Bard – Googleov chatbot više nije samo glasina

Datum objave 08.02.2023 - Sanja Ledinek

Bard – Googleov chatbot više nije samo glasina

Bard - Googleov chatbot više nije samo glasina

Bard – Googleov chatbot više nije samo glasina

Suočen s izazovom OpenAI-ja, Google je ubrzao svoj protunapad i najavio eksperimentalnu konverzacijsku AI uslugu pod nazivom Bard, koja koristi lagane resurse jezičnog modela LaMDA i korisnicima bi trebala ponuditi najnovije odgovore visoke kvalitete.

Google na svom blogu  u otvorenom pismu  izvršnog direktora Sundara Pichaia, objavljuje da nastoji spojiti širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću njihovih velikih jezičnih modela. Oslanja se na informacije s weba kako bi pružio svježe odgovore visoke kvalitete. Može biti odušak za kreativnost i lansirna rampa za znatiželju, pomažući objasniti 9-godišnjaku nova otkrića NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb ili ponuditi više saznanja o trenutno najboljim napadačima u nogometu.

Bard – Googleov chatbot više nije samo glasina_1

PROČITAJTE JOŠ

MusicLM – Googleov AI maestro

OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno

Bard – Googleov chatbot više nije samo glasina_2

Otvoren je samo određenim pouzdanim testerima koji će surađivati s internim testnim timom kako bi se osiguralo da odgovori zadovoljavaju visoke standarde kvalitete, sigurnosti i utemeljenosti na informacijama iz stvarnog svijeta. Također sljedeći mjesec Generative Language API resursi postaju dostupni dijelu programera za kreiranje aplikacijskih usluga i širenje primjene Googleove tehnologije umjetne inteligencije. S vremenom biti ponuđeni paketi alata i API-ji koji će zainteresiranim subjektima olakšati izradu inovativnijih aplikacija pomoću umjetne inteligencije.

Očekuje se da će Bard biti dostupan široj javnosti u sljedećih nekoliko tjedana i naravno, besplatan za korištenje poput ChatGPT-a. A što konkurentski ChatGPT misli “Tko je Bard?” pogledajte u videu :)

Više... Vaš Komentar Top
Koje su grafičke kartice najdraže gamerima?

Datum objave 08.02.2023

Koje su grafičke kartice najdraže gamerima?

Koje grafičke kartice

Odgovor na pitanje nudi Steam statistika iz siječnja 2023. godine.   Mogla bi vas iznenaditi osobito kada su u pitanju najnoviji modeli.

Koje grafičke kartice su najdraže gamerima_slika 1

Nakon što je NVIDIA najavila GeForce RTX 40 grafičku karticu pod kodnim imenom Ada Lovelace, visoka cijena izazvala je mnogo negativnih komentara. S kasnije objavljenim Radeon RX 7900 XTX, AMD je pokušao vratiti tržišni udio vrhunskih grafičkih kartica s pristupačnijom cijenom, ali Steamovo izvješće pokazuje da cijena ipak nije veliki problem. Samo, mi bi dodali da ipak možda kupnja ovih grafičkih kartica mogla bi biti potaknuta ne samo gamingom već rudarenjem kripto valuta ili nekim drugim primjenama.

Koje grafičke kartice su najdraže gamerima_slika 2

Prema Steamu, među 214 kategorija GPU-a, GeForce GTX 1650 i dalje je najpopularnija grafička kartica, dok je novija GeForce RTX 4090 zauzela 63. mjesto, a RTX 4080 dosegnula 91. mjesto. GeForce RTX 3090 Ti s ne baš dobrom potrošnjom energije također je uskočila na popis. Našla se na 94. mjestu, dok je upravo lansirana GeForce RTX 4070 Ti na 134. mjestu.

Koje grafičke kartice su najdraže gamerima_slika 3

Pomalo iznenađuje da serija AMD Radeon RX 7900 je odsutna s ovog popisa. Možda je razlog što Radeon RX 7900XTX i Radeon RX 7900 XT nisu povezane s igranjem ili  jednostavno nisu postigle dovoljno visok postotak da se istaknu od ostalih. Iako Steam statistički podaci ne mogu odražavati stvarnu prodajnu situaciju, ali iz ukupnog udjela je vidljivo da potrošači  usredotočeni na igre rado koriste NVIDIA grafičke kartice što je poznati i otprije.

Više... Vaš Komentar Top
Zavirite u unutrašnjost preklopnog pametnog telefona HONOR Magic Vs

Datum objave 08.02.2023

Zavirite u unutrašnjost preklopnog pametnog telefona HONOR Magic Vs

HONOR Magic Vs i HONOR Magic5 serija imat će svjetsku premijeru 27. veljače na MWC 2023 sajmu u Barceloni. Kako najnoviji flagship HONOR Magic Vs izgleda iznutra, pokazao je Zack s YouTube kanala JerryRigEverything koji je danas objavio video rastavljanja tog preklopnog telefona. Ovo je prvi put da su javno prikazane unutarnje komponente preklopnog telefona HONOR Magic Vs i jasno vidljivi detalji poput veličine baterije te koliko su dizajn i šarka drugačiji u usporedbi s konkurencijom. Onima koji uživaju promatrati unutrašnjost stvari ili tehnološkim entuzijastima koji žele duboko zaroniti u sklopive pametne telefone, ovo će se sigurno svidjeti.

Više... Vaš Komentar Top
OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno

Datum objave 07.02.2023

OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno

OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno

U 20 godina praćenja internetskog prostora ne možemo se sjetiti bržeg uspona potrošačke internetske aplikacije nego što sada ima ChatGPT s blizu 100 milijuna aktivnih korisnika krajem siječnja. Usporedbe radi, aplikacijama koje su sada prisutne na telefonima diljem svijeta, kao što su TikTok ili Instagram, trebalo devet mjeseci da dosegne 100 milijuna korisnika, odnosno 2 i pol godine da prijeđe ovaj prag.

Ali što više raste broj ljudi koji testiraju alat, to on košta više. Stoga ne čudi da je najavljeno pokretanje ChatGPT Plus-a, pretplatničke usluge od 20 USD mjesečno kako bi se povećao prihod tvrtke i možda u potpunosti pokriju operativni troškovi poslužitelja u oblaku. Nova pretplatničke usluga omogućuje korištenje tijekom razdoblja najvećeg opterećenja, brže vrijeme odziva i prioritetni pristup novim značajkama i poboljšanjima.

OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno_1

Plaćena razina sada je dostupna za korisnike u SAD-u i uskoro će se proširiti na ostale regije svijeta. Oni koji su bili na listi čekanja dobit će pozivnice u nadolazećim tjednima. Također u objavi na blogu, najavljuju skoro pokretanje jeftinije opcije i poslovne planove. A ako ste sada zabrinuti da ćete izgubiti pristup besplatnoj verziji ChatGPT-a, OpenAI je rekao da besplatni pristup ostaje.

PROČITAJTE JOŠ

Umjetnom inteligencijom protiv umjetne inteligencije

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

U međuvremenu je ChatGPT konačno naučio naprednu matematiku, a može i rješavati mozgalice. Primjerice, na pitanje “od koliko se slova sastoji riječ ‘pet’ (five)”, ChatGPT je ranije odgovorio 5. E sad, odgovora 4.

Drugi primjer je odgovor na pitanje koji od brojeva 17, 3, 2, 19 i 5 daje zbroj 31?

Ali kad se susretne s nekim zbrajanjem, oduzimanjem, množenjem i dijeljenjem sa stotinama ili tisućama znamenki, opet će pokazati da nema pojma.

Više... Vaš Komentar Top
Sam Atman – ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Datum objave 07.02.2023

Sam Atman - ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Sam Atman  ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Iako je ChatGPT privukao mnoge ljude da ga koriste u kratkom razdoblju, također je promijenio prethodnu imaginaciju umjetne inteligencije, pa je čak izazvao zabrinutost bivših zaposlenika Gmaila da bi Googleov budući model prihoda od oglašavanja temeljen na pretraživanju mogao doživjeti promjene. Međutim, prema mišljenju izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altman, on vjeruje da ChatGPT neće promijeniti potražnju za korištenjem dosadašnjih usluga pretraživanja.

Sam Altman rekao je u intervjuu da čak i ako doista postoji sustav umjetne inteligencije koji može zamijeniti postojeću funkciju usluge pretraživanja u budućnosti, barem ChatGPT u ovoj fazi neće promijeniti ekologiju postojeće usluge pretraživanja.

Razlog je aj što još uvijek postoje razlike u obrascima korištenja i potrebama. Mnogi koriste usluge pretraživanja kao što su Google ili Bing za traženje informacija, vijesti, procjenu mjesta koja treba posjetiti ili pronalaženje određenog sadržaja. S druge strane sustavi umjetne inteligencije kao što je ChatGPT imaju fokus na traženju odgovora tako da korisnici mogu uštedjeti vrijeme brzim razvrstavanjem točaka sažetka u dugotrajnom sadržaju.

Više... Vaš Komentar Top
WD lansira dvostruki tvrdi disk Ultrastar DC HS760 20TB približne brzine SATA SSD-a

Datum objave 07.02.2023

WD lansira dvostruki tvrdi disk Ultrastar DC HS760 20TB približne brzine SATA SSD-a

ultrastar-dc-hc560

Kao što svi znamo, glavne komponente mehaničkog tvrdog diska mogu se podijeliti u tri dijela: pogonski motor, glava za čitanje/pisanje i površina diska. Prema tome, ako se doda više krakova pogona, brzina čitanja/pisanja tvrdi disk se teoretski može povećati. Nedavno je WD lansirao svoj prvi tvrdi disk s dvostrukim pogonom Ultrastar DC HS760, koji je uspješno udvostručio brzinu sekvencijalnog/nasumičnog čitanja i pisanja tvrdog diska.

Dizajn ovog mehaničkog tvrdog diska temelji se na klasičnom Ultrstar DC HC560 disku od 3,5 inča , ali kroz paralelni rad dva neovisna pogonska kraka donosi sekvencijalni protok do 582 MB/s, što je već usporedivo sa SATA SSD-om. Koriste devet ploča od 2,2 TB, ePMR magnetsko snimanje i vlastitu OptiNAND tehnologiju, koja pruža integrirani flash pogon za predmemoriju, pohranu informacija o operacijama i drugih metapodataka. Sučelje za povezivanje je SAS 12 Gb/s. Među ostalim značajkama su 1,7 puta povećanje izvedbe proizvoljnih operacija i 37 posto bolja energetska učinkovitost u usporedbi s HDD-ovima s jednom glavnom jedinicom.

PROČITAJTE JOŠ

Western Digital i Samsung u novom partnerstvu

Objavljen Western Digital SN570: brzina povećana za 45 %

Najavljena Western Digital Green SN350 serija PCIe SSD-ova

U isto vrijeme, iako je struktura kompliciranija, kao i drugi tvrdi diskovi WD Ultrastar, HS760 podržava rad 24/7 i ima 5 godina jamstva.

Ultrastar DC HS760 ima samo verziju kapaciteta 20 TB ( 2x 10 TB) što ga stavlja u klasnu konkurenciju sa Seagate Exos X20, također s dvostrukim pogonom i dostupnim u SKU-ovima od 18 i 20 TB. Međutim, budući da je proizvod namijenjen podatkovnim centrima na razini kompanija, WD nije objavio njegovu stvarnu cijenu.

Ključne karakteristike:

  • Sučelje : SAS
  • Format : 3,5 inča
  • Dimenzije (D x Š x V) : 147,07 mm x 101,6 mm x 26,16 mm
  • Radno opterećenje : 550 TB godišnje
  • MTBF : 2,5 milijuna sati
  • Ostale značajke : OptiNAND, Healium Sealing, ArmorCache
Više... Vaš Komentar Top
Corsair RMx Shift ATX 3.0 napajanja s priključcima na bočnoj strani

Datum objave 07.02.2023

Corsair RMx Shift ATX 3.0 napajanja s priključcima na bočnoj strani

RM1200x_SHIFT_01

Corsair se pohvalio RMx Shift ATX 3.0 serijom napajanja s priključcima na bočnoj  strani koja uključuje modele snage od 750 do 1.200 vata.

Ključna značajka proizvoda je podrška za ATX 3.0 standard napajanja kao i neobičan položaj konektora za spajanje kabela na bočnoj  strani umjesto na stražnjoj. Ovim novim rješenjem omogućen je lakši pristup svim modularnim mikro-priključcima čineći spajanje i održavanje kabela znatno jednostavnijim.

Noviteti koriste modularni dizajn i ravne kabele. Za sve modele naznačena je podrška video kartica s PCIe 5.0. Međutim, oni nisu opremljeni izvornim 12+4 pinskim 12VHPWR konektorom. Podršku za serije GeForce RTX 40 pruža adapter uključen u komplet PSU s ispravnim priključkom.

RM1200x_SHIFT_02

PROČITAJTE JOŠ

CORSAIR otkriva 45-inčni savitljivi OLED gaming monitor

Corsair HS55 Surround

Corsair K65 RGB MINI recenzija

Komponente hlade ventilatori od 140 mm s fluidnim dinamičkim ležajevima. Imaju funkciju potpunog zaustavljanja i ne vrte se pri malim opterećenjima sustava i Zero RPM za gotovo nečujan rad pri malim opterećenjima. Također ih odlikuje 80 PLUS Gold certifikat, japanski kondenzatori i učinkovitost pod opterećenjem preko 90 posto.

Proizvođač navodi da je za ispravnu instalaciju napajanja potrebno osigurati slobodan prostor od najmanje 30 mm između bočne stijenke kućišta računala i konektora napajanja PSU.

Dostupnost, jamstvo i cijene

RMx SHIFT serija napajanja dostupna je u CORSAIR web-trgovini i kod ovlaštenih ovlaštenih prodavača i distributera. Podržana je desetogodišnjim jamstvom.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110

Datum objave 07.02.2023

NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110

NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110

Google je u Chrome 110 integrirao NVIDIA RTX Video Super Resolution (VSR) tehnologiju za RTX 30 i RTX 40 grafičke kartice. Briše blokirane artefakte kompresije, poboljšava razlučivost i kvalitetu videozapisa koji se reproducira u pregledniku.

NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110_1

NVIDIA je ovu značajku najavila na CES 2023, tako da je njena integracija u Chrome relativno brza s uključenjem u razvojni ciklus Chrome 11. Kako bi funkcionirala, mora se instalirati novi NVIDIA upravljački program koji će postati dostupan krajem veljače i omogućiti odgovarajuća opcija putem NVIDIA upravljačke ploče.

S tehničkog stajališta, ne bi trebalo biti nikakvih problema za namještanjem RTX VSR-a na GeForce Now uslugu streaminga igara ili usluge poput Netflixa te YouTube videozapis. Također je poznato da će akceleratori serije RTX 20 kasnije dobiti podršku za RTX VSR. Microsoftov preglednik Edge također će integrirati ovo RTX video skaliranje, iako se trenutno ne zna hoće li to učiniti ovaj tjedan.

Više... Vaš Komentar Top
Google pozvao na konferenciju u Parizu. Stiže li odgovor na ChatGPT?

Datum objave 06.02.2023

Google pozvao na konferenciju u Parizu. Stiže li odgovor na ChatGPT?

Google pozvao na konferenciju u Parizu....

Google je poslao pozivnice za konferenciju koja će se održati 8. veljače u Parizu i prenositi uživo na YouTubeu. Najava događaja dolazi nedugo nakon što je glavni izvršni direktor Google a Sundar Pichai najavio ambiciju tvrtke da korisnicima omogući  izravnu interakciju ” sa svojim ” najnovijim jezičnim modelima i najmoćnijim za potporu istraživanju .

U opisu događaja navode: Ponovno zamišljamo način na koji ljudi pretražuju, istražuju i komuniciraju s informacijama, čineći prirodnijim i intuitivnijim nego ikad pronalaženje onoga što vam je potrebno. Pridružite nam se da otkrijete kako poboljšavamo pristup informacijama za sve, posvuda, putem pretraživanja, karata itd.,

Očito, pojava chatbota, koji već ima više 100 milijuna pretplatnika u samo nekoliko tjedana, plus ambicije Microsofta koji je mnogo uložio u OpenAI, stvorila je paniku u Googleu , toliku da je div promijenio planove i sve resurse usmjerio na obuku, daljnji napredak i testiranje chatbota pod nazivom Apprentice  Bard koji koristi LaMDA tehnologiju (Language Model for Dialogue Applications), Googleov jezični model za aplikaciju dijaloga.

Prema izvješćima vizualno je sličan ChatGPT-u. Korisnici mogu komunicirati s chatbotom na više načina, uključujući upisivanje pitanja u dijaloški okvir i primanje odgovora. Također mogu ostaviti povratne informacije koristeći isto sučelje. Međutim, jedan od ključnih čimbenika po kojima se Bard razlikuje od ChatGPT-a je njegova sposobnost da odgovori na temelju trenutnih podataka, ostajući u tijeku s novostima i trendovima.

Kada smo već kod Googlea, odnosno Alphabeta, dodali bi da su objavili tromjesečne rezultate za četvrti kvartal 2022. Što se tiče prihoda, tvrtka je poslovala gotovo jednako kao u prethodnom kvartalu, ali uz manju neto dobit. Gledajući pojedinačne Alphabetove poslove, oglašavanje preko usluga pretraživanja smanjilo se oko 2,2 milijarde dolara ili za oko 3,6 postotna boda. Istodobno, segment oblaka tvrtke porastao je za 2,4 milijarde dolara, što je povećanje od 32 posto. Sam Alphabet također ističe da ima “puno zamaha” u područjima YouTube pretplata i Pixel telefona.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair predstavlja nove PC komponente

Datum objave 06.02.2023

Corsair predstavlja nove PC komponente

CORSAIR-iCUE-ELITE-CAPELLIX-XT

Corsair najavljuje razne PC komponente kao što su setovi za vodeno hlađenje, ventilatore i novo kućište. Odgovaraju Intelovoj 13. generaciji serije procesora i AMD Ryzen 7000.

Novi Corsair iCUE ELITE CAPELLIX XT i ELITE LCD XT kompleti za vodeno klađenje opremljeni su s 33 CAPELLIX LED programabilnih svjetala na poklopcu pumpe za vodu, dok je ELITE LCD XT dodatno opremljen IPS LCD zaslonom od 2,1 inča,
rezolucije 480 x 480 piksela pri 30 FPS i svjetline 600 cd/m². Pogodan je za prikazivanje temperatura u stvarnom vremenu ili GIF animacije prema osobnim preferencijama korisnika.

Ovi modeli AIO tekućih hladnjaka dostupni su u varijantama 240, 360 i 420 mm . To znači da koriste postavku ventilatora 2x 120 mm , 3x 120 mm i 3x 140 mm. Unatoč tome što se prodaju kao tekući hladnjaci visokih performansi, svi su radijatori izrađeni od aluminija. Svaki ventilator od 120 mm može raditi između 550 i 2.100 okretaja u minuti, dostižući maksimalni protok zraka od 65,57 CFM sa statičkim tlakom od 2,68 mmH2O i razinom buke od 34,1 dBA. Ventilatori od 140 mm imaju 1.700 okretaja u minuti za protok zraka do 89 CFM sa statičkim tlakom od 2,00 mmH2O i glasnoćom od 33,8 dBA.

H100i_ELITE_LCD_XT

Dodatno, svi  AIO tekući hladnjaci dolaze s CORSAIR XTM70 Extreme Performance toplinskom smjesom, koja obećava dodatno toplinsko poboljšanje. Uz to, CORSAIR iCUE ELITE i CAPELLIX XT kompatibilnei su s Intel LGA1700 , LGA1200, LGA115X, LGA20XX i AMD AM5 , AM4 i sRTX4 utičnicama.

PROČITAJTE JOŠ

Corsair Sabre RGB PRO Wireless recenzija

Corsair Sabre RGB PRO recenzija

Corsair K65 RGB MINI recenzija

Također su lansirana nova kućišta 4000D/5000D RGB AIRFLOW  u crnoj i bijeloj izvedbi. Poboljšava praktičnost mid-tower ATX kućišta i učinkovitost protoka zraka s tri AF120 RGB ELITE ventilatora u verziji od 120 mm. Uz to, tu je iCUE RGB Node PRO kontroler za jednostavno postavljanje i upravljanje svjetlosnim efektima.

Nadalje, postoje dvije dodatne točke za montažu ventilatora od 120 mm na kućištu napajanja koji mogu dobro usmjeriti protok zraka na GPU.

Osim toga, istovremeno su lansirali H60x i H100x RGB ELITE vodeni hladnjaci opremljeni s jednim ventilatorom od 120 mm, odnosno dvostrukim ventilatorima. Oni dosežu 1500 okretaja u minuti stvarajući protok zraka do 47,73 CFM sa statičkim tlakom od 1,46 mmH2O i bukom od 28 dBA. Uglavnom su usmjereni na potrebe početnika i vrlo slični postojećim i dobro poznatim H60 i H100i.

Novi proizvodi mogu se naručiti putem Corsairove službene web stranice ili ovlaštenih maloprodajnih kanala diljem svijeta.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 7 minuta

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 18 minuta

Automobili

Objavljeno prije 19 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 22 minute

Hi-Fi

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti