Microsoftova verzija AI PC standarda zahtjeva minimalno 16 GB RAM-a

Datum objave 20.01.2024 - Sanja Ledinek

Microsoftova verzija AI PC standarda zahtjeva minimalno 16 GB RAM-a

Microsoftova verzija AI PC standarda zahtjeva minimalno 16 GB RAM-a

Microsoftova verzija AI PC standarda zahtjeva minimalno 16 GB RAM-a

Izvješće o istraživanju tržišta koje je proveo TrendForce pokazalo je da je Microsoft postavio 16 GB kao minimalni sistemski zahtjev za računala s umjetnom inteligencijom.

S trenutne točke gledišta, Microsoft se nada integrirati chatbotove umjetne inteligencije za automatizirati i generirati rad u mainstream računalima. Najveći potez tvrtke bit će lansiranje Copilot Pro-a 2024. godine, pomoćnika za umjetnu inteligenciju ugrađenog u Office 365, kojeg tvrtka planira prodavati zasebno na osnovi pretplate. Uz ubrzanje temeljeno na oblaku, razne Microsoftove funkcije umjetne inteligencije također će se oslanjati na neke osnovne hardverske specifikacije za lokalno ubrzanje. Jedan od njih je naravno NPU, s Intelovim AI Boostom i AMD-ovim Ryzen AI koji će se lansirati sa najnovijim mobilnim procesorima.

Drugi uvjet je memorija. AI ubrzanje je operacija koja je vrlo osjetljiva na memoriju, a LLM zahtijeva znatno brz i čest pristup memoriji. Stoga je 16 GB preporučeni minimalni kapacitet, ne samo za nativno ubrzanje već i za Copilot AI funkcije temeljene na oblaku.

Windows 11 dodaje podršku za USB4 v2.0

Performanse AI vrtoglavo rastu! Windows 12 dobiva epsku nadogradnju

Također ove godine bit će dostupna prva osobna računala koja pružaju AI ubrzanje na uređaju za nekoliko novih značajki izvornih za Windows 11 23H2. Trenutno programeri već testiraju neke funkcije koje bi u budućnosti trebale postati dio ovog paketa 24H2, među kojima su gumb za pozivanje Copilot-a u desnom kutu programske trake, te u aplikaciji Postavke novi odjeljak “Copilot u sustavu Windows“, koji će omogućiti uključiti ili isključiti prikaz korisničkog sučelja pomoćnika umjetne inteligencije, itd.

Programeri planiraju poboljšati značajku Snap Layouts, da na temelju strojnog učenju automatski predloži opcije postavljanja aplikacije u sučelju, prema učestalosti korištenja. Neke aplikacije bit će potpuno uklonjene, poput Cortane, Kalendara, Karti, itd. Microsoft planira objaviti ovu konačnu verziju Windows 11 24H2, negdje na jesen. To bi moglo značiti da ipak Windows 12 neće biti objavljen ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Za usporavanje YouTubea nije problem Google, već Adblock

Datum objave 20.01.2024

Za usporavanje YouTubea nije problem Google, već Adblock

Za usporavanje YouTubea nije problem Google, već Adblock

Od svibnja prošle godine YouTube je počeo ograničavati pristup videu za korisnike s aktivnim blokatorima oglasa i tražeći da ih deaktiviraju ili plate Premium pretplatu. U lipnju su ograničenja postala još stroža, smanjivši broj pregleda na tri videa za takve korisnike.

Potom je u studenom internet bio preplavljen teorijama zavjere oko namjerene manipulacije Google kako bi usporio YouTube. Osobito za korisnike Firefoxa, dok je za vlastiti preglednik Chrome sve radilo sasvim dobro. Te su glasine brzo razjašnjene. Google je objavio da Firefox nije jedini web preglednik koji ima problem. Uzrok su neki dodaci za blokiranje oglasa koje instaliraju korisnici.

Dva mjeseca kasnije, u siječnju ove godine, korisnici Reddita objavljuju masovno kako imaju problem zastajkivanja u reprodukciji video zapisa na platformi i/ili učitavanjima koja traju više od 5 minuta. Uočena su i osjetna usporavanja pomicanja i prijelaza preko cijelog zaslona itd. I opet se uspostavilo da nije problem u YouTube platformi i kažnjavanju nakon otkrivanju blokatora oglasa, već upravo u samim Adblock i Adblock Plus dodacima. Oni su nedavno nadograđeni na 5.17.0 verzije, i od tada su nastali spomenuti problemi. Štoviše, nisu ekskluzivni za YouTube i mogu utjecati i na druge stranice, posebno one koje se dinamički ažuriraju. Situacija se popravlja ako onemogućite blokator ili prijeđete na plaćenu pretplatu.

Gertrud Kolb, tehnička direktorica AdBlock tima, priznala je da postoji problem s posljednjom nadogradnjom, i preporučila korisnicima da ažuriraju blokatore na verzije ABP 3.22.1 i AB 5.17.1. Također, programeri još ne mogu samostalno detektirati u kodu gdje je točno problem, ali napravili su poveznicu za praćenje kako bi lakše pronašli kritični bug i razvili rješenje za njega.

Privatnost nasuprot prihodu: YouTube u ratu protiv blokatora oglasa i zakoni EU

YouTube testira novi mehanizam pravila o blokiranju oglasa – neće vam se svidjeti

Kada smo već kod YouTube platforme, mnogi uočavaju da svakodnevno među reklamama ima sve više zabrinjavajućeg spama ili lažnih oglasa oponašatelja poznatih YouTubera i slavnih osoba, kako bi prevarili pratitelje za novac. Osim ovih prevarantskih oglasa, nedavno su se pojavili i pornografski oglasi. Dok platforma tvrdi da poduzima korake za sankcioniranje računa koji krše pravila, loši oglasi i dalje napreduju na YouTubeu, a korisnici ih sada vide češće nego ikad zbog zabrane blokatora oglasa.

Očito, YouTube na sve načine želi prisiliti korisnike na pretplatu. Samo što i oni koji koriste YouTube Premium, potvrđuju da ipak ima oglasa, ali na drugim mjestima, poput anketa na početnoj stranici i poveznica za kupnju na video traci.

Možda je u cijeloj ovoj priči dobro rješenje korist Chrome ekstenziju poput Ad Speedup za automatsko ubrzavanje YouTube oglasa, koji se mogu reproducirati 16 puta brže, čime se eliminira potreba gledanja oglase bez utjecaja na prihod YouTubera od oglašavanja.

Više... Vaš Komentar Top
Apple postao lider u isporuci pametnih telefona i nadmašio Samsung

Datum objave 20.01.2024

Apple postao lider u isporuci pametnih telefona i nadmašio Samsung

Apple postao lider u isporuci pametnih telefona i nadmašio Samsung

Apple je prvi put otkako je iPhone lansiran 2007. godine, prodajnim rezultatima na globalnoj razini nadmašio Samsung i osvojio prvo mjesto u svijetu. Ove podatke donosi nam IDC .

Apple je isporučio u četvrtom tromjesečju prošle godine 80,5 milijuna uređaja što je povećanje od 11,6 postotna boda na godišnjoj razini, dok ukupno 234,6 milijuna iPhonea u 2023. godini i zauzeo prvo mjesto u industriji s tržišnim udjelom od 24,7 posto. Samsung je imao nepovoljnu 2023. godinu u smislu ukupne prodaje. Isporučio je samo 53 milijuna uređaja u četvrtom kvartalu prošle godine što je manje od 59,5 milijuna u četvrtom kvartalu 2022., te ostvario tržišni udjel od 16,3 posto.

Apple postao lider u isporuci pametnih telefona i nadmašio Samsung_1

Top 5 kompanija s najvećim tržišnim udjelom pametnih telefona u svijetu u 2023.

Osim Samsunga, Xiaomi i Oppo su druga dva proizvođača koja su prošle godine zabilježila pad isporuka pametnih telefona. Prvi ima pad od 4,7 posto na godišnjoj razini, dok drugi 9,9 posto iako pokriva više od 60 zemalja i regija.

Osim toga kod nas potpuno nepoznati Transsion, koji posjeduje brendove pametnih telefona Infinix, Itel i Tecno, zabilježio je skok prodaje za 30,8 postotna boda i stekao 8,1 posto globalnog tržišnog udjela. Uglavnom zahvaljujući prednostima na tržištima u razvoju. Vivo je zauzeo peto mjesto s 24,1 milijuna prodanih uređaja i rastom 5,1 posto na godišnjoj razini.

IDC je također istaknuo da ukupna promjena u poretku prema tržišnom vodstvu dodatno naglašava intenzitet konkurencije na tržištu pametnih telefona. Apple je sigurno odigrao ulogu u Samsungovom padu, ali tvrtke koje proizvode Android telefone postaju sve raznolikije. Huawei se vratio i donosi veću konkurenciju, dok marke poput OnePlusa, Honora, Googlea i drugih lansiraju niz vrlo konkurentnih uređaja po nižim cijenama I osvajaju tržišta. Također prodaja sklopivih uređaja raste, a AI mogućnosti u pametnim telefonima dobivaju sve više na snazi. Sve u svemu, sektor pametnih telefona ide prema vrlo uzbudljivom vremenu.

Više... Vaš Komentar Top
Arm razvija Cortex-X5 novu generaciju jezgre

Datum objave 20.01.2024

Arm razvija Cortex-X5 novu generaciju jezgre

Arm razvija Cortex-X5

Arm Cortex-X5, kodnog naziva Black Hawk, nova je ultra-velika jezgrena arhitektura.

Arm Cortex-X5, bit će itekako poželjna u Android kampu, koji se silno trudi nadmašiti snagu Appleovog čipa A serije. Prema izvješću istraživačke tvrtke Moor Insights and Strategy, Cortex-X5 jezgra kodnog naziva Black Hawk, pojavit će se na pametnim telefonima lansiranim krajem ove godine ili nešto kasnije. Po prvi puta bi mogla omogući mobilnim sustavima na čipu da performansama s jednom jezgrom nadmaše Apple.

ARM Blackhawk jezgra, navodno donosi najveće godišnje IPC (instrukcije po ciklusu/sat) povećanje performansi u 5 godina. Dodatno, usklađujući se s industrijskim trendovima, jezgra se može pohvaliti impresivnim performansama modela velikog jezika (LLM) i generativnim AI mogućnostima. Ali njezine implikacije u stvarnom svijetu, osobito na trajanje baterije ostaju neizvjesne.

Arm objavio sveobuhvatna računalna rješenja za 2023. uključujući Cortex-X4 i TSMC N3E proces

ARM želi sam izraditi napredne čipove za mobitele i računala

Kada možemo očekivati ARM Blackhawk jezgre u telefonima?

Očekuje se da će čipovi kao što su MediaTek Dimensity 9400 i Samsung Galaxy S25 serija biti opremljeni s Cortex-X5 velikom jezgrom. Navodno, MediaTek Dimensity 9400 trebao bi biti opremljen s čak tri nove Cortex-X5 ultra velike jezgre. U isto vrijeme, kada Snapdragon 8 Gen 4 čipset bude objavljen, Qualcomm neće koristiti ovu novu jezgru. Umjesto toga, predstavit će svoju prilagođenu Oryon CPU jezgru. Nema sumnje, bit će itekako zanimljivo u svijetu čipseta za mobilne telefone.

Više... Vaš Komentar Top
Apple će imati dvije verzije App Storea

Datum objave 20.01.2024

Apple će imati dvije verzije App Storea

Apple će imati dvije verzije App Storea

Apple priprema odvojiti App Store za korisnike EU od ostatka svijeta kako bi bili u skladu s Zakonom o digitalnom tržištu (DMA). Ovaj zakon klasificira tvrtke poput Amazona, Applea i Googlea kao tehnološke divove u apsolutnom monopolskom položaju i obvezuje ih da ne zlorabe svoj dominantni položaj na tržištu za potiskivanje ili stjecanje konkurenata.

Nepoštivanje rezultira novčanom kaznom do 10 posto godišnjeg prometa. To uključuje nedopuštenost forsiranja paketa unaprijed instaliranog softvera, ograničavanja korisnika na određenu trgovinu aplikacija, osiguravanje da programi za slanje poruka rad s drugim proizvodima.

Apple će imati dvije verzije App Storea_1

Apple će morati ispuniti ove zahtjeve do 7. ožujka, što znači otvaranje iOS App Storea za aplikacije trećih strana i učiniti iMessage interoperabilnim s Android uređajima. EU je ovim tvrtkama dala rok do 7. ožujka da se usklade sa standardima, što znači da Apple prije tog roka treba otvoriti iOS App store, implementirati iMessage i Android interoperabilnost.

Više... Vaš Komentar Top
Acer proširio portfolio s grafičkim karticama!

Datum objave 17.01.2024

Acer proširio portfolio s grafičkim karticama!

Nitro Frostblade

Acer je na ovogodišnjem CES-u najavio Predator BiFrost AMD Radeon RX 7800 XT OC i trio Nitro grafičkih kartica koje pokreću najnoviji GPU-i serije AMD Radeon RX XT, uključujući nove GPU-ove AMD Radeon RX 7600 XT. Nove grafičke kartice omogućuju korisnicima da dožive impresivna iskustva igranja pri igranju najnovijih AAA naslova s do 16 GB memorije i tehnologijama sljedeće generacije.

Sa 60 unificiranih AMD RDNA 3 računalnih jedinica i uparenih s Predator FrostBlade 3.0 ventilatorima, Predator BiFrost AMD Radeon RX 7800 XT grafička kartica nudi besprijekorne performanse u 1440p i 4K igranju. Grafička kartica Acer Nitro AMD Radeon RX 7800 XT OC dolazi s 16 GB GDDR6 pohrane i do 624 Gbps memorijske širine, dok Acer Nitro AMD Radeon RX 7700 XT OC grafička kartica nudi 12 GB GDDR6 pohrane i do 432 Gbps propusnost memorije.

Kako bi se postigla glatka i brza izvedba, Acer Nitro AMD Radeon RX 7600 XT OC grafička kartica ima 16 GB GDDR6 memorije dok udvostručuje hlađenje s Nitro FrostBlade prstenastim ventilatorima, sustavom s dvostrukim kugličnim ležajevima, tri otvora za raspršivanje topline i nudi ojačana bakrena baza za učinkovitu apsorpciju topline i produljenje vijeka trajanja uređaja. Pomno projektiran sustav hlađenja pruža overclocking snagu koja je potrebna igračima da poguraju grafičku karticu do njezinih granica.

Acerove najnovije grafičke kartice za stolna računala pomiču granice igranja i kreativnih radnih procesa. Koristeći AMD RDNA 3 arhitekturu, igrači mogu iskoristiti snagu napredne AI tehnologije i raytracing akceleratora kako bi omogućili fluidnu rezoluciju i igranje s visokom stopom osvježavanja u najkonkurentnijim naslovima. Profesionalci i hobisti također mogu uređivati, vizualizirati i stvarati bez ograničenja uz podršku za aplikacije za ubrzano iscrtavanje. Dodatno, nove grafičke kartice uključuju novi AMD medijski mehanizam za kodiranje/dekodiranje za dinamičniji raspon boja i poboljšanja tijekom reprodukcije ili strujanja, te podržavaju DirectX 12 Ultimate API za oslobađanje impresivnih i realističnih slika.

Predator BiFrost AMD Radeon RX 7800 XT OC grafička kartica

acer_7800

Predator BiFrost AMD Radeon RX 7800 XT OC grafička kartica spaja snagu dizajna čipleta AMD RDNA 3 i Acerova najnovija tehnološka dostignuća. Igrači mogu očekivati velike skokove u performansama i učinkovitosti s PCIe 4.0 i dvostrukim PCIe 8-PIN konektorima. S masivnom GDDR6 memorijom od 16 GB i propusnošću od 624 Gbps, grafička kartica Predator BiFrost AMD Radeon RX 7800 XT OC pruža munjevito brzu obradu i vizualnu vjernost u svakom kadru, plus brzine takta koje dosežu do 2,254 MHz takta igre[ ] i do 2,565 MHz pojačani takt[ ] za glatku reakciju.

Izrađena s preciznošću, grafička kartica Predator BiFrost AMD Radeon RX 7800 XT OC sadrži robustan sustav hlađenja s trostrukim ventilatorima Predator FrostBlade 3.0, prepoznatljivim prstenastim dizajnom i teksturom lopatica s valovitim uzorkom za poboljšanje protoka zraka, uparen s učinkovitom parnom komorom za optimizaciju disperzija topline. DIY igrači će cijeniti elegantan dizajn dimenzija 281,9 x 117,9 x 61,4 mm i zauzima 3 utora, što ga čini izvrsnim pristajanjem za širok raspon gaming platformi. Za dodatnu svestranost, mogućnosti povezivanja uključuju HDMI 2.1 priključak i tri DisplayPort™ 2.1 priključka za jednostavnu integraciju uređaja. Konačno, Predator BiFrost Utility App omogućuje igračima da nadgledaju izvedbu uređaja i kalibriraju brzine ventilatora i grafičke parametre na željene postavke.

Acer Nitro AMD Radeon RX 7800 XT OC i Acer Nitro AMD Radeon RX 7700 XT OC grafičke kartice

acer_7700

Grafičke kartice Acer Nitro AMD Radeon RX 7800 XT OC i Nitro AMD Radeon RX 7700 XT OC pripremljene su za predstavljanje najnovijih igara u njihovom punom vizualnom sjaju. Spajaju redizajnirane AMD RDNA 3 računalne jedinice s jedinstvenim raytracingom i AI akceleratorima kako bi igrače odveli na očaravajuće putovanje u 1440p i 4K igranju. Radni takt Nitro Radeon RX 7700 grafičke kartice raste do impresivnih 2,276 MHz, a pojačani takt doseže do nevjerojatnih 2,599 MHz. Radni takt za igre Nitro Radeon RX 7800 grafičke kartice ide do 2254 MHz, dok njegov pojačani takt doseže do 2565 MHz za podršku grafički intenzivnim igrama i zadacima.
Nove Acer Nitro grafičke kartice imaju novi mehanizam za kodiranje/dekodiranje medija za mogućnosti kodiranja visoke razlučivosti. Bilo da se radi o istraživanju područja igranja, strujanju videa ili stvaranju dizajna, korisnici mogu iskusiti ultra-poboljšanu multimediju, povećane spektre boja i dinamička poboljšanja uz potpunu podršku za AV1 kodiranje/dekodiranje[ ].
Korisnici se ne trebaju brinuti o pregrijavanju jer Acer Nitro AMD Radeon RX 7800 XT OC i Nitro AMD Radeon RX 7700 XT OC grafičke kartice imaju dvostruke prstenaste ventilatore Nitro FrostBlade za poboljšanje protoka zraka i odvođenje topline iz kućišta i dalje od GPU-a. Njihovi sustavi s dvostrukim kugličnim ležajevima služe za smanjenje buke, podnose visoke temperature i pomažu smanjiti habanje ventilatora. Napredni sustav hlađenja leži ispod promišljeno dizajnirane vanjštine, s dimenzijama od 279 x 129,62 x 50,42 mm i dizajnom s 2,5 utora kako bi igrači mogli maksimalno iskoristiti prostor bez bez ugrožavanja performansi. Za dodatnu fleksibilnost, grafičke kartice dolaze s jednim HDMI 2.1 priključkom i tri DisplayPort 2.1 utora.

Acer Nitro AMD Radeon RX 7600 XT OC grafička kartica

Acer Nitro AMD Radeon RX 7600 XT OC grafička kartica uključuje vrhunske značajke za pouzdan rad. Igrači dobivaju konkurentsku prednost i impresivan odziv sa 16 GB GDDR6 pohrane i nevjerojatnih 288 Gbps propusnosti, zajedno s taktom igre do 2539 MHz i pojačanim taktom od 2810 MHz.

Kako bi održala svoje vrhunske performanse, napredna tehnologija hlađenja ima dvostruke prstenaste ventilatore Nitro FrostBlade projektirane za maksimiziranje visokog protoka zraka i pritiska te učinkovito odvođenje topline iz GPU-a. Sustav s dvostrukim kugličnim ležajem može izdržati visoke temperature i minimalizirati trenje na ležajevima ventilatora, dok tri disipacijske rupe osiguravaju učinkovito hlađenje vitalnih komponenti uređaja. Kako bi se osigurale optimalne performanse, kućište grafičke kartice Acer Nitro AMD Radeon RX 7600 XT OC ojačano je bakrenom bazom za učinkovito upijanje topline i raspršivanje topline kroz toplinske cijevi bez kisika. Kondenzatori na njegovoj PCB ploči dizajnirani su tako da je trajnost prioritet, a mogu se pohvaliti vijekom trajanja 2,5 puta dužim od životnog vijeka običnog kondenzatora. Uređaj je dodatno ojačan aluminijskom stražnjom pločom i metalnom trakom protiv savijanja koja također podržava kontrolu temperature uređaja.

Kompaktna, ali snažna, Acer Nitro AMD Radeon RX 7600 XT OT grafička kartica dimenzija je 265,1 x 111,2 x 40,1 mm, a ima 2,5 utora, prikladan izbor za svemirske DIY igrače. Također je opremljen nizom vitalnih priključaka za povezivanje, uključujući jedan HDMI 2.1 i tri DisplayPort 2.1 utora. Uz maksimalnu digitalnu razlučivost od 7680 x 4320 i mogućnost podržavanja istovremenog prikaza 4 monitora, korisnici se mogu prepustiti zadivljujućim vizualnim prikazima na više zaslona za obavijajuće iskustvo igranja.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
CES 2024: Acer predstavio mnoštvo noviteta

Datum objave 16.01.2024

CES 2024: Acer predstavio mnoštvo noviteta

ces-2024-naslovnica_intro1

Acer je na ovogodišnjem CES-u predstavio mnoštvo noviteta iz domene grafičkih kartica, prijenosnika, monitora i routera.

Za početak, najavili su Predator BiFrost AMD Radeon RX 7800 XT OC i trio Nitro grafičkih kartica koje pokreću najnoviji GPU-ovi serije AMD Radeon RX XT, uključujući nove GPU-ove AMD Radeon RX 7600 XT. Nove grafičke kartice omogućuju korisnicima da dožive impresivna iskustva igranja pri igranju najnovijih AAA naslova s do 16 GB memorije i tehnologijama sljedeće generacije.

Najavili su i dva nova gaming usmjerivača, koji iskorištavaju snagu Qualcomm Immersive Home Platforme i tropojasni Wi-Fi 7 za stabilne veze i poboljšano bežično igranje. Predator Connect X7 5G CPE oslobađavisoke internetske brzine putem 5G i Wi-Fi 7, zajedno s dvostrukom WAN vezom za smanjenje prekida. Brzu, pouzdanu i ogromnu mrežnu pokrivenost pruža Predator Connect T7 Wi-Fi 7 Mesh Router s proširivošću svog multi-link Wi-Fi mesh sustava, čime je moguća latencija na žičnoj razini u mrežnoj postavci.

Swift-X-16-SFX16

Acer je proširio svoju Swift obitelj tankih i laganih prijenosnih računala s novim Intel Core Ultra procesorima s prvom Intelovom neuronskom procesorskom jedinicom (NPU) i integriranim mogućnostima AI ubrzanja. Sada još usmjereniji na performanse, sposobniji i intuitivniji za kreiranje sadržaja, školski rad, produktivnost i igru, snažna obrada i značajke podržane umjetnom inteligencijom novih prijenosnih računala Swift povećavaju upotrebljivost prijenosnog računala.

Nakon što smo prošli mjesec predstavili naša prva prijenosna računala Intel Core Ultra, predstavljamo još više proizvoda u našoj liniji Swift kako bismo pomogli širem krugu kupaca da iskoriste vrhunska iskustva prijenosnih računala i tehnologiju podržanu umjetnom inteligencijom za uzbudljivije i učinkovitije korištenje računala. rekao je James Lin, generalni direktor, prijenosna računala, IT Products Business, Acer. Osim toga, ova prijenosna računala imaju impresivna ažuriranja koja korisnicima pomažu da učine više – i to još bolje.

Kroz našu duboku, tehničku suradnju s Acerom, gradimo dalje od CPU-a fokusirajući se na energetsku učinkovitost, grafiku i upotrebu umjetne inteligencije. Prijenosna računala Acer Swift Go i Acer Swift X 14 izvrsni su primjeri računala s umjetnom inteligencijom koja se isporučuju na tržište, a pokreću ih Intel Core Ultra procesori i imaju potpuno novi NPU koji omogućuje AI na klijentu. Uzbuđeni smo što naši korisnici mogu iskusiti poboljšanu suradnju, produktivnost i kreativnost koju ova računala s umjetnom inteligencijom pružaju,” rekao je Jim Johnson, viši potpredsjednik i generalni direktor poslovne grupe za klijente, Intel.

Verificirani kao prijenosna računala na platformi Intel Evo, novi Acer Swift Go 16 (SFG16-72) i Swift Go 14 (SFG14-73) pokreću novi Intel Core Ultra procesori i ugrađeni GPU Intel Arc, pružajući uparivanje na zahtjev vrhunske performanse i cjelodnevno trajanje baterije do 12,5 sati za prijenosno računalo od 14 inča i do 10,5 sati za verziju od 16 inča.

PREDATOR-HELIOS-3D-15-PH3D15-71

Najavili su i proširenje svoje SpatialLabs stereoskopske 3D linije na Aspire liniju prijenosnih računala i Predator gaming monitora.

Novo prijenosno računalo Aspire 3D 15 SpatialLabs Edition donosi zadivljujući 3D sadržaj za zabavu i stvaranje na svom 15,6-inčnom UHD zaslonu; Također dolazi s paketom SpatialLabs aplikacija koje pokreće AI za 3D gledanje i stvaranje sadržaja, bez potrebe za posebnim naočalama, oduševljava korisnike dok gledaju njihov omiljeni sadržaj i osnažuje programere da vide svoje dizajne u njihovim stvarnim 3D oblicima. Uz Microsoft Copilot u sustavu Windows 11, korisnici mogu iskusiti povećanu kreativnost i produktivnost uz pomoć pri zadacima koju pokreće AI, dok Acerov paket rješenja podržanih AI-om u Acer PurifiedView i PurifiedVoice poboljšava konferencijske pozive na 3D prijenosnom računalu.

S Predator SpatialLabs View 27 monitorom za igranje, igrači postaju potpuno obavijeni realističnim 3D iskustvima jer SpatialLabs TrueGame tehnologija oživljava 3D područja igranja kako su zamislili razvojni programeri igara. TrueGame renderira originalne 3D dizajne igara s većom dubinom i konturama kako bi igrači mogli uživati u 3D realizmu koji oduzima dah, dok Acer Immerse Audio sustav djeluje kao virtualna slušalica za ambijentalni zvuk.

PREDATOR-HELIOS-NEO-16-PHN16-71

Acer je također najavio novo prijenosno računalo za igranje Predator Helios Neo 18 i velika ažuriranja Predator Helios Neo 16, sva opremljena najnovijim Intel Core procesorima 14. generacije i NVIDIA GeForce RTX 40 serijom prijenosnih grafičkih procesora s tehnologijom DLSS 3.5 i NVIDIA Advanced Optimus. NVIDIA RTX GPU-ovi za prijenosna računala prepuni su specijaliziranih AI tensor jezgri koje omogućuju neusporedivu AI izvedbu i ubrzanja u kreativnim aplikacijama, ultra-učinkovitu produktivnost, munjevito brzo igranje i još mnogo toga. Prijenosna računala Predator imaju Microsoftov Copilot u sustavu Windows 11 i namjensku tipku Copilot za brzi pristup pomoći pri zadacima koju pokreće AI.

Također dolaze s jednomjesečnim Xbox Game Pass Ultimateom, dajući igračima pristup stotinama visokokvalitetnih PC igara. Igrači koji traže konkurentsku prednost bit će oduševljeni prijenosnim računalima Predator Helios 18 i Predator Helios 16 jer dolaze s opcijama za zadivljujuće Mini LED panele, MagKey 3.0 izmjenjivim mehaničkim prekidačem za kraći put tipke i vrijeme odziva te munjevito brzim mrežnim brzinama s Wi-Fi -Fi 7 kompatibilnost.

Aspire-Vero-15-AV15-53P-03

Acer je najavio nove dodatke svojoj liniji prijenosnih računala Aspire, prikazujući širok raspon mogućnosti izvedbe i dizajna za podršku svakodnevnim računalnim potrebama. Aspire Vero 16 najnoviji je iz svoje linije proizvoda Vero, pokretan novim Intel Core Ultra procesorima s Intel AI Boost i kompatibilnošću s Wi-Fi 7. Acer se obvezao na ugljičnu neutralnost za Aspire Vero 16, slijedeći međunarodne standarde[5] za izračun ugljičnog otiska i ugljičnu neutralnost. Radnje se poduzimaju u svakoj fazi životnog ciklusa uređaja kako bi se njegov ugljični otisak smanjio na najmanju moguću mjeru, a zatim će se primijeniti visokokvalitetni ugljični krediti kako bi se postigla ugljična neutralnost. Prijenosno računalo Intel Evo Edition povećalo je upotrebu recikliranih (PCR) materijala na kućištu, udvostručivši ono u odnosu na model iz 2021., kako bi kombinirao eko-inovacije i vrhunska PC iskustva na uređaju.

Nova prijenosna računala Acer Aspire Go 15 i Aspire Go 14 imaju za cilj podržati svakodnevnu upotrebu kućnih korisnika i obitelji. Prijenosna računala Aspire Go imaju procesore do Intel Core i3 N-serije, pojačani kapacitet memorije, periferne uređaje s punim funkcijama i tehnologiju Acer PurifiedVoice, dok Aspire Go 14 također uključuje opciju procesora AMD Ryzen serije 7000. Za dodatnu fleksibilnost, novi Aspire uređaji dolaze s najnovijom tehnologijom koju pokreće AI; inteligentni AI suputnik s Copilotom u sustavu Windows i brzim pristupom putem namjenske tipke Copilot, zajedno s Acer PurifiedVoiceom za jasne konferencijske pozive.

PREDATOR-X34-V-01

Acer je proširio svoju liniju Predator gaming monitora za okorjele igrače s četiri vrhunska modela dizajnirana kako bi igranje učinilo impresivnijim nego ikada sa širokim zakrivljenim zaslonima, spektakularnom kvalitetom slike i glatkim performansama. Novi monitori uključuju par MiniLED modela s 2304 zone, s vodećim Predatorom Z57, najvećim u grupi s 57-inčnim DUHD (7680×2160) zaslonom od 120 Hz, i Predator X34 V3 s 34-inčnim zaslonom, neizmjerno popularna veličina za PC igrače. Uz to, snažni 39-inčni Predator X39 i 34-inčni Predator X34 X sa svijetlim OLED zaslonima nude glatka i zadivljujuća vizualna iskustva s brzinom osvježavanja do 240 Hz i munjevito brzim vremenom odziva piksela od 0,01 ms.

Više... Vaš Komentar Top
Windows 11 dodaje podršku za USB4 v2.0

Datum objave 16.01.2024

Windows 11 dodaje podršku za USB4 v2.0

Windows 11 dodaje podršku za USB4 v2

Nedavno je Microsoft izdao pretpregled Windows 11 Build 23615, koji osim popravka nekih grešaka koje dijele upravitelj zadataka donosi dodavanja podrške za USB4 standard. Testiranje je ograničeno na mali izbor korisnika s najnovijim i najboljim podržanim hardverom, ali ovo je barem korak u pravom smjeru.

Microsoftova objava na blogu navodi: USB 80Gbps podrška početno će se pokrenuti na odabranim uređajima temeljenim na mobilnim procesorima Intel Core 14. generacije HX serije, kao što je novi Razer Blade 18.

Windows 11 dodaje podršku za USB4 _CopilotSettings

 

Podsjetimo, 2022. godine, Udruga USB-IF lansirala je specifikaciju USB4 v2.0, koja se odnosi na nove arhitekture fizičkog sloja mehanizma za kodiranje signala PAM3. Najveća brzina prijenosa podataka povećana je s 40 Gbps na 80 Gbps. Istodobno, USB4 v2.0 također je potpuno kompatibilan s najnovijim DisplayPort 2.1 i može podržati 4K zaslone s brzinom osvježavanja od 240 Hz bez kompresije i napajanja ovih zaslona.

Osim toga, USB4 v2.0 može se konfigurirati za asimetrično kodirani asinkronog načina prijenosa. To jest, korištenjem asimetričnog načina rada 3Tx+1Rx, host može poslati 120 Gbps i vratiti host na 40 Gbps s uređaja.

Windows 11 dodaje podršku za USB4 v2_share-links

Uz podršku za USB4 v2.0,  Windows 11 Build 23615  ažuriranje također poboljšava funkcionalnost izbornika dijeljenja. Sada korisnici mogu dijeliti URL sadržaj dijeljenih datoteka na WhatsApp, Gmail, X platformu, Facebook, LinkedIn i druge aplikacije.

Konačno, u postavkama je dodan novi gumb kako bi se korisnicima širokog zaslona omogućilo automatsko uključivanje funkcije Copilot prilikom podizanja sustava.

Više... Vaš Komentar Top
OpenAI se bori protiv tužbi za autorska prava

Datum objave 16.01.2024

OpenAI se bori protiv tužbi za autorska prava

OpenAI se bori protiv tužbi za autorska prava

Čini se da je u svijetu umjetne inteligencije granica između učenja i plagijata postala zamagljena.

U ovoj eri neobuzdane umjetne inteligencije, čini se da čak i zakoni o autorskim pravima moraju ustupiti mjesto tehnologiji. Nedavno je The New York Timesa pokrenuo tužbu protiv tvrtke OpenAI, smatrajući da krše autorska prava u obuci modela i “metodu učenja” uspoređuju s pljačkom intelektualnog vlasništva.

U članku koji su objavili Sveučilište Cambridge i Institut za biološku evoluciju (IBE) u Barceloni,  OpenAI je odgovorio na tužbu The New York Timesa za autorska prava, da je njegova upotreba online djela bila “poštena upotreba”. Tvrde da su takve metode obuke ključne za razvoj umjetne inteligencije i AI proizvoda kao što je ChatGPT ne mogu učiti bez djela zaštićenih autorskim pravima. Osim toga, OpenAI je naveo primjer da čak i softverska tvrtka za učenje jezika Duolingo podržava njihov stav da se rezultat generiran umjetnom inteligencijom ne bi trebao smatrati kršenjem.

The New York Times i dalje smatra da su odgovori tvrtke OpenAI neprihvatljivi. To je kao da kuhar tvrdi da kuha sa susjedovim povrćem za svačije zdravlje ili kao da nam kaže da za ukusno jelo morate imati namirnice, bez obzira jesu li “ukradene” ili ne.

Rođen App Store za AI chatbotove!

OpenAI najavljuje okvir za procjenu sigurnosti AI modela

Također je i kompanija Meta trenutno optužena za korištenje Books3 baze podataka za treniranje svojih LLAM 1 i LLAM 2 AI modela. Ova baza podataka sadrži više od 190.000 knjiga s ukupnim kapacitetom od gotovo 37 GB. Osnovao ju je 2020. istraživač umjetne inteligencije i pobornik otvorenog koda AI-ja Shawn Presser, upravo kako bi osigurao materijale za treniranje AI modela. Meta je priznala korištenje ove baze podataka, ali su odbili isplatiti nadoknadu oštećenim autorima.

Na kraju ne možemo se ne zapitati kako bismo trebali zaštititi prava kreatora dok težimo tehnološkom napretku? Možda moramo ponovno razmisliti o značenju i vrijednosti zakona o autorskim pravima u novoj eri. Uostalom, bez podrške kreativnosti, kako “mudrost” umjetne inteligencije može nastaviti sjati?

Više... Vaš Komentar Top
Procurile specifikacije za RTX 3050 6GB GPU iz Nvidije

Datum objave 16.01.2024

Procurile specifikacije za RTX 3050 6GB GPU iz Nvidije

Procurile specifikacije za RTX 3050 6GB GPU iz Nvidije

Glasina o Nvidijinim planovima za lansiranje nove početne grafičke kartice u cjenovnom segmentu ispod 200 dolara, sve je više i više. Sada su se pojavile ključne specifikacije i moguće vrijeme lansiranja zahvaljujući VideoCardz izvorima.

Govoreći o specifikacijama, kapacitet VRAM-a je 6 GB i propusnost memorije 168 GB/s . Obje vrijednosti su priličnih 25 posto niže u usporedbi s prethodnim modelom od 8 GB. Također, GPU ima 2.304 CUDA jezgre, Core Boost Clock Speed 1.470 MHz i Core osnovnu brzinu 1.042 MHz.

Procurile specifikacije za RTX 3050 6GB GPU iz Nvidije_2

Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala

NVIDIA planira lansirati procesor na razini računala Arm arhitekture

Ali, ono što će se mnogima svidjeti je niža potrošnja energije koja iznosi 70 vata i neće zahtijevati nikakav namjenski konektor za napajanje. Zahvaljujući svojoj učinkovitosti, RTX 3050 6GB GPU mogao bi se pokazati kao solidan model povoljne cijene za nadogradnju starijih desktop sustava ili potaknuti više igrača na nadogradnju na RTX GPU-ove, koji imaju RT i Tensor jezgre i nekoliko modernih arhitektonskih prednosti.

Kada je u pitanju cijena, RTX 3050 s 6 GB memorije trebala bi koštati oko 200 USD, odnosno 179 USD, a lansirana u “sljedećih nekoliko tjedana ”.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 6 minuta

Pametni satovi

Objavljeno prije 18 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 18 minuta

Automobili

Objavljeno prije 47 minuta

A1 - ex B.net

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti