Kingston FURY svojoj ponudi dodaje DDR5 s AMD EXPO certifikatom

Objavljeno prije 9 dana - Uredništvo

Kingston FURY svojoj ponudi dodaje DDR5 s AMD EXPO certifikatom

Kingston FURY svojoj ponudi dodaje DDR5 s AMD EXPO certifikatom

657518

Kingston FURY najavio je danas dodavanje AMD EXPO certificiranih DDR5 modula svojoj FURY Beast liniji radnih memorija. S ciljem pružanja najnovijih opcija igračima i entuzijastima, ovi novi moduli sa specifikacijama i kompletima za overclock optimizirani su za AMD-ovu nadolazeću AM5 platformu s dva tvornički podešena profila, plus jedan prilagodljiv korisnički profil.

Kingston FURY Beast nudi brzine do 6000MT/s zajedno s odvažnim dizajnom niskoprofilnog raspršivača topline. S AMD EXtended profilom za overclocking, korisnici mogu sa sigurnošću vjerovati da njihovi odabrani FURY Beast DDR5 moduli i kompleti pružaju upravo ono što njihov AMD AM5 sustav treba za maksimiziranje performansi, uz istovremenu stabilnost.

AMD EXPO certificirani Kingston FURY Beast DDR5 i Kingston FURY Beast DDR5 RGB sada su dostupni u pojedinačnim modulima od 16 GB i kompletima od 2 od ukupno 32 GB. Podržani ograničenim doživotnim jamstvom.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.17]

Objavljeno prije 9 dana

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.17]

Intel,  ASRock Arc A380 Challenger,  Pixelbook, Raptor Lake, Android 13,  digitalni euro, izvoz čipova…..  

Intel A380 grafička kartica se preporučuje za prodaju u Europi s napajanjem od 500 W

Intel A380 grafička kartica se preporučuje...

Kako bi pokazao važnost koju pridaje kineskim igračima, Intel je najavio prvu A380 grafičku karticu na kineskom tržištu kada je lansirao Arc. Nedavno se A380 grafička kartica također počela pojavljivati na policama u više zemalja i regija među kojima je Njemačka.

Ali to je samo u obliku ASRock Arc A380 Challenger, mini ITX specifikacija i dizajnom s jednim ventilatorom. Ova grafička kartica ima podršku za PCI Express 4.0, s propusnošću od 16 GT/s i omogućuje dva puta veću propusnost u usporedbi s PCI Express 3.0.

Što se tiče ostalih specifikacija, osnovni takt je 2.250 MHz. Također je opremljena 96-bitnom 6GB GDDR6 velikom video memorijom, ekvivalentnom frekvencijom od 15,5 GHz i jednim 8-pinskim pomoćnim napajanjem. Na raspolaganju su četiri izlazna sučelja, uključujući jedan HDMI 2.0b i tri Display Port 2.0, koji mogu isporučiti 8K rezoluciju. Njezina cijena je 189 eura, što znači da je Intelova strategija cijena grafičkih kartica na globalnoj razini ista. Vrijedno je spomenuti da iako je ova grafička kartica vrlo mini, ASRock preporučuje korištenje s napajanjem od 500 W.

Ništa od Pixelbooka sljedeće generacije?

Ništa od Pixelbooka sljedeće generacije

Google nije lansirao prijenosno računalo već 3 godine. Posljednji je Pixelbook Go iz 2019. No, na Developers Conference u svibnju izvršni direktor Rick Osterloh, je jasno dao do znanja da će lansirati Pixelbook u budućnosti s Tensor procesorom. Ali najnovije vijesti ističu da je plan propao.

Prema pisanju magazina The Verge, interni izvori iz Googlea došapnuli su im da je razvojni tim sljedeća generacija Pixelbooka preraspodijeljen na druge projekte. Time je otkazan daljnji razvoj prijenosnog računala Pixelbook sljedeće generacije kao dio nedavnih mjera rezanja troškova. Budući se  nedavno Google obvezao ponovno pokušati napasti tržišta na kojima je do sada podbacio protiv konkurencije, govorimo o uređajima poput nadolazećeg Pixel Watcha i budućeg tableta koji dolazi 2023. godine, odustajanje od projekta Pixelbooka ne iznenađuje.

Međutim, Google je odbio odgovoriti na ovu vijest, rekavši samo da ne dijeli buduće planove za proizvode i da su predani izgradnji i podršci niza inovativnih Google proizvoda.

Raptor Lake samo za proizvode visoke klase

Raptor Lake samo za proizvode visoke klase

Priča se da će Intel Core 13. linija koristiti Raptor Lake samo za proizvode visoke klase, a Alder Lake za srednje i osnovne razine.

Intelove prijašnje arhitekture proizvodnih linija procesora prilično su složene. Osim različitih arhitektura stolnih i prijenosnih računala, čak i CPU-i koji pripadaju istoj generaciji mogu imati nekoliko koegzistirajućih arhitektura. Međutim opće je poznato da stolna i mobilna verzija proizvoda koriste jednu Alder Lake arhitekturu, ali sada se objavljuje da 13. generacija Corea može koristiti samo Raptor Lake arhitekturu za vrhunske proizvode, a Alder Lake arhitekturu za proizvode srednje i osnovne razine.

Prema nedavno izloženom prikazu slajdova proizvoda, Intel će koristiti samo Raptor Lake u proizvodima iznad Core i5 K serije (uključujući punu seriju i9 i i7 i i5-13600K), dok će i5-13600, i5-13500, i5-13400, i3 -13100 i ostala četiri glavna i početna proizvoda koriste arhitekturu Alder Lake.

Sudeći prema proizvodnoj strategiji koju koristi Intel u 12. i 13. generaciji Corea, pristup je razumljiv. Glavne promjene Raptor Lakea u usporedbi s Alder Lakeom uglavnom su u povećanju takta i poboljšanom Raptor Cove “P-Coreu ”, predmemoriji, i kanalima. Realno, izvedba trenutne Alder Lake arhitekture može zadovoljiti dnevne potrebe za dokumentima, zabavom i stvaranjem sadržaja. U isto vrijeme, takva strategija također će pomoći u natjecanju s AMD-om na glavnom tržištu.

Android 13 podiže minimalne memorijske zahtjeve za instalirati GMS

Android 13 podiže minimalne memorijske zahtjeve

Google je konačno objavio najnoviji operativni sustav Android 13 i slično prošlogodišnjem Windowsu 11, podigao je minimalne hardverske zahtjeve. Prema novim zahtjevima, kapacitet RAM sada mora iznositi najmanje 2 GB, a interne flash memorije 16 GB.

Naravno, ovaj preduvjet se odnosi na modele pokretane Android 13 sustavom i predinstaliranim Google Mobile servisima. U teoriji, ako mobilni uređaj nema podršku GMS- a (poput Huawei mobitela), onda bi mogao vrtjeti sustav ispod ovog standarda. Posljednji put kada je Google prilagodio minimalne hardverske zahtjeve za GMS+ Android uređaje bilo je s Android 11 inačicom 2020.godine, kada je 512 MB RAM-a t postao novi minimalni prag. Štoviše, ako je bio manji od 2 GB, mogao se pokrenuti samo lagani Android Go. Međutim, borba za tržište u Android kampu je toliko žestoka da novi telefoni ove godine uglavnom nemaju ispod 4 GB ili 6 GB RAM-a. Stoga, ova minimalna granica hardvera trebala bi imati mali utjecaj.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.16]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.15]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.14]

Europska središnja banka odabire 5 tvrtki za razvoj prototipova “digitalnih eura”

Europska središnja banka odabire 5 tvrtki...

Europska središnja banka (ECB) najavila je partnerstvo s pet tvrtki za razvoj mogućeg prototipa front-end sustava digitalnog  plaćanja u eurima za povezivanje  na različitim načinima.   Ovi sustavi  za povezivanje sa ECB-om  na različitim načinima uključuju:

 • peer-to-peer online plaćanja – CaixaBank (Španjolska)
 • peer-to-peer izvanmrežna plaćanja – Worldline (Francuska)
 • plaćanja na prodajnom mjestu inicirana od strane platitelja – EPI
 • plaćanja na prodajnom mjestu inicirana od strane primatelja plaćanja – Nexi (Italija)
 • plaćanja putem e-trgovine – Amazon

Svih pet tvrtki treba dovršiti prototip u prvom kvartalu 2023. godine, a testno razdoblje trajati će dvije godine.

Izvoz čipova u priličnom padu

Izvoz čipova u priličnom pada

Južna Koreja je vodeći svjetski proizvođač memorijskih čipova sa Samsungom i SK Hynix, međutim, izvoz im je u kolovozu zabilježio najveći pad od 2019. godine. Podaci koje je objavilo južnokorejsko ministarstvo trgovine navodno pokazuju da su isporuke memorije ili DRAM dinamičke memorije s izravnim pristupom, pale 24,7 posto u kolovozu u odnosu na godinu ranije, nakon pada od 7 posto u prethodnom mjesecu. Pad izvoza memorije povezan je s slabom globalnom potražnje, ne samo za mobilnim telefonima, već i osobnim računalima za koja se očekuje daljnji pad interesa nekoliko idućih kvartala.

Inače, udio dviju južnokorejskih tvrtki dosegao je 71,3 posto globalnog tržišta. Samsungom i SK Hynix imaju ne samo veliki proizvodni kapacitet i visoku izlaznu vrijednost, već i najnapredniju tehnološku razinu. Samsung je masovno proizvodio memorijske čipove s 14nm EUV procesom prošle godine, a SK Hynix također je masovno proizvodio memorijske čipove s 1A nm procesom, uključujući najnoviju DDR5 memoriju. U međuvremenu, aktivno kupuje EUV litografske strojeve.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 8 Gen 2 u dvije varijante kod lansiranja

Objavljeno prije 9 dana

Snapdragon 8 Gen 2 u dvije varijante kod lansiranja

Snapdragon 895 opremljen bitno nadograđenim GPUom

Dok se Qualcomm sprema održati svoj godišnji događaj Snapdragon Summit na Havajima sredinom studenoga, leakster Digital Chat Station (putem Weibo kanala) otkrio je da će Snapdragon 8 Gen 2 biti lansiran odmah u dvije varijante, a ne kao što se obično događa tijekom godine, kada se predstavlja Plus varijanta.

Tako bi uz standardni Snapdragon 8 Gen 2  na TSMC-ovoj 4nm procesnoj tehnologiji i taktu 3,19 GHz, Qualcomm istovremeno trebao najaviti verziju visokog takta između 3,4 i 3,5 GHz. Potonja mobilna platforma imat će i povećanu izvedbu GPU-a što bi ga činilo dovoljno sposobnim da “pobijedi” A16 Bionic Appleov čipset. Da, ali čak i ako se GPU može natjecati s Apple A serijom, još uvijek će sigurno postoji određeni jaz u CPU dizajnu.

Očekuje se da će nadolazeći Qualcomm čipset slijediti 1+2+2+3 klaster arhitekturu (Kryo Prime s ARM Cortex-X3 jezgrom, četiri Kryo temeljene na Cortex-A720 i Cortex-A710 te tri Kryo jezgre na ARM Cortex-A510). Trebao bi biti prisutan i Adreno 740 GPU. Ako se ova gasina pokaže točnom, ne znači da će dvije verzije biti dostupne istovremeno na tržištu.

PROČITAJTE JOŠ

Qualcomm ostaje vjeran TSCM-u za 5G top čipove u 2023./2024.

Snapdragon X70, Fast Connect 7800 i M.2 5G jačaju Qualcommovo bežično povezivanje

No, postoji još jedna glasina. Qualcomm bi 2023. mogao lansirati još jedan model flagship procesor koji koristi NUVIA arhitekturu u pokušaju da se natječe s Appleovom M-serijom. Nadamo se da ćemo vidjeti prijeko potrebnu konkurenciju u području prijenosnih računala temeljenih na ARM-u.  Za potvrdu detalja morat ćemo pričekati  još koji mjesec.

Više... Vaš Komentar Top
Intel, NVIDIA, ARM guraju novi AI standard: najjača grafička kartica s 4,5 puta boljim performansama

Objavljeno prije 9 dana

Intel, NVIDIA, ARM guraju novi AI standard: najjača grafička kartica s 4,5 puta boljim performansama

Intel, NVIDIA, ARM guraju novi AI standard (1)

Iako konkurenti na području umjetna inteligencije, Intel, NVIDIA i ARM, pokrenuli su novi AI format FP8, kako bi sredili trenutni kaos s tri univerzalna formata.

Intel, NVIDIA, ARM guraju novi AI standard (1)

U eri umjetne inteligencije počeli su se prilagođavati formati izračuna performansi CPU i GPU-a, pa su se tako pojavili AI standardi poput INT8, BF16, TF32. Međutim ova tri formata izazivaju kaos kod proizvođača komponenti i nisu svima pogodni za daljnji razvoj tehnologije. To je razlog zašto su Intel, NVIDIA i ARM, tri CPU/GPU diva, iako konkurenti, pokrenuli novi AI format FP8 za duboko učenje i objavili “Bijelu knjigu”.

Intel, NVIDIA, ARM guraju novi AI standard (2)

Trebao bi postati opći standard u području umjetne inteligencije i imati dvije varijante kodiranja (E5M2 i E4M3). Može minimizirati odstupanje od trenutnog standarda IEEE754, što bi trebalo donijeti veću fleksibilnost AI operacijama, uravnotežiti softver i hardver za poboljšanje učinkovitosti programera. Prema rezultatima koje je objavila NVIDIA, FP8 ima 16-bitni efekt pomičnog zareza u široko korištenom modelu obuke, a performanse najjače grafičke kartice su 4,5 puta bolje.

Ali, na kraju ne možemo se ne zapitati: gdje je AMD u ovoj priči?

Više... Vaš Komentar Top
Apple napušta ARM i prelazi u RISC-V kamp

Objavljeno prije 9 dana

Apple napušta ARM i prelazi u RISC-V kamp

Apple napušta ARM i prelazi u RISC-V kamp

RISC-V se općenito smatra trećom najvećom CPU arhitekturom i potencijalom nakon x86 i ARM-a. Najvažnija značajka je što ova arhitektura nema licenci i otvorenog je koda i te ju bilo tko može ga modificirati po želji, što je vrlo privlačno proizvođačima. Agencija za analizu poluvodiča SemiAnalysis , nedavno je objavila vijest da se Apple sprema promijeniti arhitekturu svoje jezgre s originalnog ARM-a na RISC-V.

Većina procesora trenutno na tržištu ima sličnu arhitekturu kao Apple, ali i koriste RISC-V arhitekturu za svoje procesore, poput Google Tensor Processing Units (TPU). Međutim čipseti osim CPU jezgre imaju veliki broj ugrađenih pomoćnih jezgri, što čini funkcije uređaja sveobuhvatnijima. Tako u Apple M1 ima više od 30 pomoćnih jezgri koje nemaju nikakve veze s operativnim sustavima ili aplikacijama već su odgovorne za neovisne zadatke, kao što su kontrola dodirnih podloga, Wi-Fi-ja ili Bluetootha, održavanje koherencije predmemorije, upravljanje Thunderbolt sučeljima itd. Ove jezgre ne samo da imaju vlastiti firmware, već i upravljanje napajanjem i ARM su arhitekture, a Apple ih izgleda želi prebaciti na RISC-V arhitekturu. Time bi uštedjeli puno naknada za licenciranje u ovo vrijeme kada proizvodni troškovi rastu.

Više... Vaš Komentar Top
Legendarni Pentiumi i Celeroni uskoro mijenjaju ime

Objavljeno prije 9 dana

Legendarni Pentiumi i Celeroni uskoro mijenjaju ime

Uskoro legendarni Pentium i Celeron mijenjaju ime

Pentium, Celeron i Velociraptor – imena procesora sada su još uvijek aktivna u low-end području. Ipak, svemu lijepom mora doći kraj.

Intel je službeno objavio da neće biti Pentium ili Celeron imena u liniji procesora za prijenosna računala od 2023. godine. Umjesto toga, bit će grupirani pod nazivom – Intel procesor. Kompanija smatra da će preimenovanje pojednostaviti liniju proizvoda i olakšati potrošačima odabir najprikladnijeg procesora koji odgovara njihovim potrebama. Mi bismo dodali da je naziv ‘Intel procesor’  strogo govoreći ipak prilično nejasan pojam. Pogotovo zato što su svi Intel procesori Intel procesori :) Rebrendiranje ostaje nepromijenjeno za Intelove trenutne proizvode i Intelov proizvodni plan. Osim toga Intel će nastavit jačati  fokus na vodećim brendovima kao što su Core, Evo i vPro.

PROČITAJTE JOŠ

Intel najavljuje specifikacije grafičkih kartica Arc A750 i Arc A770 i ograničenih izdanja

Intel Core i3-12100F

Intel Core i5-12600K recenzija

Podsjetimo, marka Pentium ima povijest od 30 godina. Najavljena je u listopadu 1992., kao peta generacija mikroprocesora. Prvi procesori osvanuli su na tržištu u ožujku 1993., s frekvencijama samo 60/66 MHz te u to vrijeme za stolna računala visoke klase. Kasnije je najskuplja serija procesora označena kao Core, nakon čega je Pentium korišten za procesore srednje klase. Marka Celeron nastala je nešto kasnije, u ožujku 1998., kao odgovor na AMD-ovu konkurentsku strategiju za procesore u jeftinijim računalima.

Više... Vaš Komentar Top
EA potvrđuje! SIMS 4 igra besplatna od 18. listopada

Objavljeno prije 9 dana

EA potvrđuje! SIMS 4 igra besplatna od 18. listopada

EA potvrđuje! SIMS 4 igra besplatna od 18. listopada

Electronic Arts je potvrdio da će SIMS 4 strateška simulacijska igra biti dostupna besplatno za preuzimanje na PC, Mac, PlayStation konzole i Xbox konzole od 18. listopada. Također će imati punu offline podršku.

Igrači će moći steći izvan mrežna iskustva, kreirati personalizirane svjetove i brzo dijeliti SIM kartice s prijateljima, ali  još uvijek će trebati platiti za jedan od 48 paketa proširenja.  Time nam se čini da potez  davanja besplatne igre  svima zainteresiranima   ima za cilj  potaknuti igrače da potroše nešto novca na proširenja.

Također Electronic Arts izvještava da nastavlja razvijati nove pakete i proširenja za igru.  Dobra je vijest i za lojalne igrače koji  već imaju kupljenu osnovnu igru ili  članstvo EA Play i EA Play Pro dobit će poboljšano iskustvo uz dodatne besplatne pakete proširenja.   

Svi detalji bit će podijeljeni na EA YouTube i Twitch tijekom posebnog streama Behind The Sims Summit događa – 18. listopada 2022.

Više... Vaš Komentar Top
EVGA više nije partner s Nvidijom

Objavljeno prije 9 dana

EVGA više nije partner s Nvidijom

evga_1070ti_3

Ovo je zaista velika promjena u povijesti video kartica, a vijest dolazi s dva YouTube kanala: JayzTwoCents i Gamers Nexus te same EVGA kompanije.

EVGA je ekskluzivni partner s NVIDIA-om od osnutka 1999. godine, odnosno  Nvidia TNT2 Riva kartica i  stoga ima bogatu povijest s ovom markom. Razlozi raskida su što NVIDIA često ne otkriva dovoljno brzo nove čipove proizvođačima niti cijenu. Postoje i ograničenja koja nameću u brojnim aspektima poput gornje granice cijena i zabrana povećanja specifikacija kartice, primjerice memorije. Ništa manje nisu bitne male profitne maržu od samo nekoliko posto za EVGA  i što ih je NVIDIA prisilila da snize cijene prodaje mnogih modela te su poslovali s gubitkom. No, nastavit će podržavati stare kartice na NVIDIA dizajnu i prodavati postojeće proizvode uz održavanje servisne mreže.

EVGA-i je očito je voda došla do grla, ali ako najveći dio profita u konačnici dolazi od  drugih segmenata  koji zapravo subvencioniraju video kartice ne mora biti nedostatak otići s ovog tržišta i dio ‘preostalih’ zaposlenika preraspodijeliti za rast na tim profitabilnijim proizvodima.

PROČITAJTE JOŠ

EVGA-ine posebne usluge

EVGA 430W 80Plus test

EVGA X20 recenzija

Trenutno EVGA nema planova za  pridruživanje AMD Radeon segmentu ili Intel Arc grupi. Šteta! Što se tiče ovih suradnji  s AMD-om ili Intelom za GPU je idealan trenutak. Intel sada polako ide prema modelima viših performansi i AMD neće predugo čekati sa sljedećom generacijom. Bilo bi odlično da postanu ekskluzivni AIB partner i da primijene svoje znanje i iskustvo uz  vjerojatno bolje uvjete nego s  NVIDA programom.

Preostali proizvodi uključujući napajanja, matične ploče, zvučne kartice, gaming tipkovnice, miševe i sustave hlađenja tvrtka nastavlja  dalje razvijati i proizvoditi.

Update: Naravno, Nvidia ne sjedi skrštenih ruku i šuška se kako će im Lenovo biti novi AiB partner za grafičke kartice, a prve su slike GTX 4090 modela već procurjele.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master HAF 700

Objavljeno prije 9 dana

Cooler Master HAF 700

haf-700

Ranije ove godine je Cooler Master predstavio HAF 700 EVO, a sada se vraćaju korijenima svoje HAF serije i predstavljaju HAF 700 – EATX kućište visokih performansi.HAF 700 je malo smirenijeg i jednostavnijeg dizajna, ali zadržava one osnovne vrijednosti flagship modela kao što je podrška za sve tipove hardvera, više komorna disipacija topline i inovativan mehanički dizajn. HAF 700 je stvoren za one koji žele izvući maksimum iz svog računala, a prodavat će se po cijeni od 359 €.

Više... Vaš Komentar Top
Mijenja se imenovanje AMD Ryzen Mobilea procesora

Objavljeno prije 13 dana

Mijenja se imenovanje AMD Ryzen Mobilea procesora

Mijenja se imenovanje AMD Ryzen Mobilea procesora (1)

Kako bi korisnicima pomogli da na prvi pogled vide seriju, arhitekturu, pozicioniranje, razinu performansi i druge informacije koje odgovaraju mobilnom Ryzen procesoru, AMD usvaja novi sustav imenovanja za mobilne Ryzen procesor počevši od 2023. godine. Hoće li biti kaotičan?

Sadašnja strategija imenovanja AMD mobilnih Ryzen procesora slična je Intelovoj. Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 i Ryzen 9 odgovaraju Core i3, i5, i7 odnosno i9, dok sufiksi U, HS i H predstavljaju potrošnju energije na razini procesora. Nova strategija budućih mobilnih Ryzen procesori i dalje ostaje podijeljena u četiri sekvence: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 i Ryzen 9, ali sljedeće ” četiri znamenke + slovni sufiks imat će svoja skrivena značenja.

Mijenja se imenovanje AMD Ryzen Mobilea procesora (2)

Primjerice za processor Ryzen 5 7640U, prvi broj “7” predstavlja 2023. godinu proizvodnje, a 2024. i 2025. će se redom mijenjati brojevima 8. i 9 . Samo nismo sigurni kako će riješiti dvoznamenkasti problem od 10 za 2026.?

Drugi broj “6” predstavlja tržišno pozicioniranje proizvoda

Ako je jedinica (1), to znači Athlon srebrne razine, a dvojka (2) zlatna razina koja pripada najnižoj poziciji procesora uglavnom namijenjenih za početna obrazovna prijenosna računala poput Chromebookova. Ako je ovaj broj tri (3) I četiri ( 4), radi se o razini Ryzena 3, dok brojevi pet (5) i šest (6) predstavljaju razinu Ryzena 5, a sedmica odgovara Ryzenu 7 itd.

Mijenja se imenovanje AMD Ryzen Mobilea procesora (3)

Ovo pravilo u imenovanju u biti najviše zbunjuje jer primjerice Ryzen 5 7640U izvorno je Ryzen 5, i trebali ga doista ponovno potvrditi dodatnim brojem šest (6)? Međutim, budući Ryzen 3 serije procesori će uključivati modele s 3 i 4 sufiksa, kao što su Ryzen 3 7340U i Ryzen 3 7440U, dok serija procesora Ryzen 5 uključivat će modele s 5 i 6 sufiksa, kao što su Ryzen 5 7540U i Ryzen 5 7640U. Samo treba zapamtite da što je veći broj koji odgovara drugom znaku to su uglavnom bolje specifikacije u pogledu frekvencija i performansi.

Treći broj ukazuje arhitekturu CPU jezgre

Mijenja se imenovanje AMD Ryzen Mobilea procesora (4)

Ako je ovaj broj jedan (1) to znači da koristi Zen/Zen+. U slučaju da je broj (2) znači radi se o Zen 2 arhitekturi, tri (3) Zen 3/Zen 3+, a četiri (4 ) predstavlja Zen 4 ili pet ( 5 ) Zen 5. Pojednostavljeno, u 2023. novi proizvodi u mobilnim procesorima Ryzen prebacit će se svi na arhitekturu Zen 4, a to je oznaka “xx4xx”. Ako vidite model sa znakom 3, to mora biti procesor Ryzen 5000 ili Ryzen 6000.

Četvrti broj predstavlja podjelu razine

Mijenja se imenovanje AMD Ryzen Mobilea procesora (5)

Ako je nula ( 0) predstavlja standardnu arhitekturu, a petica (5) nadogradnju arhitekture ili poboljšanje funkcije/performansi.
Primjerice model arhitekture Zen3 koristit će 0 (xx30), a arhitektura Zen3+ koristit će 5 (xx35). Osim toga, procesori HX serije također će koristiti sufiks 5 (xx45).

Peti slovni znak  predstavlja razinu TDP potrošnju energije

 • Sufiks U je raspon TDP-a od 15W do 28W. Prikladan je za tanka i lagana prijenosna računala ili uređaje dva u jednom koji se fokusiraju na trajanje baterije.
 • Sufiks HS pokazuje TDP do 35 W, što je prikladno za svestrana prijenosna računala i obična prijenosna računala za igranje s tankim i laganim performansama.
 • Sufiks je HX ukazuje na 55W+ TDP. Uglavnom se koristi za prijenosna računala za igranje za entuzijaste.
Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Dobre vijesti! Kupite doživotnu licencu MS Officea već od 11,99 €, i originalne Windowse već od 6,14 €!

Office 2021 najnovija je verzija Microsoftovog uredskog paketa koja se vjerojatno više koristi od svih drugih aplikacija za stolna računala na svijetu. Dodajte korisne značajke—na primjer, sada dostupne uz Microsoft Teams i dodajte trenutni... Pročitaj više

Chromium razvojni tim omogućava AV1 kodiranja za nove Nvidia GPU-ove

Nvidia se RTX 40 grafičkim karticam na novoj Ada Lovelace arhitekturi pridružuje Intelu, koji je do sada jedini podržavao AV1 kodiranje s Arc GPU-ima. Razvojni tim Chromiuma odobrio je zahtjev da se omoguči AV1 podrška kodiranja putem web p... Pročitaj više

Lisa Su posjetit će TSMC kako bi osigurala nabaviu 2nm i 3nm čipova

CEO AMD-a Dr. Lisa Su i brojni rukovoditelji na C-razini kompanije putovat će u Tajvan ovih dana na sastanak s izvršnim direktorom TSMC-a Wei Zhejiom kako bi razgovarali o budućoj suradnji. Teme razgovora uključuju TSMC-ov proizvodni čvor N... Pročitaj više

DxOMark nova testna mjerila i sustava bodovanja donosi tri glavne točke ažuriranja

DxOMark je službeno objavio novi referentni test pametnih telefona i sustav bodovanja, kako bi se potaknulo poboljšanje korisničkog iskustva i pomogao proizvođačima da ostvare tehnološka otkrića. Ovo ažuriranje testiranja ima tri glavne toč... Pročitaj više

Netflix pokušava video igrama vratiti pretplatnike

Netflix je prvi put ušao na tržište mobilnih igara u studenom 2021. godine i potrošio 72 milijuna dolara za kupnju finske tvrtke za razvoj igara Next Games kao i tvrtki Night School Studio i Boss Fight Entertainment u ožujku ove godine. Kao... Pročitaj više

Sve novosti