Panasonic predstavlja novi LUMIX S9

Objavljeno prije 27 dana - Uredništvo

Panasonic predstavlja novi LUMIX S9

Panasonic predstavlja novi LUMIX S9

Panasonic LUMIX S9 (VI)

Panasonic predstavlja LUMIX S9, najmanji i najlakši bezzrcalni fotoaparat punog kadra u seriji LUMIX S. Dostupan u izboru boja – Jet Black, Crimson Red, Dark Olive i Classical Blue – LUMIX S9 je moderan suputnik za kreatore sadržaja u pokretu.

CMOS senzor punog formata od približno 24,2 megapiksela, istovjetan senzoru fotoaparata LUMIX S5II, i najnoviji slikovni procesor snimaju sadržaj bogat detaljima s prirodnim tonovima. Uz to, fotoaparat je opremljen PDAF-om (automatski fokus s detekcijom faze), koji pruža izvrsno praćenje subjekta, i aktivnim I.S-om, koji značajno smanjuje zamućenje uzrokovano podrhtavanjem fotoaparata čak i pri snimanju iz ruke, što korisnicima omogućuje samouvjereno snimanje, bez obzira na situaciju.

Panasonic LUMIX S9 (II)

LUMIX S9 također omogućuje kreatorima da jednostavno uživaju u nizu popularnih, klasičnih ili prilagođenih stilova boja u fotoaparatu s popularnom REAL TIME LUT funkcijom putem nove namjenske tipke ‘LUT’ na kućištu fotoaparata.

Osim toga, nova aplikacija LUMIX Lab omogućuje kreatorima da razviju vlastite jedinstvene LUT datoteke u boji na svom pametnom telefonu. To znači da korisnici mogu bez napora generirati originalne fotografije i videozapise koji se mogu dijeliti bez potrebe za postprodukcijskim uređivanjem na računalu, proširujući opseg kreativnih mogućnosti. Brzina prijenosa podataka s fotoaparata na pametni telefon također je poboljšana novom aplikacijom.

Panasonic LUMIX S9 (I)

Pored fotoaparata LUMIX S9, Panasonic je predstavio i novi objektiv s fiksnom žarišnom duljinom LUMIX S 26 mm F8 (S-R26) te najavio novi kompaktni širokokutni zum objektiv LUMIX S 18-40 mm F4.5-6.3.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR je na VivaTech događaju predstavio inovativnu četveroslojnu AI arhitekturu i nastavak suradnje s Google Cloud-om

Objavljeno prije 28 dana

HONOR je na VivaTech događaju predstavio inovativnu četveroslojnu AI arhitekturu i nastavak suradnje s Google Cloud-om

Gen-AI iskustva_powered by Google Cloud

Globalni tehnološki brend HONOR debitirao je na VivaTechu, jednom od najvećih europskih tehnoloških i inovacijskih događaja, gdje je predstavio svoj inovativni pristup umjetnoj inteligenciji na uređajima, kao i revolucionarnu četveroslojnu AI strategiju. HONOR je najavio i nadolazeća Gen-AI iskustva s Google Cloudom, koja će biti predstavljena na njegovim nadolazećim pametnim telefonima, otvarajući uzbudljive mogućnosti za unaprjeđenje korisničkog iskustva.

„U HONOR-u čvrsto vjerujemo kako, kombinirajući snagu personalizacije AI-ja na uređajima, intuitivnosti i zaštite privatnosti, svatko može sigurno i zaštićeno otkriti puni potencijal AI-ja. Također, drago nam je što nastavljamo suradnju s Google Cloudom, koristeći zajedničko iskustvo kako bismo iskoristili potencijal ovog hibridnog pristupa i pružili još besprijekornije AI iskustvo našim korisnicima“, istaknuo je George Zhao, izvršni direktor HONOR-a.

Četveroslojna AI arhitektura na uređaju

Tijekom keynote predavanja, HONOR je predstavio četveroslojnu arhitekturu umjetne inteligencije i objasnio svoj strateški fokus na integraciju umjetne inteligencije u MagicOS. Ova arhitektura sastoji se od različitih slojeva, pri čemu se na osnovnom sloju nalazi AI za više uređaja i operativnih sustava, što čini temelj otvorenog ekosistema, omogućavajući dijeljenje računalne snage i usluga između različitih uređaja i operativnih sustava. Nadograđujući ovaj temelj, platformski AI sloj omogućava personalizirani operativni sustav, olakšavajući interakciju između korisnika i računala na osnovu njihovih namjera i prilagođenu alokaciju resursa. Na trećem sloju, AI na razini aplikacija donosi val inovativnih, generativnih AI aplikacija koje će transformirati korisničko iskustvo. Na samom vrhu, sloj za Cloud-AI usluge pruža korisnicima jednostavan pristup masivnim uslugama u oblaku, uz istovremeno naglašavanje zaštite privatnosti, stvarajući sveobuhvatno i napredno AI iskustvo.

Kao dio MagicOS 8.0 operativnog sustava, Magic Portal prvo je korisničko sučelje u industriji koje se temelji na namjerama, koje razumije ponašanje korisnika i koje pojednostavljuje složene zadatke u procese koji se odvijaju u jednom koraku. Magic Portal trenutno podržava 100 vrhunskih aplikacija u sedam scenarija, uključujući putovanja, produktivnost, slanje poruka, pretraživanje, zabavu, kupovinu i društvene mreže, s planovima za proširenje scenarija korištenja kako bi se u budućnosti pružila još besprijekornija i inteligentnija AI iskustva.

Kao dio HONOR-ove četveroslojne arhitekture, HONOR je spreman integrirati vrhunska Gen-AI iskustva, koja pokreće Google Cloud, u svoje nadolazeće pametne telefone, obećavajući korisnicima isporuku nove razine inteligencije i inovacije, uz poboljšanu zaštitu privatnosti.

HONOR 200 serija, koju pokreće MagicOS 8.0, dodatno učvršćujući HONOR-ovu predanost demokratizaciji AI tehnologije, bit će predstavljena u Parizu 12. lipnja. Kako bi umjetnu inteligenciju učinio još pristupačnijom široj publici, HONOR je najavio uvođenje MagicOS 8.0 operativnog sustava na HONOR Magic V2 i HONOR 90 pametne telefone, s ciljem kako bi još više korisnika iskusilo transformativnu snagu umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top
Sonos Ace

Objavljeno prije 29 dana

Sonos Ace

20240429_ABatz_Sonos_Park_BlueSky_1268

Sonos je jučer predstavio svoje prve naglavne slušalice – Ace. Sonos se za ovaj korak odlučio nakon dugogodišnjih zahtjeva svojih fanova, i sada su konačno slušalice tu, tj. biti će dostupne od 5. lipnja. Riječ je o bežičnim slušalicama s aktivnom funkcijom prigušenja buke koje dolaze u crnoj i bijeloj izvedbi.

Ace donose i tehnologije kao što su Sonos Intelligent Motion Processing s Dolby Head Trackingom koji dinamično prati pokrete glave i prema tome podešava iskustvo slušanja. Ugrađeni su i senzori koji prepoznaju kada ih stavite na glavu pa ponovno pokreću playback, a slušalice imaju i ugrađene mikrofone za čiste i jasne razgovore.

E414_505529_MAGGIO_20230911_SONOS_00511_V03_HR

Podržana je i tehnologija prebacivanja TV audio zvuka s Arc-a na Ace i obrnuto, a uskoro će biti podržani Beam, Beam 2 te Ray. U slušalicama se nalaze 40-milimetarski driveri, a kasnije će biti dostupna i True Cinema opcija koja mapira prostor i prema njemu podešava surround zvuk u slušalicama.

S cijenom od 500 € na europskom tržištu neće biti ni malo jeftine, no za Sonos je to i očekivano. Naš je testni primjerak na putu i možete očekivati recenziju početkom lipnja.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS pokazao ASUS Vivobook S 15, svoj prvi prijenosnik s Copilot+ opcijom

Objavljeno prije 29 dana

ASUS pokazao ASUS Vivobook S 15, svoj prvi prijenosnik s Copilot+ opcijom

ASUS Vivobook S 15 OLED 01

ASUS je najavio novu generaciju računalstva koju pokreće umjetna inteligencija na online venetu nazvanom Next Level. AI Incredible. Event je posvećen predstavljanju ASUS Vivobook S 15 (S5507) kojeg pokreće ga Snapdragon X Elite sustav. Uređaj je prvo Asusovo računalo s Copilot+ funkcijom, tj. sa značajkama Windows AI i kolekcijom ekskluzivnih ASUS AI aplikacija koje imaju za cilj poboljšati rad i igru korisnika.

ASUS Vivobook S 15 OLED 02

Snapdragon X Elite je najbrži NPU za prijenosna računala na svijetu s 45 neuronskih TOPS-a, za rad s najnovijim Windows AI alatima i s ekskluzivnim ASUS AI aplikacijama. S 15 je tanak samo 14,7 mm, mase je 1,42 kg, a ima bateriju od 70 Wh za do 18 sati autonomije s podrškom za brzo punjenje i preko USB-C Easy Charge tehnologije. Prijenosnik ma dva USB4 porta s punim funkcijama, dva USB 3.2 Gen 1 Type-A porta, HDMI 2.1, čitač MicroSD kartica, audio combo jack i WiFi 7 s do 5,8 Gbps brzine. S5507 ima i 15,6″ 3K 120 Hz ASUS Lumina OLED zaslon, donosi dizajn s omjerom zaslona i tijela 89%, te Harmon Kardon Dolby Atmos audio sustav.

Više... Vaš Komentar Top
Google otežava život lopovima ako vam ukradu telefon

Objavljeno prije 30 dana

Google otežava život lopovima ako vam ukradu telefon

Google otežava život lopovima_1

U kontekstu učestalih krađa pametnih telefona, Google je uveo napredne funkcije zaštite koje otežavaju lopovima korištenje ukradenih uređaja. Ove nove značajke uključuju automatsko otkrivanje krađe, daljinsko zaključavanje, poboljšanu zaštitu od resetiranja na tvorničke postavke i dodatne opcije privatnosti.

Google otežava život lopovima_2

Najvažnija novost je automatsko otkrivanje krađe. Googleova umjetna inteligencija, u kombinaciji s podacima s različitih senzora, može otkriti kada je uređaj otet i brzo odmaknut od vlasnika. U tom slučaju, zaslon se automatski zaključava, sprječavajući lopovima pristup korisničkim podacima.

Google otežava život lopovima_3

Dodatno, izvan mrežno zaključavanje uređaja aktivira se ako lopov pokuša prekinuti vezu s telefonom. U takvoj situaciji, Android će zaključati zaslon čak i ako je uređaj u offline modu. Osim toga, Android može prepoznati i druge znakove da je uređaj u pogrešnim rukama, kao što su previše neuspjelih pokušaja otključavanja, i u tom slučaju zaključati zaslon.

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

Zaboravite na stres gubitka! Googleova proširena značajka Pronađi moj uređaj sada je aktivna i bez internetske veze

Google otežava život lopovima_4

Daljinsko zaključavanje

Kada se telefon izgubi ili ukrade, korisnici mogu koristiti funkciju daljinskog zaključavanja. Dostupna je na android.com/lock [uklonjen nevažeći URL] u web-pregledniku na drugom uređaju. Potrebno je unijeti broj mobitela i sigurnosni zahtjev, a zaslon će se zaključati. To daje korisniku vrijeme da oporavi podatke o računu i koristi dodatne opcije u aplikaciji Pronađi moj uređaj, uključujući brisanje podataka na uređaju.

Google otežava život lopovima_5

Vraćanje na tvorničke postavke sprječava lopove da ponovno postave telefon

Čak i ako lopov zna PIN ili na neki način otključa telefon, ne može ga preprodati bez vraćanja na tvorničke postavke. Međutim, nova nadogradnja na razini sustava u Androidu 15 donosi dodatnu zaštitu. Nakon resetiranja, za ponovno korištenje uređaja potrebna je biometrijska metoda otključavanja, promjena kritičnih postavki Google računa, uređaja i PIN-a ili pristup pomoću Google ključeva.

Otkrivanje krađe i izvan mrežno zaključavanje uređaja dostupni su globalno za sve uređaje s Androidom 10 i novijim verzijama. Ažuriranja zaštite od resetiranja na tvorničke postavke i privatni prostor bit će objavljena u sklopu Androida 15. Poboljšana zaštita od provjere autentičnosti bit će dostupna za odabrane uređaje kasnije ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua Home linija proizvoda

Objavljeno prije 30 dana

Noctua Home linija proizvoda

noctua_home_launch

Noctua je danas lansirala svoju novu liniju proizvoda HOME za kućnu, uredsku i višenamjensku ventilaciju. Počevši s dva seta ventilatora i devet modularnih dodatnih proizvoda koji omogućuju Noctua ventilatorima da se koriste za razne zadatke hlađenja izvan područja hlađenja osobnog računala, nova linija HOME usmjerena je na iskorištavanje Noctua nagrađivane tehnologije ventilatora u novim poljima primjene.

Noctua potječe s tržišta hlađenja osobnih računala, ali nagrađivana izvedba naših obožavatelja, tihi rad i dugoročna stabilnost jednako su korisni u raznim drugim aplikacijama”, kaže Roland Mossig (CEO tvrtke Noctua). “Naši industrijski klijenti kao i tehnički potkovani kućni majstori već godinama koriste naše ventilatore za aplikacije izvan prostora za hlađenje osobnog računala, tako da nova linija HOME označava sljedeći korak u iskorištavanju naših tehnologija za širi opseg zahtjeva za hlađenjem i izradu dostupniji široj publici.

Lansirana linija Noctua HOME linije sastoji se od dva kompletna kompleta ventilatora spremnih za korištenje kao i devet modularnih dodatnih proizvoda, koji svi omogućuju korištenje Noctua ventilatora za tipične kućne, uredske ili višenamjenske zadatke ventilacije. Na primjer, NV-FM1 je vrlo svestran, zakretni nosač za ventilatore od 120 i 140 mm koji se ne može koristiti samo kao jednostavno postolje na stolovima ili drugim ravnim površinama, već se također može pričvrstiti na zidove, stropove, namještaj ili druge predmete . Za primjene koje zahtijevaju snažan, fokusiran snop protoka zraka, može se upariti s prilagođenim pojačivačem protoka zraka NV-AA1-12 koji značajno poboljšava performanse ventilacije ventilatora. Oba su proizvoda uključena u NV-FS1 set s nagrađivanim NF-A12x25 ventilatorom, NA-FC1 kontrolerom ventilatora kao i novim NV-PS1 230/115V AC do 12V DC napajanjem plus rešetkom ventilatora i produžnim kabelom . Ukratko, NV-FS1 je čvrsti tihi stolni ili sobni ventilator vrhunske kvalitete koji se može instalirati bilo gdje pomoću vijaka, patentnih zatvarača ili integriranih magneta.

Višenamjenske brtve NV-MPG1 idealne su za postavljanje ventilatora za hlađenje na vrhu A/V prijemnika, DVR-a, konzola za videoigre, stereo opreme, usmjerivača, prekidača, set-top-boxova ili drugih uređaja koji imaju otvore za ventilaciju na vrhu . Nasuprot tome, višenamjenski jastučići NV-MPP1 zamišljeni su za postavljanje ventilatora ispod uređaja koji imaju otvore za ventilaciju na donjoj strani. NV-FS2 set kombinira brtvu i jastučiće s ventilatorom NF-A12x25, NA-FC1 kontrolerom, NV-PS1 napajanjem, NA-FC1 kontrolerom ventilatora, rešetkom ventilatora i produžnim kabelom, što čini vrlo prilagodljiv rashladni paket koji može se koristiti za razne aplikacije za hlađenje uređaja, ali i kao jednostavan stolni ventilator ili za povećanje učinkovitosti radijatora grijanja.

Posljednje, ali ne manje važno, NV-FH2 je još robusnija verzija popularnog NA-FH1 8-smjernog ventilatorskog čvorišta, prilagođenog za kućne, uredske i višenamjenske ventilacijske aplikacije. Kao takav, zamjenjuje ulaz napajanja NA-FH1 S-ATA za 12V bačvasti konektor i ima uklonjivi poklopac za mehaničku zaštitu i čist izgled. NV-SPH1 set kombinira NV-FH2 s novim NV-PS1 napajanjem, dajući kupcima potpuno, sigurno i certificirano rješenje za napajanje do 8 ventilatora iz električne mreže.

U kombinaciji s Noctua postojećim ekosustavom od 40, 60, 80, 92, 120, 140 i 200 mm ventilatora (24 V, 12 V, 5 V s USB adapterskim kabelima) kao i raznim dodatnim proizvodima kao što su rešetke ventilatora i produžni ili razdjelni kabeli, novi Proizvodi linije HOME korisnicima daju pouzdan, modularan i vrlo fleksibilan alat za rješavanje tipičnih izazova hlađenja u njihovim domovima, uredima i raznim drugim okruženjima.

Više... Vaš Komentar Top
7 Android novih značajki za jačanje privatnosti i sigurnosne zaštite

Objavljeno prije 30 dana

7 Android novih značajki za jačanje privatnosti i sigurnosne zaštite

Google integrira Gemini umjetnu inteligenciju u Chrome i Trgovinu Play

Razvoj Androida 15 u punom je jeku, a s njim dolaze i nove značajke usredotočene na sigurnost i privatnost korisnika. Iako se ova tema ponekad doima dosadnom, važno je napomenuti da Google neprekidno radi na poboljšanju zaštite svojih korisnika, a sada koristi umjetnu inteligenciju i nove mehanizme zaštite kako bi korisnicima pružile veću kontrolu nad svojim podacima i sigurnijim iskustvom.

1. Gemini Nano: Otkrivanje prevara u telefonskim pozivima

7_android_Otkrivanje prevara u telefonskim pozivima

Google kaže da trenutno testira novu značajku upozorenja koja se temelji na modelu velikog jezika Gemini Nano. Kada na Android telefonu korisnik primi poziv osobito s nepoznatog broja, sustav će aktivno slušati razgovor i ako tijekom tog poziva otkrije uzorak razgovora povezan s prijevarom, odmah će poslati poruku upozorenja. Primjerice, ako netko upućujete poziv u ime banke i zatraži da prebacite hitno novac na račun ili zatraži pružanje osobnih podataka kao što su PIN ili lozinka, na telefonu će se pojaviti upozorenje.

Iako postoji osnovno pravilo da banke ne prakticiraju ništa slično, nikada vas neće pozvati da prenesete novac ili tražiti te podatke, još uvijek se događa da netko bude prevaren i izgubi novac. Zato mislimo da bi mogla biti jedna od najkorisnijih automatskih značajki samog Androida. U demonstraciji koju je Google prikazao, kako je razgovor odmicao i pozivatelj počeo sumnjivo govoriti, umjetna inteligencija je počela otkrivati prijevaru i upozorila zujanjem korisnika o potencijalnoj prijevari.

2. Privatni prostor: Zaštita osjetljivih podataka

7_android_Privatni prostor

Poput onoga što nudi nekoliko sučelja različitih proizvođača trećih strana, Google integrira, izravno u Android 15, mogućnost stvaranja sigurnog trezora za pohranu posebno povjerljivih datoteka i aplikacija koje zaslužuju dodatni sloj zaštite.

Omogućava zaštitu od krađe identiteta i neovlaštenog pristupa aplikacijama ili osjetljivim podacima koji nisu za svačije oči. Može se zaštititi PIN-om (zasebnim od onog za otključavanje uređaja), lozinkom ili otiskom prsta. Kada je mapa zaključana i ne koristi se, aplikacije se pauziraju. Također aplikacije u privatnom prostoru ne šalju obavijesti i nevidljive su u postavkama.

3. Traženje veza za krađu identiteta

7_android_traženje veza za krađu identiteta

Android Sigurno pregledavanje sada upozorava korisnike na štetne veze i web stranice u podržanim aplikacijama. Ova funkcija pomaže u sprječavanju korisnika da posjete web stranice namijenjene krađi identiteta ili drugih osjetljivih podataka. Tu značajku možete pronaći u odjeljku Sigurnost i privatnost > Dodatna sigurnost i privatnost > Sigurno pregledavanje Androida.

4. Skener prevara

7_android_skener prevara

Mnogi postaju žrtve SMS prijevara bilo svojom naivnošću bilo činjenicom što je Android otvorenog koda i lako se mogu instalirati aplikacije za krađu identiteta. Sada Google uvodi značajku skeniranje obmanjujućih aplikacija na svim Android 10+ uređajima. Kada se otkrije potencijalna aplikacija za krađu identiteta, podaci se šalju na Google Play Protect i korisnici postaju upozoreni na to.

5. Transparentnost mobilne enkripcije

7_android_Transparentnost mobilne enkripcije

Android 15 nudi veću transparentnost u vezi s mobilnom enkripcijom. Korisnici će moći vidjeti je li njihova mobilna veza enkriptirana i biti obaviješteni ako proxy mobilna stanica pokušava pratiti njihovu aktivnost. Tvrtka je rekla da će također obavijestiti korisnike poput novinara ili disidenata ako proxy mobilna stanica pokušava pratiti njihovu aktivnost.

6. Sakrivanje privatnih informacija pri dijeljenju zaslona

Dijeljenje zaslona, bilo tijekom snimanja videozapisa ili dok razgovarate putem videokonferencije nije ništa neobičajno. Ali ako vam pri tome izleti neka privatna obavijest ili poruka, možete se naći u neugodnoj situaciji. Google se napokon dosjetio i omogućio da te poruke ostanu sakrivene. Isto vrijedi i za unos korisničkih imena, lozinki ili brojeva kreditnih kartica.

Značajka nije samo praktična, već vas i spašava od gnjavaže s uređivanjem vjerodajnica za prijavu ili brojeva kartica ako često snimate zaslon telefona i objavljujete sadržaj na mreži, sprječavajući prevarante da pristupe vašim podacima.

7. Google Play Protect postaje bolji

7_android_Google Play Protect postaje bolji

Google Play Protect, protokol za provjeru aplikacija instaliranih na Android uređajima skenira 200 milijardi aplikacija dnevno na više od 3 milijarde uređaja. Sada Google proširuje modalitete povezane s upotrebom osjetljivih dopuštenja i interakcija s drugim aplikacijama i uslugama te ojačava umjetnom inteligencijom.

Omogućuje implementaciju sigurnosnih zakrpa u hodu, provjeru preuzetih i instaliranih aplikacija, pa čak i analizu ponašanja aplikacija za moguće prijetnje. Skenirat će osjetljive zahtjeve za dopuštenje ili interakcije s drugim aplikacijama, a ako otkrije sumnjivo ponašanje, poslat će aplikaciju na pregled i obavijestiti vas.

Ova analiza provest će se putem Private Compute Core (PCC), infrastrukture za privatnost ugrađene u Android koja čuva privatnost podataka.

Nažalost, opcija neće biti za sada dostupno na svim modelima telefona, ali se očekuje do kraja godine da većina proizvođača mobitela ju implementira.

Više... Vaš Komentar Top
Gemini Nano donosi pune multimodalne mogućnosti za mobilne uređaje

Objavljeno prije 30 dana

Gemini Nano donosi pune multimodalne mogućnosti za mobilne uređaje

Google integrira Gemini umjetnu inteligenciju u Chrome i Trgovinu Play

Android je prvi mobilni operativni sustav koji uključuje ugrađeni model umjetne inteligencije s multimodalnošću Gemini Nano na uređaju.

To znači da telefon neće moći samo obraditi unos teksta, već i razumjeti više informacija u kontekstu uključujući slike, glasove i govorne razgovore te čuvati povjerljivost podataka korisnika. Ova će značajka prva biti dostupna korisnicima na Pixel telefonima (točno vrijeme i dostupnost Pixel modela Google tek treba naknadno objasniti).

Čuvajte se da vas ne nokautira Gemini Nano AI na vašem telefonu!

Dimensity 9300 i 8300 optimizirani za Google Gemini Nano

S modelom Gemini Nano instaliranim na Android uređajima, Google je također rekao da će omogućiti TalkBack, alatu za pristupačnost koji može čitati sadržaj zaslona naglas putem usmenog govora, da automatski identificira sadržaj slike kojem nedostaju tekstualni markeri i generira odgovarajuće tekstualne narative, kako bi slabovidnije osobe mogle razumjeti što se prikazuje na zaslonu mobilnog telefona. Budući da Gemini Nano radi izravno na uređaju, ovim se opisima može brzo pristupiti i mogu raditi bez internetske veze.

Više... Vaš Komentar Top
Gemini Live – Prirodni razgovori s umjetnom inteligencijom na pametnim telefonima

Objavljeno prije 30 dana

Gemini Live - Prirodni razgovori s umjetnom inteligencijom na pametnim telefonima

Google AI Gemini zadržava podatke 3 godine

Google i OpenAI sudjelovali su u žestokoj utrci umjetne inteligencije tijekom prošle godine, no činilo se da su obje strane prvenstveno fokusirane na unos teksta, potom mogućnost pretraživanja slika i korištenja osnovnih glasovnih naredbi, dok ideja razgovora s virtualnim asistentima nije im bila bitna.

Ali, Google je naporno radio na Gemini Live, novom mobilnom iskustvo za prirodne razgovore sa svojom umjetnom inteligencijom. Ono što Gemini Live čini jedinstvenim je sposobnost govora vlastitim tempom, čak i prekidanje AI odgovora. U idealnom slučaju, to bi trebalo biti više kao razgovor s osobom, umjesto da samo dajete naredbe glasovnom asistentu ili postavljate pitanja generativnoj umjetnoj inteligenciji.

Hoće li Google Gemini biti doveden do iPhonea?

Gemini – najnoviji Googleov pokušaj da demonstrira svoju AI snagu

Gemini Live je na neki način evolucija Google Lensa, Googleove dugogodišnje platforme za računalni vid za analizu slika i videozapisa te Google asistenta, Googleovog virtualnog pomoćnika koji pokreće umjetnu inteligenciju, generira govor i prepoznaje na telefonima, pametnim zvučnicima i televizorima. Tehničke inovacije koje pokreću Gemini Live djelomično proizlaze iz projekta Astra, nove inicijative unutar DeepMinda za stvaranje aplikacija i “agenata” pokretanih umjetnom inteligencijom za multimodalno razumijevanje u stvarnom vremenu. Sposobnost “pamćenja” Gemini Live omogućena je arhitekturom modela na kojem se temelji – Gemini 1.5 Pro. Ima kontekstni prozor duži od prosjeka, što znači da može uzeti i urazumiti puno podataka, kao i sat vremena videozapisa.

Više... Vaš Komentar Top
Intel pokrenuo novu aplikaciju za izravnu vezu između dva računala

Objavljeno prije 30 dana

Intel pokrenuo novu aplikaciju za izravnu vezu između dva računala

Intel pokrenuo novu aplikaciju za izravnu vezu izmedu dva racunala

Intel pokreće novu aplikaciju za poboljšanje povezanosti između računala. Putem Thunderbolt Sharea dva računala moći će dijeliti miš, tipkovnicu, zaslone, memoriju itd., kroz samo jedan Thunderbolt kabel. Bit će potrebna podrška za Thunderbolt 4 ili 5, što omogućuje brz prijenos datoteka između dva uređaja jednostavnim povlačenjem, kao i sinkronizacijom podataka.

Thunderbolt Share koristi visoku propusnost i nisku latenciju tehnologije za pružanje:

  • Glatko nekomprimirano dijeljenje zaslona s ultra responzivnim upravljanjem mišem i tipkovnicom između računala
  • Brzi prijenosi datoteka između dva PC-ja jednostavnim povlačenjem i ispuštanjem, sinkronizacijom mapa i jednostavnom migracijom datoteka sa starog računala na novo računalo, što je posebno korisno
  • Podrške putem izravne veze između računala ili putem Thunderbolt pribora s više priključaka kao što su Thunderbolt pristanište ili monitor.
  • Privatna i sigurna veza koja ne utječe na performanse Wi-Fi, Etherneta ili mreže u oblaku.

Intel zahtijeva implementaciju tvorničkog profila na svim LGA1700 pločama

Intel Core i9-14900KS: Najbrži CPU za stolna računala

Zanimljiva je opcija kloniranja zaslona slike s jednog računala na zaslon drugog u razlučivosti od 1080p i s niskom latencijom.

Thunderbolt Share očekuje se u drugoj polovici 2024. godine. Tvrtka planira licencirati aplikaciju proizvođačima računala kako bi je ponudili pri kupnji novog uređaja. Zainteresirane su tvrtke, Acer, MSI, Razer, Kensington, Belkin, i mnoge druge.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 6 minuta

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 16 minuta

3D printeri

Objavljeno prije 16 minuta

Automobili

Objavljeno prije 26 minuta

EU želi imati pristup vašem Whatsappu

Objavljeno prije 48 minuta

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti