOS 4 čim se izvadi iz kutije. Za sada sve aplikacije rade glatko, stabilnost Bluetooth BT5.2 veze je postojana, a rad GPS navigacije, mikrofona i zvučnika na visini. Teorijski, vrijeme rada baterije je 7 dana lagane upotrebe. Koliko se teorija razlikuje od prakse, provjerit ćemo detaljno prije objave recenzije.

Cijena i dostupnost

Prijavljene cijene za ovu seriju GT4 kreću se od 249 do 399 eura .

Više... Vaš Komentar Top
Igra u pokretu uz novi AOC GAMING 16G3

Datum objave 14.09.2023

Igra u pokretu uz novi AOC GAMING 16G3

AOCG_16G3_PV_-FTL2

AGON by AOC najavljuje prvi prijenosni gaming monitor tvrtke AOC GAMING, 16G3. Zaslon od 15,6 inča (39,5 cm) dizajniran je kao preinaka imerzivnog mobilnog igranja i produktivnosti u pokretu s elegantnim, tankim i privlačnim dizajnom.

Uz 15,6-inčni Full HD IPS zaslon, AOC GAMING 16G3 je autentičan gaming zaslon dizajniran za ljubitelje računala i konzola koji žele uživati ​​u igri bez obzira na lokaciju. 16G3 nudi brzinu osvježenja od 144 Hz i vrijeme odziva od 4 ms (s omogućenom opcijom Overdrive) – donoseći AOC-ovoj liniji prijenosnih monitora mogućnosti brzog tempa i visoke stope osvježavanja na koje su igrači navikli. Uz svjetlinu od 250 cd/m² i omjer kontrasta od 1000:1.

AOC GAMING 16G3 bit će dostupan od sredine rujna 2023. po maloprodajnoj cijeni od 309 €.

Više... Vaš Komentar Top
iPhone 15 Pro i 15 Pro Max: titana, moćan A17 Pro SoC i 8 GB RAM-a

Datum objave 14.09.2023

iPhone 15 Pro i 15 Pro Max: titana, moćan A17 Pro SoC i 8 GB RAM-a

iphone 15 Pro i Max (0)

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dolaze u kućištu od čvrstog i laganog titana za zrakoplovnu industriju. Ovaj materijal u kombinaciji s keramičkom kristalnom površinskom zaštitom čini ga jačim i izdržljivijim. Metalni aluminijski okvir pomaže u odvođenju topline i olakšava zamjenu stražnjeg stakla.

Dosljedni gumb za isključivanje zvuka zamijenjen je novim akcijskim gumbom. Osim prebacivanja melodija zvona i tihih načina rada, može primjerice brzo pokrenuti kamere, svjetiljku, fokusni načina rada itd.

iphone 15 Pro i Max (1)

iPhone 15 Pro ima ekran od 6,1 inča (120 Hz) rezolucije 2556 x 1179 piksela (461 ppi), a iPhone 15 Pro Max 6,7 inča (120 Hz) rezolucije 2.796 x 1.290 piksela (460 ppi).

Nova generacija Apple čipa A17 Pro

iphone 15 Pro i Max (soc)

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max pokreće prvi 3-nanometarski čip u industriji, A17 Pro. Uključuje najviše redizajnirani 6 jezgreni GPU u Appleovoj povijesti
Ima hardverski ubrzano praćenje zraka, koje je do 4 puta brže od softverskog praćenja. Pruža glađu obradu slike i zanimljivije iskustvo u AR aplikacijama ili igrama. Neće biti niti problema za pokretati igre koje su dosad bile rezervirane za konzole i računala. I to nativno, bez korištenja oblaka. Apple je zapravo najavio da će nekoliko igara visokog profila stići na nove iPhone uključujući:

 • Death Stranding
 • Resident Evil selo
 • Resident Evil 4 Remake
 • Assassin’s Creed Mirage

iphone 15 Pro i Max (2)

Konačno, A17 Pro opremljen je namjenskim AV1 dekoderom za kvalitetnije video iskustvo, a mehanizam neuronske mreže sada je do 2x brži. Ono što tvrtka iz Cupertina nikada ne otkriva, to je kapacitet radne memorije. Ali analizom koda, otkriveno je da iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max imaju 8 GB RAM-a.

Kamere

iphone 15 Pro i Max (4)

Glavna kamera od 48 megapiksela za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max omogućuje snimanje na tri žarišne duljine od 24 mm, 28 mm i 35 mm. iPhone 15 Pro opremljen je širokokutnom 3x telefoto kamerom, dok je iPhone 15 Pro Max opremljen telefoto kamerom s najdužim optičkim zumom od 5x žarišne duljine (120 mm). Koristi dizajn s četiri prizme za zumiranje, odnosno omogućuje i 25X digitalni zoom.

iphone 15 Pro i Max (3)

Za stabilizaciju protiv trešnje kamere koriste OIS i mobilni modulom 3D senzora za autofokus, stvarajući Appleov najnapredniji stabilizacijski sustav.

Noćni način rada sada pokreće mehanizam za osvjetljavanje i sjenu, koji može uhvatiti oštrije detalje i živopisnije boje, uključujući fotografije portreta u noćnom načinu rada koje donosi LiDAR senzor. Uz to novi pametni HDR snima subjekt nakon stapanja s pozadinom i renderiranje je primjenjivo na aplikacije trećih strana. iPhone 15 Pro može snimati i 3D video za Apple Vision Pro naočale.

iphone 15 Pro i Max (6)

Zašto Apple odustaje od nehrđajućeg čelika u iPhone 15 seriji

Glavni razlozi rasta cijena iPhone 15 serije

Povezivost i komunikacija

iphone 15 Pro i Max (5)

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max podržavaju brzine prijenosa podataka do 10 Gigabita u sekundi, što je do 20 puta brže nego prije. Oba modela imaju drugu generaciju Ultra Wideband čipa, koji omogućuje da se dva iPhone uređaja opremljena ovim čipom povežu na tri puta većoj udaljenosti od prethodne. Stoga Find My Friends može koristiti značajku Pinpoint na nov način, omogućujući korisnicima da dijele svoju lokaciju kako bi pronašli jedni druge čak i u gužvi.

Što se tiče ostalih specifikacija za povezivanje i komunikaciju, na popisu su Wi-Fi 6E, standard Thread (otvara nove mogućnosti za “Home” integraciju ), 5G, MagSafe, buduće Qi2 standard i bežično punjenje.

Cijena i dostupnost

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dostupni su u crnoj, bijeloj, plavoj i sivoj boji. Početak pretprodaje zakazan je za 15. rujna, a pametni telefoni će prvim kupcima biti isporučeni 22. rujna. Neslužbeno se govori da bi dostupnost Pro Max modela u početku mogla biti ograničena.

Cijene za Hrvatsku vam još ne možemo potvrditi, ali u EU počinju od oko 1.239 eura i  1.489 eura.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

AMD Ryzen "ZEN3" (5000 CPU / 5000G APU series) Info thread

Objavljeno prije 12 minuta

Koji 3g / 4g / 5g router ?

Objavljeno prije 27 minuta

Epic Games

Objavljeno prije 54 minute

Monitori veći od 27"

Objavljeno prije 1 sat

P: ASUS GTX 970 4GB i Gigabyte RX 570 4 GB, Ryzen 7 1700X

Novosti

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Mnogi su prije WWDC-a 2024. tvrdili da Apple zaostaje u utrci za umjetnom inteligencijom, s čime se možemo složiti. Zar ne djeluje to u skladu s Appleovim uobičajenim pristupom? Sjetite se widgeta? Gledano iz perspektive Androida, Apple čes... Pročitaj više

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Posljednje predstavljena mobilna platforma srednje klase je Snapdragon 6s Gen 3, na 6nm procesu. Nevjerojatno je identičan Snapdragonu 695 koji je Qualcomm lansirao 2021. godine. Evo detalja. Snapdragon 6s Gen 3 sadrži dvije Cortex-A78 jezg... Pročitaj više

Tri najčešće vrste online prijevara - Kako izbjeći zamke?

Postoji velik broj različitih vrsta online prijevara koje možda poznajete, a možda i ne, a stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na tri prilično aktivne ove godine. Koje su to vrste prijevara? 1. Phishing napadi Phishing napadi p... Pročitaj više

HONOR predstavio novu HONOR 200 seriju

HONOR je predstavio HONOR 200 seriju pametnih telefona na europskom događaju na prestižnom Longchamp hipodromu u Parizu. Na događaju s više od 800 predstavnika medija i partnera iz cijele Europe, gosti su imali priliku proslaviti predstavlj... Pročitaj više

Pojačajte očev PC s doživotnom licencom Officea 2021 Pro za samo 27,25€

Zapeli ste na poklonu za Očev dan koji će vaš otac zapravo koristiti iz dana u dan? Ako je vaš otac nedavno dobio novo prijenosno računalo ili neko vrijeme nije nadogradio svoje alate za produktivnost, ovaj Microsoftov paket mogao bi biti i... Pročitaj više

Sve novosti