Intel Alder Lake: Korisnici će moći isključiti jedan od dva CPU klastera

Datum objave 07.05.2021 - Sanja Ledinek

Intel Alder Lake: Korisnici će moći  isključiti jedan od dva CPU klastera

Intel Alder Lake: Korisnici će moći isključiti jedan od dva CPU klastera

Intel Alder Lake_1

Glavna značajka procesora Intel Alder Lake je big.LITTLE heterogena računalna arhitektura. Dakle, u ovom procesoru čiji se debi očekuje na jesen, bit će “velike” jezgre Golden Cove ( podržavaju multithreading) i “male” (Gracemont).

Kako se ispostavilo, u cilju bolje kompatibilnosti s aplikacijama i igrama, Intel će dati korisnicima priliku da onemoguće jedan od dva CPU klastera pomoću naredbenog retka ili u BIOS-u. Ovo je korisna značajka otkrivena u novom ažuriranju Linux jezgre. Primjerice donijeti će uravnoteženja opterećenja s naslijeđenim aplikacijama i igrama koje ‘ ne mogu razlikovati jezgre male snage ili visokih performansi. Tako se CPU može pretvoriti iz heterogene u homogenu jezgru.

Intel Alder Lake_2

Drugi razlog je omogućavanje podrške za upute AVX-512 koje su podržane samo u jezgrama Sunny/Willow/Golden Cove, a ne i na Montsima. Međutim, morate shvatiti da će deaktiviranje bilo kojeg klastera smanjiti performanse CPU-a u cjelini.

Više... Vaš Komentar Top
Google objavio Entertainment Space za tablete

Datum objave 07.05.2021

Google objavio Entertainment Space za tablete

Google objavio Entertainment Space

Google je prošle godine objavio Kids Space, dječji način rada na Android tabletu, dovodeći sav sadržaj za djecu na jedno mjesto. Budući da su istraživanjem dobili podatke kako je u prošloj godini 30 % više ljudi koristilo Android tablete i dijelili jedan uređaj u kućanstvu, odlučili su objaviti sličnu stavku -Entertainment Space. To je centar za zabavu na tabletima koji olakšava pristup sadržaju bez otvaranja aplikacije. Sučelje Space ima 3 kartice: Watch (filmovi, serije, YouTube / Twitch isječci), Games (igre s Google Playa i Read (e-knjige s Google Play Books).

Entertainment Space koristit će se na tabletima nekih marki među kojima su Lenovo i Sharp. Web stranica Android Police, izvještava da će Entertainment Space zamijeniti Google Discover aplikacije na tabletu.

Više... Vaš Komentar Top
Pixel 6 će koristiti Google  Whitechapel prilagođeni čipset

Datum objave 07.05.2021

Pixel 6 će koristiti Google Whitechapel prilagođeni čipset

Pixel 6 Whitechapel_1

Nije tajna da je Pixel 6 u fazi izrade i očekuje se lansiranje kasnije ove godine. Mogao bi biti prvi pogonjen čipom pod kodnim nazivom Whitechapel, dizajniranim od strane Googlea u suradnji sa Samsungom. Sada novo izvješće programera XDA zajednice pruža dodatne dokaze. O čemu se točno radi?

Googleovi inženjeri predali su AOSP-u izmijenjeni kod za Soli radar i potom u jednom od komentara otkrili upravo ovaj ključni detalj da nadolazeće Pixel uređaje pogoni Whitechapel čip. Interno je poznat kao GS101 (Google Silicon chip). Nisu otkriveni nikakvi stvarni tehnički detalji, ali to je prvi javni dokaz koji povezuje Pixel mobitele s GS101 čipom.

Google-Pixel-21-Whitechapel-GS101

Moguće karakteristike čipa

Kao što je ranije objavljeno od strane 9to5Google, čip se temelji na 5nm procesu i ima postavku od tri klastera (2 x Cortex-A78 + 2 x Cortex-A76 + 4 x Cortex-A55) s TPU-om (Tensor Processing Unit) kako bi pomogao strojnom učenju za bolje AI iskustvo u modernim aplikacijama. Za GPU će se vjerojatno koristiti ARM “Borr” dizajn.

Što Google dobiva vlastitim čipom za mobitele?

Korištenjem vlastitog čipa Google će imati bolji nadzor nad ažuriranjima upravljačkih programa budući se ne bi trebao više oslanjati na Qualcomm, koji ima ograničenja na ciklus ažuriranja samo tri godine. Uz ovaj čip mogli bi pružiti podršku barem godinu dana više jer njihov konkurent Apple pruža šest ili čak sedam godina podrške za svoje uređaje. Drugo, dobivaju prednosti poput vrhunske optimizacije baterije, upravljanja RAM-om i precizne kontrole nad značajkama čipa. Primjerice, izvlačenje maksimuma iz manjeg kapaciteta memorije. Najočitija prednost vlastitog prilagođenog SoC-a je troškovna prednost. To će Pixela uređaje dovesti u ravnotežu s konkurencijom kada se uzme u obzir aspekt troškova proizvodnje.

Više... Vaš Komentar Top
StarBook Mk V  je prijenosnik s Linux distribucijama

Datum objave 07.05.2021

StarBook Mk V je prijenosnik s Linux distribucijama

StarBook Mk V prijenosnik (1)

U prošlosti je bilo vrlo teško kupiti prijenosno računalo s unaprijed instaliranim Linuxom. U većini slučajeva moralo se kupiti računalo sa sustavom Windows i potom instalirati Linux. U novije doba, zahvaljujući System76 upravljačkim programima prijenosnih računala, nije problem proizvođačima unaprijed instalirati Linux.

Tako sada proizvođači poput Della i Lenovo, imaju u ponudi fini broj prijenosnika pod Linuxom. Ovih dana pojavio se još jedan takav prijenosnik – StarLabs Starbook MK V model, od dobavljača hardvera sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Prijenosnik se može unaprijed instalirati s nekoliko Linux distribucija, poput Ubuntu 20.04.2 LTS (64-bit) ili noviji, osnovni OS 5.1.7 (64-bit) ili noviji, Linux Mint 20.1 (64-bit) ili noviji, Manjaro 21.0 (64-bitni) ili noviji, MX Linux AHS 19.3 (64-bitni) ili noviji, Zorin OS 15.2 (64-bitni) ili noviji. Naravno, možete odabrati i predinstalaciju sustava Windows 10.

Dizajn

StarBook Mk V dolazi kućište od crnog eloksiranog aluminija. Koristi 14-inčni IPS Full HD ARC mat zaslon s antirefleksnim premazom kako bi se spriječilo odsjaj i 3H slojem za sprečavanje oštećenja. Zaslon je rezolucije 1920 x1080 piksela i kutom gledanja do 178 stupnjeva.

Tipkovnica je u punoj veličini s pozadinskim osvjetljenjem i funkcijskim zaključavanjem koje kad je omogućeno, prisiljava tipku F da djeluju kao držanje tipke Fn, tako da možete brže pristupiti kontrolama medija, prilagoditi svjetlina zaslona itd.

StarBook Mk V ima 4 zvučnika, 720p web kameru, 3,5 mm priključak za mikrofon / slušalice, čitač MicroSD kartica, Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1. module za povezivanje, kao i dva USB-C 3.0 ulaza tipa A, jedan USB 2.0, jedan HDMI i Thunderbolt 4 koji pruža propusnost do 40Gbps.

Ispod haube

Ispod haube su Intel Core procesori 11. generacije. Možete birati između Intel Core i3-1110G4 ili i7-1165G7 modela s Iris Xe grafikom, 8 GB DDR4-3200 RAM-a i 240 GB SATA SSD-a ili 64 GB radne memorije i do 1 TB PCIe Gen 4 NVMe sa sekvencijalnim brzinama čitanja/pisanja do 6.850 MB/s i 6.500 MB/s).  Prijenosno računalo napaja baterija od 50,9 Wh, a isporučuje se s adapterom za napajanje od 60 W.

Cijena i dostupnost

Iako StarBook Mk V nije najjeftiniji Linux prijenosnik, ali cijena ipak nije astronomska. Dostupan je u pretprodaji za 7.192,50 kn, a za HR je isporuka besplatna (Free delivery ). Za razliku od nekih proizvođača računala, nudi se jednogodišnje jamstvo koje korisnicima izričito omogućuje otvaranje prijenosnog računala, zamjenu ili nadogradnju dijelova ili promjenu operativnog sustava bez poništavanja jamstva.

Više... Vaš Komentar Top
BOE je “izvisio” – Samsung i LG partneri za  OLED panele u iPhone 13 seriji

Datum objave 07.05.2021

BOE je "izvisio" - Samsung i LG partneri za OLED panele u iPhone 13 seriji

BOE je  izvisio

Očekuje da će Apple ove godine kupiti 169 milijuna OLED panela. Samsung Display i LG Display, bit će glavni dobavljači za fleksibilne OLED panele koji će se ugrađivati u  iPhone čije se predstavljanje očekuje  ove jeseni.

Međutim, BOE, koji je po prvi put ušao u opskrbni lanac za iPhone OLED panele prošle godine, još nije dobio zeleno svjetlo. Prema prethodnim predviđanjima, novi modeli iPhone 13 serije (poznatiji i kao iPhone 12s serija) još uvijek uključuju iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max. Dva top modela (iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max) isključivo će koristiti Samsungov LTPO OLED panel od 120 Hz s promjenjivom brzinom osvježavanja od 120 Hz bez utjecaja na performanse baterije.

Više... Vaš Komentar Top
Za Dell i neke Alienware modele objavljen firmware za ispravljanje starih ranjivosti

Datum objave 06.05.2021

Za Dell i neke Alienware modele objavljen firmware za ispravljanje starih ranjivosti

Dell_dbutil_2_3_1

Utvrđeno je da Dellov modul upravljačkog programa za ažuriranje (dbutil_2_3.sys) ima pet ozbiljnih nedostataka koji bi mogli dopustiti napadačima pravu pristupa (kontroli pristupa) na operativnom sustavu Windows, zaobiđu sigurnost i steknu dozvole na razini jezgre za izvršavanje koda, pa čak i prelazak s jednog uređaja na drugi dobivanjem pristupa mreži.

Sporni upravljački program za ažuriranje firmwaera koristi se od 2009. godine. Dostupan je čak na najnovijim Dell uređajima. (XPS 13, XPS 15, G3 , G5 i G7 ) i na nekim Alienware gaming prijenosnim i stolnim računalima. Ranjivosti također ima CVSS ocjenu ozbiljnosti ranjivosti 8,8 od 10. Otkrila ju je i prijavila tvrtka i prijavila tvrtka SentinelLabs u prosincu prošle godine. Dell ju je evidentirao ( CVE-2021-21551 ) i objavio da nema dokaza da je ovu ranjivost do danas netko ” iskoristio “, ali ipak su sada pustili u opticaj zakrpu.

Obuhvaća preko 400 modela prijenosnih i stolnih računala temeljenih na sustavu Windows. Međutim, SentinelLabs je također upozorio da se ranjivi upravljački modul i dalje može koristiti u BYOVD napadu jer Dell nije opozvao certifikat dok je objavljivao zakrpu.

Dell_dbutil_2_3_2

Zakrpu možete preuzeti i instalirati putem uslužnog programa Dell ili Alienware UpdateIsto tako možete izbrisati ovu datoteku iz sustava (nalazi se u C: \ Users \ \ AppData \ Local \ Temp ili C: \ Windows \ Temp).

Dell Vostro 3500 recenzija

Dell Latitude 9510 recenzija

Podsjetili bi kako ovo nije prvi put da je na Dellovim uređajima pronađen ozbiljan sigurnosni problem. U 2019. tvrtka je zatvorila kritičnu manu u SupportAssist alatu koja je utjecala na milijune korisnika računala diljem svijeta. Još jedan ozbiljan problem pronađen je 2015.godine u programu Dell System Detect, koji je također izložio veliki broj uređaja napadima.

Više... Vaš Komentar Top
Procurile karakteristike inženjerskog uzorka Core procesora 12. generacije

Datum objave 06.05.2021

Procurile karakteristike inženjerskog uzorka Core procesora 12. generacije

Procurile karakteristike  uzorka Core Alder Lake_1

Objavljene su detaljne specifikacije Intel Core-1800 procesora koji bi trebao biti lansiran okvirno u rujnu – Intel nikada nije imao takve procesore.

Iako je vodeći i9-11900K jedanaeste generacije Core procesor objavljen u ožujku vratio titulu najjačeg Intel procesora za igre,
stari 14nm postupak uzrokovao je smanjenje broja jezgre s 10 na 8, umjesto povećanja. Istodobno je zbog dodavanja AVX 512, potrošnja energije naglo porasla.

U stvari, svi znamo da je Intelov “ubojica” ove godine 12. generacija procesora Alder Lake koji koristi SuperFin procesnu tehnologiju. Nedavno je Igor labs, nabavio drugu verziju inženjerskog uzorka jednog od Alder Lake-S modela i podijelio karakteristike.

Procurile karakteristike  uzorka Core Alder Lake_2

Konkretno, radi se o modelu Intel Core-1800. Sudeći prema parametrima, 16 jezgri ovog procesora sadrži 8 velikih (Golden Cove) i 8 malih (Gracemont) jezgri koje su dizajnirane za ukupno 16 jezgri i 24 niti. Ali samo velike podržavaju multithreading. Osnovna frekvencija ovog procesora je 1,8 GHz. Od toga je maksimalna učestalost ubrzanja 8 velikih jezgri do 4,6 GHz (2 jezgre), a svih jezgri do 4,0 GHz. Uz to, postoji osam jezgri male snage s maksimalnom učestalošću ubrzanja od samo 3,4 GHz i punom jezgrom od 3,0 GHz .

TDP Intel Core-1800 ima 125 W TDP što je isto kao i modeli 11. generacije. Potrošnja energije u načinu PL2 može doseći 228 W iako je u puno zahtjevnijem načinu rada PL1 već standardna 125 W. Očito je, da je tehnički postupak 7-nanometarski, tada bi bilo moguće više smanjiti potrošnju energije, ali Alder Lake bit će 10-nanometarski. Uz to, ovaj inženjerski uzorak također podržava overclocking koji može otključati ograničenje potrošnje energije. Zadani napon 1,3147 V procesora je također malo visok na frekvenciji 4,2 GHz.

Naravno, budući da je ovo samo vrlo rani inženjerski uzorak, karakteristike će se dalje mijenjati kako usavršavanje napreduje, ali ne dramatično.

Ipak, očekuje se da će konačna maloprodajna verzija biti u velikoj mjeri prilagođena optimalnoj frekvenciji i potrošnji energije. Također ne trebamo zaboravite na podršku ovih procesora za DDR5 memoriju (posebno DDR5-4800 MHz) i PCIe 5.0 sabirnicu.

Više... Vaš Komentar Top
Konačan kraj za Adobe Flash od srpnja u sustavu Windows

Datum objave 06.05.2021

Konačan kraj za Adobe Flash od srpnja u sustavu Windows

Konačan kraj za Adobe Flash iz sustava Windows

Microsoft je objavio zakrpu za uklanjanje Flash Playera iz svojih sustava u listopadu 2020. godine, ali mogao se
koristiti kao dobrovoljno preuzimanje. Od srpnja 2021. svi korisnici Windowsa i Windows Server Edition, morati zauvijek oprostiti od Adobe Flasha jer se sada smatra ozbiljnom sigurnosnom ranjivošću svih sustava.

Paket nadogradnje koji će Microsoft donijeti u ljetnim mjesecima, ima broj KB4577586 i bit će uključen u centralizirano ažuriranje koje dolazi s paketima 1607 i 1507 za sustav Windows 10. Ostale verzije koje će ga dobiti bit će Windows 8.1, Windows Server 2012 i Windows Embedded 8 Standard, kroz sigurnosna ažuriranja.

Slično svom operativnom sustavu, Microsoft već naporno radi na uklanjanju podrške za Flash u pregledniku Microsoft Edge, a mnogi će korisnici automatski primiti ažuriranje. Međutim, tvrtka je u izvješću o ažuriranju najavila da neće brisati verzije Adobe Flash Player ručno instalirane sa izvora treće strane.

Više... Vaš Komentar Top
Predstavljen Asus Adolpad 10 Pro

Datum objave 06.05.2021

Predstavljen Asus Adolpad 10 Pro

Asus  Adolpad 10 Pro

Asus Adolpad 10 Pro koristi 10,1-inčni IPS Full HD + zaslon razlučivosti 1.920 x 1.200 piksela i omjera stranica 16:10. Specifikacije u unutrašnjosti uključuju 4 GB RAM-a i 128 GB interne flash memorije. Što se tiče procesora, to je 12-nanometarski mobilni procesor MediaTek 8183 proizveden 2019. godine. Uređaj napaja baterija od 7.300 mAh za koju tvrtka tvrdi da može pružiti do 6 sati rada na jednom punjenju.

U odjeljku kamera, na stražnjoj strani je jedna od 8 MP u pratnji LED bljeskalice, dok je na prednjoj strani 5 MP kamera za selfie i videopozive. Debljina tableta je 8,4 mm i mase je približno 540 grama. Uređaj također ima USB priključak Type-C za punjenje i prijenos podataka, utor za microSD memorijsku karticu (do 512 GB), 3,5 mm priključak za slušalice.

ASUS Strix Z590-E Gaming WiFi recenzija

ASUS ROG Maximus XIII Hero recenzija

Softversku opremu osigurava operativni sustav Android 10. Prvi će modeli Asus Adolpad 10 Pro stići u trgovine u Kini, početkom svibnja, u dvije varijante boja (siva, zelena). Cijena je oko 270 dolara, što je iznad Samsung Galaxy Tab A7, a zapravo ne nudi ništa više. Dostupnost u Europi nije poznata, ali postoji mogućnost da će se pojaviti pod drugim imenom.

Više... Vaš Komentar Top
Poznat raspored drugog Job Fair Meetupa!

Datum objave 05.05.2021

Poznat raspored drugog Job Fair Meetupa!

Raspored za drugi Job Fair Meetup

Karijerna središta i ove godine će biti Fakultet elektrotehnike i računarstva te Klub studenata elektrotehnike gdje će se od 10. do 14. svibnja 2021. godine održati drugi po redu Job Fair Meetup. Program u KSET-u moći ćete pratiti online, a radionice će se održati uživo na FER-u. Na Meetupu će setudenti moći umrežiti, razmijeniti znanja i iskustava te steći nove vještine sudjelujući na talkovima, radionicama, panel raspravama te online networkingu s 56 tehnoloških poduzeća iz sedam različitih industrija unutar pet tematskih dana. Svi koji žele biti dio drugog Job Fair Meetupa, trebaju se prijaviti predajom životopisa na službenoj stranici te rezervacijom mjesta.

Web&Mobile, ICT i razni projekti obilježit će ponedjeljak, veliki podaci, ICT i startupi teme su utorka, u srijedu je pažnja na sigurnosti, ICT-u i njihovim stručnjacima, u četvrtak će se govoriti o tehnologiji 5G i elektronici budućnosti, a ljuti umaci, web aplikacije i elektronika preuzimaju petak.

Sveukupno, posjetitelje Job Fair Meetupa unutar pet dana događanja očekuje 40 talkova, 21 blok umrežavanja, 11 radionica, 4 panel rasprave i 1 Hot talk.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Xbox Series X/S

Objavljeno prije 10 minuta

Kompjuter ne daje signal na monitor nakon paljenja

Objavljeno prije 12 minuta

P:gtx 1070 asus

Objavljeno prije 22 minute

P:iiyama 34" UW IPS 144hz ultrawide monitor

Objavljeno prije 25 minuta

Hrvatska pošta - informacije i iskustva

Novosti

Cyber Monday 2021: Windowsi 10 Pro već od 7 €

Cyber Monday (ponedjeljak) postao je plodno tlo za dobre prilike. Vrijeme je za kupovinu u ovom Cyber tjednu 2021! Globalni dobavljač CDK (CD keyeva) Godeal24.com također je odlučio dodati boju Cyber Weeku, a najbolje ponude bit će rezervir... Pročitaj više

Kako sigurno preuzeti bilo koju aplikaciju na Huawei pametnom telefonu

Postojeći korisnici Huawei pametnih telefona već znaju kako putem AppGallery trgovine i Petal Search preglednika, pronaći omiljene aplikacije. Za one koji još nisu sasvim sigurni, AppsOnHMS web stranica je tu da odgovori na sva pitanja. App... Pročitaj više

Iskustvo zvuka i pokreta dobilo je potpuno novo značenje

Novi doživljaj zvuka mogli su iskusiti sudionici eventa Philips GOtogether koji je okupio poznate influencere, pripadnike medija te ostale sudionike. Pod vodstvom Valentine Walme, sudionici su se mogli okušati u plesnim radionicama, pogleda... Pročitaj više

AppGallery - službeno priopćenje Huaweia

Povodom objave vijesti o trojancima inficiranih 190 aplikacija u Huaweievom AppGalleryu, tvrtka je izdala sljedeće pripćenje: "Ugrađeni sigurnosni sustav AppGalleryja brzo je identificirao potencijalni rizik unutar ovih aplikacija. Sada akt... Pročitaj više

U Huawei App Gallery 190 Android aplikacija zaraženo trojancima

Trojanski zlonamjerni softver često se maskira kao redovita aplikacija kako bi sakrio svoju pravu svrhu. Ali kada se infiltrira dopušta lošim dečkima da ukradu podatke, pa čak i preuzmu kontrolu nad uređajem. Prema novom izvješću Dr. Weba,... Pročitaj više

Sve novosti