Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Datum objave 20.03.2023 - Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

I ovaj tjedan pripremili smo nekoliko zanimljivih kratkih vijesti iz IT svijeta.

Američka vlada zahtijeva od ByteDance da proda svoj udio u TikToku

Američka vlada zahtijeva od ByteDance da proda svoj udio u TikToku

Nakon što je američka vlada navodno zatražila od ByteDancea da proda svoj udio u TikToku ili će se suočiti sa zabranom aplikacije, TikTok je je odgovorio:

“Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, prodaja neće riješiti problem: promjena vlasništva neće rezultirati promjenama u protoku podataka ili pristupu”.

Nadodali su da je zabrinutosti vezane uz nacionalnu sigurnost najbolje rješavati transparentnom zaštitom američkih korisničkih podataka i sustava temeljenih na SAD-u, te robusnim mjerama nadzora, provjere i verifikacije trećih strana, što već imaju.

GrammarlyGO – nova usluga koja koristi tehnologiju umjetne inteligencije

Grammarly, koji koristi svoju tehnologiju za pružanje engleskih pravopisnih ispravaka i terminoloških prijedloga, objavio je da su pokrenuli uslugu pod nazivom GrammarlyGO. Može se pohvaliti automatskim generiranjem tekstualnog sadržaj s različitim tonovima i stilovima koristeći tehnologiju umjetne inteligencije čime korisnici štede više vremena za pisanje. Osim toga, može automatski analizirati sadržaj e-pošte kako bi pružila prikladnije prijedloge odgovora, pa čak i unijeti osobna razmišljanja kako bi generirala najprikladniji cjeloviti sadržaj.

GrammarlyGO bit će otvoren za testiranje beta verzije u travnju ove godine za korisnike Premium, Business, Education ili besplatne verzije u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Ukrajini i drugim regijama.

Google Tensor G3 čip bit će predstavljen u nadolazećoj Pixel 8 seriji

Kako izvještava wccftech, Google Tensor G3 čip mogao biti modificirani Samsung Exynos 2300. Usvaja CPU arhitekturu “1-4-4-4″, odnosno jednu Cortex-X3 jezgru visokih performansi frekvencije 3,09 GHz, četiri ARM Cortex-A715 e performansi koje rade na 2,65 GHz i četiri ARM Cortex-A510 učinkovite jezgre na 2,10 GHz. Što se tiče GPU dijela, koristi Samsung Xclipse 930s, što je u skladu sa Samsung Exynos 2300 u cjelini.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.39]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.38]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.37]

Xiaomijev tržišni udio mobilnih telefona u Indiji preuzeo je Samsung i značajno prilagođava svoju strategiju

Xioami u Kini

Trenutno je ukupna populacija u Indije među najmnogoljudnija na svijetu, što znači da je i vrlo veliko potrošačko tržište. Xiaomi je već dugo vremena bio najprodavaniji brand mobilnih telefona u Indiji, međutim, nedavno je Mobile China primijetio da je ih je prestigao konkurent Samsung.

Prema podacima relevantnih istraživačkih institucija, u posljednjem kvartalu 2022., Samsung je imao više od 20 posto udjela, vraćajući se na tron broj jedan nakon mnogo godina, dok je Xiaomijev tržišni udio pao s 21 posto prije godinu dana na 18 posto.

Uz Samsung i Xiaomi, OPPO i vivo, također su dobro poslovala na indijskom tržištu, s udjelima od 11 posto odnosno 18 posto, što su relativno velika povećanja u odnosu na 2021. godinu.

LG novi 49-inčni monitor za igre

Lg monitor

LG je predstavio novu UltraGear seriju gaming monitora minimalističkog dizajna, stalka u obliku slova V i svjetlima sa stražnje strane.

Zakrivljeni zaslon 1000R ima razlučivost od 5120 x 1440 piksela, omjer 32:9, brzinu osvježavanja 240 Hz i vrijeme odziva 1ms (GtG). Maksimalna svjetlina mjeri 450 cd/m2, statički kontrast 2500:1. a DCI-P3 raspon boja 95 posto. Podržava AMD FreeSync Premium Pro i ima certifikat VESA DisplayHDR 1000.

Lg monitor_1

Kao monitor za igranje, nudi niz pomagala kao što su hardverski stabilizator, brojač broja sličica u sekundi, stabilizator crne i naravno određene fine postavke zaslona. Što se tiče priključaka ima dva USB porta, dva HDMI 2.1 i DisplayPort 1.4 port.

Google pronalazi 18 ranjivosti u Samsung modemima

Google pronalazi 18 ranjivosti u Samsung modemima

Sigurnosni tim Google Project Zero nedavno je otkrio 18 ranjivosti u Samsungovim modemima Pixel 6 i 7 seriji, Galaxy S22, Galaxy A i M modelima koji koriste modem. Također bilo koji uređaj koji koristi Exynos W920 čipset i Exynos Auto T5123 čipset su u opasnosti.

Četiri su ranjivosti ocijenjene kao “kritične” preko kojih napadač može daljinski pristupiti mobitelu bez interakcije korisnika sve dok ima telefonski broj žrtve. Google je u međuvremenu riješio problem za Pixel 7 telefone u sigurnosnom ažuriranju za ožujak ove godine, ali 9to5Google je istaknuo da su ostala još tri telefona: Pixel 6, Pixel 6 Pro i Pixel 6a. Slijedi popis uređaja zahvaćenih sigurnosnim propustima:

• Galaxy S22
• Galaxy M33, M13, M12,
• Galaxy A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04
• vivo: S16, S15, S6, X70, X60 i X30
• Google Pixel 6

Microsoft otpustio tim za etičku inteligenciju

Microsoft otpustio tim za etičku inteligenciju

Prema pisanju ArsTechnica portala, dok sve tvrtke koje ugrađuju AI u svoje proizvode i usluge imaju tim za ispitivanje mogućih povezanih opasnosti, Microsoft je upravo otpustio svoje članove etičkog tima za AI.

Tim je navodno razvio”kit alata za odgovorne inovacije”za Microsoft koji je pomogao inženjerima tvrtke da predvide i uklone rizike koje stvara AI. Bivši članovi tima kažu da su imali ključnu ulogu u ublažavanju rizika umjetne inteligencije u Microsoftovim proizvodima. Također tvrde da Microsoft nije poslušao njihove preporuke za alate vođene umjetnom inteligencijom kao što je Bing Image Creator koji je kopirao radove umjetnika.

Kao odgovor na vijest, Microsoft je objavio da ostaje “posvećen sigurnom i odgovornom razvoju AI proizvoda i iskustava, te tako i radi ulaganjem u ljude, procese i partnerstva kojima je to prioritet.”  Tvrtka također kaže tim ostaje na mjestu i surađuje s Odborom za eter i Responsible AI Strategy in Engineering kako bi ublažio rizike umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top
Za štrebere: razlike između eMMC, UFS i NVMe memorija za pametne telefone

Datum objave 20.03.2023

Za štrebere: razlike između eMMC, UFS i NVMe memorija za pametne telefone

razlike između eMMC, UFS i NVMe_1

Android telefoni uglavnom koriste eMMC i UFS standarde flash memorije, dok je NVMe protokol rezerviran za Apple iPhone. Njihova brzina čitanja i pisanja izravno će utjecati na brzinu instalacije, otvaranja i učitavanja aplikacija.

eMMC

eMMC je skraćenica od ugrađene MultiMedia kartice. Ova vrsta pohrane pruža jeftini flash memorijski sustav s ugrađenim memorijskim kontrolerom. Potonji omogućuje SoC da se poveže s flash pohranom i upravlja njome. Obično sadrži datoteke operativnog sustava koje pomažu uređaju da se uključi. Standarde eMMC-a kontrolira tijelo poznato kao JEDEC Solid State Technology Association.  Trenutni eMMC 5.1 standard kontinuirane je brzine čitanja je oko 250 MB/s što nije dovoljno prema današnjim zahtjevima softvera i zato ga koriste samo niskobudžetni pametni telefoni.

UFS

Baš kao i eMMC, UFS memorija dolazi s ugrađenim memorijskim kontrolerom. Ovaj memorijski kontroler omogućuje SoC-u da se poveže s flash pohranom i upravlja njome. UFS koristi m-PHY protokol brze veze.  Kontroler također podiže određeno opterećenje na sustav domaćina rukovanjem ispravljanjem pogrešaka i popravljanjem loših memorijskih blokova / sektora.  Prva generacija UFS-a nije bila popularna zbog male razlike u brzini i visoke cijene u odnosu na eMMC standard u to vrijeme. Pojavom UFS 2.0 (2014.godine) kontinuirana brzina čitanja raste na oko 800 MB i postaje standardna konfiguracija flagship telefona. UFS 3.0 pojavio se 2018., s kontinuiranim brzinama čitanja oko 1700 MB/s sustižući Apple NVMe. Trenutno najnoviji standard UFS 4.0 objavljen 2022. ima kontinuirane brzine čitanja i pisanja 3400 MB/s .

Razlika između eMMC-a i UFS-a na Android telefonima u osnovi se može shvatiti kao razlika između HDD mehaničkih tvrdih diskova i SSD solid-state diskova na računalu.

PROČITAJTE JOŠ

Za štrebere: Što je All-pixel autofokus?

Za štrebere: Mini LED ili Mikro LED

Za štrebere: razlika između PDAF / laserskog i ToF fokusa

Za štrebere: Što je Wi-Fi 6E?

razlike između eMMC, UFS i NVMe_2

NVMe

To je Flash/SSD memorija s NVMe kontrolerom koji obrađuje sve procesorske zahtjeve za čitanje podacima te ih dohvaća, kao i za zapis. Izvorno je to standard flash memorije SSD solid-state diska koji se koristi na MacBooku. Ima karakteristike visoke učinkovitosti, malog opterećenja i niske latencije. Apple je prvi put upotrijebio ovu flash memoriju na iPhone 6S (2015.), kada je kontinuirana brzina čitanja bila oko 500 MB/s. U međuvremenu Apple je gotovo učetverostručio brzine. Tako najnoviji iPhone 14 Pro Max ima brzine neprekidnog čitanja i pisanja oko 1500 MB/s.  Svakako treba spomenuti da korištenje NVMe flash memorije je povezano s činjenicom da Appleov A9 čip prvi koristiti PCIE sučelje, a kasnije WiFi i baseband.

Zašto Android telefoni ne koriste NVMe pohranu?

Apple je patentima i vojskom odvjetnika vrlo jasno dao do znanja da će se boriti protiv svakoga tko se približi ovoj tehnologijina polju prijenosnih telefona. Drugo, Android OEM-ovi nemaju vremena ni resursa ulagati u istraživanje i razvoj NVMe kontrolera.

Brzine čitanja i pisanja

Flash memorija je brža u čitanju podataka nego pri pisanju (spremanju). Iako su kapacitet pohrane, brzine prijenosa i veličina matrice vrlo važne specifikacije za flash  memoriju, najvažniji je dio kontroler. Loš kontroler uzrokovat će  smanjene performansi i obrnuto.

Osim razlike u brzini čitanja i pisanja datoteka, tehnologija serijskog prijenosa koju su usvojili UFS i NVMe može čitati i pisati podatke mobilnog telefona u isto vrijeme, dok eMMC mora obavljati te operacije odvojeno. Stoga je brzina odziva eMMC-a kod multitaskinga puno sporija od UFS i NVMe standarda.  Konačno, prosječna dnevna potrošnja energije UFS-a i NVMe-a također je niža od potrošnje eMMC-a.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft nudi besplatne USB pogone testerima nasljednika sustava Windows 11

Datum objave 20.03.2023

Microsoft nudi besplatne USB pogone testerima nasljednika sustava Windows 11

MICROS~1

Microsoft je nedavno najavio velike promjene u programu Windows Insider. Tehnološki div rekao je da će započeti s testiranjem nadogradnji sljedeće verzije Windowsa putem novog kanala pod nazivom Canary.  Svi testni članovi koji rade na Build 25 000 inačici ili višoj biti će automatski prebačeni na novi Canary kanal.

Windows Inisder Program Canary Channel

Ovi testeri sada se mogu prijaviti za besplatni USB flash pogon s najmanje 8 GB prostora za pohranu kako bi im se olakšale nove instalacije slikovnih datoteka sustava. Isporučit će ih u roku od šest do osam tjedana. Osim toga, najavljeno je da će Canary kanal početi prihvaćati verzije Windowsa sa “značajnim promjenama” u jezgri i API-ju. Takav nagovještaj ne može biti očitiji da se radi o nadolazećoj Windows12 verziji za pregled koja bi trebala kombinirati GPT-4 u neke funkcije.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Microsoft Windows slavi 35. godišnjicu

Windows_Insider_Channels_2

Microsoft se također opet vratio ideji pomaka ciklusa izdavanja Windowsa na tri godine, što znači da bi sljedeća velika verzija Windowsa mogla stići 2024. To bi bio dobar trenutak za neke nove CPU-e.

Više... Vaš Komentar Top
Može li Meizu ponovno postati konkurentan

Datum objave 20.03.2023

Može li Meizu ponovno postati konkurentan

Može li Meizu ponovno postati konkurentan

Nekada popularan i potom posrnuli Meizu se vraća na tržište mobitela. Žele se natjecati u high-end segmentu s Appleom i u budućnosti teže povratku u Top 5 na globalnoj ljestvici.

Prošle godine akvizirala ih je automobilska tvrtka Geely, osnovana je 1997. godine, kako bi iskoristili Meizu patente, operativni sustav, godine istraživanja i razvojnih mogućnosti sustava za daljnje poboljšanje interaktivnih mogućnosti novih automobila i povezali ih s mobitelima. Ima smisla. Zapravo Geely ne želi nužno zgrabiti tržište mobilnih telefona, već integrirati ovu vrstu kontrole upravljanja, kao što je sveobuhvatna mogućnost od mobilnih telefona do automobila.  S druge strane Meizu je dobio sredstava za istraživanje i razvoj za skoro lansiranje nove generacije proizvoda – seriju Meizu 20.

Osvrnemo li se na izjave čelnika da žele konkurirati Appleu, činjenica je da to nije lako što se tiče mobilnih telefona. Čak podosta zvuči arogantno. To se jasno može vidjeti iz statusa quo Xiaomija i Honora. Podaci Canalysa pokazuju da će 2022. Apple imati tržišni udio veći od 80 posto na kineskom tržištu vrhunskih mobilnih telefona čija cijena prelazi 800 USD.

Kako se razvijao Meizu

Meizu, je započeo kao tvrtka za proizvodnju MP3 playera 2003. godine. Ali 2006. godine MP3 industrija počinje pokazivati znakove propadanja, da bi nakon samo godinu dana procvjetala i nazadovala. Na kraju 2007. godine može se reći da je na nekada vrućem MP3 tržištu ostalo svega nekoliko brendova. I tada su donijeli  prilično predvidljivu odluku da napravi pametni telefon.

Na globalnom tržištu u vrijeme za Nokiju se moglo reći da je dominantna tvrtka, dok ostatak tržišta drže Motorola, Samsung i Sony Ericsson, a Apple lansira prvu generacija iPhonea. U takvoj pozadini početkom 2009. rođen je Meizu M8. Iste godine Huawei prvi put predstavlja svoj Android pametni telefon, Xiaomi još nije osnovan, a OPPO-ov fokus je na LCD televizorima.

Nakon toga, Meizu je izdao niz modela do 2018 s kojima je postigao dobre rezultate i reputaciju. No počeo se suočavati s egzistencijalnom krizom poput konkurenata Gionee, Coolpad itd. Razlog su brzi razvoj drugih kineskih proizvođača mobilnih telefona, bilo da se radi o proizvodima, marketingu, izgradnji robne marke ili kanalima.

Više... Vaš Komentar Top
Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine

Datum objave 20.03.2023

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine (1)

Appleova Mac linija proizvoda mogla bi doživjeti veliko ažuriranje, a novi iMac bi trebao biti lansiran u drugoj polovici godine

Appleova Mac linija proizvoda uglavnom uključuje MacBook Pro, MacBook Air, Mac Pro, iMac itd. U kontinuiranom ažuriranju ovi proizvodi postupno imaju svoje relativno jasno pozicioniranje, stabilnu tendenciju dizajna i karakteristike. Prema informacijama koje se šire internetom, Appleova Mac linija proizvoda mogla bi imati veliko ažuriranje ove godine, ali ne samo u obliku novih proizvoda već i promjenama dizajna. Također bi ritam ažuriranja proizvoda mogao biti relativno gust.

Novi iMac je u završnu fazu istraživanja i razvoja, sinkroniziranu s vremenskom linijom razvoja M3 čipa. Trebao bi se pojaviti u drugoj polovici godine. U osnovi će zadržati izvorni koncept dizajna i šarena kućišta.

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine (2)

Što se tiče MacBook Aira, poznato je da ga objedinjuje tankoća i trajanja baterije. Zahvaljujući karakteristikama čipa M3, korisnici bi mogli dalje uživati u prenosivosti mobilnog ureda bez brige o nedovoljnim performansama. Ali, Apple možda neće lansirati novi model u lipnju, već 15,5-inčnu verziju još uvijek opremljenu čipom M2, kako bi zadovoljio potrebe skupina korisnika za velikim ekranom. Model s M3 čipom mogao bi se pojaviti krajem godine. Ove 15,5-inčne verzije MacBook Aira mogle bi dovesti do toga da koncept “tankih i laganih prijenosnih računala s velikim ekranom” ponovno zahvati cijelo tržište.

U pogledu novog Mac Pro, očekuje se da će koristiti trenutno najmoćniji Appleov M2 Ultra čip, s konfiguracijama najviše razine kao što su 24-jezgreni CPU , 76-jezgreni GPU i 192 GB objedinjene memorije . U isto vrijeme, novi Mac Pro također će biti redizajniran na temelju M čipa kako bi pružio praktičnije funkcije.

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine (3)

PROČITAJTE JOŠ

Test – Apple iPad Air 64 GB 5th generation i Next One dodaci

Mac mini s Apple M2 čipom snažniji nego ikada i jeftiniji od prethodne generacije

MacBook Pro od 14 i 16 inča s nabrijanim čipovima M2 Pro i M2 Max

Posljednji bi trebao biti MacBook Pro čije se lansiranje očekuje oko prosinca ove godine. Osim redovite zamjene čipova, Apple bi mogao donijeti i veliki OLED ekran osjetljiv na dodir. Prijenosna računala s OLED ekranima osjetljivim na dodir zapravo nisu neuobičajena u industriji, ali za Apple je to velika promjena.

Naravno, očekuje se rast cijena proizvoda i imate li namjeru neki od njih kupiti, budite spremni dublje posegnuti u džep.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 privlači performansama

Datum objave 19.03.2023

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 privlači performansama

Snapdragon-7 Plus-Gen-2

Qualcomm je u svibnju prošle godine predstavio Snapdragon 7 Gen 1 , sustav na čipu namijenjen pametnim telefonima višeg srednjeg ranga koji je zapravo završio samo na nekoliko uređaja. Sada su preskočili Snapdragon 7 Gen 2 i izravno najavili novu platformu Snapdragon 7+ Gen 2, sa značajnom generacijskom nadogradnjom CPU-a, GPU-a, AI i energetske učinkovitosti.

Snapdragon 7+ Gen 2 temelji se na TSMC-ovom 4nm litografskom procesu. Prvi je iz serije Snapdragon 7 koji ima Cortex-X CPU jezgru (na 2,91 GHz) nešto što je ranije bilo rezervirano samo za seriju Snapdragon 8. Ostale tri su Cortex-A710 na 2,49 GHz i četiri učinkovite su Cortex-A510 na 1,8 GHz. Brzine memorije mogu biti do LPDDR5-6400 s 32-bitnim memorijskim kontrolerom.

ISP

Snapdragon 7+ Gen 2 ima trostruki 18-bitni ISP. Podržava snimanje s jednom kamerom do 200 MP, 108 MP bez kašnjenja zatvarača, 4K HDR videozapisa s trostrukom ekspozicijom s dva senzora istovremeno, 18-bitno RAW foto snimanje i može kombinirati 30 fotografija za brzu sintezu noćnog snimanja. Podrška za multimedijski kodek uključuje Dolby Vision, HLG, HDR10, HDR10+, H.264, VP9, VP8 , H.265 (HEVC) i druge formate. Izlaz zaslona pruža do 1440p s brzinom osvježavanja od 120 Hz.

Ne zaboravljajući zvuk, dolazi sa značajkama Snapdragon Sound kao što je Qualcomm aptX za strujanje glazbe bez gubitaka i zvuk bez kašnjenja u igrama. Uz to uključuje aptX Lossless Bluetooth kodiranje bez gubitaka.

Igre

Na popisu specifikacija su neke značajke Snapdragon Elite Gaminga uključujući Auto Variable Rate Shading (VRS) , što omogućuje optimiziranje snage i performansi prema potrebama naslova igara, i tehnika volumetrijskog renderiranja (Volumetric Rendering) koja dodaje veći realizam scenama.

PROČITAJTE JOŠ

Qualcomm Snapdragon X35 RF modem donosi 5G brzine na vaše zapešće

Poznate specifikacije Qualcomm Snapdragon 8cx Gen4

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 – poboljšanja više nego što se očekivalo

Snapdragon X62 5G modem

Snapdragon X62 5G modem ima Sub-6 GHz i mmWave globalne frekvencijske pojaseve, uključuje podršku za 4G/5G Dual-Sim Dual Active (DSDA). Tu je Qualcomm Fast Connect 6900 Mobile Connectivity System za 4-way DBS Wi-Fi velike brzine i niske latencije i napredni Bluetooth.

AI

AI Engine ima izvedbu umjetne inteligencije po vatu poboljšanu za 40 posto u usporedbi s prethodnikom, pružajući poboljšano iskustvo umjetne inteligencije za korisnike. Osim toga, Qualcomm Sensing Hub s namjenskim AI procesorom može se koristiti u situacijama u kojima je potrebna svijest o kontekstu, kao što je prepoznavanje aktivnosti korisnika i detekcija audio scene. Naposljetku, AI Super Resolution omogućuje vam inteligentno poboljšanje scena iz igre ili fotografija niske rezolucije (od 1080p do 4K).

Ukupna energetska učinkovitost platforme povećana je za 13 posto u usporedbi na Snapdragon 7 Gen 1. Podrazumijeva se Qualcomm QC5 tehnologija brzog punjenja, koja reklamira da se baterija uređaja može napuniti od 0 do 50 posto unutar 5 minuta.

Pozitivna vijest na kraju je da bi prvi telefoni sa Snapdragon 7+ Gen 2 procesorom trebali stići do kraja ovog mjeseca. To su GT Neo5 SE i Redmi Note 12 Turbo. 

Više... Vaš Komentar Top
Zašto GPT-4 više nije open source

Datum objave 19.03.2023

Zašto GPT-4 više nije open source

Zašto GPT-4 više nije open source

Konferencija oko GPT-4 bila je kao smanjena verzija Appleove, naglašavajući funkciju ispred tehnologije. Suosnivač i predsjednik OpenAI-ja Greg Brockman demonstrirao je GPT-4 na lako razumljiv i duhovit način i gotovo nije spomenuo tehničke detalje o materijalima korištenim za treniranje modela, troškovima energije ili specifičnom hardveru ili metodama korištenim za njegovu izradu.

Zašto je OpenAI postao tajanstven

Da, GPT model umjetne inteligencije dugo je ostao otvoren kod. Počevši od GPT-3 to se je promijenilo. Modeli više nisu otvoreni. Mnogi su izrazili razočaranje ovom činjenicom i kritizirali su odluku jer bi mogla dovesti do centralizacije moći u svijetu umjetne inteligencije.

intervjuu, glavni znanstvenik i suosnivač OpenAI-ja- Ilya Sutskever, objasnio je ovaj pristup. Glavni razlog je zabrinutost oko sigurnosti. Ovi GPT modeli su vrlo jaki i bit će jači. Na neki način, ako netko želi lako je napraviti puno štete s ovim modelima i koristiti u loše svrhe te nanošenje štete drugima. Stoga je ključno regulirati dostupnost informacija kako bi se smanjili rizici povezani s određenim modelima.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je GPT-4 učio, koliko je jak i pametan?

OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Još jedan razlog zbog kojeg neki sugeriraju da OpenAI skriva pojedinosti o tome kako je GPT-4 izgrađen je pravna odgovornost.

Jezični modeli umjetne inteligencije treniraju se na ogromnim tekstualnim skupovima podataka, od kojih su mnogi preuzeti izravno s weba i mogu uključivati materijal zaštićen autorskim pravima.

Sudeći prema ograničenim informacijama koje je OpenAI objavio na različitim kanalima, metoda obuke modela GPT-4 nije se bitno promijenila, a velika logika je još uvijek prethodna obuka plus fino podešavanje.

Više... Vaš Komentar Top
Veliki pritisak EU tjera Apple na promjene. Hoće li pristati na kompromis?

Datum objave 19.03.2023

Veliki pritisak EU tjera Apple na promjene. Hoće li pristati na kompromis?

Veliki pritisak EU tjera Apple na promjene_

Jedna od najbitnijih promjena u seriji iPhone 15 ove jeseni je zamjena USB-C sučelja. Međutim, otkriveno je da Apple nastavljaju održavati enkripciju, odnosno potrebu za MFI (Made for iPhone) autentifikacijom. Bez MFI certifikacije, brzina prijenosa podataka i punjenje bit će ograničeni.

Ali Europska unija se očito pripremila za to i poduzela dvije mjere kako bi od Applea zahtijevala usklađenost. Jedna je da se mora pridržavati PD sporazuma i minimalna snaga punjenja mora biti 15 W.  Druga je da nema umjetnog ograničavanja snage punjenja. Primjerice ako USB-C podatkovni kabel s Apple certifikatom dosegne 30 W,  tada moraju  dopustiti da ima istu snagu punjenja podatkovni kabel treće strane. Ako Apple pokuša dalje inzistirati na MFI certifikatima, EU je spremna izdati vrtoglavo visoku kaznu.

Eto, sada se čini da je Apple u neizvjesnoj situaciji. Posao s dodatnom opremom donio im je desetke milijardi dolara prihoda. Dobit ovog dijela poslovanja je tolika da je godinama inzistirao na korištenju Lighting sučelja iako je dugo kasnilo za vremenom.

PROČITAJTE JOŠ

Apple Watch 8 recenzija

Apple iPhone 14 recenzija

Apple iPhone 14 Pro recenzija

Međutim, mnogi nagađaju da bi pod velikim pritiskom Apple mogao jednostavno otkazati žično punjenje i podržati samo bežično punjenje, tako da može zaobići europska ograničenja. Nije nemoguće da Apple to učini. Također budući da svaki zakon ima neku rupu, pa tako i ovaj o punjačima, Apple će ga se pridržavati tako da neće ograničiti snagu punjenja, ali kada je u pitanju prijenos podataka, MFI autentifikacija ostaje aktivna.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 pomaže korisnicima – ne zamjenjuje ih! Svi detalji.

Datum objave 19.03.2023

Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 pomaže korisnicima - ne zamjenjuje ih! Svi detalji.

Microsoft ima manjak internog AI hardvera i  prisiljen je nametnuti kvote

Microsofta je najavio unijeti snagu nove generacije umjetne inteligencije u svoje poznate alate za produktivnost. Demonstrirali su AI alat Copilot (Kopilot), koji se može koristiti u aplikacijama kao što su Word, Excel i PowerPoint u paketu Office 365.

Microsoft Copilot (Kopilot) kombinira snagu velikih jezičnih modela (LLM) s poslovnim podacima i aplikacijama kako bi pomogao korisnicima da oslobode kreativnost, otključaju produktivnost i nadograde razne vještine.

Baby boom generacija i Milenijalaci vjerojatno se sjećaju “velike spajalice sa očima” tzv. Clippyja u paketu Office 97, koja je povremeno davala neke prijedloga za revizije dokumenata . Sada je ponovno oživjela i rekonstruirana AI GPT-4 tehnologijom te preimenovana u Kopilota, u biti chat robota. Pojavljuje se na bočnoj traci u Wordu, PowerPointu, Excelu, Outlooku i Teamsu.

Što Kopilot donosi pojedinim aplikacijama

Word

Kopilot u Wordu daje prvi nacrt za uređivanje i ponavljanje štedeći sate u pisanju, traženju izvora i vremenu uređivanja. Može izraditi dokumente ili članke, prema uputama, a korisnici mogu uređivati tekst koji generira. Čak može pomoći da se ispravno shvati ton članka i dati razne prijedloge. Na korisnicima je da odaberu hoće li ton biti profesionalan, entuzijastičan ili ležeran. Alternativno, može poboljšati pisanje, predlažući načine za jačanje argumenata ili uklanjanje nedosljednosti. Istodobno, možete pozvati i drugi softver u Wordu, kao što je OneNote, i dopustiti da pomogne da se napiše esej na temelju materijala.

Outlook

Pomaže u sveobuhvatnom upravljanju poštanskim sandučićima oslobađajući korisnike da troše vrijeme na stvarnu komunikaciju. Osim toga, može automatski sažeti ključne točke e-pošte i pomoći u odgovaranju na sadržaj, očistite pristiglu poštu za nekoliko minuta, a ne sati.

Excel

Pomaže korisnicima da steknu uvide, identificiraju trendove i kreiraju vizualizacije podataka profesionalnog stila u roku od nekoliko minuta. Može dodatno analizirati promjene podataka, i predvidjeti utjecaj trendova podataka ili napraviti Excel na temelju sadržaja Worda, dati prijedloge formula na temelju pitanja i generirati nove modele.

PowerPoint

Kopilot u PowerPointu pretvara ideje u dizajnirane prezentacije pomoću naredbi prirodnog jezika. Pomaže stvarati prezentacije jednostavnim upitom, dodavanjem relevantnog sadržaja iz dokumenta kao što je Word i dodati bogatije stilove predložaka ili sadržaj animacije.

Timovi

Kopilot u timovima poboljšava produktivnost sastanaka dajući sažetke ključnih točaka rasprave i zadataka u stvarnom vremenu izravno iz konteksta razgovora. Može pružiti podsjetnike na sastanke, informacije o nadolazećim sastancima prije sastanka, istaknuti točke u kojima su se sudionici složili ili gdje nisu oko tema, koje su odluke donesene i koji su sljedeći koraci, pa čak prikazati na ono što se moglo propustiti ako se kasnije pridružuje sastanku. Kada se radi o timskom radu informacije se mogu sinkronizirati u bilo kojem trenutku, bilo da se radi o ažuriranjima projekta, promjenama u osoblju tvrtke ili čak o tome koji se kolege vraćaju s godišnjeg odmora ili bolovanja.

Power Platform

U Power Platformi Kopilot omogućuje programerima svih razina vještina da učinkovitije kreiraju korisničke usluge i ubrzaju popularizaciju uzoraka dizajna s niskim kodom ili bez koda uvođenjem dvije nove mogućnosti u Power Apps i Power Virtual Agents.

Poslovni chat ( Business Chat)

U isto vrijeme, Microsoft je najavio i novo iskustvo – Business Chat. Okuplja podatke iz dokumenata, prezentacija, e-pošte, kalendara, bilješki i kontakata za pomoć pri sažimanju čavrljanja, sastavljanju e-poruka, pronalaženju ključnih datuma i pisanju planova iz drugih projektnih datoteka.

Tajanstveni Microsoft Graph

U ovom sustavu postoji i Microsoft Graph. Tehnički govoreći, to je API koji omogućava da aplikacije I Kopilot mogu “vidjeti” e-poštu, kalendar, datoteke, obrasce korištenja i druge informacije pohranjene u Microsoftovom oblaku. Ovo su vrlo vrijedne pozadinske informacije za generativne AI alate.

Primjerice, ako korisnik želi da Word napiše tekst na temelju podataka u računalu, Kopilot će proslijediti ovu naredbu Microsoft Graphu, dohvatiti sav kontekst i podatke, a zatim sastaviti upit koji će se automatski poslati GPT-4. Generirani rezultati zatim se prosljeđuju u Microsoft Graph za dodatne provjere sukladnosti prije nego što se rezultati i naredbe pošalju natrag u Word.
Što je s točnošću generiranja dokumenata

Kopilot može biti neprecizan, kao i drugi generatori AI sadržaja, podložan je činjeničnim pogreškama i drugim čudnim pogreškama (koje se često nazivaju “aluzija”). Zato bi korisnici trebali svaki dokument pregledati, provjeriti i prilagoditi sadržaj na temelju svoje stručnosti. Klijenti mogu odlučiti što će zadržati, modificirati ili odbaciti.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft ima manjak internog AI hardvera i prisiljen je nametnuti kvote

Microsoft će ispuniti AI Bing oglasima

Microsoft integrirao “moćniju” verziju ChatGPT-a u Bing i Edge

Pitanje sigurnosti

Što se tiče sigurnosti podataka i privatnosti, Microsoft izvješćuje da Copilot integriran u Microsoft 365 poštuje sigurnosne sustave i postavke privatnosti koje pruža tvrtka s obzirom na upravljane račune svojih zaposlenika.

Kada bi Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 mogao postati općenito dostupan korisnicima

Naravno, poput Googlea, Microsoft nije otvorio ove značajke i samo je otvorio interno testiranje za 20 tvrtki. Očekuje se da će biti otvoren za više njih u sljedećih nekoliko mjeseci, kao i dostupno više detalja te cijene koje će biti “visoke” kao plaćeni dodatak pretplatničkoj naknadi za Office 365.

Više... Vaš Komentar Top
Kako je GPT-4 učio, koliko je jak i pametan?

Datum objave 17.03.2023

Kako je GPT-4 učio, koliko je jak i pametan?

Kako je GPT-4 učio, koliko je jak i pametan

OpenAI je najavio četvrtu verziju velikog jezičnog modela(LLM) GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer) koji uči strojeve da razgovaraju, komuniciraju i stvaraju poput ljudi.

gpt4_prijava

Obuka GPT-4 uz pregled ključnih riječi, programa klasifikacije za identificiranje i brisanje pornografskih informacija u podacima završena je u kolovozu prošle godine. Ostatak vremena trošio se na fino podešavanje, nadogradnju i uklanjanje stvaranja opasnog sadržaja. Angažirano je više od 50 stručnjaka iz područja rizika usklađivanja umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, biološkog rizika, povjerenja i sigurnosti te međunarodne sigurnosti kako bi proveli testiranje ponašanja modela u visokorizičnim područjima. Model je treniran korištenjem Microsoftovog (MSFT.US) Azure, ali nisu objavljene pojedinosti o veličini modela niti hardveru korištenom za treniranje.

gpt4_podrška za 26 jezika

Aspekti u kojima je GPT-4 postigao korak naprijed

 • limit unosa teksta povećan je sa 8000 riječi na preko 25 000 riječi uz mogućnost pretraživanja i analize dokumenata
  podrška za više od 26 različitih jezika (Microsoft Azure Translate)
 • 40 posto veća vjerojatnost da će dati točne odgovore od GPT-3.5 i 82 posto manju vjerojatnost da će odgovoriti na pitanja koja bi trebala biti odbijena.
 • uspješnost rješavanja testa iz prava, matematike, kemije, fizike i drugih predmeta je blizu uspješnosti najboljih učenika. Uzimajući simulirani pravosudni ispit kao primjer, rezultat može se svrstati u prvih 10 posto ispitanika, dok prethodna generacija GPT-3.5 postiže donjih 10 posto.
 • podrška unosa slika i snažna sposobnost njihovog prepoznavanja i razumijevanja te daljnje generiranje tekstualnihi interaktivnih izlaza. Primjerice, na temelju ručno nacrtanih skica u deset sekundi generira kod web stranice

gpt4_skica weba i rezultat

lijevo je rukom nacrtana skica, a desno generirani kod i web stranica

 • pohrana se povećala s prijašnjih 4096 tokena (oko 8000 riječi) na 32768 tokena (oko 64000 riječi), čime može “zapamtiti” više informacija koje korisnik daje u duljem razgovoru te tako bolje razumjeti informacije
 • manja vjerojatnost odgovora na zahtjeve kao što su medicinski savjeti ili samoozljeđivanje itd.
 • dodana je stilska operativnost kako bi korisnici mogli diktirati stil kako bi se do određene mjere prilagodio njihovom iskustvu što poboljšava autentičnost i pouzdanost

gpt4_Uspješnost testa GPT-4 iz prava, matematike, kemije, fizike i drugih predmeta gpt4_više kontroliranih rizika

PROČITAJTE JOŠ

Sam Atman – ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

 gpt4_povećanje limita riječi gpt4_demo analize slike

Ograničenja još uvijek postoje

GPT-4 još uvijek ima ograničenja kao i raniji GPT modeli poput generiranja štetnih prijedloga, pogrešnog koda, netočnih informacija posebno kada korisnici postavljaju pitanja koja su premalena da bi bila uključena u bazu podataka i još uvijek je nemoguće da odgovori budu 100 posto pouzdani. U isto vrijeme, GPT-4 podaci o obuci su od rujna 2021. što znači da nema dovoljno znanja o informacijama nakon ove vremenske točke.

Također, pitanja vezana uz sigurnost prikupljenih podataka i dalje postoje. Nekoliko sati nakon izlaska modela, izraelski startup za kibernetičku sigurnost Adversa AI objavio je post na blogu koji pokazuje kako zaobići OpenAI-jeve filtre sadržaja i natjerati GPT-4 da generira phishing e-poruke, uvredljive opise homoseksualaca i druge poticaje.

No, kao što je OpenAI rekao, predstoji još puno posla, koji korisnici i programeri trebaju kontinuirano testirati, a zajednica graditi, istraživati i pridonositi modelu, kako bi model nastavio činiti sve jačim i jačim.

GPT-4 tri metode pristupa

Pretplatnici ChatGPT Plus od 20 USD mjesečno mogu već isprobati najanoviju onačicu izravno na chat.openai.com dok ostali zainteresirani i programeri trebaju se pridružiti listi čekanja za pristup. Ali budući Microsoftova nova verzija Bing pretraživanja izravno koristi GPT-4, to je još jedan način isprobavanja.

 GPT-4 Developer Livestream

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 sata

VPN

Objavljeno prije 3 sata

Iskon

Objavljeno prije 4 sata

Svaštara

Objavljeno prije 4 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 5 sati

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti