Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.44]

Datum objave 18.04.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.44]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.44]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Provjerite što smo ovaj tjedan pripremili za vas od kratkih vijesti……

Čip u vašem sljedećem mobilnom telefonu može biti proizvod Intela

Čip u vašem sljedećem mobilnom telefonu može biti proizvod Intela

Intel se ponovno vratio mobilnoj platformi. Za razliku od prethodnog vlastitog dizajna, udružio se s ARM-om te će zajedno raditi na korištenju Intelove 18A (1,8 nm) tehnologije za proizvodnju čipova. Prvi val će se usredotočiti na mobilne uređaje (SoC), a zatim proširiti na automobilsku industriju, podatkovne centre, zrakoplovstvo i druga područja. Prema planu proizvoda koji je Intel ranije objavio, očekuje se da će 1.8nm procesna tehnologija biti spremna za proizvodnju 2024. godine.

Apple planira lansirati novi iPhone SE 2025., počevši s vlastitim 5G mrežnim čipovima

Apple planira lansirati novi iPhone SE 2025., počevši s vlastitim 5G mrežnim čipovima

Prema insajderima, Apple planira lansirati iPhone SE 2025. godine. Po prvi puta će biti opremljen TSMC-ovim 4nm procesom proizvodnje i vlastitim 5G mrežnim čipom koji proizvodi TSMC. To znači da će partnerstvo s Qualcommom biti prekinuto, a 5G mrežni čip bit će uveden u iPhone 16 modele i druge proizvode ako se stvarne performanse pokažu dostatne. Međutim, za razliku od dizajna 5G mrežnog čipa u suradnji s Qualcommom, Appleov prvi vlastiti 5G mrežni čip podržava samo frekvencijske pojaseve ispod 6 GHz i ne dodaje podršku za specifikacije milimetarskog vala.

FBI upozorava: dvaput razmislite prije korištenja javnih USB priključaka

Nedavno je FBI (Federalni istražni ured) na Twitteru upozorio korisnike pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja da se suzdrže korištenja punjača postavljenih u zračnim lukama, hotelima ili trgovačkim centrima. Razlog je što su hakeri pronašli način da putem javnih punjača instaliraju zlonamjerni softver (juice jacking) za praćenje i presretanje podatke o registraciji korisnika povezanih s raznim uslugama. U materijalima ne spominju konkretne slučajeve štete već naglašavaju da je objava samo savjetodavne prirode.

Preporučuje da je pametnije prilikom putovanja koristiti vlastite USB kabele i punjače ili vanjske baterije, ili nabaviti USB kabela pouzdanih dobavljača koji sprječavaju slanje ili primanje podataka tijekom punjenja. Također upozoravaju protiv korištenja javnih Wi-Fi pristupnih točaka za osjetljive transakcije, korištenje iste lozinke za sve račune i klikanje na neželjene poveznice u tekstualnim porukama i e-pošti.

Prihod na tržištu NAND flash memorije pametnih telefona u padu 20 posto u odnosu na 2022.

Prihod na tržištu NAND flash memorije

Može se reći da se ove godine događa eksplozija kapaciteta interne flash memorije za pametne telefone. Među njima ističe se nedavno predstavljen Redmi s kapacitetom od 1TB s mainstream cijenom. Zašto je terabajtni telefon tako jeftin? Glavni razlog je pad tržišta flash memorije.

Izvješće TechInsightsa pokazuje da je ukupni prihod na tržištu NAND flash memorije pametnih telefona pao 20 posto u odnosu na 2022. godinu. Samsung je na vrhu tržišta s gotovo 40 posto udjela u prihodima NAND memorije za pametne telefone u 2022.. Slijede ga Kioxia (21,5 posto) i SK Hynix (20,6 posto). Kapaciteti od 128 GB i 256 GB čine više od 60 posto ukupnih isporuka. Udio UFS 2.2 i UFS 3.1 memorije je porastao, a usvajanje UFS 4.0 proizvoda je kasnilo.

Kapaciteti od 128 GB i 256 GB čine više od 60 posto ukupnih isporuka. Udio UFS 2.2 i UFS 3.1 memorije je porastao, a usvajanje UFS 4.0 proizvoda je kasnilo.

Uskoro kvalitetniji Bluetooth pozivi na Androidu

Uskoro kvalitetniji Bluetooth pozivi na Androidu

Bluetooth tehnologija u svijetu slušanja glazbe napravila je znatan napredak. Ali kada je u pitanju kvaliteta poziva ona nije tako dobra. Čak i s najboljim bežičnim slušalicama glas zvuči prosječno kada treba doprijeti do uha druge osobe. Uskoro bi se to moglo promijeniti i Android Bluetooth pozivi dobiti kvalitativni skok.

Barem tako tvrdi Mishaal Rahman. On je u repozitoriju Android Open Source projekta pronašao zakrpu koja implementira funkcionalnost povezanu s Bluetooth Hands-Free Profile v1.9. Proširuje za hands-free opremu trenutno širokopojasni prijenos glasa od 50 Hz do 7 kHz na ultraširokopojasni (50 Hz- 14 kHz) uz relativno noviji kodek LC3. Međutim ipak ne proširuje reprodukciju pune širine pojasa (20 Hz-20 kHz) koju većina Bluetooth audio uređaja potrošačke razine može postići.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.43]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.42]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.41]

Apple još jednom ubrzava proizvodnju izvan Kine

Izvori kažu da je Appleov rad na opskrbnom lancu pod vodstvom Tima Cooka dobro prihvaćen, a diverzifikacija jedna od njegovih istaknutih prednosti. Prema Nikkei Asia, Apple je ovlastio dobavljače da se pripreme za uspostavu baza za sastavljanje MacBooka u Vijetnamu i Tajlandu.

Navodno planira uložiti i više resursa u Tajland za sastavljanje Apple Watcha. Vrijedno je spomenuti da u fiskalnoj godini koja je završile u ožujku 2023., Appleova proizvodnja iPhonea u Indiji čini 7 posto od ukupno svih proizvedenih u svijetu, dok je 2021. godine bila samo 1 posto. Nema sumnje da će se na tržištu sve manje pojavljivati uređaji sa znakom odgrižene jabuke „Made in China“.

OpenAI najavio širiti primjenu postojeće GPT-4 tehnologije, ali ne velikih razmjera u kratkom razdoblju

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, rekao je da ne može razumjeti razloge potrebe za obustavom razvoja kao odgovor na nedavnu peticiju industrije koja poziva na obustavu najmanje šest mjeseci. Ne vjeruje se da će tehnologija umjetne inteligencije ugroziti ljudske živote ili izazvati veće skrivene opasnosti. Uz to do daljnjega obustavljaju obuku GPT-5 AI modela i prelaze na ‘druge stvari’ poput aktivnog jačanja sigurnosti tehnologije.

Više... Vaš Komentar Top
Glavne najave WWDC 2023. kojima se možete veseliti

Datum objave 18.04.2023

Glavne najave WWDC 2023. kojima se možete veseliti

Glavne najave WWDC 2023. kojima se možete veseliti

Postoji puno nagađanja oko ovogodišnje konferencije WWDC 2023 i onoga što bi Apple mogao predstaviti osim iOS 17, iPadOS 17, macOS 14 operativnih sustava i watchOS-a 10, tj. ”velikog ažuriranja“ otkako je prva verzija operativnog sustava objavljena 2015. godine.

Sve više izvora poput Marka Gurmana, navodi da bi svjetlost dana mogle ugledati dugo očekivane Apple AR/VR slušalice (Reality ProxrOS) kako bi se osiguralo da programeri imaju dovoljno vremena za izradu softvera i aplikacija koje će moći koristiti prije komercijalnog debija.

PROČITAJTE JOŠ

Apple A17 jedini 3nm procesor za mobilne telefone ove godine

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine

Druga najava odnosi se na 15-inčni MacBook Air kodnog naziva “Mac 15,3″. Opremljen je M2 procesorom s 8-jezgrenim CPU-om i 10-jezgrenim GPU-om. Kapacitet radne memorije počinje od 8 GB. Čini se da je razlučivost zaslona blizu onog od 14-inčnog MacBooka Pro, odnosno 3.024 x 1.964 piksela. Očito je svrha dizajna ovog novog uređaja zadovoljiti potrebe većih zaslona. Ova ideja dizajna slična je dodavanju modela “Plus” iPhoneu 14 prošle godine, tako da korisnici koji nisu “Pro” također mogu dobiti iskustvo s velikim zaslonom.

Više... Vaš Komentar Top
Android 13 još je daleko od dominacije, a Android 14 je pred vratima

Datum objave 18.04.2023

Android 13 još je daleko od dominacije, a Android 14 je pred vratima

Android 13 još je daleko od dominacije, a Android 14 je pred vratima

Google je podijelio u Android studiju – razvojnom okruženju za programere, statistike povezane s operativnim sustavima. Android 11 dalje drži prvo mjesto s 23,5 poto tržišnog udjela i vrti se u gotovo svakom četvrtom pametnom telefonu. Slijede ga Android 10 (18,5%) i Android 12 s 16,5%.

Fragmentacija Android tržišta u siječnju 2023

Siječanj 2023.

 

Što je sa Androidom 13? Postigao je tržišni udio od 12,1 posto u osam mjeseci od službenog objavljivanja. Ova niska stopa usvajanja može se pripisati činjenica da mnogi uređaji lansirani prije kolovoza 2022. još uvijek ne ispunjavaju uvjete za ažuriranje.

Fragmentacija Android tržišta u travnju 2023

Travanj 2023.

Općenito, u usporedbi s Appleovim iOS-om može se reći da je situacija s fragmentacijom Android tržišta deprimirajuća unatoč naporima nekih brendova poput Samsunga, Oppoa, OnePlusa i Realmea u pogledu softverske podrške. Treba imati na umu da nedostatak ažuriranja ne znači samo da ne možete iskusiti nove značajke, već imati i sigurnosne probleme.

Više... Vaš Komentar Top
Fitbit kakav poznajemo je mrtav

Datum objave 18.04.2023

Fitbit kakav poznajemo je mrtav

Fitbit kakav poznajemo je mrtav_1

Sve je izglednije da Googleov interes nije bio spasiti Fitbit, već dobiti neke dobre ideje tvrtke i ugraditi ih u svoje proizvode.

Fitbit predstavlja početak ere pametnih nosivih uređaje za praćenje zdravlja i prije nego su pametni satovi postali IN. Tijekom godina, robna marka lansirala je nekoliko fitness trekera i novih pametnih satova među kojima su modeli Versa, Inspire, Sense, Charge i Luxe itd.

Međutim, kako su se na tržištu pojavljivali proizvodi drugih robnih marki s istim funkcionalnostima, Fitbit je počeo istraživati druge segmente u pokušaju stvaranja različitih izvora prihoda. U tom smislu, stvorili su Premium opciju, nudeći bolji pregled podataka i vođene vježbe. Ali mali broj korisnika ih je vidio kao dovoljno relevantne. Sve to je pomalo dovelo tvrtku pred zid, a Googleova akvizicijska ponuda se pojavila kao dar na tržištu potpuno pretrpanom ponudom.

Nakon što je akvizicija provedena, vidjeli smo nova izdanja i dublju integraciju Googleovih usluga. Međutim, sada kako vrijeme prolazi, Fitbit gubi relevantnost, proizvodi su lišeni nekih značajki poput izazova i grupa, podrške za Pandoru i Deezer također je uklonjena, kao i Fitbit Connect izvorni softver korišten za uparivanje uređaja s računalom. Google je također ugasio mogućnost programerima za izradu aplikacija trećih strana za Fitbit OS. Kao rezultat toga, teško je donijeti novi sadržaj na platformu.

S druge strane Google inkorporira Fitbit ostavštinu u vlastitu liniju Pixel satova. Potonja je stigla na tržište krajem 2022. godine. Ima sve Fitbitove zdravstvene tehnologije i značajke te otkrivanja pada. Eto, nažalost, nema svijetle budućnosti za Fitbit čim se Pixel Watch pretvori u konačnu zamjenu. Možda ćemo ih vidjeti samo u nekoj vrsti aplikacije ili usluge.

Više... Vaš Komentar Top
ZTE Axon 50 Ultra – još jedan mobitel koji može komunicirati sa satelitima

Datum objave 15.04.2023

ZTE Axon 50 Ultra - još jedan mobitel koji može komunicirati sa satelitima

zte-nubia-z50-ultra (1)

ZTE je predstavio Axon 50 Ultra nadograđenu verzija standardnog Z50 lansiranog krajem prošle godine. Prvenstveno se ističe podrškom za satelitske komunikacije i temelji se na SoC Snapdragon 8 Plus Gen 2. CPU je osmojezgreni (1×3,2 GHz Cortex-X3 +  2 x 2,8 GHz Cortex-A715  + 2 x2,8 GHz Cortex-A710 +  3 x 2,0 GHz Cortex-A510). Što se tiče memorije, radna može biti 8 ili 12  ili 16 GB, dok interna flash UFS 4.0 doseže do 1 TB. Ova konfiguracija je slična Red Magic 8 Pro gaming telefonu samo što Z50 Ultra nema gaming značajke kao što su tipke za okidanje ili rasipanje topline.

Izgled Nubia Z50 Ultra prilično je jedinstven svojim kvadratnim dizajnom u gotovo svim kutovima i metalnim okvirom  blago  zaoštrenim   za ugodnije držanje.

Zaslon je 6,8-inčni AMOLED  rezolucije 1116 x 2480 piksela, brzine osvježavanja 120 Hz, podrške za HDR10+ i svjetline 1500 cd/m2.  Optički senzor otiska prsta i 16 MP selfie kamera (f/2.0,  1/2.8″, 1.22µm)  skriveni su ispod ovog zaslona. Potonja koristi 4. generaciju NeoVision tehnologije dopuštajući da više svjetla prođe dok gustoća piksela ostaje vrlo visoka.

Ostale kamere su ovdje daleko od top-enda. Glavna ima Sony IMX787 senzor od 64 megapiksela (f/1.6, 1/1.3″, 1.0µm, PDAF, Laser AF, OIS). Nadopunjuju je ultraširokokutna sa senzorom rezolucije 50 megapiksela i s vidnim poljem od 116 stupnjeva ( f/2.X, 14 mm, PDAF), te   periskopska telefoto od 64 MP (1/2″, PDAF, OIS, 3.3x optički zoom).

Baterija Li-Po od 5000 mAh dolazi s podrškom za punjenje od 80 vata. Nije najveća na tržištu, ali ipak je to dovoljno brzo. Među specifikacijama nalazimo stereo zvučnike (24-bitni/192kHz audio), USB Type-C 3.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.3 i GPS (L1+L5), GLONASS (L1+L2+L5), GALILEO, BDS te NFC i Infracrveni port. Nubia Z50 Ultra radi  na Androidu 13 s MyOS 13 sučeljem.

Više... Vaš Komentar Top
Pad prodaje računala u porastu

Datum objave 15.04.2023

Pad prodaje računala u porastu

Pad prodaje  računala  dramatično u padu

Svi proizvođači osobnih i prijenosnih računala imaju značajan pad prodaje, bez iznimaka.

IDC i Canalys objavljuju globalni pad prodaje osobnih i prijenosnih računala od 32,6 posto odnosno 29 posto u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine. Posljedica je slabije potražnje, loših gospodarskih uvjeta i velikih zaliha koje proizvođači moraju prvo raščistiti. Također, prodajni rezultati su manji od prodaje Q1 2019. i 2018., tj. prije COVID-19 pandemije.

Proizvođač računala s najvećim padom prodaje od gotovo 40 posto je Apple. To odgovara glasinama o ograničenoj proizvodnji M2 SoC-a. HP  je prodao oko 24 posto manje  računala, dok  Lenovo, Dell i ASUS oko 30 posto manje uređaja. Analitičari procjenjuju da bi pad prodaje mogao potrajati otprilike do trećeg kvartala ove godine, a nakon toga slijedi postupni oporavak i rast kao veliki ciklus nadogradnje. Starija računala morat će se nadograditi, uključujući Chromebookove u školama, dok će tvrtke nadograditi na Windows 11.

Ali IDC upozorava da ako se recesija nastavi i u 2024., moglo bi proći dosta vremena da se tržište vrati u normalu.

Više... Vaš Komentar Top
Android telefoni naučili su sami brisati aplikacije

Datum objave 15.04.2023

Android telefoni naučili su sami brisati aplikacije

Android telefoni naučili su sami brisati aplikacije (1)

S vremenom interna flash memorija naših pametnih telefona postaje sve punija i kapacitet preopterećen. Ukoliko sami taj prostor ne održavamo učinkovitim deinstaliranjem aplikacija i premještanjem podataka u neku od cloud usluga, velika je vjerojatnost da nastane problem oko instaliranja novih aplikacija.

Sada Google pokreće značajku automatskog arhiviranja tih aplikacija radi uštede interne memorije i do 60 posto. Funkcionira tako da uklanja dijelove aplikacije s uređaja, ali pri tome ne briše osobne podatke i postavke kao što su zapisi igara. Ti podaci se spremaju u Google Cloud usluzi. Također ostaje ikona na radnoj površini uređaja. Ukoliko korisnik ponovno poželi koristiti tu aplikaciju, dovoljan je samo klik na ikonu  kako bi se automatski ponovno preuzela i vratili svi podaci.

Android telefoni naučili su sami brisati aplikacije (2)

Ova nova funkcija bit će dostupna svima, bez obzira na verziju OS-a, jer inovacija dolazi s novom verzijom Google Playa. Također, moguće ju je  isključiti bilo kojem trenutku u postavkama Google Playa.

Treba napomenuti da funkcija “automatskog arhiviranja” nije primjenjiva na sve aplikacije koje se trenutno nalaze na platformi trgovine Google Play. Uglavnom razvojni programeri moraju uključiti format “App Bundle” (zapakirani kod i resursi) u svoje aplikacije kako bi sve radilo.

Više... Vaš Komentar Top
Elon Musk kupio tisuće GPU-a za AI projekt na Twitteru

Datum objave 15.04.2023

Elon Musk kupio tisuće GPU-a za AI projekt na Twitteru

Elon Musk kupio tisuće GPU-a za AI projekt na Twitteru

Čini se da Elon Musk nema namjeru slijediti ono za što se zalaže – zaustavljanje istraživanja umjetne inteligencije u sljedećih 6 mjeseci.

Samo dva mjeseca nakon što je angažirao bivše istraživače iz startupa DeepMind (istraživačkog laboratorija za umjetnu inteligenciju osnovan 2010. i sada podružnica Alphabet Inc.), nedavno je kupio 10.000 GPU-a koji će se koristiti u jednom od dva preostala podatkovna centra tvrtke.

Prema Business Insideru, projekt navodno uključuje stvaranje genetske umjetne inteligencije koju će tvrtka trenirati pomoću vlastite ogromne arhive podataka. Još uvijek nije jasno kako će se takva značajka koristiti na Twitteru, odnosno hoće li se koristiti za izradu AI chatbota ili poboljšanje rezultata pretraživanja za trendove i korisnike. Jedino što je sigurno jest da Musk želi dio kolača ChatGPT-a i OpenAI-a.

Podsjetimo, GPU-ovi, posebno oni iz Nvidije, trenutno su najvažniji temelj za tehnologije umjetne inteligencije. Služe za treniranje i pokretanje AI algoritma. Cijena GPU modela ovih grafičkih kartica kreće se od 12.000 USD za Nvidia A100 model s 40 GB HBM3 VRAM-a, do preko 35.000 USD za H100 s najnovijom GPU Hopper arhitekturom i  80 GB VRAM-a.

I za kraj, još jedna zanimljivost. Elon Musk je skoro postao izvršni direktor OpenAI-ja 2015. godine, kada je tvrtka tek rođena i sjedio je na mjestu supredsjedatelja do 2018. kada je otišao zbog neslaganja s ostatkom rukovodstva.

Više... Vaš Komentar Top
Apple A17 jedini 3nm procesor za mobilne telefone ove godine

Datum objave 15.04.2023

Apple A17 jedini 3nm procesor za mobilne telefone ove godine

Apple zakupio sav TSMC-ov 3nm proizvodni kapacitet – Qualcomm i MediaTek na čekanju

Nakon što je Samsung najavio 3nm procesnu tehnologiju u lipnju prošle godine to je učinio i TSMC krajem godine. Radi se o poboljšanoj N3E verziji, odnosno drugoj generaciji 3nm. U usporedbi s N5, potrošnja energije smanjena je za 34 posto pri istim performansama i gustoći dok su same performanse povećane za 18 posto pri istoj potrošnji energije i gustoći.

Kao što se prtpostavljalo, Apple je ugovorio gotovo sve TSMC-ove kapacitete 3nm procesa za svoje  A17 čipove namijenjene iPhone 15 modelima i nadolazeće MacBook i iPad serije. Međutim kako je ranije objavljeno, poboljšanje performansi čipa A17 nije veliko, jer Apple više pažnje posvećuje energetskoj učinkovitost zahvaljujući ažuriranoj ARM arhitekturi.

Kako bilo da bilo, ovogodišnji Appleovi proizvodi bit će godinu dana ispred Android tabora u pogledu hardvera. Naime, Qualcomm i MediaTek će početi implementirati 3nm proces  sljedeće godine, a ovogodišnji novi proizvodi i dalje ostaju na 4nm.

Više... Vaš Komentar Top
AMD je lansirao Radeon PRO 7000 serije

Datum objave 15.04.2023

AMD je lansirao Radeon PRO 7000 serije

W7900

AMD je lansirao dvije Radeon PRO W7000 grafičke kartice za radne stanice izgrađene na visokoučinkovitoj AMD RDNA 3 arhitekturi – AMD Radeon PRO W7900 i AMD Radeon PRO W7800 .

Kao prve profesionalne grafičke kartice na svijetu koje imaju napredni dizajn AMD čipleta i prve koje podržavaju DisplayPort 2.1 za vrhunsko vizualno iskustvo na zaslonima sljedeće generacije. Dok AMD Radeon PRO W7900 isporučuje do 1,5x veće geomean performanse od prethodne generacije, obje grafičke kartice pružaju bolje performanse po dolaru u odnosu na konkurenciju za zahtjevne profesionalne i kreativne aplikacije. Ključne značajke uključuju:

 • AMD RDNA 3 arhitektura i Chiplet dizajn – Pruža veće performanse i veću učinkovitost od RDNA 2 arhitekture. Nove AMD RDNA 3 računalne jedinice dijele resurse između renderiranja, umjetne inteligencije i raytracinga, kako bi ponudile približno 50% više performansi raytracinga po računskoj jedinici od prethodne generacije.
 • Namjensko AI ubrzanje i druga generacija Raytracinga  Nove AI instrukcije i povećana AI propusnost daju više od 2X više performansi od prethodne AMD RDNA 2 arhitekture, dok druga generacija raytracing tehnologije pruža značajno veće performanse od prethodne generacije.
 • AMD Radiance Display Engine s podrškom za DisplayPort™ 2.1 – Podržava najviše razlučivosti i više od 68 milijardi boja te nudi podršku za zaslone veće stope osvježavanja u usporedbi s AMD RDNA 2 arhitekturom i konkurentskim ponudama. Video izlazi podržavaju zaslone sljedeće generacije i opcije konfiguracije s više monitora, stvarajući ultra-imerzivno vizualno okruženje.
 • Certificiran za vodeće profesionalne aplikacije – AMD nastavlja raditi s vodećim dobavljačima profesionalnih softverskih aplikacija kako bi osigurao da su grafičke kartice AMD Radeon PRO izgrađene za zahtjevna okruženja 24/7 i testirane da zadovolje iznimne standarde, pružajući idealnu ravnotežu performansi i stabilnosti. Popis certificiranih aplikacija nalazi se na web stranici AMD-a

Industrijski lideri su dali svoje mišljenje o novim Radeon PRO grafičkim akceleratorima serije 7000:

ACCA Software

“Velika suradnja AMD-a i ACCA-e nastavlja se pet godina snažno. Arhitektonski kupci imali su koristi od kombinacije AMD Radeon ProRender u našoj ACCA Edificius aplikaciji zahvaljujući integraciji HIP-a. Uzbuđeni smo što možemo objaviti da će kupci ACCA Edificius imati koristi od nove GPU serije AMD Radeon PRO W7000, koja pruža povećani fotorealizam i poboljšanu snagu prikazivanja slike, kao i podršku za zaslone ultra performansi.” – Guido Cianciulli, osnivač i izvršni direktor ACCA softvera

Blender

“Uvijek smo sretni što možemo raditi s AMD-om na poboljšanju performansi Blendera. Oni su bili jedan od najvjernijih suradnika Blendera dugi niz godina. Radujemo se što ćemo se dočepati nadolazećih AMD-ovih grafičkih kartica za radne stanice koje obećavaju zapanjujuću brzinu crtanja viewporta i značajno povećane performanse Cycles Render Engine pomoću HIP-a.” – Ton Roosendaal, Predsjednik Blender Foundation, Blender, Blender

W7800_perf

Boris FX

“AMD je lider u grafičkoj areni za radne stanice, a njihove Grafičke akceleratore iz Radeon PRO  serije bile su ključne jer postprodukcijska industrija žudi za brzinom. Uz HIP, Sapphire vizualni efekti proračunavaju se munjevito brzo na AMD Radeon PRO GPU-ima. Radujemo se novoj obitelji AMD Radeon PRO W7000 koja će omogućiti nove zabavne kreacije.” – Brian Fox, Glavni ured za marketing, Boris FX

Dassault Systèmes SOLIDWORKS Corp.

“Radujemo se AMD-ovim kontinuiranim performansama, pouzdanosti i kompatibilnosti za stručnjake za dizajn s najavom serije AMD Radeon PRO W7000. Zajedno s najboljim 3D CAD rješenjima tvrtke SOLIDWORKS, ove nove AMD grafike za radne stanice, mogu poboljšati proces dizajniranja za profesionalce svugdje prilikom poduzimanja najnovijih dizajnerskih projekata.” – Nick Iwaskow, direktor ekosustava SOLIDWORKS, Dassault Systèmes

Maxon

“Poboljšanje korisničkog iskustva i povećanje produktivnosti uvijek je na čelu naših razvojnih napora. Iskorištavanje AMD-ovih mogućnosti grafičkih performansi radne stanice ključno je za postizanje tog cilja. Ovaj razvoj događaja još je jedan značajan korak prema našem krajnjem cilju da Redshift učinimo dostupnim kreativnoj zajednici na svakoj DCC aplikaciji i svakoj hardverskoj konfiguraciji.” – David McGavran, direktor Maxona.

W7900_perf

HaZimation

“Kako svaki projekt koji razvijamo dosljedno raste s ambicioznim razmjerima kreativno i tehnički, imati više memorije na GPU-u ključno nam je da zadržimo brzinu kadrova u stvarnom vremenu kada radimo u konačnom pikselnom pristupu s našim kinematografijama u video igrama i animiranim igranim filmovima u Unreal Engineu 5.  Novi Radeon Pro W7900 s 48 GB memorije omogućit će nam upravo to i više!”. HaZ Dulull – Cinematics and Game Director @ HaZimation

Očekuje se da će grafičke kartice serije AMD Radeon PRO W7000 biti dostupne kod vodećih prodavača/maloprodaja od drugog tromjesečja 2023. AMD Radeon PRO W7900 ima SEP od 3999 USD, dok AMD Radeon PRO W7800 ima SEP od 2499 USD. Dostupnost proizvoda u OEM i SI sustavima očekuje se u drugoj polovici 2023.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Britvice za brijanje

Objavljeno prije 18 minuta

Kupovina sa Amazona?

Objavljeno prije 1 sat

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 1 sat

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 1 sat

GTA VI

Novosti

Advanced Technology Days o kibernetičkoj sigurnosti, AI rješenjima i inženjerskoj etici

U zagrebačkom CineStar Arena kinu završila je 18. Advanced Technology Days konferencija koja svoju dobru reputaciju u domaćoj tehnološkoj zajednici duguje stručnom pristupu temama i vrhunskim predavačima. Punoljetno izdanje konferencije ugo... Pročitaj više

AGON by AOC otkriva dva ultrawide gaming monitora s 144 Hz/180 Hz i HDR: CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK

AGON by AOC predstavlja dva nova monitora od 34 inča (86 cm) za ljubitelje ultrawide iskustva: AOC GAMING CU34G2XE/BK i njegov brži high-spec srodni model, CU34G2XP/BK. Ovi monitori pomno su dizajnirani kako bi pomaknuli granice imerzivnog... Pročitaj više

Q3/2023: korisnici u Europi zadržavaju svoje stare mobitele dulje nego ikad

Isporuke pametnih telefona u Europi smanjile su se za 11 %, očekivanja oporavka još su daleko. Novo izvješće tvrtke za analizu tržišta Counterpoint Research kaže da je u trećem kvartalu isporuka pametnih telefona u Europi smanjena za 11 pos... Pročitaj više

Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude

ChatGPT je trenutno najmoćniji i najpoznatiji AI asistent. Znate li koja je njegova najpouzdanija alternativa? To je Claude, iza kojeg je Anthropic, najvruća startup zvijezda uz OpenAI. Osnovali su ga brat i sestra Dario Amodei i Daniela Am... Pročitaj više

Tko predvodi u Wi-Fi 7 tehnologiji?

Kako je sve više uređaja koji koriste Wi-Fi 7 tehnologiju, Wi-Fi 7 era se ubrzava i Qualcomm je preuzeo vodstvo u lansiranju bogatog end-to-end rješenja i dodao značajke kao što su visokofrekventni istovremeni multi-connection (HBS) i druge... Pročitaj više

Sve novosti