Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.37]

Datum objave 27.02.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.37]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.37]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Pred vama je polako već tradicionalni pregled vijesti iz IT svijeta posljednjih  nekoliko dana.

Objavljen prvi svjetski Windows x64 softverski simulator Wine-CE 8.2 za RISC-V platformu

Wine-CE je sloj kompatibilnosti za pokretanje Windows programa na Linux sustavima s različitim arhitekturama skupa instrukcija, temeljen na projektu Wine i projektu Qemu.

Prema videu koji je objavio razvojni programer projekta Fan Wenjie, s najnovijim Wine-CE 8.2 slojem, nema problema u radu na ARM i RISC-V platformama. Test je proveden na Starfive VisionFive2 RISC -V razvojnoj ploči i vidljivo je uspješno pokretanje Windows x64 Notepada .

Prema izvješćima, Wine-CE usvaja arhitekturu Chimera koju je sam stvorio i nije potrebno oponašati. Dok koristi modificirani QEMU za prijevod i izvođenje PE datoteke klijentskih instrukcija, QEMU učitava Wine dinamičku biblioteku veza (arhitektura izvornog skupa instrukcija ).

Očekuje se da će podrška za simulaciju za Windows aplikacije poboljšati konkurentnost RISC-V.

 Apple zakupio sav TSMC-ov 3nm proizvodni kapacitet – Qualcomm i MediaTek na čekanju

Apple zakupio sav TSMC-ov 3nm proizvodni kapacitet – Qualcomm i MediaTek na čekanju

Izvor iz Tajvana rekao je da TSMC-ov proces N3 u bliskoj budućnosti služit će samo jednom kupcu – Appleu, stvarajući A17 Bionic čipove za iPhone 15 i M3 za Mac računala.

Čini se da je Apple prihvatio prijedlog TSMC-a da poveća cijene i plati dodatnu naknadu za proizvodnju 3nm poluvodiča, nastalu uslijed složenosti procesa, opterećenosti mnogim novim značajkama i tehnologijama. Također je razumljivo ako TSMC svu svoju proizvodnju N3 čipova posveti Appleu, budući da se iPhone i Macovi prodaju u milijunima primjeraka pa im očajnički treba stabilna opskrba čipovima, a Apple je ujedno najveći partner tajvanskog proizvođača čipova.

Što se tiče Samsunga, i oni pokušavaju poboljšati postotak čipova koji zadovoljavaju 3nm GAA procesni standard, no još uvijek nema uspjeha u navedenom cilju.

Sučelje Gmaila optimizirano za sklopive telefone

Sučelje Gmaila optimizirano za sklopive telefone

Zahvaljujući primjeni novog sučelja, Gmail rastegnuto sučelje aplikacije sada je optimizirano za korisnike sklopivih pametnih telefona. S novim sučeljem, lijevi dio će prikazivati ​​inbox, a desni dio sadržaj poruke. To ima smisla iz perspektive multitaskinga i uštedjet će puno kretanja naprijed-natrag prilikom pregledavanja e-pošte.

Također traka za pretraživanje nalazi se iznad pristigle pošte, a gumb Nova poruka se može vidjeti na prvoj polovici zaslona. Donja traka pokriva širinu cijelog zaslona.

Prikaz u 2 prozora  je dostupan za Meet i Chat u aplikaciji Gmail.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.36]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.35]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.34]

HMD Global najavljuje prve korake na putu dovođenja proizvodnje u Europu

HMD Global najavljuje prve korake na putu dovođenja proizvodnje u Europu

Od 2016., kada je HMD Global tek osnovan, proizvodne procese vodi ugovorni partner tajvanska tvrtka Foxconn (također sastavlja pametne telefone za Samsung i Apple).

U nastojanju da dodatno ojača svoja sigurnosna obećanja, HMD Global poduzima prve korake na putu da postane prvi veliki globalni dobavljač pametnih telefona koji je proizvodnju doveo u Europu. Pokretanje autonomne proizvodnje u Europi bit će postupan proces, no implementacija prve faze dogodit će se već u trećem kvartalu 2023. godine. Prije svega, preseljenje će zahvatiti Nokia 5G pametne telefone. Potrebne komponente prikupljati će se u Kini, e zatim dovoziti u Europu, gdje se dovršava sklapanje.

Istodobno, planiraju započeti ulaganje u europsku opremu i lokalno istraživanje i razvoj (R&D). Gdje će se točno postrojenje graditi nije unaprijed navedeno.  U 2019. HMD Global je već odlučio pohraniti podatke svih Nokia telefona u Finskoj. Prema vlastitim riječima, tvrtka je odlučila jamčiti sigurnost i pridržavati se zakona AVG-a.

Uprava TSMC-a otkriva najtežu stvar u proizvodnji poluvodiča

TSMC nastavlja s planovima za proširenje proizvodnje u Arizoni, ali zabrinutost oko troškova i očekivanja o radnoj snazi ​​ stoje na putu.

Otvaranje tvornice naprednih poluvodiča u državi Arizoni  najavljeno je 2020. godine i kompanija je utrostručila svoja financijska ulaganja za  projekt. Ovaj potez izgradnje tvornice u SAD-u podržan je Zakonom o CHIPS-u, koji je predsjednik Biden potpisao u kolovozu 2022. Međutim, problem su ljudski resursi.

Prema izvješću The New York Timesa, uprava TSCM-a kritizirala je Amerikance da se “ne trude”, jer dugi sati i prekovremeni rad vikendom, američkim radnicima nije privlačan za razliku od tajvanskih radnika koji su navikli raditi više ili dulje kako bi obavili posao.

Od sada, TSMC očekuje da će tvornica u Arizoni započeti s proizvodnjom mikročipova 2024. godine, a tvrtka planira dodati još jedan pogon na tom mjestu. Unatoč brojnim izazovima projekta, i dalje su predani pomoći Appleu da dio svoje proizvodnje preseli izvan Kine.

Više... Vaš Komentar Top
Stiže Intelova druga generacija Arc diskretne grafičke kartice

Datum objave 27.02.2023

Stiže Intelova druga generacija Arc diskretne grafičke kartice

Stiže Intelova druga generacija Arc diskretne grafičke kartice (1)

Velike promjene softvera za arhitekturu, ali može li dostići RTX 4080?

Serija Intel Alchemist Arc A započela je novo putovanje neovisnih grafičkih kartica. Iako postoje razni nedostaci, stalna su ažuriranja upravljačkog programa za poboljšanje performansi.  Intel je planirao najmanje četiri generacije nezavisnih proizvoda grafičkih kartica. Sada se očekuje druga generacija kodnog naziva Battlemage, koja usvaja nadograđenu generaciju Xe HPG arhitekture, rješava mnoge poznate probleme i donosi bolje DX12 performanse.

Thomas Petersen, glasnogovornik Intel Arc odjela za grafičke kartice, rekao je u intervjuu da trenutno ne može otkriti vrijeme izlaska i specifikacije ove druge generacije Arca, ali dizajnerski tim ulaže sve svoje napore u to, i hardverski arhitektura i softver se ubrzavaju. Napredak je prilično brz i sve ide po planu.

Stiže Intelova druga generacija Arc diskretne grafičke kartice (2)

PROČITAJTE JOŠ

Intel potvrđuje otkazivanje Meteor Lake-S proizvoda za stolna računala

Intel ne odustaje – obećava sljedeće dvije generacije neovisnih grafičkih kartica

Poznate cijene za Intel Arc A770 i A750

Prema glasinama, druga generacija Arca također će imati memorijski podsustav i tehnologiju kompresije sljedeće generacije, računalstvo strojnog učenja sljedeće generacije (XeSS) i tehnologiju suradnje DeepLink. Web stranica PCGamer je nedavno objavila uzbudljivu vijest da se očekuje da će druga generacija Arca utjecati na RTX 4080 i RX 7900 seriju, odnosno na performanse high-end grafičkih kartica.

Više... Vaš Komentar Top
OPPO 4nm SoC za mobilne telefone u masovnoj proizvodnji do kraja godine

Datum objave 23.02.2023

OPPO 4nm SoC za mobilne telefone u masovnoj proizvodnji do kraja godine

OPPO  4nm SoC  za mobilne telefone u masovnoj proizvodnji do kraja godine

OPPO brzo raste na tržištu pametnih telefona. Već je neko vrijeme uvršten u top 5 proizvođača u svjetskim razmjerima. Tvrtka je nedavno iznijela svoj sklopivi telefon na preklop na globalna tržišta, a također ima velike planove za svoje sklopive telefone.

Čini se da OPPO planira baciti vlastiti SoC u ring sljedeće godine jer se upravo pojavio još jedna, na neki način potvrđujuća informacija. Prema izvršnom direktoru MediaTeka, OPPO želi vlastiti SoC kako bi zadržao konkurentsku prednost i proces projektiranja integriranih sklopova već je završen. U osnovi to znači da ima spreman proizvod i spreman je za njegovu proizvodnju. Navodno će biti 4nm čipset.

PROČITAJTE JOŠ

Oppo Find N2 – izravni odgovor na Samsung Galaxy Z Fold

OPPO najavljuje ColorOS 13 – ovo su glavne novosti

Pomalo iznenađuje da informacija dolazi od direktora MediaTeka, a ne od samog OPPO-a, ali vjerujemo da je točna. Vjerojatno su se udružili oko proizvodnje SoC-a, ali postalo je poznato da nema integriranog osnovnog pojasa, već plug-in MediaTek 5G osnovnog pojasa. Povrh toga, OPPO je već lansirao vlastiti MariSilicon X NPU za fotografije, Mariana Y Bluetooth audio SoC i čip za upravljanje napajanjem SUPERVOOC S.

Više... Vaš Komentar Top
Južnokorejske tvrtke dovode u pitanje nadmoć NVIDIA-inog AI hardvera

Datum objave 23.02.2023

Južnokorejske tvrtke dovode u pitanje nadmoć NVIDIA-inog AI hardvera

Južnokorejske tvrtke dovode u pitanje nadmoć NVIDIA-inog AI hardvera

ATOM čipovi najnoviji su pokušaj Južne Koreje da izazove Nvidijino vodstvo u hardveru za pokretanje potencijalno revolucionarne AI tehnologije.

Južnokorejski startup Rebellions Inc., lansirao je ATOM čip za umjetnu inteligenciju (AI), utrkujući se za dobivanje državnih ugovora, dok Seul podupire lokalne tvrtke u industriji umjetne inteligencije kako bi ih potaknuli na istraživanje i razvoj, te stvorili tržište koje bi moglo poslužiti kao testna platforma za proizvođače AI čipova.

ATOM čip cilja na specifične zadatke, a ne na njihovu široku izvedbu i troši samo oko 20 posto energije prilikom obavljanja zadataka pokretanja računalnog vida i chatbot AI aplikacija u odnosu na Nvidia A100 čip. Time ATOM čipovi izazivaju Nvidijino vodstvo u hardveru za pokretanje potencijalno revolucionarne AI tehnologije.

Vrijedno je spomenuti da Nvidia ima apsolutnu prednost na polju vrhunskih AI čipova. U prosincu prošle godine činila je oko 86 posto računalne snage šest najvećih svjetskih cloud usluga.

Više... Vaš Komentar Top
Intel potvrđuje otkazivanje Meteor Lake-S proizvoda za stolna računala

Datum objave 23.02.2023

Intel potvrđuje otkazivanje Meteor Lake-S proizvoda za stolna računala

Intel potvrđuje otkazivanje Meteor Lake-S proizvoda za stolna računala

Ranije je objavljeno da Intel razmatra otkazivanje 14. generacije Core Meteor Lake-S, proizvoda za stolna računala zbog ograničene veličine procesora i namjerava lansirati samo mobilne verzije. Ova vijest je sada potvrđena.

Prema izvoru (@OneRaichu), ono što se koristi za ispunjavanje potražnje za MPL-S serijom proizvoda je “Raptor Lake Refresh” u prethodno izloženoj novoj mapi plana lansiranja proizvoda. Naravno, to znači da će ova generacija arhitekture biti primijenjena na tri generacije procesora.

Osim toga, neki od proizvoda Meteor Lake-S bit će promijenjeni u modele mobilnih procesora Meteor Lake-P pozicioniranih kao tanki i visokih performansi modeli, od kojih će serija GT1 koristiti 64EU tGPU , dok GT2 serija 128EU tGPU, a performanse su navodno dvostruko veće od trenutnog 96EU.

Intel potvrđuje otkazivanje Meteor Lake-S proizvoda za stolna računala_slika 2

PROČITAJTE JOŠ

Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali….

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Intel Core i9-13900K & Gigabyte Z790 Aorus Master recenzija

Intelova 14. generacija Core Meteor Lake CPU-a temeljit će se na Intel 4 procesnoj tehnologiji, ali će smanjiti broj P jezgri (jezgre performansi) dok će zadržati broj E jezgri (j energetske učinkovitosti). Top model ima do 22 jezgre, uključujući kombinaciju 6 P jezgri i 16 E jezgri. P-Core na CPU-u Meteor Lake temelji se na novoj arhitekturi Redwood Cove, dok E-Core koristiti Crestmont dizajn.

Više... Vaš Komentar Top
Kako je EVGA tim za overklokiranje oborio rekorde s “posljednjom prototipnom karticom RTX 4090″

Datum objave 23.02.2023

Kako je EVGA tim za overklokiranje oborio rekorde s "posljednjom prototipnom karticom RTX 4090"

Kako je EVGA tim za overklokiranje oborio rekorde s posljednjom prototipnom karticom RTX 4090

YouTube kanal GamersNexus podijelio je u videu priču o “posljednjem poglavlju” EVGA GPU-a.
EVGA je prošlog rujna šokirala igrače, entuzijaste i overclocking entuzijaste najavivši izlazak s tržišta grafičkih kartica. Prije toga razvili su prototip RTX 4090 GPU-a koristeći NVIDIA AD102 GPU. Ovaj prototip našao se u rukama tri overklokerska genija Biso-Biso, Cens i Kingpin iz Koreje, Njemačke i Sjedinjenih Država s kojim su uspjeli oboriti svjetski rekord u 3DMark Speedwayu.

Sve je prikazano u 36-minutnom videu koji također ima ekskluzivan pogled na EVGA GPU Repair Center, prikazujući složeni GPU reballing proces.

Više... Vaš Komentar Top
Test pada Galaxy S23+ i Ultra mogao bi vas razočarati

Datum objave 23.02.2023

Test pada Galaxy S23+ i Ultra mogao bi vas razočarati

Test pada Galaxy S23+ i Ultra mogao bi vas razočarati

Mobiteli serije Galaxy S23 prema specifikacijama na papiru jedni su od najčvršćih neotpornih telefona koje je tvrtka ikada stvorila. Imaju Armor Aluminium okvir, Gorilla Glass Victus 2 zaštitu, IP ocjenu za otpornost na vodu i prašinu, i tako dalje.

Međutim, YouTube kanal PBKReviews, testirao je otpornost pada najmoćnijeg modela serije Galaxy S23 Ultra koji nažalost nije preživio test pada s visine struka. No, nakon pada zaslon je radio bez problema i s razbijenim staklom.

PROČITAJTE JOŠ

Kamere Galaxy S23 Ultra postigle nižu ocjenu od iPhonea 14 Pro Max

Zasloni Galaxy Z Fold 3 pucaju bez razloga nakon isteka jamstva

Galaxy S23+ bio je sljedeći telefon. Ali nije nije mogao preživjeti svoj prvi pad, što se ne očekuje od vrhunskog telefona. Ostala su ozbiljna udubljenja na okviru, pukotine i ogrebotine na prednjem i stražnjem staklenom panelu. Možda je razlog što je pao potpuno na prednjicu, a ne kao što su slučaju u praksi padova na jedan od svojih kuteva.

Dakle, kupujete li neki od novih Galaxy modela, obavezno kupite i neku zaštitnu futrolu.

Više... Vaš Komentar Top
Google Chrome napokon dodaje načine rada za uštedu memorije i baterije

Datum objave 23.02.2023

Google Chrome napokon dodaje načine rada za uštedu memorije i baterije

Google Chrome napokon dodaje načine rada za uštedu memorije i baterije

Google je, kako je i obećao, dodao značajke štednje baterije i RAM-a za Mac, Windows, Linux i Chromebookove u svoj Chrome web preglednik.

Ušteda memorije

Kao što ime sugerira, ušteda memorije (Memory saver) dizajniran je za optimizaciju upotrebe radne memorije  kako bi se moglo uštedjeti do 30 posto kapaciteta.  Kada je aktivirana, prioritet se daje  kartici otvorenoj u   punoj veličini na zaslonu dok  se one otvorene “neaktivne” šalju  u mirovanje.  Potonje postaju aktivne automatskim ponovnim učitavanjem i vraćanjem u memoriju preglednika čim im se pristupi.  Pri tome ikona brzinomjera pojavljuje se u adresnoj traci za označavanje statusa kartice.

Klikom se može saznati koliko je RAM-a oslobođeno.  Ako želite natjerati Chrome da uvijek drži aktivnim određene web stranice, pritisnite tipku “Dodaj” pored  “Uvijek drži ove stranice aktivnima” i zatim zalijepite URL u dijaloški okvir.

PROČITAJTE JOŠ

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

12 najpopularnijih Chrome proširenja i dodataka

Google Chrome podržava ostavljati bilješke na web stranicama

Google Chrome napokon dodaje načine rada za uštedu memorije i baterije-1

Ušteda baterije

Druga značajka je ušteda baterije minimiziranjem pozadinskih aktivnosti i efekata te smanjenjem broja sličica u sekundi.  Kada je ovaj način rada aktiviran, vidjet ćete ikonu lista  ( sa  simbolom munje)  koja se pojavljuje pored adresne trake.  Automatski se uključuje kada razina baterije padne na 20 posto napunjenosti.  Nije dostupna kada je uređaj priključen na punjenje.

Uz ovu značajku, Google je dodao i dvije opcije korisnički podesive za postavljanje načina rada  uštede energije. Osim uključivanja/isključivanja moguće je mogu birati između:

 • uključi samo kada je moja baterija na 20% ili niže
 • uključi kad je moje računalo isključeno

Ove nove opcije tek su se počele pojavljivati, pa ako  niste sigurni jesu li vam dostupne  ili ih želite prisilno uključiti,  možete  upisati sljedeća 2 retka u adresnu traku i pritisnuti Enter kako bi provjerili.

 • chrome://flags/#high-efficiency-mode-available
 • chrome://flags/#battery-saver-mode-available

Ako su dostupne i ne želite ih koristiti ovdje ih možete onemogućiti .  Morat ćete ponovo pokrenuti Chrome da bi primijene bile  aktivne.

Više... Vaš Komentar Top
iOS 17 Developer Beta samo za one koji plate 99 USD

Datum objave 23.02.2023

iOS 17 Developer Beta samo za one koji plate 99 USD

iOS 17 Developer Beta samo za one koji plate 99 USD

Apple je opet našao način na koji može malo zaraditi.

Znatiželjni korisnici koji imaju običaj preuzimanja beta verzije iOS-a za članove Appleovog programa za razvojne programere, više neće moći izvršiti taj postupak, osim ako nisu spremni platiti godišnju naknadu od 99 USD.

Ideja je zadržati ove rane verzije ažuriranja isključivo za stručnjake i budući te verzije imaju bugove poštedjeti ometanje rada aplikacija i funkcija ili nemogućnosti korištenja mobitela.

iOS 17 Developer Beta samo za one koji plate 99 USD_1

PROČITAJTE JOŠ

GPU Benchmark rezultati Apple M2 Pro i M2 Max

Apple Watch 8 recenzija

Apple iPhone 14 recenzija

Kako Apple namjerava ograničiti instalaciju?

Novost je novi izbornik naprednih postavki ”Beta ažuriranja” sustava dostupan samo korisnicima iPhoneu prijavljenim na isti Apple ID koji koriste za Appleov program namijenjen razvojnim programerima. To bi trebalo korisnicima koji nisu dio ovog profila otežati instalaciju razvojnih beta verzija. Naravno, ovaj modalitet se ne odnosi na javnu betu i oni koji žele mogu se besplatno prijaviti u Appleov javni beta softverski program.

Međutim, ostaje ipak jedna otvorena mogućnost instalirati primjerice iOS 17 developer beta besplatno. To je korištenje IPSW datoteke, ali možda Apple u međuvremenu blokira pristup.

Više... Vaš Komentar Top
Kako gledati HONOR-ovu globalnu premijeru Magic serije

Datum objave 23.02.2023

Kako gledati HONOR-ovu globalnu premijeru Magic serije

HOW-TO-WATCH Live Stream Platform

HONOR će u ponedjeljak 27. veljače u 13:30 sati na MWC sajmu u Barceloni održati događaj na kojem će predstaviti najnoviji preklopni telefon HONOR Magic Vs i novu flagship seriju HONOR Magic5. HONOR-ov događaj moći će se pratiti i online putem prijenosa uživo na mrežnoj stranici hihonor.com/hr, te na društvenim mrežama: @honorglobal na Facebooku, Twitteru i TikToku, odnosno @honorofficial na YouTubeu. Poveznica za praćenje prijenosa uživo – https://bit.ly/3KzoeiJ

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 7 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 21 minuta

Automobili

Objavljeno prije 22 minute

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 24 minute

Hi-Fi

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti