Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.42]

Datum objave 03.04.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.42]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.42]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Provjerite što smo izdvojili za vas ovaj tjedan…..

Stižu GPT roboti? OpenAI vodi ulaganje u tvrtku humanoidnih robota

Stižu GPT roboti

Norveška tvrtka za humanoidne robote 1X Technologies (ranije poznata kao Halodi Robotics) nedavno je objavila završetak A2 runde financiranja koju je vodio OpenAI. Vijest zvuči pomalo dosadno, ali postaje zanimljiva činjenicom da će tvrtka iskoristiti sredstva za povećanje istraživanja i razvoja nadolazećeg dvonožnog robota NEO, kao i za masovnu proizvodnju svog prvog komercijalnog robota na kotačima EVE u Norveškoj i Sjevernoj Americi.

Potonji može zamijeniti ljude u radnim područjima koja se često ponavljaju. Njime se upravlja pomoću kontrola virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije, s robotskim operaterima koji sjede u kontrolnom centru i koriste sustav za praćenje robotovih kamera, navigacije i statusa.Također planiraju u nekoj kasnijoj fazi integrirati Open AI tehnologije u svoje robote kako bi dobili viši stupanj praktične vrijednosti i zamijeniti ljude na nekim poslovima za povećanje globalne radne snage.

Izvor: techfundingnews

Zaboravite SIM karticu u iPhone 15 seriji. Samo eSIM u Europi

Zaboravite SIM karticu u iPhone 15 seriji

iPhone 14 serija u SAD-u bila je prva bez ladice za SIM karticu i samo s eSIM opcijom. Sada se šuška da bi nadolazeća serija iPhonea 15 mogla biti predstaviti i drugim dijelovima svijeta. Ova informacija dolazi s francuske web stranice MacGeneration. Prema njihovim izvorima Apple bi mogao u Francuskoj ponuditi kupcima samo modele s eSIM opcijom. Budući da Apple ne prodaje iPhone samo u Francuskoj već diljem europskih zemalja to bi se odnosilo i na ostale zemlje. Nepotrebno je reći da bi to dovelo do problema ako bi se forsirala prilagodba ove godine.

Razlog je što neki operateri još uvijek ne nude eSIM kao opciju ili barem ne sa svim svojim paketima. Također je moguće da neće svaka država dobiti ovu vrstu iPhonea već samo one zemlje koje su za njih adekvatno pripremljene. U svakom slučaju i bez sumnje – eSIM postaje standard u budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.41]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.39]

Cijene AMD/Intel matičnih ploča uzastopno  skaču tri godine

Cijene AMD Intel matičnih ploča skaču  uzastopno tri godine

Njemačka tvrtka za e-trgovinu MindFactory nedavno je usporedila prosječnu cijenu matičnih ploča Intel/AMD platforme prodanih u studenom 2020. i ožujku 2023.

Rezultati usporedbe prikazuju da je prije tri godine prosječna cijena prodanih matičnih ploča AMD čipseta bila oko 120,5 eura, dok Intelovih 140,78 eura. U posljednjem tjednu ožujka ove godine prosječna cijena AMD matičnih ploča s čipsetom dosegla je 163 eura, a od Intela 197 eura, što je povećanje od 35 posto odnosno 40 posto.

Koliko je ova brojka pretjerana?

Prema izvoru, ako se računa faktor monetarne razine, a to je inflacija, od 1997. do 2023. prosječna stopa inflacije u Europi je bila 1,95 posto. Uzimajući u obzir najviših 9,9 posto u 2022., povećanje cijena AMD/Intel matičnih ploča nadmašilo je inflaciju za 10 do 16 postotnih bodova.

Nasuprot tome, industrija memorijskih čipova bilježi pad cijena u dva uzastopna kvartala, što je najveći pad cijena od 2006. godine. Tako je prosječna prodajna cijena DRAM čipova koji se koriste u mobilnim telefonima i osobnim računalima u četvrtom kvartalu prošle godine pala za 34,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je ubrzani pad u odnosu na pad od 31,4 posto u trećem kvartalu. Prodaja flash memorije za pohranu podataka (NAND ) prodane podatkovnim centrima i poslovnim korisnicima bila je samo malo bolja u prošlom kvartalu.

GIGABYTE predstavio A620 matične ploče za AM5 platforme

GIGABYTE predstavio A620 matične ploče za AM5 platforme

GIGABYTE je predstavio najnoviju seriju matičnih ploča AMD A620 s optimalnim performanse memorije i sveobuhvatnim značajkama i podrškom najnovijih procesora AMD Ryzen 7000 serije. Pokrivaju višestruke opcije faktora forme od Micro ATX do Mini ITX.

Nova A620 linija može postići optimalnu memorijsku izvedbu DDR5 EXPO/XMP overclockinga do DDR5-6400, što daje najveću vrijednost i performanse AM5 platforme. Mogu se pohvaliti inovativnom PCIe EZ-Latch tehnologijom za pojednostavljenje nadogradnje grafičkih kartica i izbjegavanje slučajnog oštećenja okolnih komponenti. Uz ekskluzivnu Q-Flash Plus značajku, korisnici mogu ažurirati BIOS bez instaliranja procesora, memorije ili čak grafičke kartice.

ASUS: sve AM5 matične ploče mogu podržati 48 GB x 4 DDR5 memoriju

ASUS sve AM5 matične ploče mogu podržati 48 GB x 4 DDR5 memoriju

ASUS je objavio da će njegove Intel i AMD matične ploče biti nadograđene tako da podržavaju 192 GB DDR5 memorije, a jedan RAM može podržati do 48 GB,  držeći korak s glavnim proizvođačima ploča kao što su ASRock i MSI koji su pokrenuli ažuriranja.

ASUS naglašava provjeru kompatibilnosti s Corsair i G.SKILL tvrtkama, uključujući završetak CORSAIR-ove 48 GB x 4 DDR5 7000 MT/s i G.SKILL-ove 24 GB x 2 DDR5 8000MT/s provjere kompatibilnosti. Osim gore spomenute podrške, ASUS je također najavio da će njegove linije proizvoda ROG Maximus, ROG Strix, ProArt, TUF Gaming i Prime podržavati jedan maksimum od 24 GB i 48 GB DDR5 memorije.

Uz matične ploče serije Intel 600 i 700 , proizvodi matičnih ploča platforme AM5 također će dobiti ažuriranja BIOS-a koja podržavaju memoriju od 192 GB Beta BIOS za neke proizvode.

Korisnici ASUS AM5 platforme od sada mogu preuzeti najnoviju Beta verziju BIOS-a sa službene web stranice ASUS-a.

Više... Vaš Komentar Top
Thermaltake SWAFAN EX12/14 paketi od tri rashladna ventilatora

Datum objave 03.04.2023

Thermaltake SWAFAN EX12/14 paketi od tri rashladna ventilatora

Thermaltake SWAFAN EX1214

Thermaltake robna marka u svoj prodajni asortiman uvrstila je SWAFAN EX12/14 paket od tri rashladna ventilatora s ukupno 20 LED svjetala koja se mogu pojedinačno kontrolirati (14 na vanjskom otvoru i 6 na unutarnjem otvoru).

Ovi SWAFAN EX12/EX14 RGB ventilatori se jednostavno spajaju serijski preko žice od 12 V i magnetskog dizajn na okviru, što je intuitivno i jednostavno dok se istovremeno se ostavilo više prostora u kućištu, a pri tome omogućujući postaviti sve kabele iza stražnje ploče. Dizajn odvojivog ležaja omogućuje uklonite ventilator u bilo kojem trenutku za brzo čišćenje i jednostavno održavanje. Uključeno je mazivo za ležajeve ako se rastavljaju i sastavljaju više puta.

SWAFAN EX12/EX14 nudi se u paketima na odabir u dvije veličine: 120 mm i 140 mm. Svaki od paketa sadrži šest lopatica ventilatora. Tri lopatice se okreću prema naprijed i tri lopatice prema unazad. Igrači mogu slobodno zamijeniti lopatice kako bi promijenili smjer strujanja zraka bez žrtvovanja RGB sjaja.

PROČITAJTE JOŠ

Thermaltake Smart RGB 600W

Thermaltake Core P5 Tempered Glass Edition recenzija

Ventilator također ima izvrsnu disipaciju topline. Maksimalni statički tlak koji se rotira prema naprijed od 12 cm je 2,39 mmH2O, a maksimalni volumen zraka je 57,11 CFM. Uz to maksimalni statički tlak ventilatora koji se rotira unazad je 2,02 mmH2O dok maksimalni volumen zraka iznosi 56,26 CFM.

Više... Vaš Komentar Top
E3 2023 ipak otkazan

Datum objave 03.04.2023

E3 2023 ipak otkazan

E3 2023 ipak otkazan

Nakon što se po prvi put od 2019. godine ljetni događaj industrije igara trebao vratiti offline aktivnostima u Los Angelesu, Udruga softvera za zabavu (ESA) objavila je da je E3 2023 otkazan. Budući da su veliki proizvođači igara poput Sega, Tencent, Nintenda, Microsofta i Ubisofta dali do znanja da neće sudjelovati, otkazivanje je bilo pomalo očekivano.

Izvorni datumi za E3 2023 bili su od 13. do 16. lipnja, s nekoliko dana za osobe iz industrije i nekoliko dana za javnost. Prema e-poruci osoblju koju je potvrdio IGN, E3 2023, nije privukao dovoljno pozornosti da bi se proveo na način koji bi pokazao veličinu, moć i utjecaj naše industrije. Marsden-Kish zaključio je e-mail rekavši da će ReedPop i ESA nastaviti raditi zajedno na budućim E3 događajima, nagovještavajući da bi se show mogao ponovno pokrenuti u sljedećih nekoliko godina.

Ipak, u lipnju ima dosta aktivnosti u svijetu gaminga. Geoff Keighley’s Summer Game Fest održat će se 8. lipnja i nastavit će se s Play Days uživo ove godine. Microsoftov godišnji Xbox izlog zakazan je za 11. lipnja. Ubisoftov live Ubisoft Forward Live na rasporedu je sljedeći dan, 12. lipnja.

Više... Vaš Komentar Top
IT certifikati: Mjerilo napretka za poslodavce i temelj za rast plaća tehnoloških eksperata

Datum objave 03.04.2023

IT certifikati: Mjerilo napretka za poslodavce i temelj za rast plaća tehnoloških eksperata

IT certificiranje Algebra

Prema nedavno objavljenom istraživanju međunarodne organizacije Pearson VUE, kojim je tijekom 2022. godine obuhvaćeno više od 21.000 ICT stručnjaka iz 176 zemalja, pandemija je pojačala potrebu za tehnološkim znanjima pa je 65% ispitanika i 55% poslodavaca povećalo ulaganje u specijalističke IT vještine – pri čemu su za 60% povećana ulaganja u IT certifikaciju. Pearson je jedna od najvećih obrazovnih kompanija na svijetu, koja je u svom sastavu nekad imala najvećeg izdavača knjiga na svijetu (Penguin Books), ali i Financial Times.

Istraživanje je pokazalo da je za čak 37 % ispitanika IT certifikacija donijela veća primanja, 27% ih je zahvaljujući stečenim certifikatima napredovalo na poslu, a mnogima je dodatna edukacija otvorila perspektivu za promjenu na karijernom putu pa je čak četvrtina ispitanih uspjela naći novi posao u istoj industriji, a njih 14 % u nekoj drugoj.  Specijalistička IT certifikacija ključna je i za razvoj poslovne okoline, pokazuju brojke iz istraživanja, prema kojima čak 81% zaposlenika obavlja svoj posao kvalitetnije, 72% je efikasnije i produktivnije, 77% je sposobnije za inovacije, a 74% je samostalnije u radu nakon završene certifikacije.

Algebra će do 30. lipnja 2023. omogućiti svim polaznicima Microsoft specijalističke edukacije besplatni izlazak na Microsoft certifikacijski ispit te MeasureUp pripremni i probni ispit, što predstavlja odličnu priliku za daljnji razvoj karijere.

Više... Vaš Komentar Top
Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Datum objave 03.04.2023

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Talijanska agencija za zaštitu podataka objavila je da neće samo blokirati OpenAI-jev chatbot, već će i istražiti njegovu usklađenost s Općom uredbom o zaštiti podataka. Prema talijanskim regulatorima ChatGPT također izlaže maloljetnike “odgovorima koji su apsolutno neprikladni u usporedbi s njihovom razinom razvoja i svijesti” zbog nemogućnosti provjere dobi korisnika. Zabrana je stupila na snagu u petak s trenutačnim učinkom i do daljnjega će ograničiti obradu talijanskih korisničkih podataka u odnosu na OpenAI.  Nadzorno tijelo sada je OpenAI-ju dalo rok od 20 dana da odgovori na koji način namjerava riješiti probleme. Ako se to ne dogodi, vlasti prijete kaznom do 4 posto godišnjeg prihoda.

U međuvremenu, nakon potvrde blokade u Italiji, OpenAI  potvrđuje povrat novca onima koji su platili pretplatu i privremeno blokiranje aktivacije novih pretplata.

Također je Irska komisija za zaštitu podataka priopćila da prati talijanske regulatore kako bi razumjela osnovu za svoje postupke te da će “koordinirati zabranu sa svim tijelima za zaštitu podataka u EU“. Isto tako, Ured povjerenika za informacije, britanski neovisni regulator podataka, istekao da će podržati razvoj umjetne inteligencije, ali je spreman osporiti nepoštivanje zakona o zaštiti podataka.

PROČITAJTE JOŠ

Europol zabrinut zbog moguće zlouporabe ChatGPT-a

Navodno se blokada ChatGPT-a priprema i u Sjedinjenim Državama. Članovi neprofitne organizacije Center for AI and Digital Policy (CAIDP) zapravo su podnijeli službenu žalbu FTC -u i traže zaustavljanje velikih jezičnih modela (LLM) od strane OpenAI-ja. Tehnologiju smatraju prijetnjom privatnosti građana i opasnošću za javnu sigurnost, te kršenjem smjernice FTC-a prema kojima AI mora biti prilično transparentan, objašnjiv, pošten i empirijski valjan. GPT-4 OpenAI-ja ne ispunjava niti jedan od ovih zahtjeva, stoji u podnesku poslanom Komisiji.

Ostaje za vidjeti hoće li Savezna komisija za trgovinu prihvatiti takav zahtjev ili ne. Igra je potpuno otvorena, s obzirom na to da je predsjednica Lina Khan nedavno izrazila zabrinutost za pravilno funkcioniranje tržišta umjetne inteligencije koje riskira da ostane u rukama nekoliko velikih kompanija spremnih stvoriti jarke i podići barijere kako bi spriječile konkurenciju da se slobodno natječu.

Ranije prošlog tjedna, objavljeno je i otvoreno pismo koje poziva moratorij na razvoj naprednijih AI sustava. Do sada ga je potpisalo više od tisuću stručnjaka, akademika i gospodarstvenika među kojima su Steve Wozniak, jedan od osnivača Applea, te izvršni direktor Tesle Elon Musk.

Mnogi od onih koji su potpisali pismo sami su radili s umjetnom inteligencijom ili su bili povezani s tvrtkama koje razvijaju AI sustave. Vrijedno je spomenuti da je sve više ljudi izvan tech svijeta zabrinuto zbog potencijalnih rizika umjetne inteligencije (AI), uključujući njezinu prijetnju radnim mjestima i širenje dezinformacija i pristranosti.

Više... Vaš Komentar Top
ROG Flow Z13-ACRNM RMT02

Datum objave 03.04.2023

ROG Flow Z13-ACRNM RMT02

ROG Flow Z13-ACRNM RMT02_1

Republic of Gamers je danas u suradnji s ACRONYM-om predstavio ROG Flow Z13-ACRNM RMT02, svestrani uređaj koji spaja visoke tehničke karakteristike, inovativan dizajn, modu, umjetnost i gaming.

ROG Flow Z13-ACRNM RMT02_2

ROG Flow Z13-ACRNM RMT02 može biti i tablet i laptop, a u posebno izrađenom kućištu sa ojačanjima krije Intel Core i9-13900H i GeForce RTX 4070 Laptop GPU. Ova ograničena serija će na tržištu Hrvatske biti dostupna od ponedeljka, 03.04.2023, po ceni od 3.749 EUR.

Više... Vaš Komentar Top
U Hrvatsku stigao HONOR X8a

Datum objave 03.04.2023

U Hrvatsku stigao HONOR X8a

Honor X8a

Novi pametni telefon globalnog tehnološkog branda HONOR – HONOR X8a, dostupan je kupcima u Hrvatskoj. Kao najnoviji pametni telefon HONOR-ove X serije, HONOR X8a je pouzdan svestrani uređaj, s privlačnim dizajnom, velikim zaslonom koji nudi vrhunsku kvalitetu prikaza i robusnim fotografskim mogućnostima, a sve je dostupno po pristupačnoj cijeni. HONOR X8a u Hrvatskoj je dostupan s preporučenom maloprodajnom cijenom od 269 eura.

HONOR X8a je tanak i izuzetno lagan uređaj, 7.48 mm i 179g, a donosi sustav trostruke stražnje kamere od 100MP, što je najveća razlučivost kamere u X seriji dosad. Sadrži glavnu kameru od 100 MP, širokokutnu i dubinsku kameru od 5 MP i makro kameru. X8a također ima prednju kameru od 16 MP kojom korisnici mogu snimiti upečatljive selfije visoke razlučivosti.

Više... Vaš Komentar Top
Intel lansira NUC 13 Pro s procesorima serije Core 13 generacije

Datum objave 31.03.2023

Intel lansira NUC 13 Pro s procesorima serije Core 13 generacije

newsroom-intel-nuc-13-pro

Intel je najavio malo osobno računalo NUC 13 Pro kodnog naziva “Arena Canyon”. Dimenzija je 4 x 4 inča i može se koristiti u većini scenarija. Pritom se također reklamira kao nadogradivo i jednostavno za održavanje. Pojedini modeli opremljeni su Intel vPro tehnologijom, pa se mogu koristiti i na komercijalnom tržištu.

Što se tiče hardverskih specifikacija, NUC 13 Pro može imati do 64 GB dvokanalne, DDR4-3200 MHz memorije, koristiti 2 seta PCIe x4 Gen 4 NVMe SSD-ova kroz M.2 utor. Ima ugrađeni Intel i226 Ethernet žičani mrežni priključak s maksimalnom brzinom prijenosa 2,5 Gbps te funkcije povezivanja Intel Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3.

PROČITAJTE JOŠ

Intel NUC 12 Enthusiast – otkrivene pune specifikacije

Intel NUC 6i5SYH test

Priključci za povezivanje uključuju 2 seta HDMI-ja, 2 seta Thunderbolt 4 i 3 seta USB 3.2 i 1 set USB 2.0 priključaka. Preporučena cijena je ovisno o specifikacijama od 340 do 1080 dolara. Također će biti u ponudi prilagođene verzije za Intelove partnere, omogućujući im da kreiraju vlastita rješenja dizajna.

Detaljne specifikacije pogledajte na službenoj Intel web stranici.

Više... Vaš Komentar Top
Zoom uvodi OpenAI tehnologiju

Datum objave 31.03.2023

Zoom uvodi OpenAI tehnologiju

Zoom uvodi OpenAI tehnologiju

Zoom uvodi OpenAI značajke produktivnosti, najavljujući lansiranje AI asistenta Zoom IQ za oslobađanje radnog potencijala uključujući sažimanje sadržaja razgovora, organiziranje ideja, pisanje poruka, e-pošte i sadržaja ploče itd.

Što se tiče sastavljanja e-pošte, generative AI korisnicima će pružiti predložene skice na temelju Zoom sastanka, telefonskih razgovora i razgovora putem e-pošte. S druge strane, kod sažetka sastanka nema potrebe za snimanjem cijelog sastanka, već će AI značajka automatski organizirati sažetak, dati prijedloge za daljnje radnje i podijeliti ga na timskom chatu, Zoom kalendaru i e-pošti, tako da oni koji nisu sudjelovali u sastanka ne moraju se vraćati i pregledavati podužu video snimku.

Također Zoom Scheduler omogućuje domaćinima sastanaka dijeljenje vlastitog kalendara, pomažući internim i vanjskim korisnicima da saznaju najbolje vrijeme sastanka čineći proces zakazivanja sastanka praktičnijim. U isto vrijeme, ova funkcija će pružiti raspored sastanaka i poveznicu Zoom na kalendaru domaćina, smanjujući probleme ručnog zakazivanja.

Zoom uvodi OpenAI tehnologiju_1

PROČITAJTE JOŠ

Zoom uvodi nove značajke

Osim spomenutih novitete Zoom je također istovremeno objavio i sljedeće inovativne značajke:

 • Intelligent Director ili mogućnost korištenja više kamera u Zoom sobi kako bi se prikazali svi kutevi i sudionici sobe za sastanke s visokokvalitetnim, stabilnim videom i zvukom.
 • Zoom IQ chat funkcija sastavljanja poruka za lakše sastavljanje na temelju konteksta razgovora uz prilagodbu predloženih odgovore kroz semantiku poruke
 • Zoom Huddles (ranije Zoom Spots) novi virtualni uredski prostor za suradnju, stvoren za olakšavanje improviziranih rasprava i timskih odnosa u otvorenom uredu s promoviranjem video poziva bilo kada, bilo gdje.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 8 Gen 4 s Oryon jezgrama srušit će Apple M2 seriju

Datum objave 31.03.2023

Snapdragon 8 Gen 4 s Oryon jezgrama srušit će Apple M2 seriju

Snapdragon 8 Gen 4 s Oryon jezgrama srušit će Apple M-seriju

Svi znamo da će do studenog/prosinca ove godine Qualcomm održati svoj Snapdragon Summit kako bi otkrio Snapdragon 8 Gen 3. Prve glasine o čipsetu već se pojavljuju među kojima su da i dalje koristiti TSMC-ov 4nm node i ne bi trebao donijeti puno promjena. Konfiguracija 1 + 4 + 3 se ponavlja i vjerojatno će donijeti ARM-ovu sljedeću generaciju Cortex-X4 i nove A7xx i A5xx serije jezgri.

Zapravo velike promijene dolaze tek sa Snapdragonom 8 Gen 4. Prema poznatom tipsteru Revegnusu, čipset će imati umjesto ARM jezgre, nove Oryon interno razvijene. Nastaju pod budnim okom Nuvija startupa koji je Qualcomm kupio 2021. godine. U njihovoj proizvodnji će se koristiti TSMC N3E 4nm čvor druge generacije.

Također tipster prikazuje specifikacije i rezultate benchmark testova iz kojih je vidljivo da Snapdragon 8 Gen 3 može postići 6500 bodova na Geekbench 5 višejezgrenom testu, dok SD8 Gen 4 rezultate iznad 9000 bodova što je znatno više u odnosu na Appleov M2 računalni procesor koji ne ostavlja ništa nepoželjnim.

Snapdragon 8 Gen 4 s Oryon jezgrama srušit će Apple M-seriju_1

PROČITAJTE JOŠ

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 privlači performansama

Prvi uzorci Snapdragon 8cx Gen4 prolaze testiranja

Qualcomm Snapdragon X35 RF modem donosi 5G brzine na vaše zapešće

Na kraju, ali ne manje važno, navodi da će Snapdragon 8 Gen 4 platforma imati osmojezgreni CPU koji uključuje dvije Nuvia Phoenix (Oryon) jezgre performansi i šest Nuvia Phoenix M učinkovitih jezgri. GPU se možda neće puno promijeniti. Bit će A740 kakav jest ili s manjim poboljšanjima takta, procesa i razine napona te preimenovan kako bi se održala arhitektura poput A15 i A16.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Torrent trackeri (NE tražite pozivnice ovdje!)

Objavljeno prije 4 minute

K: napajanje, grafa

Objavljeno prije 4 minute

Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5"

Objavljeno prije 5 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 5 minuta

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti